fbpx
Menu

Retkipaikka Etelä-Suomesta hakusessa? Kurkkaa nämä paikat!

Viime vuonna tuli kaikkien muiden lailla liikuttua paljon luonnossa ja koettua monia upeita retkikohteita melko lähellä kotia (jatkuu näemmä samanlaisena tänä vuonna …). Useampi Uudenmaan retkikohde tuli tutuiksi. Joka toisesta suomalaisesta onkin tänä vuonna näemmä muovautunut enemmän tai vähemmän eräjorma. Polkuja on tullut tallattua poikkeuksellisen paljon ja hyvä niin. Täällä Etelässäkin kun niitä upeita kohteita riittää!

Suota, metsää, merenrantaa. Hiekkarantoja, koskia ja kauniita näköalapaikkoja. Aika monta hienoa paikkaa olisi taatusti jäänyt näkemättä ilman koronan aiheuttamaa tarvetta poukkoilla ympäri Suomea.

En tiedä kehtaako sitä koronaa kamalasti kiitellä mistään tai onko se kovin korrektia, mutta ehkä sen tuomaa muutosta omaan henkilökohtaiseen elämään voi ajatella myös positiivisessa valossa. Minulle se on tuonut enemmän tyhjää tilaa kalenteriin, mistä olen vuosikaudet haaveillut, ja sen myötä aikaa muun muassa luonnossa samoiluun on jäänyt tarpeeksi.

Uudenmaan retkikohde, jossa maisemat ovat kohdillaan – Myllykoski Nurmijärvellä

  • Osoite: Myllykoski, 01900 Nurmijärvi
  • Reitti: 3km
  • Fasiliteetit: Muutama tulentekopaikka
  • Parasta: Upeat koskimaisemat!

Yksinkertainen, hieno ja varsin suosittu Uudenmaan retkikohde. Nurmijärvellä sijaitseva Myllykoskin on noin 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Hannelin suosituksesta ajeltiin Myllykoskelle eräänä aurinkoisena kirpeänä sunnuntaipäivänä.

Parkkipaikalle oli helppo löytää. Näin hienolla ilmalla se oli aivan täynnä autoja ja jouduttiin hetken odottelemaan vuoroamme. Moni käveli parkkipaikalle ja sieltä pois kamerat ja jalustimet käsissään, ja siitä jo päättelin, että täällä maisemien täytyy olla kohdillaan.

Myllykoski on osa Vantaanjokea ja joen reunaa pitkin kulkee monen pituisia retkireittejä. Me käveltiin 1,5 kilometrin lyhyt luontopolku, jonka varrella pystyi tunnistelemaan alueen puulajistoa.

Myllykosken pauhu kuului jo pitkälle. Käveltiin heti ensimmäiselle sillalle katselemaan komeita kuohuja, jotka muovasivat reunaa koristavia paksuja jäämuodostelmia. Vaikuttava näky erityisesti näin lumisena kylmänä pakkaspäivänä.

Kosken vieressä on tulipaikka, johon istahdettiin syömään termospullossa olevaa bataattikeittoa ja juomaan kuumaa kaakaota. Hiukan saattoi hymyilyttää oma onni.

Linlon saari Kirkkonummella – varaa tänne koko aikaa koko päivä!

  • Osoite: Linlontie 112
  • Reitti: 6km
  • Fasiliteetit: Useita grillikatoksia, tulentekopaikkoja a käymälöitä
  • Parasta: Paljon telttailuun ja riippumattoiluun soveltuvia paikkoja

Oli aurinkoinen syyspäivä, kun pakkasin reppuni ja suuntasin kohti Linlon saarta Kirkkonummella. Olin yksin liikenteessä, joten päätin kuluttaa kokonaisen vapaapäivän nautiskellen vain omasta seurastani ja luonnosta. Linlon saari oli ollut haaveissa jo pitkään.

Linlon saarelle pääsee ainoastaan kävellen, mutta auton saa jätettyä venesataman parkkipaikalle lähelle saarelle johtavaa siltaa. Parkkipaikka oli tyhjillään, mistä päättelin että tänään saan retkeillä rauhassa.

Saaren ympäri kulkee noin 6 kilometrin reitti vaihtelevassa maastossa. Reitti on monilta osin helppokulkuinen, vaikka matkan varrelle mahtuu myös jyrkkiä rappusia ja juurakkoisia metsäpolkuja.

Saarella on runsaasti hyväkuntoisia tulipaikkoja katoksella ja ilman, ja aloinkin heti haaveilemaan ensi kesän telttaretkestä tai riippumattoilusta täällä. Kauniit merelle avautuvat näkyvät kruunasivat aurinkoisen syyspäivän.

