fbpx
Menu

22 x vuosi 2022 – Mitä odotan ja toivon vuodelta 2022?

Täytyy sanoa, etten ole ehkä koskaan odottanut vuoden vaihtumista näin kovasti. Vuosi 2021 on tuntunut henkisesti kovin raskaalta. Koronan aiheuttama epävarmuus, jatkuvat rajoitukset, uusi koti ja etätyöt yhdessä kaiken muun henkilökohtaisen kuormituksen kanssa ovat keränneet melkoista painolastia harteille. Olen valmis tyhjentämään taskuni, jättämään perässä kulkeneen taakan jälkeeni ja sanomaan hyvästit vuodelle 2021. Naiivin toiveikkaana odottelen sitä, että uusi vuosi tuo tullessaan jotain mahtavaa, joten toivottelen avosydämin vuoden 2022 tervetulleeksi elämääni.

Konkreettisia ja lukkoon lyötyjä suunnitelmia vuodelle 2022 on harvinaisen vähän. Sen sijaan pieniä toiveita ja haaveita, niitä löytyy aina!

Viisaammat ovat kertoneet, että kun toiveet kirjaa ylös ja kun ne sanoo ääneen, on niiden toteutuminen todennäköisempää. Yritetään siis sitä.

Tässä siis 22 toivetta vuodelle 2022.

1. Kaukomatka

Viimeisimmästä kaukomatkasta on aikaa jo 7 vuotta. Tai no, jos Dubai lasketaan kaukomatkaksi niin sitten vähemmän. Vuodelta 2022 toivon kuitenkin hartaasti sitä, että pääsisin matkustamaan Euroopan ulkopuolelle. Vaikka viime vuosina on ollutkin älyttömän mukava keskittyä moniin uusiin Euroopan maihin ja kaupunkeihin, olisi jo korkea aika päästä lennähtämään tropiikkiin. Olisikohan sen aika esimerkiksi ensi talvena? Toivoa sopii.

Malesia Pulau Kapas

2. Vaellus Lapissa

Lapissa on tullut käytyä muutamaan otteeseen lähivuosina, mutta Lapin ruskavaellus, tai oikeastaan mikä tahansa vaellus, on edelleen kokematta. Tämä haave saattaa mennä jopa kaukomatkan edelle ja olenkin melkoisen varma, että haave käy toteen vuonna 2022.

Lue lisää:

Lappi 2021

3. Pyörän päivitys ja pyörämatka

Ihana rakas pyöräily. Harmillisesti pyöräily on vaan jäänyt hyvin vähäiselle ja pitkiä pyörämatkoja tulee harrastettua turhan vähän. Olen haaveillut kunnon maantiepyörästä, jolla pystyisi ajamaan pitkiä pyörälenkkejä, mutta tarvittaessa myös lastaamaan pyörän täyteen tavaraa ja lähtemään sen kyydissä muutaman päivän pyöräretkille.

Lue lisää pyöräretkistä:

Puumalan saaristoreitti

4. Käy Helsingin ja Espoon saarilla

Kesä on aina harmillisen lyhyt ja usein täynnä toimintaa. Mökkeily ja seikkailut muissa kuin kotikaupungissa menevät usein edelle. Olen kuitenkin haaveillut siitä, että ehtisi tutustumaan Helsingin ja Espoon saariin lähemmin. Voitko kuvitella, että esimerkiksi Vallisaari on minulta edelleen näkemättä? Vähän hävettää.

Lue saariretkestä Espoon Gåsgrundiin:

Espoon saaristo - Gåsgrund

5. Yön yli jokimelonta

Tämä oli puoliksi suunniteltu tälle vuodelle, mutta yllättäen muut kiireet ajoivat suunnitelmien yli. Jos mitään muuta näistä haaveistani en tule toteuttamaan, on jokimelonta sellainen, jonka aion runtata johonkin väliin vaikka väkisin (vaelluksen lisäksi). Melominen Liesjärvellä Hannelin kanssa oli niin hauskaa, että hiukan jäi hampaan koloon, että kyseinen retki jäi ainoaksi melontaretkeksi tälle vuodelle.

