fbpx
Menu

Turvaa vauvan terveys matkalla

Vauvan kanssa matkustaminen voi olla pahimmillaan hermojaraastavan stressaavaan ja parhaimmillaan mielenkiintoista uuden opettelua, itsensä haastamista ja iloisia onnistumisen tunteita. Todellisuus on kuitenkin se, että matkustaminen ei tule enää koskaan olemaan samanlaista kuin parhaimpina trävellerivuosina, jolloin paineltiin pää kolmantena jalkana kohti uusia seikkailuja ilman huolta huomisesta. Nyt huoli on kova ja eniten huolettaa lapsen terveys matkalla.

Nyt kun kyljessä kulkee pieni ja hauras ihmisenalku, josta huolehtiminen on prioriteetti numero yksi, ei mieli edes harhaile haaveilemaan, että jospas sitä lähtisi vaikka Himalajalle vaeltamaan tai matkustaisi päivä tolkulla upean ja syrjäisen paratiisisaaren perässä.  Ehkä joskus, mutta ensin on odotettava, että tyttö kasvaa, ja että pieni keho on valmiimpi ja voimakkaampi maailmalla eteen tuleviin haasteisiin.

Lapsen terveys matkoilla ja sen turvaaminen on ollut mulle aina tärkeää. Kuten olen aikaisemminkin kirjoitellut, kulkee ammattitauti reissuillakin vahvasti mukana. Lääkelaukku saattaa pahimmillaan viedä puolet matkalaukun sisällöstä. Yliampuvaa vai fiksua ennakointia? Siitä voidaan olla montaa mieltä..

Lääkkeiden ja ensiaputarvikkeiden lisäksi ennen vauvan kanssa reissaamisen aloittamista otin selvää siitä, miten ennakkoon olisi hyvä valmistautua, jotta terveysriskit voidaan minimoida. Ensimmäisinä tuli tietenkin mieleen matkustajavakuutus sekä rokotteet, mutta myös auringolta suojautuminen sekä vatsataudin ennaltaehkäisy ja hoito, muutaman vain mainitakseni.

vauvan kanssa Barcelonassa

Lapsen terveys matkalla – Vauvan matkustajavakuutus prioriteetti nro 1!

Ennen vauvan ensimmäistä reissua soittelin vakuutusyhtiööni vauvan matkavakuutuksesta. Olen itselläni jo pitkään pitänyt jatkuvaa matkavakuutusta, mikä on ollut älyttömän kätevä ja varmasti jokaisen yhtään enempää reissaavan perusvakuutuksista.

Soitto vakuutusyhtiöön paljasti, että alaikäinen lapsi matkustaa oman matkavakuutukseni alla aina 18-vuoteen asti. Omaa vakuutusta matkalle ei vauva siis tarvitse. Lapsi voi matkustaa myös isovanhemman matkavakuutuksen alla, mikä sekin oli ihan uusi tieto itselleni. Kannattaa kuitenkin varmistaa omasta vakuutuksestasi, miten asian laita on. Tämä tieto on tullut LähiTapiolasta.

Matkavakuutus onkin asia numero yksi, joka vauvan kanssa matkaa suunnittelevan kannattaa pistää kuntoon!

Lapsen terveys matkalla – Perusrokotteiden lisäksi maakohtaisista rokotteista huolehtiminen

Suomen neuvolasysteemi on kyllä vertaansa vailla ja siellä perusrokotuksista huolehditaan mallikaasti. Suosittelen puhumaan ja kyselemään neuvolassa avoimesti, jos suunnitelmissa on reissu ihan pienen vauvan kanssa. Yleensä osaavat kyllä neuvoa aika hyvin, mitä rokotteita kannattaa ottaa, ja mitkä perusrokotteet annetaan mahdollisesti nopeutetussa aikataulussa. Joskus neuvolassakin toki saattaa tieto olla hiukan vanhentunutta, joten ihan sokeasti en heidänkään sanoihin uskoisi varsinkaan, jos kyse on maakohtaisista rokotteista. Oma aktiivisuus asian kanssa on siis ihan suositeltavaa.

