Lokakuisella Viron road tripillä ihastuin naapurimaan itäiseen kolkkaan aivan valtavasti. En olisi vielä muutama vuosi takaperin uskonut, kuinka upeita paikkoja tuo rannikko kätkee sisäänsä: valkoista hiekkarantaa, vesiputouksia, kartanomajoituksia sekä paljon mielenkiintoista historiaa. Upeita ravintoloita tietenkään unohtamatta!
Olin reissullamme optimistinen ajankäytön suhteen ja kuvittelin ehtiväni kiertää Itä-Viron ihmeitä laajemminkin. Todellisuudessa ehdimme käymään jutussa mainituista paikoista vain kourallisessa, mutta en malta olla kertomatta myös kohteista, joihin myös suunnittelin meneväni, mutta jotka aikatauluongelmien vuoksi jäivät käymättä.
Hiekkarantaa ja vesiputouksia | Ihana luonto hurmaa Itä-Virossa
Itä-Viro on pullollaan upeita luontokohteita. Ensimmäisenä Itä-Virosta minulle tulee mieleen kuvat vesiputouksista, eikä mielikuva aivan väärään johdakaan. Matkalla Tallinnasta Narvan suuntaan voit pysähtyä ainakin kolmen eri vesiputouksen äärelle.
Lähimpänä Tallinnaa ja Muugan satamaa, josta me aloitimme matkamme, sijaitsee Jägalan vesiputous, joka on Viron levein luonnontilassa oleva putous. Talviset kuvat Jägalasta ovat upeita, mutta myös kesällä putous näyttää vaikuttavalta.
Toisiin maisemiin -blogin Hanneli kävi viime kesänä Jägalan putouksella omalla road tripillään. Postauksesta löydät paitsi putouksen ja muita kohdevinkkejä Itä-Viroon, niin myös yleishyödyllistä tietoa Viron automatkaa varten.
Ontikan rantatörmä on kokonaisuudessaan upea luonnonnäyttämö. Sekä Sakan kartano, että upea Valasten vesiputous sijaitsevat Ontikan rantatörmällä noin 15 minuutin ajomatkan päässä toisistaan. Sakan kartanolla on myös oma putouksensa, Sakan vesiputous ja toiselta nimeltään Kivisillan putous, jota pääsee halutessaan katsomaan myös alhaalta rannalta käsin. Rannalle johtaa uudehkot jyrkät rappuset, jotka me jätimme kovan tuulen vuoksi välistä. Hieman loivemmat, mutta niinikään jalkalihaksia haastavat rappuset sijaitsevat myös Valasten vesiputouksen reunalla.
Valasten vesiputous
Muita Itä-Viron vesiputouksia: Tõrvajõen putous, Aluojan putous
Sakan kartanon luontopolku ja hiekkarannat ovat myös upea retkikohde varsinkin kesällä, mutta erityisesti talven kynnyksellä paikka oli itse rauhallisuuden tyyssija. Saimme käyskennellä rantahiekassa aivan kaikessa rauhassamme. Kesäisin ranta on kuuleman mukaan paikallisten suosiossa.
Itä-Viro | Kulttuuria ja nähtävyyksiä – Narvan linna on hittikohde Itä-Virossa
Itä-Viron kenties suosituin matkakohde on Narva, joka sijaitsee Venäjän ja Viron rajalla. Vaikka Narvan kaupunki ei esteettisyydellään kehuja keräile, se saa silti sympatiaa puolelleen. Kovia kokenut kaupunki on jouduttu uudisrakentamaan milloin laajan tulipalon milloin sodan pommitusten vuoksi, joten ei ihme, että kaupunki näyttää silmään lähinnä karulta sillisalaatilta, jonka silmäteränä seisoo upea keskiaikainen linna.
Narvan kaupungintalo on kaupungin kenties näyttävin rakennus
1270-luvulta peräisin oleva Narvan linna vetää matkalaisia puoleensa varsinkin kesäaikaan, eikä syyttä, sillä linna on Viron parhaiten säilynyt puolustusrakennelma. Kaunis linna useaan kerrokseen levittäytyvine kaupungin ja linnan historiasta kertovine näyttelyineen on käymisenarvoinen, vaikka itse näyttelyltä olisinkin toivonut hieman enemmän. Venäjää taitavalle näyttely on varmasti informatiivisempi.
Muita historiansa puolesta mielenkiintoisia paikkoja Itä-Viron alueella on mm. Sillamäen kaupunki, joka oli virolaisilta kokonaan suljettu vuoteen 1991 asti (Wikipedia). Ennen sitä Neuvostoliiton aikaan kaupungissa jalostettin uraania ja toiminta salattiin myös kuuleman mukaan kaupungin asukkailta.
Myös Peipsjärven alue Itä-Virossa vaikuttaa erityisen kiinnostavalta. Itseäni alueessa vetää puoleen luonto, alueen historia ja ruokakulttuuri, joka sipuleihin usein liitetään.
Kylpylöitä ja kartanomajoituksia | Itä-Viro
Viro on tunnettu kylpylöistään ja voisin itsekin tehdä Virossa pelkästään pitkän kylpyläloman, jossa kiertelisin uusia ja vanhoja kylpylöitä ja nautiskelisin luonnosta, hienoista kaupungeista ja hiekkarannoista. Valitettavan vähän olen kuitenkaan matkustanut Viroon kylpylälomille, mutta ehkäpä tänä vuonna on korjausliikkeen aika.
Tytön kanssa yövyttiin ja kylvettiin 140 kilometriä Muugasta sijaitsevassa Sakan kartanon pienehkössä kylpylähotellissa, joka sesongin ulkopuolella oli super-rauhallinen. Hinta yöltä on noin 80 € sisältäen kylpylän ja aamiaisen, joten kyseessä oli hinnaltaan varsin kohtuullinen kylpylämajoitus.
Aina parempi, jos kylpylään pystyy yhdistämään kartanomaisen miljöön kuten Sakassa, mutta noin 20 kilometriä Sakasta itään sijaitseva Toila Spa kävi myös monta kertaa mielessä yhtenä majoituspaikkana. Toilan kylpylä on kuuleman mukaan paratiisi lapsille, mikä näkökulma itseäni olisi viehättänyt varsinkin, kun olin liikkeellä kaksin tytön kanssa. Kylpylä ja valtava leikkimaa viihdyttäisivät koko perhettä taatusti useammankin päivän ajan.
Jos Toila Spa kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan Lähtöselvitetty-blogin Katjan jutun, jossa Katjan perhe vieraili Itä-Virossa ja yöpyi Toila Spassa perheensä kera viime kesänä.
Itä-Virosta löytyy muitakin kartanomajoituksia moneen makuun ja hintahaarukkaan. Lähempänä Muugaa ja Tallinnaa sijaitseva Vihulan kartano oli myös yksi majoitusvaihtoehdoistani. Tarjolla olisi ollut rentouttavia SPA-hoitoja, sauna ja ulkoporeallas, mutta SPA-hoidot 3-vuotiaan kanssa eivät yhtäkkiä kuulostaneetkaan enää niin rentouttavilta. Kaksin lapsen kanssa valitsin siis perinteisen kylpylämajoituksen Sakasta.
Mäetagusen kylpylä- ja kartanohotelli sijaitsee hiukan syvemmällä Itä-Virossa lähellä Peipsjärveä. Tämän majoituspaikan kävisin mielelläni kokemassa, sillä siinä tuntuu yhdistyvän kaikki ihanan kylpylän ja kartanohotellin parhaat puolet: luonnonläheisyys, paikallisia raaka-aineita suosiva ravintola, kylpylä lämpimine altaineen sekä mahdollisuus SPA-hoitoihin. Voisin kuvitella matkustavani tänne itsekseni rauhoittumaan äidin ansaitulle eheytymislomalle, vaikka paikka soveltuu mainosti kyllä toki lapsiperheillekin
Lisäksi kylpyläkaupungiksi tituleeratusta Narva-Jõesuusta löytyy takuulla niin perheitä, pariskuntia kuin yksinmatkustaviakin miellyttäviä kylpylävaihtoehtoja. Itseäni kiehtoo paikkakunnan ja kenties Itä-Viron uusin kylpylähotelli Noorus Spa Hotel ja sen kaikki 8 erilaista saunaa.
Ravintolavinkkejä | Herkkusuiden Itä-Viro
Kuvittelin ehtiväni kahdessa päivässä käydä myös kattavan ravintolakierroksen, mutta kissan viikset! Aikataulut eivät klikanneet haaveilemieni ravintoloiden aukioloaikojen kanssa, mutta siitä huolimatta, jaan mielelläni kohteet, jotka olivat listallani.
Ravintola Mermer sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tallinasta. Ravintolaan minun oli tarkoitus pysähtyä heti menomatkalla, mutta lapsen päiväunien ajankohta sattui juuri siihen hetkeen, kun olisin ohittanut ravintolan. Piskuruinen kalastajakylässä sijaitseva ravintola vaikuttaa äärimmäisen vetävältä, kodikkaalta ja erilaiselta, jonne haluan ehdottomasti vielä mennä. Paikka on pienen pieni, joten tulosta on syytä ilmoitella etukäteen.
Tulivee Restoran on kenties uusimpia Itä-Viron ravintolatulokkaita. Olin sopinut tulostamme etukäteen ravintolan kanssa, mutta paluumatkan kiire kolkutteli takamukessa, joten en uskaltanut antaa hedonistisille nautinnoilleni valtaa. Tulivee sijaitsee Tallinnasta noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Liimalan rannalla. Virolaisia ja venälaisiä makuja yhdistelevä ravintola toimii myös majoituspaikkana, joten tänne on sinänsä varsin helppo tehdä vaikka yönyli retki Tallinnasta.
Sakan kartanon oma ravintola oli tunnelmaltaan ihana. Uudistettussa herrainkartanon kellarikerroksessa kelpasi syödä illallista kaikessa rauhassa holvikaarien koristaessa miljöötä. Ruoka oli maukasta, joskaan makukokemuksena se ei ollut millään tavalla tajunnanräjäyttävä. Kylpylähotellin ravintolaksi paikka on kuitenkin juuri sopiva: palvelu ja laatu ylsivät kiitettävälle tasolle.
Narvan kaupungin Kohvik Muna on kenties Narvan suosituin kahvila-ravintola. Narvan yliopiston tiloissa sijaitseva ravintola on kelpohintainen ja käymisen arvoinen, ja varsinkin lounasaikaan ravintolan hintataso on naurettava. Narvassa toinen varteenotettava ja kehuttukin ravintola on Narvan linnan oma ravintola.
Itä-Virossa riittää tekemistä ja näkemistä pidemmällekin road tripille. Kaksi päivää ei riittänyt juuri mihinkään, sillä alueelta löytyy paljon mielenkiintoisia kohteita. Seuraavalla kerralla lähden tutkimaan Itä-Viron ihmeitä ajan kanssa, ja minulla onkin vahva tunne siitä, että tänä kesänä matkustamme vielä koko perheen voimin tänne.
Toivottavasti tästä listasta on apua sinullekin, joka suunnittelet matkaa Itä-Viroon! Ainakin lista toimii hyvänä muistilappuna myös itselleni siitä, mitä kaikkea haluan vielä vastarannalla kokea!
No Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
1 helmikuun, 2020 at 7:35 pmTykätään kovasti luontokohteista ja Itä-Virossa niitä näyttää olevan runsaasti. Vaikka kesä tavallaan olisikin monessa mielessä mainio matka-ajankohta, olisi meidänkin valinta todennäköisesti syksy, koska luontokohteista ja maisemista nauttii eniten ilman tungosta.
Outi
11 helmikuun, 2020 at 9:07 pmTuo on ihan totta! Syksy ja kevät ovat monesti parhaita aikoja matkustaa oikeastaan mihin tahansa päin Eurooppaa! Itä-Viro pääsi kyllä yllättämään luontonsa puolesta!
Raija
2 helmikuun, 2020 at 10:01 amItäViro on vielä käymättä. Kiinnostaa kyllä. Joka puolella Virossa on kokemisen arvoisia kohteita.
Outi
11 helmikuun, 2020 at 9:07 pmViro yllättää vähän joka kerta kun sinne menee. Haaveissa olisi kesällä hiukan pidempikin road trip Viron rannikolla ja toki sisämaassakin!
Hirvonen
4 helmikuun, 2020 at 10:19 amNäyttääpä kivalta, nyt alan kyllä itsekin suunnittelemaan automatkaa Viroon. Hyvä että sanoit että kannattaa olla päiviä enemmän. Eihän sitä tiedä vaikka auton kanssa tulisi ongelmaa kesken matkan, hinaamista ynnä muuta. Varsinkin tuo museo mielenkiintoinen!
Outi
11 helmikuun, 2020 at 9:09 pmIkinä ei tosiaan tiedä. Mutta itse ainakin pyrin seuraavalla kerralla varaamaan parista päivästä viikkoon enemmän aikaa. Virossa on niin paljon nähtävää!