Lue melontareissusta Liesjärvellä:

Liesjärven kansallispuisto meloen
Liesjärvi Meloen

6. Kuntoon 2022

Korona ja etätyöt ovat tehneet tepposet tällekin urheiluhullulle. Tuskin koskaan eläessäni olen istunut yhtä paljoa kuin viimeisen vuoden aikana, sillä työmatkaliikunta ja liikuntapaikkojen sulut ovat saaneet aikaan sen, että liikuntarutiinit ovat rikkoutuneet. Onneksi loppuvuotta kohti rutiinit ovat hiljalleen löytäneet takaisin ja ensi vuoden tavoite onkin päästä taas huippukuntoon.

Luosto
P1010909
Sipoonkorpeen pyörällä

7. Retriitti – tilaa hiljaisuudelle

Eksyn aina välillä googlailemaan erilaisia retriittiviikonloppuja ja haaveilen usein siitä, että pääsisin viettämään yksin hiljaisen hyvinvointiviikonlopun joogan, ravitsevan ruoan ja omien ajatusteni kanssa. Kovin usein ne vapaat viikonloput tosin kuluvat ystävien kanssa ravintolaillallisilla tai koneen ääressä istuen, mutta jospa tälle vuodelle pystyisin allokoimaan edes yhden viikonlopun hiljentymiselle?

Yogaia + manduka

8. Omaa aikaa ja parisuhdeaikaa

Tämä kohta liittyy vahvasti edelliseen. Oma aika on kortilla ja sitä pitäisi osata priorisoida paremmin. Parisuhdeajasta nyt puhumattakaan. Mutta ehkäpä aika moni tämänkin listan kohdista voisi nivoutua oman- ja parisuhdeajan ympärille.

Lue pienestä irtiotosta Helsingin Glo Hotellissa:

Glo Hotel Kluuvi

9. Tyhjä kalenteri (heh)

Joo tiedän, naurettava ajatus. Minun elämäni ei ole tuntenut käsitettä ”tyhjä kalenteri”, mutta hiljalleen olen alkanut oppimaan siihen, etten täyttäisi ihan jokaista tyhjää kohtaa menoillani. Sopiva väljyys kalenterissa on aika pitkälti verrannollinen leppoisaan mielentilaan, ja sitä jos jotain kaipaan vuodelta 2022.

10. Opiskele

Kun kaksi korkeakoulututkintoa ja yksi pian valmistuva ammattitutkinto ei ole vielä riittävä, voi aivan hyvin opiskella lisää. Se missä ja mitä, on toistaiseksi auki, tai en ainakaan halua sitä vielä ääneen sanoa. Kevät sen kertoo.

(Huomaan ison ritsiriidan kohtien 9. ja 10. välillä..…)

11. Päivitä kamera

Laitteiden päivittäminen on aina kivaa, ja kameroita olenkin pitkin syksyä salaa käynyt kuikuilemassa nettikaupoissa. Vaikka kuvaustaitoni ovat mitättömät, uusi kalusto olisi kiva.

Dubai Maa quzuu

12. Villiyrtit

Vuoden 2021 villiyrttikausi jäi täysin muuttotouhujen jalkoihin. Huomasin myös, että olin hiukan hukassa uuden asuinalueen kanssa, sillä villiyrttiapajat eivät olleet tuttuja. Nyt tunnen jo kotikulmat sen verran hyvin, että ensi keväänä toiveissa on rymistellä pitkin pusikkoja niin paljon kuin mahdollista!

Lue lisää villiyrteistä:

Kuusenkerkkä kerääminen
P7130182

13. Kudo villapaita

Aivan. Kutomisvimma on iskenyt tännekin. Kaikki kutoo ja nyt kudon minäkin. Tosin villapaidan kutominen tuntuu hiukan utopistiselta, mutta kuitenkin sellaiselta haasteelta, joka on vastaanotettava. Kaavat on valmiina, puikot on valmiina. Langat vain uupuu.