Istahdin auringon lämmittämälle rantakalliolle, suljin silmäni ja annoin syyslämpöjen hivellä poskipäitäni. Yksin retkeilyssäkin on oma taikansa.

Pääjärven virskistysalue Lopella – ei retkikohde Uudellamaalla mutta lähellä Helsinkiä kuitenkin!

  • Osoite: Härkätie 1127, 14300 Hämeenlinna
  • Reitti: 1,5 km – 4,5 km
  • Fasiliteetit: Laavu ja hyvä tulentekopaikka, paljon polttopuita. Siistit kuivakäymälät
  • Parasta: Telttailuun ja riippumattoiluun soveltuvia paikkoja. Hienot järvimaisemat

Noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, Lopen kunnan alueella sijaitsee Pääjärven virkistysalue, jonne suunnistettiin siskoni ja lapseni kanssa talviretkelle. Sinänsä tämä ei kuulu tähän listaukseen, sillä Pääjärvi sijaitsee jo Kanta-Hämeessä, mutta sen verran lähellä pääkaupunkiseutua kuitenkin, että uskalsin sen tänne ujuttaa.

Pakkanen oli juuri sopivasti lauhtunut viikonloppua kohden ja päätettiin suunnata Pääjärven virkistysalueen laavulle ruoan laittoon.

Hämeen Härkätien varrella sijaitseva retkikohde oli helposti autolla saavutettavissa. En ollut aiemmin kuullut paikasta ja odottelin innolla, miten sopiva se olisi talviretkeilyyn. Polut oli mukavasti tallottu matkalla parkkipaikalta laavulle, jonne matkaa kertyi vajaa kilometri. Lapsen ollessa mukana päätettiin suorilta suunnistaa ruoan laittoon ja se saisi olla retken päämäärä.

Laavu oli todella hyvässä kunnossa ja kauniilla paikalla suoraan järven rannalla. Kuvittelin jo itseni tänne kauniina kesäpäivänä linnunlaulua kuunnellen ja toisinaan virkistävän järven syleilyyn pulahdellen. Ai miten niin odotan kesää?

Laavulla oli runsaasti polttopuita, terävä kirves ja wc:n kyltitkin olivat lähellä. Lumisena talvena laavun takana nousevaa jyrkähköä mäkeä oli hauska hyödyntää pulkkamäkenä.

Sipoonkorven kansallispuisto ja Ängesbölen laavu – tuttua tutumpi retkikohde

  • ´Osoite: Länsitie 305, 04130 Sipoo
  • Reitti: 2 km
  • Fasiliteetit: Kaksipaikkainen laavu ja muutama tulentekopaikka, paljon polttopuita. Siistit kuivakäymälät
  • Parasta: Paljon tilaa isommallekin retkiporukalle. Lähellä yksityiskäyttöön vuokrattava varaustulipaikka

Sipoonkorven kansallispuisto on vanha tuttavuus, ja täytyykin myöntää, että olen Sipoonkorven kohdalla kangistunut harmillisen usein vanhoihin kaavoihin. Suuntaan lähes aina Tasakallion pysäköintipaikalle ja siitä Kalkinpolttajanpolulle.

Viime kerralla tehtiin poikkeus ja lähestyttiin Sipoonkorven kansallispuistoa aivan toisesta suunnasta. Ajettin Byabäckenin luontopolun lähtöpisteelle ja käveltiin Ängesbölen laavulle, jonne matkaa parkkipaikalta kertyi kilometri.

Ängesbölen laavulla on muutama eri avotulipaikka ja yksi laavu, joka mahdollistaisi laavulla nukkumisen. Laavun ovetkin sai suljettua molemmilta puolin, joten jos savuhaittoja ei ilmene, olisi tämä kaikin puolin täydellinen yön yli retkikohde.

Sipoonkorpi on kaikkinensa suosittu ja varteenotettava Uudenmaan retkikohde, ja tänne tulee palattua kerta toisensa jälkeen. Se on tosin itselleni jo vähän enemmän lähimetsä kuin retkikohde, mutta toimii varsin hyvin helppona ulkoilualueena

Kukuljärven vaellusreitti Loviisassa – Uudenmaan retkikohde nro 1!

  • ´Osoite: Puistokuja 1, 07970 Loviisa
  • Reitti: 6-8 km
  • Fasiliteetit: Reitin varrella kaksi laavua, paljon polttopuita ja kuivakäymälät
  • Parasta: Upea reitti, jopa hienoin Uudellamaalla. Hienoja korkeuseroja

Strömforsin ruukkialueen kulmilta lähtee Kukuljärven vaellusreitti, jonne Hanneli vei minut ja Pilvin talviretkelle. Tutulla porukalla jännitettiin, kuinka hyvässä kunnossa 6 kilometrin vaellusreitti olisi näin talvella ja iloksemme totesimme joidenkin muidenkin käyneen täällä. Polku oli hyvin tallattu ja helppokulkuinen.