Meidän tyttö sai MPR-rokotteen (rokote tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan) hiukan ennakkoon, jo  muutamaa päivää ennen 6 kuukautispäiväänsä, sillä edessä oli reissu Espanjaan. Ulkomaille reissaaville lapsille tosiaan tuhkarokkorokote annetaan 6 kuukauden iässä, kun normaalin rokoteohjelman mukaisesti se tulisi vasta yhden vuoden iässä. WHO onkin viime vuonna varoittanut tuhkarokon leviämisestä Euroopassa, kuten Saksassa, Italiassa, Ranskassa ja Puolassa, joten tämän kanssa en lähtisi pelleilemään. Rokotetta lihakseen ihmiset!

Hepatiittirokotteiden antamisesta alle 1-vuotiaille ollaan varovaisia. B-hepatiittirokotteen voi laittaa jo ihan pienimmillekin, mutta A-hepatiittirokoteessa suositusikä on vähintään 1-vuotta. Jos vauvalla on omat ruoat ja juomat mukana ja hyvästä käsihygieniasta pidetään huolta, voidaan A-hepatiittitartunnalta välttyä tehokkaasti.

Lue lisää A-hepatiitista ja rokottamisesta THL:n sivuilta.

vauva matkustaa

vauvan kanssa Tallinnassa_LIRokotteiden antamisessa kannattaa myös olla hiukan laskelmoiva. Joskus rokotteet saattavat nostaa kuumeen vauvalle, ja muun muassa tuo tuhkarokkorokote nostaa sen yleensä kaksi viikkoa rokotuksen jälkeen, joten jos haluaa maksimoida matkan onnistumisen, kannattaa rokote ottaa tarpeeksi ajoissa, jos suinkin mahdollista.

Lue lisää matkailevan lapsen rokotteista Matkailija terveysoppaasta.

Cocoa etsimässä-blogissa on vastikään kirjoiteltu aivan todella kattava juttu vauvan rokotteista ja siitä, mihin ihan pienen vauvan kanssa kannattaa tai ennen kaikkea ei kannata reissata. Käy ihmeessä lukemassa sieltä valtavan hyvä infopläjäys!

Vauvan peruslääkkeet matkalla ja lentokoneessa

Peruslääkkeillä tarkoitan kuume- ja särkylääkkeitä. Sekä parasetamoli että ibuprofeeni kannattaa ottaa mukaan, joita molempia pystyy kovan kuumeen ja kivun iskettyä annostelemaan päällekkäin tai limittäin. Ihan pienimmille näitä annetaan yleensä nestemäisinä, mutta esim parasetamolia myydään myös liukenevana tablettina, joka kulkeutuu helpommin lentokoneeseen ja vie vähemmän tilaa matkatavaroissa. Kipulääkkeitä lapselle annostellaan aina painon mukaan, eikä alle 3 kuukautiselle suositella kipulääkkeitä ilman lääkärin määräystä.

P1010878

Lentokoneeseen otan aina särkylääkkeiden lisäksi puuduttavat korvatipat, joilla saa melko nopeasti puudutettua pienet kipuilevat korvat. Näitä me ei koskaan olla tarvittu, mutta korvaongelmien kanssa kamppailevien tai nuhaisen matkalaisen kanssa tämä on varsin oiva lääke matka-apteekissa. Avaava nenäsuihke yli 1-vuotiaille ja suolaliuostipat voivat helpottaa myös flunssaisen reissukaverin olotilaa.

Peruslääkkeisiin lukeutuu toki myös kaikki lääkärin määräämät lääkkeet, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa käsimatkatavaroihin mukaan reseptien kera. Sähköisten reseptien myötä saa matkalainen tulostettua apteekista erillisen reseptikopion, jossa tiedot näkyvät myös englanniksi, joten kannattaa pelata varman päälle ja käydä tulostelemassa nämä aina ennen reissua matkaan.

Ja koska niistä nestemäisistä lääkkeistä aina kysellään, että saako viedä lentokoneeseen, niin SAA, myös yli 100 millin pulloja, mutta ottakaa ihmeessä ne reseptit mukaan. Varsinkin nestemäisten lääkkeiden kanssa saattaa turvatarkastuksessa muutoin joutua liriin.

vauvamatkat

Jääkaappisäilytystä vaativat lääkkeet kannattaa pakata pieneen kylmälaukkuun. Siitä en ole varma, pystyykö lentokoneessa lääkkeitä saamaan kylmäsäilytykseen. Kylmäsäilytystä vaativien antibioottimikstuuroiden kanssa tiedän joidenkin tehneen niin, että lääke sekoitetaan itse vasta hotellihuoneella, jolloin kylmäketju ei pääse katkeamaan. Apteekista saa tätä varten ostettua steriloitua vettä mukaan, mutta tällaista suosittelen vain hätätapauksia varten. Apteekissa sekoitettaessa mittaustarkkuus ja hygieniataso on aina parempi.

