fbpx
Menu

Hetkeni vapauden helmassa – pidennetty lapsivapaa viikonloppu Prahassa

Vihdoin se päivä koitti. Ensimmäinen yhteinen reissumme ilman lasta.  Lisääntynyt valon määrä ja ah, niin ihana Praha! Saavuit juuri siihen hetkeen, jossa sinua eniten kaivattiin!

3 yötä, 4 päivää. Keski-Euroopan aluillaan oleva kevät. Vapaus nukkua ja vapaus valvoa. Vapaus liikkua ja olla liikkumatta.

Vapaus ottaa rennosti ja pysähtyä vaikka jokaiseen kadunkulmaan ilman kiirettä. Vapaus ottaa pitkä lämmin kylpy, nukahtaa liian ajoissa, syödä aamiaisella liikaa ja liian hartaasti. Vapaus levätä, kun jalkoja pakottaa ja vapaus toistaa tämä kaikki. Monesti. Ilman selityksiä, velvollisuuksia tai huonoa omaatuntoa.

John Lennon Wall Praha

Praha John Lennon Wall

Kuulostinko juuri väsyneeltä äidiltä ja kaihoisasti vapautensa perään itkevältä ihmisrauniolta? Tai ehkä sittenkin vain pientä breikkiä kaipaavalta tavalliselta tallaajalta? Viimeisimmässä lienee suurin totuuden siemen, vaikken täysin voikaan kiistää kaikkea edellä olevaa. Kolmen vuoden kertaantuneet univelat kun ovat edelleen käsinkosketeltavissa ja ajatus täydellisestä vapaudesta kutittelee mukavasti joitain aivojen sopukoita. Ajatus kuitenkin kiitää ohi yhtä nopeasti kuin tuleekin.


Pidennetty viikonloppu  Prahassa ja sopiva breikki lapsenhoidosta

4 päivää oli juuri sopiva aika hermolomalle. 

Se oli myös juuri sopiva aika olla erossa pienokaisesta. Yksikin päivä lisää olisi kuitenkin ollut ehkä jo liikaa. Sillä vaikka hetkittäinen vapaus olikin ihana kurkistus menneisyyden huolettomille reissuillemme, oli ikävä lapsen luokse aika kova. Ja vaikka olenkin ollut jopa pidempiä aikoja poissa, näyttäytyy huoli ja ikävä yllättäen erilaisena silloin, kun molemmat vanhemmat ovat yhtäaikaa reissussa. Siitäkin huolimatta, vaikka tiedän kuinka hyvin tyttö viihtyy isovanhempiensa luona. Siellä kun tuntuu usein olevan jopa kivempaa kuin kotona.

Prahassa olen ollut aiemminkin, mutta täytyy myöntää, että 11 vuotta on hävittänyt aivan kaiken mielestäni. Koskaan en ole ollut tilanteessa, että palaan paikkaan, jossa olen aikaisemminkin käynyt, mutta josta en muista – ollakseni rehellinen – yhden yhtä paikkaa. Vietimme Prahassa tuolloin ehkä yhden kokonaisen päivän, jonka jälkeen suuntasimme noin tunnin bussimatkan päähän festareille. Onko syy tähän muistamattomuuteeni 11 vuodessa, lyhyessä kaupungissa vietetyssä ajassa vai festareissa, sitä voi jokainen mielessään mietiskellä. Mutta yksikään kadunkulma ei toden totta soittanut minkäänlaisia kelloja päässäni. Käsittämätöntä.

Vltavan kaupunkia halkovan joen kuitenkin pystyin palauttamaan mieleeni.

Nyt kuitenkin ehdimme kiertämään vanhankaupungin kadut moneen kertaan läpi, viettämään puoli päivää upealla Prahan linnalla, syömään tunnelmallisissa ravintoloissa ja tutustumaan alueen historiaan. Ja näiden perusteella voin vain todeta, että paluu Prahaan todella kannatti!

Praha Vltava

Praha

Praha keskusaukio

Kaupunki on sykähdyttävä! Pienen mietinnänkin jälkeen meidän oli vaikea saada päähän yhtään Euroopan suurkaupunkia, jossa keskiaikainen historia olisi näin lähellä ja yhtä hyvin säilynyt kuin Prahassa. Toivon tosiaan, että tällä kertaa seuraavat 11 vuotta eivät pyyhkäise kaikkea tuota Prahan kauneutta mielestäni. Vaikka toisaalta, kaupunki on kyllä niin hieno, että eipä tuo paljon painaisi, jos näkisin kaupungin kolmannenkin kerran ensimmäistä kertaa elämässäni.

Kaupungissa vietetty aika oli siinäkin mielessä sopiva, että vaikka Prahassa olisikin roppakaupallan nähtävää jopa viikonkin matkalle, on päänähtävyydet kierretty jo parissa päivässä. Nähtävyyksien lisäksi ehdittiin myös istua oluttuvissa, parantaa maailmaa ja nauttia toistemme seurasta. Toki kauniit pikkukadut, mielenkiintoinen historia, kahvilat ja perinteiset tsekkiläiset ravintolat olisivat viihdyttäneet pidempäänkin, mutta pidennetty viikonloppu on varsin riittävä aika Prahan koluamiseen ja pieneen aikahyppyyn keskiajalle.