Ensimmäiset 2 kilometriä kuljettiin helpossa tasaisessa ja voisi ehkä sanoa jopa vähän tylsässäkin maastossa. Tylsyys päättyi lyhyeen, kun saavuttiin uudehkolle laavupaikalle, joka sijaitsee järven välittömässä läheisyydessä. Todettiin yhdessä tuumin, että tänne tullaan kesällä.

Pian maasto muuttui mäkiseksi ja korkeuseroja oli sen verran, että osa retkiseurueesta tallusteli takki auki loppumatkan välittämättä noin -5 asteen pakkasesta.

Ja todella. Kiipesimme jyrkähkön kallion laelle ja tuumailimme hetken, että täältä olisi kyllä hienot näkymät kesällä. Ja kesän haikailusta tulikin vitsi koko loppumatkan ajaksi. Joku meistä on tainnut vähän kyllästyä talveen.

Maisemista tuli ajoittain tunne, että olisimme ennemminkin Lapissa kuin Uudenmaan rajalla. Reilu puolen välin tultiin Kukuljärven rantaan, jossa meitä odotti hyvin pidetty laavu hienolla paikalla mäen rinteessä. Kyllä täälläkin olisi tosi nättiä kesällä!

Mielestäni Kukuljärven vaellusreitti on yksi hienoin Uudenmaan retkikohteista. Kerrohan sääki oma suosikkisi!

Lisää Etelä-Suomen retkikohteita löydät täältä!


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

19 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    28 helmikuun, 2021 at 8:54 am

    Sipoonkorpea lukuun ottamatta noissa kohteissa ei olekaan tullut käytyä. Kävimme juuri viime viikonloppuna Oulangan kansallispuistossa kiertämässä Pienen karhunkierroksen. Sen reitin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on saman niminen koski kuin tuo Nurmijärvellä oleva, Myllykoski. Näyttävältä näyttää tuo Nurmijärvelläkin oleva koski. Pitäisi jatkossa yrittää tutustua lähialueenkin hienoihin luontokohteisiin entistä enemmän.

    Reply
    • Outi P | Nattura
      2 maaliskuun, 2021 at 8:30 pm

      Oulangassa minäkin olen käynyt kurkkaamassa maisemia ja siellä se vasta komiaa onkin! Mutta kyllä Nurmijärvi kelpaa paremman puutteessa! 🤭

      Reply
  • Anne / Elämää Nomadina
    1 maaliskuun, 2021 at 11:33 am

    Kiva kokoelma kohdevinkkejä päiväretkeilyyn Uudellamaalla! Koronan hyvät puolet tosiaan on vähissä, mutta retkeilyinnostuksen kasvamisen voi varmasti sellaiseksi laskea, ja kotimaanmatkailun lisääntymisen toki myös. Sama trendi on nähtävissä myös kansainvälisesti, ja ”uusia” kohteita löydetään nyt ihan lähialueilta.

    Reply
    • Outi P | Nattura
      2 maaliskuun, 2021 at 8:29 pm

      Se on kyllä mainiota huomata kuinka retkeilyn suosio on kasvanut nyt ihan räjähdysmäisesti. Samalla ihanaa mutta kyllä sillä välillä vähän kiroaakin kun kaikki paikat ovat niin tupaten täynnä porukkaa 😁

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    1 maaliskuun, 2021 at 12:45 pm

    Ehkä joitakin näistä kohteista voisi tutkiskella näin talvellakin. Tosin ainakin näillä meidän kulmilla Espoossa esimerkiksi lenkkipolut ovat nyt niin jäisiä, että nastoillakin on haastavaa ainakin alamäissä, joten olemme jotenkin siitä päätelleet, että luontopolkujen aika on vasta myöhemmin keväällä. Mutta ehkä sitä pitäisi joskus joku testata, jos nekin vaikka jo kohta taas ”toimisivat”.

    Reply
    • Outi P | Nattura
      2 maaliskuun, 2021 at 8:27 pm

      Se on totta Pirkko, että nyt on kyllä todella liukasta kaikkialla. Ja olihan esim tuo Kukuljärven reitti paikoin tosi vaativa ja liukaskin näin talvella vaikka lunta olikin vielä pari viikkoa sitten ihan tosi paljon. Ehkä kannattaa odottaa hetkinen, että jäät sulaa ennen kuin lähtee liukastelemaan noille jääradoille. Ei ne nastatkaan tosiaan aina pelasta!

      Reply
  • Mari/Kodinvaihtaja
    2 maaliskuun, 2021 at 8:08 pm

    Jäin kaipaamaan lisäkuvia. Lopen reitti melko lähellä itseä, pitänee mennä, kiitos vinkistä.

