fbpx
Menu

Omat Toscana suosikkini – 5 vinkkiä Toscanaan

Italian Toscana on täynnä paitsi viiniviljelmiä ja oliivipuulehtoja, myös hämmästyttäviä keskiaikaisia kukkulakaupunkeja, valtavavia katedraaleja, upeita tunnelmallisia keskusaukioita ja valkoisia hiekkarantoja. Ei ole vaikea suositella kaupunkeja tai kyliä Toscanassa, sillä niitä on enemmän, kuin viikossa ehtii koluamaan. Paljon jäi näkemättä, mutta koen sen ainoastaan positiivisena ongelmana. Näihin maisemiin ja tunnelmiin haluan nimittäin palata. Tässä minun Toscana vinkit – olkaa hyvät!


Toscana vinkit nro 1: Montepulciano – Toscanan korkein kukkulakaupunki

Toscanassa riittää kukkulakaupunkeja enemmän, kuin etukäteen osasin kuvitella. Pääteillä ajellessa kukkuloille kohoavia kaupunkeja oli jatkuvasti siellä täällä.  Yksi näistä on Toscanan korkein, Montepulciano.

Montepulciano sijaitsee Etelä-Toscanassa vain noin 200 kilometrin päässä Roomasta. Ajoaika Fiumicinon lentokentälle on aika tasan 2 tuntia 20 minuuttia ilman välipysähdyksiä ja kevyttä ylinopeutta ajaen. Ylinopeuden ajaminen on hyvin ominaista Italian tiekulttuurille ja sen tietää myös Google Maps. Ajateltiin kirivämme hiukan aikaa, mutta vaikka kuinka yritettiin pysyä italialaisten autojen kannoilla, emme voittaneet minuuttiakaan.  Ajoajaksi siis Montepulcianon ja Fiumicinon välille toden totta tuli ylinoupeutta ajaen 2 tuntia 20 minuuttia. Tasan.

Jumituimme siis ihanaan Montepulcianoon niin pitkäksi aikaa, että meinasimme unohtaa lähteä autonpalautukseen lentokentälle. Jouduimme ajamaan siis kelloa vastaan.

Jyrkkinä nousevat mukulakivikadut, kukkaistutuksin koristellut ikkunanpielet, viinikellarit ja satoja vuosia vanhat rakennukset. Kapeita tunnelmallisia kujia ja usvaisen satumaisia näköaloja. Montepulciano oli tätä kaikkea. Rakkautta ensi silmäyksellä!

Montepulciano VIno NobileMontepulciano Italia Montepulciano Italia Toscana

Kaupungin keskiaikinen tunnelma tulee syvälle ihon alle. Ainoa mikä jää uupumaan on hevosten kavioiden kolke vasten mukulakivikatuja ja  säkkipillin ujellus aukion laidalla. Tunnelma ei ollut siis väkisin tekaistua turistihömpötystä, vaan juuri sellaista, joka kumpuaa jostain autenttisuudesta, jostain hyvin paikallisesta ja jostain, mitä oli helppo aistia.

Ja vasta myöhemmin ymmärsin, mistä oli kyse. Montepulciano on säilynyt pitkälti paikallisten kansoittamana eikä valtavista turistimassoista ollut häivähdystäkään. Hotelleja ja majataloja on kuuleman mukaan vain vähän, ja kujia reunustavat asunnot ovat paikallisten asuttamia. Kyllä turisteja toki oli, mutta sopivasti. Minun makuuni.

Se, mikä ihmisiä vetää Montepulcianoon, on paitsi keskiaikainen hieno kaupunki itsessään, niin myös viini. Paikallinen tunnettu viini Vino Nobile on kuuluisa upeasta maustaan, mutta erityisesti siitä, että itse paavi on pitänyt viiniä jo 1500-luvulla niin hyvänä, että hän ”aateloi” sen.

