fbpx
Menu

Viikon päästä lämpöön! – valmistautumista vauvamatkaan ja muutama miete Dubaista

Tällä kertaa ajattelin aloittaa valmistautumisen matkaan hyvissä ajoin…. tai en tiedä, onko viikkoa ennen hyvissä ajoin..? Kai se on. Eli viikon kuluttua lentokone kuljettaa meidät kohti Dubaita.

Erityisesti mieltä askarruttaa taas tuon ipanan kanssa matkustaminen. Miten lennot menee? Miten tyttö viihtyy rattaissa? Missä uskaltaa imettää vai uskaltaako ollenkaan? Mitä ottaa mukaan ja mitä löytyy paikanpäältä?

Pikaisella selailulla löysin nopeasti aika moneen kysymykseen vastauksen, kiitos matkustelevien lapsiperheiden ja aktiivisten bloggaajien. Toki kukaan ei pysty kertomaan, miten lento sattuu tytön kanssa tällä kertaa menemään, mutta löytämieni infopläjäysten perusteella voin sanoa huojentuneeni aikalailla monen muun asian suhteen, vaikka olenkin tiennyt, että Dubai on lähtökohtaisesti hyvinkin lapsiystävällinen paikka.

Elevated cityscape of Dubai illuminated at dusk (Kuva: www.travelandleisure.com)

Ehkä parhaat ja hyödyllisimmät infot löysin Lähdetään taas -blogista, jossa reilu vuosi takaperin on matkustettu aikalailla samanikäisen vauvan kanssa Dubaihin. Täältä selvisi muun muassa, kannattaako vauvanruoat ja vaipat ottaa mukaan kotimaasta ja miten rattaiden kanssa kulkeminen kaupungilla ja rannoilla onnistuu.

Unelmalandia -blogista löysin myös jokusen käytännön elämää helpottavan vinkin. Olisiko sulla tullut mieleen ottaa adapteria Dubaihin? No ei mullakaan! Tuo ei kyllä liity vauvoihin mitenkään, mutta hyödyttää tietona noin muuten. Täältä sain myös aika näppärän niksin tuttipullosyöttämistä tai oikeastaan tuttipullojen pesua ajatellen, mistä on kyllä hyötyä muuallakin reissunpäällä kuin Dubaissa. Varmasti menee käyttöön!

Kun nuo kaksi juttua silmäilee läpi, ei oikeastaan muuta tarvitsekaan Dubaista tietää noin vauvamatkoja silmällä pitäen.

(Kuva: @Tjäreborg)

Meidän reisusuunnitelmamme on ollut tähän mennessä seuraavanlainen: käydään muutamalla retkellä, jotka kuuluvat osaksi voittamaani matkaa ja loppuaika vedetään lonkkaa hotellialtaalla. Tai niinhän mä ensiksi ajattelin..

Sitten lukaisin Lähinnä Kauempana -blogin Katin kirjoituksen siitä, mitä kaikkea Dubaissa kannattaa nähdä ja tehdä. Barcelonasta tuttu polte jaloissa alkoi tuntumaan haamukipuna jaloissani. Käveltyjä kilometrejä kun kertyi kymmenittäin per päivä ja päivän päätteeksi jaloista olisi voinut yhdellä iskulla tehdä lihahakkelusta. Sen jälkeen lupasin, etten enää ainakaan vaavelin kanssa ota niin isoja paloja syötäväksi, mutta näinköhän siinä taas käy, että ahneella on paskanen loppu... Jää nähtäväksi.

Näiden kolmen blogitekstin jälkeen voin sanoa kiitos ja näkemiin valmistautumiselle. Näin pitkäjänteistä minun matkalle valmistautuminen useimmiten on. Se homma on nyt siis hoidettu ja ainoa mitä pitää vielä miettiä, on matkalaukun sisältö. Sen verran olen ennakoinut, että vauvan aurinkorasva, uimapuku ja UV-hattu on hankittu. Lisäksi joudutaan kantamaan vauvalle pelastusliivit mukana, sillä toinen retkistämme suuntautuu merille! Hiiohoi!

Mutta hei, jos sulla on linkata jotain tekstejä tai muuta hyödyllistä infoa ylipäänsä Dubaita tai vauvamatkoja ajatellen, niin pistä ihmeessä linkkiä! Saatan mä vähän vielä antaa aikaa valmistautumiselle kaikesta uhosta huolimatta.