    Reply
    • Outi P | Nattura
      2 maaliskuun, 2021 at 8:24 pm

      Kiitos palautteesta 😌 Tämän vähän tarkoituksella jätin vähille kuville, kun itse en näissä koosteissa niin kovasti tykkää siitä, jos juttu on täytetty kuvilla. Mutta tarkoituksena on kirjottaa paikoista vielä erilliset jutut ja laittaa niihin sitten lisäkuvia ja lisäinfoa niitä kaipaavalle! Pääjärvelle iso suositus ja ystäväni Hanneli Toisiin maisemiin blogista juuri itseasiassa kirjoitti tuosta alueesta seikkaperäisemmön jutun. Kannattaa käydä lukaisemassa! https://toisiinmaisemiin.com/paajarven-virkistysalue-kynnysniemi/

      Reply
  • Stacy Sofia Siivonen
    6 maaliskuun, 2021 at 8:05 am

    Minä suosittelen Hangon ja Raaseporin kohteita, mitkä parhaiten hallitsee maastopyöräillen, paitsi niissä paikoissa, missä se on kielletty. Sen lisäksi on esimerkiksi Hyvinkäällä Kytäjän seudulla erämaata.

    Reply
    • Outi P | Nattura
      8 maaliskuun, 2021 at 9:03 pm

      Hyvinkään Kytäjä-Usmin alue on vielä kokematta, mutta sitä olen miettinytkin monta kertaa. Kiitos muistutuksesta!

      Reply
  • Kaukokaipuun Monni
    6 maaliskuun, 2021 at 5:32 pm

    Voi miten ihania vinkkejä, kiitos! Vain Sipoonkorpi oli itselle tuttu, mutta ehdottomasti pitää päästä kokemaan nämä muut omin silmin.
    Kiitos ihan huipusta postauksesta. ❤️

    Reply
  • INDIVUE
    6 maaliskuun, 2021 at 6:47 pm

    Myllykoski Nurmijärvellä on kiva paikka, olen itsekin käynyt siellä piknikillä kosken kuohuja kuunnellen.

    Reply
  • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
    6 maaliskuun, 2021 at 7:06 pm

    Täältä vähän ylempää Suomesta katsottuna tuntuu hullulta, että luontokohteisiin joutuu jopa jonottamaan 🙂 Mutta hyvä asia tiettty, että ihmiset kaikkialla ovat löytäneet meidän ihanaisen luontomme. Kivoja kohteita näyttää sielläkin olevan. Yllätyin siitä, että noin lähellä Helsinkiä myös noin hieno koskikohde kuin tuo Myllykoski. Onko tietoa onko kalastuskohde?

    Reply
    • Outi P | Nattura
      8 maaliskuun, 2021 at 9:02 pm

      Kyllä voi Myllykoskella kalastaa. Vaatii erityiskalastusluvan toki.

      Paikka on kyllä hieno! Itsekin vähän yllätyin siitä, ettei tästä ollut minulla tietoa ennen tätä vuotta 🙂

      Reply
  • Anna K. - Kaukaa haettua
    6 maaliskuun, 2021 at 8:16 pm

    Siis nolouden huippu! En ole käynyt näistä missään, en edes Kukuljärvellä vaikka olen asunut Loviisassa teini-ikäisenä! Olen kyllä Kukuljärvestä kuullut kehuja ja ennenhän se kuului Ruotsinpyhtään kuntaan. Ehkä ensi kesänä tulee käytyä, kun ei nää matkailunäkymät vieläkään ruusuiset ole.
    Onnittelut uudesta blogista! Hieno ja kiva kokonaisuus hyvin yhteen sopivia teemoja.

    Reply
    • Outi P | Nattura
      8 maaliskuun, 2021 at 8:59 pm

      Kiitos Anna! Minäkin tykkään uudesta blogistani! Kunhan sen kanssa ehtisi kunnolla aktivoitumaan 🙂

      Reply
  • Kohteena maailma / Rami
    7 maaliskuun, 2021 at 11:47 am

    Hyviä vinkkejä lähimatkailuun ja miksipä ei hieman kauempaakin tuleville. Eihän itselläkään ole osaan näistä kohteista kuin puolentoista tunnin ajomatka, joka ei ole matka eikä mikään. Kaiken kaikkiaan nyt ovat luonto- ja retkipostaukset arvossaan, niille on kyllä kysyntää!

    Reply
    • Outi P | Nattura
      8 maaliskuun, 2021 at 8:59 pm

      No se on totta! Tällä hetkellä retkeilee lähes jokainen! Kun ei paljon muuta osaa eikä voi tehdä…

      Reply

Leave a Reply