fbpx
Menu

Lapsen kanssa matkustaminen

Tietoa ja vinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen

Turvaa vauvan terveys matkalla

Vauvan kanssa matkustaminen voi olla pahimmillaan hermoja raastavan stressaavaan, parhaimmillaan mielenkiintoista uuden opettelua, itsensä…

4 maaliskuun, 2018

VINKIT ONNISTUNEESEEN PERHELOMAAN!

Lapsen kanssa matkustaminen voi olla helppoa, mukavaa ja palkitsevaa, kunhan osaa ennakoida lapsen tarpeet ja pystyy ottamaan huomioon myös omat rajat. 

Matkustaminen lapsen kanssa onnistuu takuulla, kun perusasiat on kunnossa: tarpeeksi ruokaa, juomaa, ylimääräistä aikaa ja joustava mielentila.

Lapsi muuttaa matkustamisen dynamiikkaa ja hidastaa usein matkantekoa. Siksi mahdollisiin hidasteisiin on ihan hyvä valmistautua etukäteen. Kantapään kautta on tullut myös opittua, että lapsen kanssa ei kannata ihan kaikkialle lähteä tai ainakaan tehdä minuuttiaikatauluun perustuvaa matkasuunnitelmaa. Kaikilla on mukavampaa, kun reissut tehdään lapsen ehdoilla.

Millaisia kohteita lapsen kanssa kannattaa valita?

Lapsen kanssa matkustettaessa matkakohde kannattaa valita ennen kaikkea omien mieltymyksiesi mukaan. Mitä pienempi lapsi, sen helpompaa matkailu omissa lempimaissa on. Lapsen kasvaessa myös hänen tarpeensa lisääntyvät, joka aiheuttaa omia haasteita. On haluja, mielipiteitä ja ennen kaikkea ajatuksia siitä, mitä ei missään nimessä haluta tehdä.

Pienet lapset kulkevat helposti mukana kantovälineissä tai rattaissa vaikeimmissakin olosuhteissa, mutta isomman lapsen kanssa tahti usein hidastuu ja kantomatkat lyhenevät. Ei siis kannata haukata liian suurta palaa kerralla.

Lapsen kanssa matkustettaessa matkakohteeksi sopivat niin kaupunkilomat, aktiivilomat kuin rantakohteetkin. Leppoisissa kaupunkilomissa helpointa on palveluiden läheisyys. Aktiivilomat lapsen tahtiin tehtynä ovat varmasti koko perheelle mieluisia. Erityisesti lapsen kasvaessa ja uimataidon karttuessa rantalomat ovat monen lapsiperheen suosikkeja.

Itse kuitenkin haluan aina matkoilla opettaa lapselleni myös sekä matkailun sääntöjä sekä jotain uutta matkakohteen kulttuurista. Rantaloman voi siis vallan hyvin yhdistää kulttuurilomaan, jolloin tulet samalla opettaneeksi lapsellesi muutakin kuin uimataitoa.

Lapsiperheen matkakohteet Euroopassa

Etsitkö sopivia matkakohteita perhelomallesi Euroopassa? Jaan parhaat vinkkini ja kohdesuositukset, jotka sopivat mainiosti lapsiperheille. Olipa kyseessä kulttuuririkas kaupunkiloma tai aurinkoinen rantaloma, löydät blogista ideoita, jonka avulla voit suunnitella seuraavan loman Euroopassa

Kaupunkiloma lasten kanssa Suomessa

Suomen kaupungit tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia lapsiperheille. Mikä kaupunki sopii parhaiten perheellesi? Löydä näistä vinkeistä inspiraatiota ja hauskoja aktiviteetteja, jotka sopivat perheen pienemmille lapsille. Suunnittele unohtumaton kaupunkiseikkailu perheesi kanssa.

Paras lomakohde lasten kanssa

Etsitkö täydellistä lomakohdetta perheellesi? Kreikka, Italia tai kenties Espanja? Tässä muutamia kohteita, jotka tarjoavat sekä vanhemmille että lapsille unohtumattomia elämyksiä. Lue vinkit ja valitse seuraava lomasi perheen iloksi.

