fbpx
Menu

Matkabloggaajat Tuusulassa – monipuolinen Tuusulanjärvi paransi vanhat haavat

*Kaupallinen yhteistyö: Visit Tuusulanjärvi (mukana menossa myös liuta Tuusulassa toimivia yrityksiä. Lista yrityksistä löytyy lopusta)

Aurinko paistaa. Starttaan pyöräni Keravalta kohti Tuusulaa. Aikeissa on pyöräillä noin 25 kilometrin matka Tuusulanjärven ympäri. Poljen Krapihovilta kohti Järvenpäätä ja taitan matkani vastapäivää. Tästäkin on kahta koulukuntaa, mutta vastapäivää on itselle se ainoa oikea suunta. Puolivälissä matkaa pysähdyn jäätelölle pienen kioskin terassille. Ostan myös Coca-Colan, jonka pullonkorkin alla lukee ”Voitto!”. Iloitsen, sillä näen jo itseni voittamallani ulkomaanmatkalla. Jatkan matkaani ja myöhemmin tajuan hävittäneeni korkin. Pahus. Sinne meni.

Tässä lienee tärkein muistoni lapsuuden Tuusulasta. Se kirpaisee edelleen, mutta onneksi Tuusula antoi tänä kesänä kourallisen upeita ja iloisia muistoja tilalle, jotka saattavat ajan saatossa täyttää pullonkorkin kokoisen aukon sielustani.

kickbike_01

Kuva: Mika / Lähtöportti

Matkabloggaajat tutustuvat Tuusulaan

Iloitsin saamastani kutsusta matkabloggaajien Tuusula-päivään, sillä vaikka olen asunut viereisessä kunnassa ensimmäiset 20 vuotta elämästäni, on kokemukseni Tuusulasta jotakuinkin ylläolevan pullonkorkin luokkaa. Aikataulun perusteella luvassa olisi itselleni melko lailla tuntematon kattaus Tuusulaa majoitustarjontaa, luontoa, historiaa, ruokaa ja aktiviteetteja myöden.

Tutustuisimme Tuusulan Rantatien Lottamuseoon, joisimme kahvit Lottakanttiinissa, jalkautuisimme Tuusulanjärven ulkoilureiteille, majoittuisimme Tuusulanjärven rannan tuntumassa Pescator Villojen huvilassa. Ajelisimme kickbikeilla upeille näköalakallioille Elämyksen Taika-palveluntarjoajan kanssa ja söisimme aivan järkyttävän hyvän illallisen vuoden 2018 parhaan pitopalvelun Festa Zannonin loihtimista ruoista. Ihan nyt tässä vain muutaman mainitakseni siitä, mitä meitä Tuusulassa odotti. Aikamoinen kattaus kaikkinensa!

Tästäkin listasta jo voin todeta, että Tuusulanjärven ympäristöön on ihan oikeasti syytä tutustua vähän pintaa syvemmälle. Itse olin tämän reissun jälkeen täysin vakuuttunut siitä, että Tuusulasta on moneksi näinä kotimaanmatkailun kulta-aikoina.

Matkabloggaajista mukana olivat Tasty Travelissimo, Lähtöportti, Toisiin Maisemiin, Suunnaton, Lähtöselvitetty ja Fifty fifty. <3

tuusula-13

Kuva: Henkka / Tasty Travelissimo

Historiaa Tuusulanjärvellä – Lottamuseo ja kourallinen julkimoita

Lottamuseo sijaitsee Tuusulan Rantatiellä Tuusulanjärven itäpuolella. Päärakennus on uudisrakennettu vuonna 1995, sillä alkuperäinen tila tuhoutui tulipalossa vuonna 1947. Paikasta tekeekin käymisenarvoisen jo pelkästään vaikuttavan näköinen ja historiallisesti arvokas rakennus.

Upea vaalenasininen pitsihuvilaa muistuttava Syvärannan tila innostaakin koko porukan hiljentymään kameroidensan taakse kuvaustuokioon – tosin nyt vähän huijaan. Eihän me oikeasti hiljaa oltu hetkeäkään. 

Lottamuseo-Tuusula

Lottamuseo-Tuusula

Lottamuseon näyttelyt pureutuvat Lotta Svärd -järjestön tekemään arvokkaaseen vapaaehtoistyöhön sekä lottien vapaaehtoistoimintaan ja heidän omakohtaisiin kokemuksiinsa rintamalta. Erikoisnäyttelynä museossa pyörii vuoden 2020 syyskuulle asti oleva näyttely, joka kertoo lääkintäjaoston toiminnasta, sekä siinä työskennelleiden lottien kokemuksista käytännön lääkintätyössä.

Ulkonäyttelyssä pääsi ehkä parhaiten käsiksi museon teemaan ja tunnelmaan. Rakennuksen sisään on koottu junalaiturimiljöö, jossa esitellään lottien toimintaa sairasjunissa. Soppatykki on vaikuttavan näköinen kapistus ja se innoittaakin miettimään sodanaikaisia käytäntöjä muonituksen järjestämisessä. Ulkonäyttelyyn pystyy tutustumaan varsin seikkaperäisesti tämän Sairasjunan matkassa -virtuaalinäyttelyn avulla.   Suosittelen ehdottomasti kurkkaamaan sisään!

Lottamuseo-Tuusula

Lottamuseo-Tuusula

Kuka siellä?

Lottamuseo-Tuusula

Sonja puhelimessa, kuka siellä?

Lottamuseo-Tuusula

Lottamuseon läheisyydessä pääsee halutessaan sukeltamaan myös merkittävien historianhenkilöiden elämään. Noin viiden kilometrin säteellä sijaitsevat muun muassa Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi, Aleksis Kiven kuolinmökki, Jean Sibeliuksen kotitalo Ainola sekä taiteilija Juhani Ahon museo. Tällä kertaa kävimme ainoastaan kurkkaamassa Aleksis Kiven kuolinmökkiä, mutta taidanpa tehdä oman pienen historiankierroksen vielä joku päivä tutustuakseni tarkemmin Tuusulanjärvellä asuneen taiteilijayhteisön elämään.

Aleksis-Kiven-kuolinmökki

Aleksis-Kiven-kuolinmökki

Luontoa ja upeita maisemia Tuusulanjärvellä

Tuusulanjärven alue on jo nimestänsäkin päätellen luontoa rakastavan kehto. Kävimme kävelyllä Fjällbon-puiston virkistysalueella, joka on rauhallinen ja kaunis luonnontilassa oleva puistikko. Puiston vetonaulana on kallion laella uljaana seisova hieno huvimaja, joka on alun perin ollut osa tulipalossa tuhoutunutta kartanomiljöötä.

Fjällbon puiston vastarannalla sijaitsee Tuusulanjärven ehkä hienoin paikka, Sarvikallio. Suosittuna ulkoilualueena ja näköalatasanteena tunnettu Sarvikallio on tuttu myös muun muassa taiteilija Eero Järnefeltin teoksista. Järnefelt antoi Sarvikalliolle kutsumanimen ”Pikku-Koli”, sillä maisemat kalliolta muistuttivat häntä Kolin maisemista.

Fjällbön-puisto

Me kuljimme Sarvikalliolle potkupyörillä. Oppaaksemme saimme Uudellamaalla toimivan Elämyksen Taikan -oppaan Julian. Julia oli innokas opas, ja jos me pysyimme vaivoin mukana hänen kickbikensa perässä, niin hän kyllä pysyi vähintäänkin mainiosti mukana meidän järjenjuoksussamme. Olimme niin sanotusti samalla aaltopituudella.

Kickbike oli varsin pätevä menopeli, joskin polku Sarvikalliolle oli hiukan kumpuinen, mikä ei antanut oikeutta kickbikeille. Sen sijaan asvalttiosuuksilla meno oli välillä hurjaakin!

Sarvikalliolla nautiskeltiin Julian keittämää pakurikääpäteetä mistäs muustakaan kuin kuksista, ja naposteltiin näkkileipää nokkoslevitteellä. Skumppaa unohtamatta.

Elämyksen Taika

Sarvikallio-Elämyksen-Taika

Sarvikallio-Tuusula

Sarvikallio-Tuusulanjärvi

Elämyksen-Taika-Tuusula

Elämyksen-Taika-Tuusula

Sarvikallio-Tuusula

 

Laadukasta majoitusta Tuusulanjärvellä ja vuoden 2018 paras pitopalveluyritys Festa Zannoni

Olin täysin vakuuttunut jo ennen Tuusulaan tuloa alueen luontotarjonnasta. Olinhan junnuna pyöräillyt ja rullaluistelut järven lukuisia kertoja ympäri. En kuitenkaan ollut koskaan aiemmin ajatellut aluetta nimenomaan matkailun näkökulmasta, ja tämä reissu sai näkemykseni muuttumaan.

Majoituimme huippuhuoneistoja ylläpitävän Pescator Villojen Villa Lohessa. Villojen omistuksessa on kolme lähes kolmensadan neliön kokoista valtavaa luksushuoneistoa Tuusulanjärven rannalla. Majoittumaan mahtuu 11-13 henkilöä ja hinta koko villalle on alkaen 490€.