Muutama ajatus Dubaihin matkustamisesta

Matkustaminen Dubaihin tuntuu toisinaan ihanalta. Aurinkoa, hiekkarantoja, palmupuita ja yltäkylläisyyttä. Myös viiden tähden hotelli aamiaisineen ja uima-altaineen on TODELLA harvinaista herkkua meille, ja se kutkuttelee mukavasti takalistossa.

Mutta samalla Dubain eettinen puoli mietityttää. Onko ihan okei matkustaa paikkaan, joka vaikuttaa utopistiselta unelmalta maailman suurine, noh kaikkineen? Tällaisessa paikassa haiskahtaa joku ja pahasti.

Vaikkei minulla asiasta ihan mielettömästi faktatietoa olekaan, niin kaikkihan sen tietävät, ettei tällaista paikkaa nyt rakenneta ja ylläpidetä ihan vilpittömästi ilman ihmisoikeuksien polkemista ja luonnonvaroilla mässäilyä.

Vaikeita asioita, vaikeita valintoja. Dubai on ehkä yksi räikeimmistä esimerkeistä koko keinotekoisuudessaan, mutta pohjimmainen ongelma lienee kuitenkin maailmanlaajuinen. Ja sen lähtökohta on yksinkertaisesti meissä kaikissa. Sinussa ja minussa. Ihmisissä ja ihmisten ominaispiirteessä. Ihmisluonnossa.

Että ketä tässä nyt sitten lähtisi syyttelemään, jos jotain on pakko. Enpä tiedä..

Sinänsä onni, että satuttiin saamaan matka ilmaiseksi. Muuten tänne tuskin olisi tullut lähdettyä. Vaikka innolla aurinkoon lähdenkin, niin paikka ei kyllä lähtökohtaisesti herätä ihan kamalasti ainakaan positiivisia energioita itsessäni. Nyt joku varmasti miettii, että miksikö sitten osallistuit Dubain-matkan arvontaan? No, ensinnäkin voittaminen on aina kivaa ja toisekseen, onhan tuollainen maailma todella mielenkiintoista nähdä!

Satun lukemaan juuri viisaan miehen Esko Valtaojan kirjaa ”Avoin tie”, jossa mielestäni koko Dubainkin pinnan alla piilevä ongelma kiteytyy hienosti. Teksti osui ja upposi niin kovasti, että päätin antaa teille pienen näytteen.

Ota rento asento nojatuolissa ja kuvittele mielessäsi paratiisi nimeltään Omelas……

”Omelas on utopioiden utopia, paratiisi, josta ihmiskunta on aina unelmoinut, jokaisen ihmisen ikiomien salaisten unelmien täyttymys. Kirkkaina hohtavia torneja meren äärellä, niittyjä, puistoja, riemukkaita karnevaaleja. Aikuisia vapaana viettämässä elämänsä nautinnoissa ja älyllisissä ponnistuksissa, tieteen ja taiteen luomisessa…[…] Mitä vielä voit kuvitella haluavasi? Kaikki se löytyy Omelasista. Mutta on vielä yksi asia, joka täytyy kuvitella.

Omelasin erään kauniin palatsin alla on kellari ja siinä ahdas koppero, jonne on teljetty lapsi. Lapsi on kenties kymmenvuotias, mutta surkeasti aliravittuna näyttää nuoremmalta. Se nyhjöttää peloissaan ikuisessa hämärässään, istuu vuodesta toiseen omien ulosteidensa keskellä raapien tikunlaihojen jalkojensa mätäneviä paiseita. Joskus, muistaessaan auringonvalon ja äitinsä äänen, lapsi itksee: ”Päästäkää minut ulos. Lupaan olla kiltti.” Silloin tällöin ovi raottuu ja joku työntää sisään vettä ja hieman ruokaa. Aikaisemmin lapsi huusi ja parkui, mutta nyt se jaksaa vain vaikertaa hiljaa inisten..