Italia lasten kanssa

Italia on täynnä kiehtovaa historiaa, herkullista ruokaa ja upeita maisemia. Miten voit tehdä Italiasta ikimuistoisen lomakohteen perheellesi? Lue vinkit Toscanan road trippiin ja tee Italian matkastasi onnistunut!

Halpa loma lasten kanssa Suomessa

Matkustaminen perheen kanssa voi olla budjettitietoista. Edullisen loman lasten kanssa Suomessa voi viettää esimerkiksi pyöräilemällä Puumalan saaristoreitti tai retkeilemällä lähiluonnossa. Tässä vinkkejä kohteisiin, jotka eivät rasita lompakkoa ja tarjoavat silti unohtumattomia hetkiä perheellesi.

Ulkomaille lasten kanssa

Matkustaminen lapsen kanssa ulkomaille voi olla nautinnollista, kunhan valmistautuu hyvin ja ottaa hyvin selvää matkakohteesta ennen reissua. Matkustaminen ulkomaille lapsen kanssa on turvallista, kunhan valitsee matkakohteen huolella ja varmistuu siitä, että tarvittavat rokotukset ja muut terveyteen liittyvät seikat ovat kunnossa.

Mitä huomioida lapsen kanssa matkustettaessa ikävuosittain:

0-6 kk: Voit lähteä lapsen kanssa kotimaassa mihin tahansa. Lapsi kulkee mukana ja kantoreppu tai kantoliina helpottaa liikkumista. Mukaan kannattaa ottaa: vaihtovaatteita, vaippoja, mukana kuljetettava hoitoalusta, varatutti, varasukkia, tarpeeksi varavaatteita, harsoja

6kk-12kk: Tähän ikään mennessä Eurooppa ja muu maailma on paremmin auki sillä MPR-rokote on yleisen rokoteohjelman mukaan annettu. Lentokoneeseen suosittelen ottamaan mukaan tutin ja vaihtovaatteita sinulle ja lapselle. Itse olen kuljettanut lapsen aina ilman kaukaloa lentokoneessa.

1-2 -vuotta: Kun lapsi alkaa liikkumaan ja vaatii enemmän, hidastuu matkanteko selvästi. Tässä iässä maltti on valttia ja aikataulut kannattaa pitää väljinä. Matkarattaiksi suosittelen lentokoneeseen mukaan otettavia malleja, joita voi hyödyntää myös lentokentillä. Junamatkustaminen ja road tripit tämän ikäisten kanssa on parasta!

2-4 -vuotta: Mitä vanhemmaksi lapsi käy sitä helpommaksi matkustaminen lapsen kanssa ja kohteiden valinta muuttuu. Lapsi viihtyy jo paremmin paikallaan, kirjojen, pelien ja tarvittaessa ohjelmienkin äärellä. Rantakohteista alkaa saamaan enemmän irti ja ravintolaillallisetkaan eivät enää ole täyttä sekoilua. Tästä eteenpäin matkanteko voi tuntua jopa lomailulta!

5-6 -vuotta: Kuusivuotias kulkeutuu jo pitkilläkin lentomatkoilla helposti mukana. Kävelymatkat pitenevät ja maailma kiinnostaa yhä enemmän. Tämän ikäisen kanssa uskaltaa lähteä jo lähes minne vaan. Mukaan kannattaa varata matkapelejä, piirrustus- ja puuhatarvikkeita sekä runsaasti eväitä. Ja tämä ikä on muuten viimeinen, kun ei vielä tarvitse anoa poissaoloa koulusta! Se kannattaa hyödyntää!

Matkustajaterveyteen ja lapsen rokotuksiin liittyviä asioita voit tarkistaa THL:n ylläpitämästä Matkailijan rokotuksen -sivustolta

Lapsen kanssa matkustaminen ja siihen liittyvät artikkelit: