fbpx
Menu

Turvaa vauvan terveys matkalla

Vauvan kanssa matkustaminen voi olla pahimmillaan hermoja raastavan stressaavaan, parhaimmillaan mielenkiintoista uuden opettelua, itsensä haastamista ja iloisia onnistumisia. Todellisuus on kuitenkin se, että matkustaminen ei tule enää koskaan olemaan samanlaista lapsen saamisen jälkeen. Matkustuksen luonne muuttuu, mutta eniten mielen päällä on lapsen terveys matkalla.

Nyt kun kyljessä kulkee pieni ja hauras ihmisenalku, josta huolehtiminen on prioriteetti numero yksi, ei mieli edes harhaile haaveilemaan, että jospa sitä lähtisi  Himalajalle vaeltamaan, tai matkustaisi päivä tolkulla upean ja syrjäisen paratiisisaaren perässä.  Ehkä joskus, mutta ensin on odotettava, että lapsi kasvaa, ja että pieni keho on valmis maailmalla eteen tuleviin haasteisiin.

Lapsen terveys matkoilla ja sen turvaaminen on ollut minulle aina tärkeää. Myös yksin reissatessa kulkee ammattitauti vahvasti mukana: lääkelaukku vie pahimmillaan  puolet matkalaukun sisällöstä. Yliampuvaa vai fiksua ennakointia? Siitä voi kukin miettiä.

Lue farmaseutin vinkit matka-apteekkiin

Ennen vauvan kanssa reissaamista, otin selvää siitä, kuinka ennakkoon olisi hyvä valmistautua, jotta terveysriskit reissussa voidaan minimoida. Matkailun perustana on tietenkin voimassa oleva ja kattava matkavakuutus, joka turvaa hoitoon pääsyn, mikäli reissussa sattuu jotain. Myös rokotteiden on syytä olla kunnolla. Kansallinen rokotusohjelma takaa terveyden kannalta perusturvan, mutta maakohtaiset rokotesuositukset ja -vaatimukset tulee myös tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Perustan jälkeen on hyvä ruveta miettimään muita käytännön asioita: Kuinka suojaan lapsen auringolta? Miten ehkäisen lapsen turistiripulia ja miten hoidan mahdollisen turistiripulin matkalla`? Ja siinä on vasta alku.

vauvan kanssa Barcelonassa

Lapsen terveys matkalla – Vauvan matkustajavakuutus prioriteetti nro 1!

Ennen vauvan ensimmäistä reissua soittelin vakuutusyhtiööni vauvan matkavakuutuksesta. Olen itselläni jo pitkään pitänyt jatkuvaa matkavakuutusta, mikä on ollut älyttömän kätevä ja varmasti jokaisen yhtään enempää reissaavan perusvakuutuksista.

Soitto vakuutusyhtiöön paljasti, että alaikäinen lapsi matkustaa oman matkavakuutukseni alla aina 18-vuoteen asti. Omaa vakuutusta matkalle ei vauva siis tarvitse. Lapsi voi matkustaa myös isovanhemman matkavakuutuksen alla, mikä sekin oli ihan uusi tieto itselleni. Kannattaa kuitenkin varmistaa omasta vakuutuksestasi, miten asian laita on. Tämä tieto on tullut LähiTapiolasta.

Matkavakuutus onkin asia numero yksi, joka vauvan kanssa matkaa suunnittelevan kannattaa pistää kuntoon!

Perusrokotteiden lisäksi maakohtaisista rokotteista huolehtiminen

Suomen neuvolasysteemi on kyllä vertaansa vailla ja siellä perusrokotuksista huolehditaan mallikkaasti. Suosittelen puhumaan ja kyselemään neuvolassa avoimesti, jos suunnitelmissa on matkustaa pienen vauvan kanssa. Yleensä hoitajat osaavat neuvoa, mitä rokotteita lapselle kannattaa ottaa matkaa varten, ja mitkä perusrokotteet annetaan mahdollisesti nopeutetussa aikataulussa. Joskus neuvolassakin toki saattaa tieto olla  vanhentunutta, joten ihan sokeasti en heidänkään sanoihin uskoisi varsinkaan, jos kyse on maakohtaisista rokotteista. Oma aktiivisuus asian kanssa on siis ihan suositeltavaa.

Meidän tyttö sai MPR-rokotteen (rokote tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan) hiukan ennakkoon, jo  muutamaa päivää ennen 6 kuukautispäiväänsä, sillä edessä oli reissu Espanjaan. Ulkomaille reissaaville lapsille tosiaan tuhkarokkorokote annetaan 6 kuukauden iässä, kun normaalin rokoteohjelman mukaisesti se tulisi vasta yhden vuoden iässä. WHO onkin viime vuonna varoittanut tuhkarokon leviämisestä Euroopassa, kuten Saksassa, Italiassa, Ranskassa ja Puolassa, joten tämän kanssa en lähtisi pelleilemään. 

Hepatiittirokotteiden antamisesta alle 1-vuotiaille ollaan varovaisia. B-hepatiittirokotteen voi antaa jo ihan pienimmillekin, mutta A-hepatiittirokoteessa suositusikä on vähintään 1-vuotta. Jos vauvalla on omat ruoat ja juomat mukana ja hyvästä käsihygieniasta pidetään huolta, voidaan A-hepatiittitartunnalta välttyä tehokkaasti.

Lue lisää A-hepatiitista ja rokottamisesta THL:n sivuilta.

vauva matkustaa

vauvan kanssa Tallinnassa_LIJoskus rokotteet saattavat nostaa kuumeen vauvalle, ja muun muassa tuhkarokkorokote nostaa sen yleensä kaksi viikkoa rokotuksen jälkeen. Joten jos haluaa maksimoida matkan onnistumisen, kannattaa rokote ottaa tarpeeksi ajoissa.

Lue lisää THL:n Matkailijan terveysoppaasta

Cocoa etsimässä-blogissa on todella kattava juttu vauvan rokotteista ja siitä, mihin ihan pienen vauvan kanssa kannattaa tai ennen kaikkea ei kannata reissata. Käy ihmeessä lukemassa sieltä valtavan hyvä infopläjäys!

Vauvan peruslääkkeet matkalla ja lentokoneessa

Peruslääkkeillä tarkoitan kuume- ja särkylääkkeitä. Sekä parasetamoli että ibuprofeeni kannattaa ottaa mukaan, sillä molempia pystyy kovan kuumeen ja kivun iskettyä annostelemaan päällekkäin tai limittäin. Ihan pienimmille näitä annetaan yleensä nestemäisinä, mutta esim parasetamolia myydään myös liukenevana tablettina, joka kulkeutuu helpommin lentokoneeseen ja vie vähemmän tilaa matkatavaroissa. Kipulääkkeitä lapselle annostellaan aina painon mukaan, eikä alle 3 kuukautiselle suositella kipulääkkeitä ilman lääkärin määräystä.

P1010878

Puuduttavat korvatipat lapselle. Lentokoneeseen otan aina särkylääkkeiden lisäksi puuduttavat korvatipat, joilla saa melko nopeasti puudutettua pienet kipuilevat korvat. Näitä me ei koskaan olla tarvittu, mutta korvaongelmien kanssa kamppailevien tai nuhaisen matkalaisen kanssa tämä on varsin oiva lääke matka-apteekissa. Avaava nenäsuihke yli 1-vuotiaille ja suolaliuostipat voivat helpottaa myös flunssaisen reissukaverin olotilaa.

Peruslääkkeisiin lukeutuu toki myös kaikki lääkärin määräämät lääkkeet, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa käsimatkatavaroihin  reseptien kera. Sähköisten reseptien myötä saa matkalainen tulostettua apteekista erillisen matkalle mukaan otettavan jäljennöksen reseptistä, jossa tiedot näkyvät myös englanniksi. Toisinaan apteekit veloittavat tästä pienen palvelumaksun, toisinaan tuloste on ilmainen.

Saako nestemäisiä lääkkeitä viedä lentokoneeseen?

Saako nestemäisiä lääkkeitä viedä lentokoneeseen, on varmasti yksi yleisimpiä kysymyksiä liittyen lapsen kanssa matkustamiseen. Vastaus on, että SAA, myös yli 100 millin pulloja, mikäli lääke on määrätty reseptillä. Reseptit tai ulkomaankopiot tulee aina olla mukana, erityisesti nestemäisten lääkkeiden kanssa, sillä muutoin voi turvatarkastuksessa tulla ongelmia nesterajoitusten kanssa,

Reseptivapaiden nestemäisten särkylääkkeiden kanssa rajoitus on 100ml.