”Yhden lapsen loputon, toivoton kärsimys on hinta jonka Omelasin asukkaat maksavat paratiisistaan. Jokainen tietää lapsen olemassaolosta, jokainen on nähnyt sen joskus, yleensä ennen aikuistumistaan; ja jokainen tietää myös, että jos lapsi päästettäisiin vapaaksi, otettaisiin syliin, pestäisiin, lohdutettaisiin ja vietäisiin ulos auringon valoon, sopimus raukeaisi ja paratiisia ei enää olisi. Kaikki se hyvä ja kaunis, mitä Omelasin asukkaat toisiaan ja itseään kohtaan voivat tehdä, katoaisi peruuttamattomasti. Mitä on yhden ihmisen, luultavasti vielä vähämielisen lapsen, kärsimys verrattuna lukemattomien ihmisten täydelliseen onneen?”

”Kävelisinkö minä pois Omelasista? Kävelisitkö sinä? Ennen kuin vastaat, vastaahan yksinkertaisempaan kysymykseen. Kuinka paljon palkkaasi saa alentaa, jotta sairaanhoitajille ja siivoojille voidaan taata kohtuullinen tulotaso? Jos olet sairaanhoitaja tai siivooja, paljonko tilipussistasi joutaa työttömille? Jos olet työtön, mitä mieltä olet kehitysavun korottamisesta? Le Guinin Omelas ei ole utopia, se on Salem, o., Oregonin kaupunki Salem; se on tässä ja nyt, meidän maailmamme, meidän kaupunkimme, jossa on kellareita”

Esko Valtaoja, Avoin tie

Adios siis! Minä lähden paratiisiin tiedostaen sen tosiasia, että tässä paratiisissa niitä kellareita vasta onkin. Mutta vaikka jättäisin menemättä, ne kellarit tuskin tyhjenisivät. Tuskin koskaan tai mistään.


•KÄY SEURAAMASSA INSTAGRAMISSA!

• TYKKÄÄ MYÖS FACEBOOKISSA !

• TWITTERISTÄKIN MUT LÖYTÄÄ!

 

No Comments

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  16 marraskuun, 2017 at 7:15 pm

  Niin, eihän se ihan eettinen vaihtoehto ole. Mutta ei ole moni muukaan paikka, ja miten näitä sitten lähtisi arvioimaan. Me lähdettiin puhtaasti itsekkäistä syistä, haluttiin talvella lämpimään eikä uskallettu riskeerata Kanarian epävarmojen säiden suhteen. Dubai oli lupaustensa mukaan siisti ja turvallinen. Vaikka isoin epäluuloin lähdettiin, oltiin iloisia että mentiin. Kiitos vielä linkkaamisesta!
  Ja ihanaa matkaa Dubaihin! Oli se sitten altailla rentoilua tai seikkailemista. Mahtavaa saada lomaa ja aurinkoa.

  Reply
  • Outi
   16 marraskuun, 2017 at 9:18 pm

   Näinhän se on. Itsekkäistä syistä kai sitä matkustaa noin ylipäätään, vaikka kyllä matkustamisesta on aina paljon hyötyäkin on kohdemaalle, enkä tarkoita nyt pelkästään rahallista hyötyä.

   Mun mielestä on itseasiassa todella hauskaa matkustaa aina paikkoihin, joista on eniten ennakkoluuloja. Yleensä ne murentuu aika nopeasti, vaikka tuotta eettisyysaspektia ei ehkä ennakkoluuloksi voikaan sanoa. Nyt pimeänä marraskuuna on vieläpä ihan parasta matkustaa tuollaiseen varmaan paisteeseen!

   Reply
 • traveldreamer17
  16 marraskuun, 2017 at 8:39 pm

  Matkustaminen noin yleisesti ei ole erityisen eettistä. Yritän itse ainakin kompensoida matkustamista sitten sillä, että arjessa pyrin kestäviin valintoihin.

  Dubai oli minusta tosi kiva paikka. Me majoituimme tosin Ras Al Khaimahissa ja kävimme päiväretkillä Dubaissa. Vauvan kanssa matkaamisesta Dubaissa ei ole kokemusta, mutta kolmen vauvan kanssa reissanneena uskallan kuitenkin sanoa, että hyvin se menee. Minusta lasten kanssa matkustamisessa tärkeintä on mennä lapsen ehdoilla eikä pakottaa lasta aikuisten aikatauluihin. Jos omat odotukset lomailusta ja rentoutumisesta ovat korkealla, niin todennäköisesti pettyy. Pienen lapsen kanssa lomailu on lähinna arkea vähän tavallista haastavimmissa olosuhteissa, mutta toki siihen tuo erilaisen hohdon se loman kiireettömyys ja ihana sää. Muistan yhden reissun, kun meidän kuopus oli 5kk ja oli edelleen kova iltatankkaaja ja niinpä minä söin kiireessä ravintolassa illallisen (koska ravintolat aukesivat myöhään) ja lähdin kärryttelemään hotellille vauvan kanssa iltatissuttelemaan muun perheen jäädessä syömään. Se oli ihan ok, kun otti asenteen, että näillä mennään. Loma oli silti loma.