Muita vinkkejä lentokonematkustamiseen vauvan kanssa:

Lapsen terveys matkoilla – Vatsavaivoihin nesteytysjuomaa

Vatsavaivojen kanssa matkalla ei sovi pelleillä varsinkaan, jos kyseessä on pikkuihminen. Taudin iskiessä ensisijainen hoito on nesteytys. Pienten elimistö kuivuu nopeasti, joten tehokas nesteytys on kaiken a ja o. Apteekissa myytävät vauvoille tarkoitetut ja lasten makuun tehdyt nesteytysjuomavalmisteet kannattaa siis mukisematta pakata mukaan matkalle kuin matkalle. Erityisesti lämpimissä maissa kuivumisen vaara on suurempi.

Varsinkin ihan pienimpien vatsatautipotilaiden kanssa kääntyisin aika nopeastikin lääkärin puoleen.

Nesteytysjuomien lisäksi pakkaisin mukaan Saccharomyces boulardii-kantaa sisältävän vatsalääkkeen, jota käytetään ripulin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tätä myydään myös annosjauheina, joten se on helppo sekoittaa nesteeseen. Liekö tämän valmisteen ansiosta vai sattumaa, mutta itse olen saanut useampaan otteeseen kukistettua vatsataudit aloitettuani kyseisen lääkevalmisteen syömisen taudin iskettyä.

Korkea aurinkosuoja ja UV-vaatteet

Vauvan ja lapsen iho suojataan ensisijaisesti vaatteilla niin hyvin kuin mahdollista. Vaikka yleissuositus on, että aurinkorasvoja ei käytettäisi alle 2-vuotiaille, on rasvoja silti olemassa yli 6 kuukautisille, mutta niiden käyttö kannattaa minimoida, jos vain mahdollista. Varjo on paras paikka lapselle.

Dubaissa suojasin 8 kuukautisen vauvamme ihoa rasvoilla aina kun käytiin uima-altaassa, vaikka päällä oli UV-uima-asu pitkillä hihoilla ja lahkeilla, ja päässä pidettiin lierihattua. Posket ja nenänpää saa hyvästä suojauksesta huolimatta säteilyä, ja sen vuoksi katsoin turvallisemmaksi rasvata ne alueet, joita ei kankailla pystynyt suojaamaan.

P1010780

Rasvoja löytyy laidasta laitaan apteekkikosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan ja jokaiselle riittää oma kannattajakuntansa. Itse olen sitä mieltä, että aivan sama minkälaisen rasvan kanssa läträä, kunhan kyse on nimenomaan lapsille tarkoitetusta aurinkovoiteesta ja suojakertoimet sekä pakkausmerkinnät ovat kunnossa (SPF 50 ja UVA-merkintä) . Tärkeintä on kuitenkin se, ettei ihoa jätetä suojaamatta!

Parhaita materiaaleja vaatteissa aurinkosuojaa ajatellen ovat tiiviisti kudottu puuvilla ja silkki. Erityiset UV-vaatteet suojaavat ihoa paremmin, kuin tavalliset ohuet t-paidat, joten ainakin rantaleikkeihin ja uimiseen kannattaa satsata näillä. Myös isolierinen UV-hattu on ihan must aurinkolaseja unohtamatta!Riika vauvan kanssa

Hyttysiltä suojautuminen

Useimmat hyttyskarkotteet eivät sovellu alle 3-vuotiaille. Lapset tulisikin suojata hyttysiltä mahdollisimman hyvin vaatteilla. Yli 3-vuotiaillekaan en myrkyjä suoraan iholle laittaisi, ellei ole aivan pakko, mutta vaatteiden päälle niiden suihkuttelu lienee ihan ok.