 

vauvamatkat

Kylmäsäilytettävät lääkkeet matkalla

Jääkaappisäilytystä vaativat lääkkeet kannattaa pakata pieneen kylmälaukkuun. Lentoyhtiöt eivät takaa kylmäsäilytystä matkojen aikana, mutta tässä voi olla lentoyhtiökohtaisia eroja. Kylmäsäilytystä vaativien antibioottimikstuuroiden kanssa tiedän joidenkin tehneen niin, että lääke sekoitetaan itse vasta hotellihuoneella, jolloin kylmäketju ei pääse katkeamaan. Apteekista saa tätä varten ostettua steriloitua vettä, mutta tällaista toimintatapaa suosittelen vain hätätapauksia varten. Apteekissa sekoitettaessa mittaustarkkuus ja hygieniataso on aina parempi.

Muita vinkkejä lentokonematkustamiseen vauvan kanssa:

Vatsavaivoihin nesteytysjuomaa

Vatsavaivat ja turistiripuli ovat tavanomaisia matkustajan tauteja. Turistiripulin iskiessä ensisijainen hoito on nesteytys. Vauvojen ja lasten kohdalla kova vatsatauti saattaa kuivattaa elimistön nopeasti. Tehokas nesteytys on siis kaiken a ja o.

Apteekissa myytävät vauvoille tarkoitetut ja lasten makuun tehdyt nesteytysjuomavalmisteet kannattaa pakata mukaan matkalle kuin matkalle. Erityisesti lämpimissä maissa kuivumisen vaara on suurempi.

Varsinkin ihan pienimpien vatsatautipotilaiden kanssa tulee kääntyä nopeastikin lääkärin puoleen erityisesti, jos vatsatautiin liittyy kuumetta tai yleiskunto heikkenee.

Nesteytysjuomien lisäksi omasta matka-apteekista lapselle löytyy aina Saccharomyces boulardii-kantaa sisältävää vatsavalmistetta, jota käytetään ripulin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tätä myydään myös annosjauheina, joten se on helppo sekoittaa nesteeseen. Liekö tämän valmisteen ansiosta vai sattumaa, mutta itse olen saanut useampaan otteeseen vatsataudit kukistettua aloitettuani kyseisen valmisteen syömisen taudin iskettyä.

Lapsen aurinkosuojat ja UV-vaatteet

Lapsen ja vauvan iho tulee suojata auringolta aina. Vauvan ja lapsen iho suojataan auringolta ensisijaisesti vaatteilla niin hyvin kuin mahdollista. Vaikka yleissuositus on, että aurinkorasvoja ei käytettäisi alle 2-vuotiaille, on rasvoja olemassa yli 6 kuukautisille. Niiden käyttöä kannattaa kuitenkin minimoida, mutta itse pidän tärkeämpänä sitä, ettei iho pala. Varjo on paras paikka lapselle.

Dubaissa suojasin 8 kuukautisen vauvamme ihoa rasvoilla aina kun kävimme uima-altaassa, vaikka päällä oli UV-uima-asu pitkillä hihoilla ja lahkeilla, ja päässä pidettiin lierihattua. Posket ja nenänpää saa hyvästä suojauksesta huolimatta säteilyä, ja sen vuoksi katsoin turvallisemmaksi rasvata ne alueet, joita ei kankailla pystynyt suojaamaan.

P1010780

Rasvoja löytyy laidasta laitaan apteekkikosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan ja jokaiselle riittää oma kannattajakuntansa. Itse olen sitä mieltä, että aivan sama minkälaisen rasvan kanssa läträä, kunhan kyse on nimenomaan lapsille tarkoitetusta aurinkovoiteesta ja suojakertoimet sekä pakkausmerkinnät ovat kunnossa (SPF 50 ja UVA-merkintä) . Tärkeintä on kuitenkin se, ettei ihoa jätetä suojaamatta!