  Reply
  • Outi
   16 marraskuun, 2017 at 9:35 pm

   Eihän se matkustaminen ainakaan noin ympäristön kannalta ole eettistä, mutta riippuu myös paljon, mistä suunnasta sitä eettisyyttä katsoo. Matkustamisessa kun on paljon hyvääkin.

   Näinhän se on, että omat halut ja tarpeet tulee jättää vähän sivualalle, kun matkustaa vauvan kanssa. Itse erityisesti iltaihmisenä tässä on nieleskeltävää, mutta kun on maailman paras syy nieleskellä, niin eipä siinä mitään. Ja kuten sanoit, asenne ratkaisee.
   Odotan erityisesti lämpöä ja sitä että saan edes hetken lötkötellä rauhassa rannalla. Onneksi vauva on jo sen verran iso, että sen voi huoletta jättää isän hoiviin toviksi 🙂

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  20 marraskuun, 2017 at 10:31 pm

  Dubai on todella lapsiystävällinen paikka. Olen lomaillut siellä silloin kun pojat olivat pieni, eli noin stiljoona vuota sitten. Sillon(kin) lapsia huomioitiin todella paljon ja hyvin.

  Dubai liitetään aina eettisyyteen, luonnonvarojen tuhlaamiseen ja plaaplaaplaa. Harvoin puhutaan siitä kuinka paljon UAE tuottaa uusia innovaatioita vedentuotannon, uusiutuvanenergian ym. suhteen, koska siellä on rahaa mitä heittää tutkimuksiin jne. + öljy loppuu tuolta aikanaan, eli turismista on saatava se uusi tuottava business. Muuten ei enää niille autonkuljettajille, sisäköille ja kokeille ole töitä. Veikkaan, että moni ei kuitenkaan halua palata kotiinkaan työttömäksi.

  Ihmiset käyttävät järjettömästi aikaa veivatakseen puolesta ja vastaan argumentteja ja silti tuonne aurinkoon singahdetaan iloisin mielin, kun ensin on vähän oltu tiedostavia.

  Nuo ovat kaikki valkoisen ihmisen ongelmia. Todelliset ongelmat ovat ihan jossain muualla. Ugh. Olen puhunut 🙂

  Reply
  • Outi
   20 marraskuun, 2017 at 11:09 pm

   Näin tosiaan olen paljon kuullut, että Dubai on erityisen lapsiystävällinen. Se on kyllä ihana ajatus ja varmasti helpottaa matkantekoa!

   Ja niinhän se taitaa tosiaan olla asiassa kuin asiassa että kolikolla on kääntöpuolensa. Varmaan myös niillä ”oikeilla ongelmilla” kun niitä aletaan veivaamaan.

   Kanssasi siis samaa mieltä kyllä kaikesta. Mutta ei se mielestäni tarkoita sitä, etteikö asiaa voisi kännellä ja väännellä. Ja tiedostaa edes sitä vähää.

   Itse toki sanoinkin, että minulla ei paljoa faktatietoa löydykään Dubaista puolesta eikä juuri vastaankaan. Upeeta että sinulla on ja jaat sen!

   Toki Dubaissa on varmasti juurikin noita mainitsemiasi hyveitä paljonkin mutta tuskin siitä synkeästä puolestakaan ihan turhanpäiten hohkataan. Sitä en kyllä ymmärrä että miksi ei saisi ensin olla tiedostavia edes sitä vähää ja sen jälkeen singahtaa sinne aurinkoon? Sittenhän se turismi nimenomaan loppuisi ja kaikki ”paha” olisi tehty turhaan, jos ensin tiedostettaisiin ja sen perusteella jätettäisiin menemättä. Eikö kuitenkin ole parempi että vähän edes tiedostetaan, ollaan sitten vaikka vähän tekopyhiä, kuin välinpitämättömästi suhaillaan ympäri maailmaa. Vaikka sitähän tässä tavallaan toki tehdäänkin..