Hyvästä suojautumisesta huolimatta ovat nuo pienet pirulaiset sen verran ovelia, että puremia saattaa joka tapauksessa tulla. Mieto kortisonivoide, joka helpottaa kutinaa, kannattaa siis pakata myös mukaan.

Tropiikissa sängyn päälle on järkevää laittaa hyönteisverkko, vaikka pitää muistaa, että ihan pienen vauvan kanssa tropiikkiin matkustaminen itsessään voi olla jo riski malariavaaran vuoksi. Alle 5 kg painaville vauvoille ei nimittäin ole saatavilla malarialääkkeitä, eikä toisaalta alle puolivuotiaiden kanssa matkustamista alueille, joissa malariaa esiintyy, muutenkaan suositella.

Malarian lisäksi on paljon muitakin tauteja, joita hyttyset voivat levittää, joten jos ei ole pakko, kannattaa lasten ja vauvojen kanssa trooppisiin maihin matkustamista harkita kaksi kertaa.

Lasten terveysasioista voi olla todella huolissaan ja varautua kaikkeen mahdolliseen tai toinen vaihtoehto on olla kamalasti stressaamatta ja luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Itse kuulun enemmän ehkä tuohon jälkimmäiseen ryhmään, mutta suin päin en ikinä vauvan kanssa lähtisi liikenteeseen. Olen aina edes hiukan perehtynyt kohdemaan epidemiatilanteeseen ja ennen ensimmäistä lentoa perehdyin myös siihen, kuinka suositeltavaa vauvan kanssa lentäminen ylipäänsä on. Perusterveen vauvan kanssa lentämisessä ja matkustamisessa ei sinänsä ole mitään esteitä, mutta kohdemaan valintaan, rokotuksiin ja matkavakuutukseen kannattaa tutustua hiukan tarkemmin etukäteen.

Olisko sulla jotain hyviä vinkkejä tai omakohtaisia kokemuksia liittyen vauvan terveysasioihin matkoilla?


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

2 Comments

  • Christa
    5 maaliskuun, 2018 at 11:14 am

    Lasten ja etenkin vauvojen kanssa matkustamisessa on tosiaan tärkeää huolehtia heidän terveydestään. Kyllä me olemme muutaman kohteen skipanneet ihan vain terveysriskien takia. Pieni apteekki kulkee aina matkoilla mukana ja aurinkosuojauksesta olemme todella tarkkoja. Minusta on hirveä nähdä lapsia, joilla iho on palanut. Valitettavasti joka reissulla tällaisia lapsia on tullut vastaan. Meidän lapset käyttävät vieläkin aurinkosuojavaatteita, vaikka ovat jo 6-11-vuotiaita. Se ei ole yhtään liioiteltua ja nytkin Malediiveillä heillä meinasi iho palaa lyhythihaisista paidoista huolimatta, joten kävimme ostamassa pitkälahkeiset – ja hihaiset. Olemme myös aina pois keskipäivän auringosta.
    Olemme onneksi selvinneet todella vähilä terveysvaivoilla reissuillamme. Thaimaassa esikoisella oli vatsatauti ja Malediiveillä kuopuksen korva tulehtui.
    Lapsille kannattaa muuten matkavakuutuksen lisäksi tilata Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta. Sillä saa hoitoa paikallisterveyshuollossa nopeasti ja helposti.

    Reply
    • Outi
      5 maaliskuun, 2018 at 4:17 pm

      Tosi hyvä muistutus tuo eurooppalainen sairaanhoitokortti! Ja itseasiassa mun täytyy häpeillen myöntää, ettei mullakaan ole koskaan ollut sitä. Se on kuitenkin todella kannattava! Mulla on jostain syystä jäänyt se vaan aina hankkimatta, mutta taidanpa heti pistää hakemuksen tulille.

      Auringon kanssa on syytä olla oikeasti tosi tarkkana. Onneksi mä en ole nähnyt reissuilla lapsia, joiden iho olis palanut. Ihan hirveetä vaikka vahinkojakin toki sattuu. Lapsen iho on vaan niin kamalan herkkä, että kyllä aikuisen pitäis olla T O D E L L A tarkkana, että suojaukset olis kunnossa. Mun mielestä tässä asiassa saa olla vaikka vähän liiankin fanaattinen!

      Reply

Leave a Reply