14. Takaisin nuoruuteen – kesäfestarit!

Oi kesä ja festarit! Jos pandemia meille suo, aion kaivaa leit (saakohan niitä nykyään enää muuten käyttää…) naftaliinista ja hypätä kesäfestareiden pyörteisiin! Kaipaan kovasti livemusiikkia ja ihanaa rentoa festaritunnelmaa. Vaikka näinköhän sitä osaa enää samanlailla viihtyä ihmismassoissa? Ehkä sitä osaa.

Jurmala hiekkaranta Latvia

15. Extempore-matka

Koska ensi vuoden tavoite on jättää väljyyttä kalenteriin, tarkoittaa se sitä, että extempore-matkoille on myös enemmän tilaa. Hiukan ristiriitaista, tiedän, mutta koska extempore matkat ovat usein aivan parhaita, kannattaa niitä varten jättääkin muutama extraviikonloppu vapaaksi!

16. Kiipeily

Vuonna 2021 pääsin yhden kerran boulderoimaan. Se oli niin kivaa, että olin oitis aivan innoissani aloittamassa uutta harrastusta. Yhteen kertaan se sitten toistaiseksi jäi, mikä oli toki osin koronankin syytä, mutta toivoa saattaa, että vuonna 2022 saisimme elää hiukan vapaammassa maailmassa. Ja että minä saisin mentyä boulderoimaan.

17. Käy elokuvissa

Vuonna 2021 kävin niin ikään vain kerran elokuvissa. Elokuvan nimi oli Ryhmä Hau ja minä nukuin puolet elokuva-ajasta. Vaikken ole yhtään elokuvaihminen, tykkään kuitenkin silloin tällöin käydä elokuvissa, istua pehmeillä penkeillä, syödä popcorneja ja uppoutua valtavan valkokankaan lumoihin. Huomaankin, että kaipaan sitä pitkä tauon jälkeen. Jos edes kerran elokuviin vuonna 2022?

18. Osta Museokortti ja käy museoissa

Museokortin ostamisesta olen haaveillut jo tovin. Jännä juttu, eihän se olisi kuin muutama klikkaus netissä ja museokortti olisi minun. Ehkä tänä vuonna.

19. Opettele nukkumaan riippumatossa

Riippumattoöitä kertyi vuonna 2021 muutamia. Jokainen niistä keskenään lähes yhtä huonosti nukuttuja. Uskon, että harjoitus tekee mestarin, joten vuonna 2022 meinaan jatkaa harjoituksia ja pyrkiä nukkumaan edes kerran hyvät unet riippumatossa!

Lue lisää retkijuttuja:

Luosto Ahvenlampi
Leirintäalue Liesjärvi

20. Autolla perheen kanssa Lappiin ja Norjan vuonoille

Tämän kohdan moni suomalainen on toteuttanut koronavuosien aikana, niin oikeastaan minäkin, mutta vuonna 2022 tämä olisi hienoa toteuttaa oman perheen kanssa. Olisi ihana viedä lapsi kesällä Lappiin, niihin maisemiin, joissa minäkin totuin lapsena kesiäni viettämään.

Lappi 2021
P7130177

21. Toteuta pitkäaikainen haave

Tästä en puhu enempää, mutta kirjataan sekin ylös 😉

22. Vähemmän töitä = enemmän aikaa listan toteuttamiselle

Tätä on varmaankin aika hankala toteuttaa, mutta olisihan se nyt kiva kun voisi tehdä vähän vähemmän töitä, jotta esim. tämän listan toteuttamiseen jäisi enemmän aikaa 😉

retkiruokaa nuotiolla

Olisi tehnyt mieli kirjata listaan vielä runsaammin matkahaaveita, mutta koska en oikeastaan edes viitsi sen isommin matkahaaveilla, niin jätin ne tiedostaen melko pieneen rooliin listaltani.

Onko sinulla haaveita vuodelle 2022? Ota haaste vastaan ja kirjaa sinäkin 22 haavetta ylös vuodelle 2022!

Hauska muuten huomata, kuinka samat haaveet pyörivät mielessäni vuodesta toiseen. Ja hauska nähdä, että osan haaveista olen jopa onnistunut toteuttamaankin!