Vaikka meidän visiittimme Montepulcianossa oli aivan liian lyhyt ja pikainen, tykästyin kaupunkiin niin, että jäin oikein kaipaamaan sitä ja sen perusteellisempaa tutkimista. Tämä on paikka, jonne aivan taatusti palaan!

panorama Montepulciano Italia Montepulciano ToscanaToscana vinkit nro 2: San Miniato – kaunis keskiaikainen kukkulakaupunki

Lisää kukkulakaupunkeja! San Miniato oli  vajaa 20 kilometrin päässä meidän tukikohdastamme läheltä Vincin kylää Toscanassa, joten yhdistimme tämän pienehkön kukkulakaupungin Vincin vierailuumme. Tämäkin viehättävä ja rauhallinen kaupunki olisi ansainnut enemmän aikaa, mutta koska mukana kulki 6 aikuista ja 2 pientä lasta, jotka nukkuivat ja narisivat kukin vuorollaan, oli kaupunkia mahdotonta koluta läpikotaisin.

Pikavisiitinkin perusteella voin sanoa, että San Miniato on todellakin käymisen arvoinen. Se mikä näistä kukkulakaupungeista tekee erityisen viehättäviä, ovat tietenkin hulppeat näköalat, mitkä San Miniatostakin olivat aivan vertaansa vailla, vaikka luulen kyllä, ettei me edes ehditty niitä kaikista parhaimpia näköalapaikkoja kiertämään.

San Miniato on sijaintinsa vuoksi ollut tärkeä kauppa- ja läpikulkukaupunki. Kaupunki sijaitsee  pyhiinvaellusreitti Via Francigenan varrella, joka on ollut pääväylä Itä-Euroopan ja Rooman välillä. Samalla kaupunki sijaitsee Firenze-Pisa ja Lucca-Siena reittien risteyskohdassa, joten sanomattakin selvää, että San Miniato on ollut aikojen ajoista lähtien tärkeä ja vilkas kauppapaikka.

Silmiinpistävän kaunis on kaupungin Piazza della Republica, jota reunustava koristeellinen kaartuva rakennus on kaikkine yksityiskohtineen upeaa katseltavaa. Se missä isommissa kaupungeissa tällaiset paikat ovat muiden kanssamatkailijoiden kansoittamia, tämä viehättävä aukio ammotti tyhjyyttään ja saimme taivastella ja ihastella sitä omalla porukallamme.

San Miniato KeskusaukioSan MiniatoSan Miniato Italia ToscanaSan Miniato Toscana

San Miniato on myös kulinaristien kaupunki, sillä ympäröivässä laaksossa kasvaa kullanarvoisia tryffeleitä. Tryffeleiden kunniaksi kaupungissa järjestetään vuosittain tyypillisesti marraskuun kolmena viimeisenä viikonloppuna juhlallisuudet, jotka tänä vuonna sijoittuvat ajalle 10.-25.11.2018. Lue lisää tryffelifestivaaleista [täältä].

Kiitos London and beyond -blogin Lenalle vinkistä vierailla San Miniatossa! Kannattaa muuten käydä katsomassa Lenan blogi, jos suunnittelet Italiaan lähtöä. Sieltä löydät paljon sellaista infoa, mitä et tavan matkaoppaista löydä!


Toscana vinkit nro 3: Luccaan voisi jäädä iäksi

Siinä missä Montepulciano ja San Miniato olivat rauhallisuuden tyyssioja, Lucca sen sijaan kuhisi turisteja. Mutta siihen on syynsä. Lucca on yksinkertaisesti hurmaava!

Luccasta tekee erityisen viehättävän se, että valtavien kaupungienmuurien sisällä pystyy kävelemään aivan vapaasti: autoja ei käytännössä ole. Autottomuus tekeekin kaupungista ihanan rennon ja lapsenkin kanssa liikkuminen käy vaivatta. Lucca ei myöskään ole kukkulan päälle rakennettu kaupunki, kuten monet muut viehättävät italialaiset kaupungit, mikä tekee siitä myös helpon kohteen huonommin liikkuvalle.