   Toisaalta en kyllä ihan ymmärrä myöskään tuota, erotteluasi ”valkoisen ihmisen ongelmat” ja ”todelliset ongelmat”. Voisitko hiukan tarkentaa?

   Reply
   • Anna | Tämä matka -blogi
    21 marraskuun, 2017 at 4:28 pm

    ”Sitä en kyllä ymmärrä että miksi ei saisi ensin olla tiedostavia edes sitä vähää ja sen jälkeen singahtaa sinne aurinkoon? ”

    Asioiden kauhistelu, mutta kuitenkin lämmitettyyn uima-altaaseen kirmaaminen on lähinnä hymyilyttävää. Voi jättää ihan rauhassa sen tiedostavan osuuden pois ja todeta, että joo… siellä on halpaa, ja lämmintä ja siksi sinne menen.

    Mitä sädekehää se tiedostavuus tuossa osoittaa? Mitä se muuttaa? Ketä se kiinnostaa? Muutojohtaminen lähtee aina edestä, eli jos haluat, että sinne ei mennä, älä mene itsekään.

    ”valkoisen ihmisen ongelmat/taakka” niin… Lähi-Itä ponnistelee kauttaaltaan veden riittämättömyyden partaalla, mutta samalla se ammentaa ainoaa luonnonvaraansa, ei öljyä länsimaiden loputtomaan kitaan.

    Sen sijaan, että puhisisimme oikeista ongelmista, kuten länsimaiden tolkuttomasta halvan öljyn tarpeesta ja sen synnyttämistä konfliktista, näpertelemme jonkun UAE:n turismin eettisyyden parissa. Kun se öljy lopuu, kuinka paljon kuvittelet USA:ta kiinnostavan koko UAE. Jos paikalla ei ole mitään muuta jäljellä kuin hiekkaa, niin missä on maan tulevaisuus? (Palvelussa, turismissa jne. kenties…)

    ”Eikö kuitenkin ole parempi että vähän edes tiedostetaan, ollaan sitten vaikka vähän tekopyhiä, kuin välinpitämättömästi suhaillaan ympäri maailmaa. ”

    En löydä tuosta lauseesta arvoa. Se ei tuota mitään. Se ei muuta mitään. Vain teot muuttavat asioita, eivät ajatuksiksi jäävät ” mä melkein meinasin, mutta en sitten kuitenkaan.”

    Reply
    • Outi
     21 marraskuun, 2017 at 4:46 pm

     Kiitos vastauksestasi. Nyt ymmärrän kantasi paremmin. 🙂

     ”Asioiden kauhistelu, mutta kuitenkin lämmitettyyn uima-altaaseen kirmaaminen on lähinnä hymyilyttävää.

     Voi jättää ihan rauhassa sen tiedostavan osuuden pois ja todeta, että joo… siellä on halpaa, ja lämmintä ja siksi sinne menen.”

     Siellä on halpaa, lämmintä ja siksi sinne menen. Lupaan olla ajattelematta asiaa sen enempää tästä eteenpäin 🙂

     Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  24 marraskuun, 2017 at 10:07 pm

  Ymmärrän sun ristiriitaiset fiilikset Dubaista! Samat mietteet on itselläkin, vaikka en ole Dubaissa käynytkään. Se ei muakaan kohteena jotenkin houkuttele, ja kyllähän siellä nyt kärjistyy kaikki maailman epätasa-arvoisuus paljon räikeämmin kuin lähes missään muualla. Mutta jos voittaisin matkan, niin totta hitossa lähtisin katsomaan meininkiä, sitä en kiellä.

  Instasta olen seuraillut teidän matkaa ja kivalta on vaikuttanut! Hyvää loppureissua! 🙂

  Reply
  • Outi
   25 marraskuun, 2017 at 4:19 pm

   Ei nuo mietteet ainakaan laannu täällä ollessa. Onhan tämä paikkana ihan Överi! Sanattomaksi vetää.. Vaikka en kiellä etteikö aurinko ja uima-allas lämmitä mieltä. Voittaa marraskuun loskakelit mennen tullen 😀

   Reply

Leave a Reply