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

8 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  31 joulukuun, 2021 at 9:14 pm

  Aikamoinen lista! Meilläkin olisi kaukomatka haaveena 1,5 vuoden tauon jälkeen. Oikeastaan yksi matka on jo varattu, mutta saapa nähdä miten tämä koronatilanne kehittyy ja peruuntuuko suunnitelmat viime vuoden tapaan.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   6 tammikuun, 2022 at 10:07 pm

   Oi oi! Toivottavasti pääsette toteuttamaan matkahaaveenne! Onhan tässä jo korkea aika päästäkin kunnolla matkustamisen makuun.

   Reply
 • Hanneli
  2 tammikuun, 2022 at 7:35 am

  Ihana lista 🧡. Tämän innoittamana aloin miettiä omia haaveitani ja toiveitani tälle vuodelle. Tiivistetysti voi todeta, että vähemmän töitä ja enemmän metsää. Ja sehän tulee toteutumaan! Ja sit voisin olla mukana toteuttamassa myös muutamia sun haaveitasi 😍

  Reply
  • Outi P | Nattura
   6 tammikuun, 2022 at 10:06 pm

   Vähemmän töitä ja enemmän metsää kuulostaa kyllä just siltä haavelta, jonka sä tulet toteuttamaan varmasti tänä vuonna. Toivottavasti mäkin! Ja Katja jo ilmoittautui Lapin vaellukselle. Tervetuloa mukaan 😀

   Reply
 • Aila ja Juha
  2 tammikuun, 2022 at 1:19 pm

  Olipa hyvä ja monipuolinen lista! Aika monta samaa haavetta voisin kirjata minäkin omalleni. Ainakin pyöräretket, Helsingin ja Espoon saaristot, Museokortin uusi aktiivinen käyttö, villiyrtit ja uuden opiskelu ovat niitä, jotka kirjaisin ja joiden toteutumisesta olen myös aika varma. Koska ne ovat olleet pinnalla jo pari viimeistä vuotta muutenkin. Hauska oli törmätä yhteen yhteiseen haaveeseemme, nimittäin villapaidan neulomiseen. Viime vuonna tein jo kaksi, mutta ne eivät kumpikaan olleet ihan sitä, mistä haaveilen, eli kirjoneulepaidasta. Niitä kaarrokevillapaitoja tekevät niin useat kaverit, että kyllä minunkin täytyy. Tekisi mieli ottaa haaste vastaan, mutta 22 voi olla jo aika paljon. Katsotaan, kiitos haasteesta. Aila

  Reply
  • Outi P | Nattura
   6 tammikuun, 2022 at 10:05 pm

   Kyllä! Villapaidan neulominen on kyllä sellainen haave ja oikeastaan haaste, jonka aion kyllä toteuttaa. Minulla on vaan se huono tapa, että kun lähden tekemään jotain, pitäisi se saada kerralla valmiiksi. Ja jos en saa, jää se helposti roikkumaan hamaan tulevaisuuteen keskeneräisenä. Ehkäpä se on siis hyvä tulikoe minulle 😉

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  4 tammikuun, 2022 at 12:37 pm

  Minä täällä jo kovaa vauhtia listaan omia haaveitani. Ensin tuntui tosi vaikealta, mutta sitten niitä alkoi tulla jo liikaakin. Tuonne Lapin vaellukselle voisin kyllä lähteä mukaan. Minua kiehtoo ajatus siitä, että oikeasti pitäisi valmistautua retkeen huolella (koska tiedätte, miten hyvä valmistautuja minä olen…). Luulen, että lähitulevaisuudessa tarvitaan yksi luova illanvietto, jonka aikana voidaan lyödä lukkoon vuoden hullut suunnitelmat.

  Ja nyt lopeta se pipojen tekeminen ja laita se villapaita puikoille! Ei se sen ihmeellisempää ole.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   6 tammikuun, 2022 at 10:04 pm

   Pipot on kivoja! Saanhan vielä kutoa ainakin yhden tai kaksi, ennen kuin siirryn paitaan, saanhan? 😀 Ja todellakin. Lapin vaellus retkisiskojen kanssa kuulostaa aivan täydelliseltä idealta!

   Reply

Leave a Reply