Pescator-Villas-Tuusula

Pescator-Villas-Tuusula

Meidän kymmenpäinen porukka siis mahtui majoittumaan kolmen kerroksen villaan loistavasti. Illan ohjelmakin oli aivan mahtava!

Ulkoilun jälkeen alkoi vatsa sopivasti kurnimaan, enkä ollut usko silmiäni kickbike-retkeltä palatessamme kun ruokapöytä notkui aivan upeita italialaistyyppisiä tapaslajitelmia. Kävin äkkiä siistiytymässä ja ryntäsin ruokapöytään.

Ja ai että! En voi liikaa hehkuttaa Festa Zannonin murkinoita!

Ne paitsi näyttivät upeilta koreillessaan kilpaa italialaisten viinien tähdittämänä, mutta myös maistuivat aivan taivaallisilta. Uskallan jopa väittää, että tässä oli paras Suomessa syömäni italialaistyylinen illallinen. En ollut siis lainkaan yllättynyt, että Festa Zannoni on palkittu vuoden 2018 parhaaksi pitopalveluyritykseksi, ja toki saatan antaa muutaman ylimääräisen pisteen myös illallisseurueelle.

Festa-Zannoni-pitopalvelu

Festa-Zannoni-pitopalvelu

Festa-Zannoni-pitopalvelu

Tuusula-Festa-Zannoni

Iloitsin erityisesti meidän yhteisestä spontaanista tanssihetkestä, jonka alullepanijaksi kaikella ylpeydellä ilmoittaudun. Se on menoa aina kun Neon 2 pärähtää soimaan eikä tätä porukkaa tarvinnut kamalan montaa kertaa kysellä tanssiseuraksi! Aivan parasta!

Illallisen jälkeen jatkoimme vatsat pyöreinä seurustelua. Jossain vaiheessa ovesta paukahti sisään Suomen Historiapelien isä Pekka, joka esitteli meille suurella intohimolla Tuusulanjärvelle sijoittuvaa lautapeliä. Pääsimme myös illan edetessä pelaamaan peliä, ja se olikin hauska ja oiva tapa tutustua Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämään ja historiaan. Parhaaksi pelihetkeksi nostan Mikan ja Sonjan esittämän pantomiimin Lapin kesästä.

Tuusula-Pescator-Villas

Maku-Brewing-Tuusula

Tuusulanjärvi ilahdutti ja yllätti minut totaalisesti. Ja jos minulta kysytään, niin meidän päivässä oli ainekset ihan täyden palvelun virkistyspäiville, polttareille, synttäreille ja mille tahansa juhlapäivälle.

Tuusulaa ja Tuusulanjärven ympäristöä ei kannata siis aliarvioida matkailukohteena. Sillä on paljon annettavaa!

Viikonloppu päättyi aamiaiseen Gustavelundissa, hotellikierrokseen, sekä veneajeluun aurinkoisella Tuusulanjärvellä. Ajelun järjesti Sportuna Oy.

Tuusulanjärvi-veneajelu

Tuusulanjärvi-matkailu

Lisää meidän päivästä voit lukea mukana olleiden bloggaajien jutuista! Kaunis kiitos kaikille, jotka teitte viikonlopusta ikimuistoisen!

Retki toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä Visit Tuusulanjärvi, Huippuhuoneistot Pescator Villas, Elämyksen Taika, Festa Zannoni, Historiapelit, Viinilinna, Maku Brewing

PS: Pysy kuulolla, sillä ensi viikonloppuna Mäntsälästä kajahtaa

 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

4 Comments

 • Martina
  24 syyskuun, 2019 at 8:24 pm

  Ihana kuulla että Tuusulan blogipäivät onnistuivat korjaamaan lapsuuden traumaa. Tuusulasta on moneen. Tätä oli muutenkin kiva lukea. Tykkään sun tavasta kirjoittaa. 🙂

  Reply
  • Outi
   24 syyskuun, 2019 at 8:49 pm

   Kiitos Martina! 😍

   Tuusulasta on toden totta moneen! Ja ihan rehellisesti sanottuna, mä en olisi uskonut sitä. Onneksi nyt tiedän paremmin 🌞

   Reply
 • Suunnaton
  27 syyskuun, 2019 at 9:52 am

  Ihanaa, että tää superhauska viikonloppu on tullut taltioitua blogeihin näin hyvin ❤
  Tykkään näistä sun kuvistasi. Etenkin tuossa #skumppaaläheskuksasta-kuvassa on kiva tunnelma!

  Ja jee, kohta mennään taas! 🤩

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 12:01 am

   Mäntsälässä me tosiaan taas mentiin 😍 Olihan sekin kyllä retki!

   Reply

Leave a Reply