Parhaita materiaaleja vaatteissa aurinkosuojaa ajatellen ovat tiiviisti kudottu puuvilla ja silkki. Erityiset UV-vaatteet suojaavat ihoa paremmin, kuin tavalliset ohuet t-paidat, joten ainakin rantaleikkeihin ja uimiseen kannattaa satsata näillä. Myös isolierinen UV-hattu on ihan must aurinkolaseja unohtamatta!Riika vauvan kanssa

Hyttysiltä suojautuminen

Useimmat hyttyskarkotteet eivät sovellu alle 3-vuotiaille. Lapset tulisikin suojata hyttysiltä mahdollisimman hyvin vaatteilla. Yli 3-vuotiaillekaan en myrkyjä suoraan iholle laittaisi, ellei ole aivan pakko, mutta vaatteiden päälle niiden suihkuttelu lienee ihan ok.

Hyvästä suojautumisesta huolimatta ovat nuo pienet pirulaiset sen verran ovelia, että puremia saattaa joka tapauksessa tulla. Mieto kortisonivoide, joka helpottaa kutinaa, kannattaa siis pakata myös mukaan.

Tropiikissa sängyn päälle on järkevää laittaa hyönteisverkko. Pienten vauvojen kanssa malariariski tulee aina punnita erikseen. Alle 5 kg painaville vauvoille ei nimittäin ole saatavilla malarialääkkeitä, eikä toisaalta alle puolivuotiaiden kanssa matkustamista alueille, joissa malariaa esiintyy, muutenkaan suositella.

Malarian lisäksi on paljon muitakin tauteja, joita hyttyset voivat levittää, joten jos ei ole pakko, kannattaa lasten ja vauvojen kanssa trooppisiin maihin matkustamista venyttää niin pitkälle kuin mahdollista.

Olisko sulla jotain hyviä vinkkejä tai omakohtaisia kokemuksia liittyen vauvan terveysasioihin matkoilla?

Kurkkasithan jo kohdevinkkejä ja muuta hyödyllistä infoa Lapsen kanssa matkustaminen-osiosta?

 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

2 Comments

 • Christa
  5 maaliskuun, 2018 at 11:14 am

  Lasten ja etenkin vauvojen kanssa matkustamisessa on tosiaan tärkeää huolehtia heidän terveydestään. Kyllä me olemme muutaman kohteen skipanneet ihan vain terveysriskien takia. Pieni apteekki kulkee aina matkoilla mukana ja aurinkosuojauksesta olemme todella tarkkoja. Minusta on hirveä nähdä lapsia, joilla iho on palanut. Valitettavasti joka reissulla tällaisia lapsia on tullut vastaan. Meidän lapset käyttävät vieläkin aurinkosuojavaatteita, vaikka ovat jo 6-11-vuotiaita. Se ei ole yhtään liioiteltua ja nytkin Malediiveillä heillä meinasi iho palaa lyhythihaisista paidoista huolimatta, joten kävimme ostamassa pitkälahkeiset – ja hihaiset. Olemme myös aina pois keskipäivän auringosta.
  Olemme onneksi selvinneet todella vähilä terveysvaivoilla reissuillamme. Thaimaassa esikoisella oli vatsatauti ja Malediiveillä kuopuksen korva tulehtui.
  Lapsille kannattaa muuten matkavakuutuksen lisäksi tilata Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta. Sillä saa hoitoa paikallisterveyshuollossa nopeasti ja helposti.

  Reply
  • Outi
   5 maaliskuun, 2018 at 4:17 pm

   Tosi hyvä muistutus tuo eurooppalainen sairaanhoitokortti! Ja itseasiassa mun täytyy häpeillen myöntää, ettei mullakaan ole koskaan ollut sitä. Se on kuitenkin todella kannattava! Mulla on jostain syystä jäänyt se vaan aina hankkimatta, mutta taidanpa heti pistää hakemuksen tulille.

   Auringon kanssa on syytä olla oikeasti tosi tarkkana. Onneksi mä en ole nähnyt reissuilla lapsia, joiden iho olis palanut. Ihan hirveetä vaikka vahinkojakin toki sattuu. Lapsen iho on vaan niin kamalan herkkä, että kyllä aikuisen pitäis olla T O D E L L A tarkkana, että suojaukset olis kunnossa. Mun mielestä tässä asiassa saa olla vaikka vähän liiankin fanaattinen!

   Reply

Leave a Reply