Praha oluttupa

Praha Linna

Praha Kansallisteatteri

Helmikuun alku oli yllättäen myös todella kiva ajankohta kaupunkilomalle. En osaa sanoa minkälaiset sääolosuhteet Prahassa on yleensä helmikuussa, mutta meille Praha näyttäytyi mukavan aurinkoisena, kuivana ja ajoittain jopa lämpimänä. Niin lämpimänä, että pystyimme avaamaan tämän vuoden terassikauden keskusaukion turistiansoissa.

Siinä hetkessä lasillinen raikasta valkoviiniä maistui mahdottoman hyvälle ja saatoin haistaa etelästä hiljalleen pohjolan suuntaan ajelehtivan lämpimän keväisen ilmavirran. Siinä hetkessä kevät istahti olkapäilleni ja toivoin vain, että tuleva kesä tulisi vauhdilla ja kestäisi ikuisesti.

Prague Castle


Uusimmat jutut Blogit.fi -sivustolta ja Bloglovinista.

Käy seuraamassa myös Facebookissa ja Instagramissa.

No Comments

 • katri/Kotona ja kaupungilla
  27 helmikuun, 2020 at 11:02 am

  Praha on mulla ollut sellainen johon haluan mennä, mutta jostain syystä se on jäänyt vaikka monta muuta Euroopan kaupunkia koluttu. Toivottavasti pian pääsen käymään. Tuollainen lapsivapaa tekisi kyllä hyvää! 🙂

  Reply
  • Outi
   4 maaliskuun, 2020 at 6:29 pm

   Ehdoton suositu Prahalle ja ehdoton suositus lapsivapaalle! Praha on ihana, ja varmasti parhaimmillaan ei kuumimpana sesonkina (kuten ehkä kaikki paikat…). Kuuleman mukaan kaupunki on aivan tukossa vilkkaimpina kesäkuukausina

   Reply
 • Hanneli /toisiinmaisemiin
  27 helmikuun, 2020 at 8:20 pm

  Olipa kivan kuuloinen loma. Mä olen käynyt useamman kerran kaupunkilomilla helmikuussa ja tykkään ajankohdasta tosi paljon. Silloin ei ole niin hirmuisesti väkeä, eikä todellakaan tarvi tuskailla kuumuuden kanssa. Loppujen lopuksi kelikin on ollut useimmiten hyvä, eikä muutama raekuurokaan ole onnistunut pilaamaan lomafiilistä. Ja kaupungeissa on aina mahdollisuus paeta sisätiloihin.

  Reply
  • Outi
   4 maaliskuun, 2020 at 6:32 pm

   Helmikuu oli kyllä toden totta hyvä aika Keski-Euroopan kaupunkilomalle. Ja nyt kun muistelen, olin viime vuonna samoihin aikoihin, vajaa kuukautta myöhemmin myöskin kaupunkilomalla, ja se oli ihana varaslähtö kevääseen! Tosin kohde oli silloin Ranskan Riviera, joten sää oli hiukan erilainen kuin Prahassa…

   Reply
 • Tiia
  28 helmikuun, 2020 at 6:51 am

  Ensi kerralla poiketkaa Czeski rajssa Böömin paratiisissa. Se on upea kansallispuisto Turnovin kaupungissa, upeine luonnon muovaamine hiekkakivipaasipuistoineen ja suurine jalopuumetsineen, sekä useine linnoimeen ja panimoiravintoloineen patikkapolkujen varrella.

  Reply
  • Outi
   1 maaliskuun, 2020 at 9:49 am

   Hyvä vinkki! Nuo olikin suunnitelmissa, mutta aika loppui kesken.

   Reply
 • Päivi/ Kelvästä kartalle
  28 helmikuun, 2020 at 11:04 am

  Prahassa on tullut käytyä jo kahdestikin, eli yhteensä kahden viikon verran. Ei voi siltikään sanoa, että olisi ehtinyt yhtään kyllästyä. Eka reissu oltiin pääasiassa turistimestoilla ja pakollisten nähtävyyksien äärellä, ja toinen laitakaupungilla paikallisten keskuudessa. Taatusti mennään vielä kolmannenkin kerran, kyllä siellä tekemistä riittää useammallekin reissulle 🙂

  Reply
  • Outi
   1 maaliskuun, 2020 at 9:48 am

   Epäilemättä Prahassa riittää tekemistä useammallekin reissulle, saati sitten jos laajentaa reviiriään kaupungin vieressä oleviin luontokohteisiin ja laitakaupungille. Minä lähtisin ehdottomasti uudelleen Prahaa. Vaikka pidennetty viikonloppu on varsin riittävä vanhankaupungin ja muun keskusta-alueen tutkimiseen, niin hiukan jäi harmittamaan, että eri kaupunginosat, joita kovasti kehuttiin, jäi vielä isoilta osin näkemättä.

   Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  28 helmikuun, 2020 at 5:25 pm

  Kiva kuulla, että matka oli onnistunut. 🙂

  Helmikuu on varmasti mitä parhain ajankohta, kunhan vain säät osuu kohdalleen, sillä helmikuu on varmaan turismin puolesta yksi rauhallisimpia kuukausia Prahassa.

  Reply

Leave a Reply