Kadunvarsia reunustivat paikalliset, elegantit ja sympaattiset pienet putiikit, joissa myytiin italialaista designia, käsityötä, taidetta ja artesaaniherkkuja. Mieli olisi tehnyt pujahtaa niihin jokaiseen sisään yksitellen. Olimme kuitenkin taas tälle reissulle tyypillisesti hiukan kiireisellä aikataululla, joten kävelimme kuola suupielistä valuen upeiden liikkeiden ohitse.

Kaupunkia ympäröi edelleen massiivinen kaupunginmuuri, josta ajan saatossa ja puolustustehtävien jäädessä taka-alalle, muovautui kaupunkilaisten virkistyspaikka. Muurin päällä kulkee koko kaupungin ympäri kulkeva kävelytie, jolle matkaa kertyy yhteensä noin neljä kilometriä.

Luccan valtava määrä ravintoloita, gelaterioita ja viinibaareja oikein kutsuu luokseen ajattomaan viipyilyyn. Olimme liikkeellä perjantaina ja poistuimme autollemme jo hämärän laskeuduttua kaupungin ylle. Se hämäryys ei kuitenkaan laskeutunut Luccan kaduille, vaan pysytteli visusti kaupungimuurien ulkopuolella. Kadut heräsivät eloon ja minun sydämeni jäi sinne ilakoimaan kaikkien muiden ajattomasti viipyilevien joukkoon. Vielä minä tännekin palaan!

Toscana Lucca Italia TOscana Lucca kirkko


Toscana vinkit nro 4: Sienan upea katedraali

Halusin, ja samalla en halunnut, sisällyttää Sienaa tähän listaan. Olisin nimittäin niin kovasti halunnut tykästyä tähän kaupunkiin, mutta kun ei niin ei. Luulen, että odotukseni olivat liian korkealla ja siksi petyin.

Yhtä kaikki, onhan Siena käymisen arvoinen paikka; Valtava personallinen alaspäin viettävä keskusaukio Piazza del Campo, aukion reunalla paraatipaikalla seisova kaupungintalo sekä Italian toiseksi korkein kellotorni, ja mahtavaakin mahtavampi Sienan katedraali eli Duomo. Jos Siena itsessään ei päräytä, niin pelkästään Duomon takia Sienaan kannattaa mennä.

Siena Italia Plazza del Campo Italia Siena kaupungintalo

Monen mielestä varmaankaan Sienan Duomo ei vedä vertoja Firenzen Duomolle. Me kävimme ainoastaan Sienan Duomossa ja täytyy kyllä sanoa, että siinä oli ainakin minulle ihmettelemistä aivan riittämiin.

Upea koristeellinen marmorilattia, millaista en eläessäni ollut päässyt vielä näkemään, oli juuri sopivasti vapautettu kokonaan nähtäville meidän vierailumme aikana. Suurimman osan vuodesta lattia on nimittäin pahveilla peitetty. Lattiaa on ollut suunnitelemassa käytännöllisesti katsoen suurin osa sen ajan parhaimpia taiteilijoita, enkä ihmettele. Se on hämmästyttävä!

Korkeuksiin kohoava silmiähivelevän kaunis syvänsininen tähtikuvioilla koristeltu kupolikatt saa aikaan satumaisen tunnelman. Ja ne omintakeiset musta-valko vaakaraidoin koristellut massiiviset pylväät, jotka ylväinä kannattelevat kaunista katedraalia. Ja jos leukaluut eivät vielä tähän mennessä olleet loksahtaneet auki, niin odotapas kun astut kirjastohuoneeseen. Kokemus on sellainen värikylpy, että sisään astuessa suusta tulee väkisinkin jollain kielellä sana WOW. Kuulin saman useamman vierailijan suusta, ja niin  taisin minäkin hiljaa itsekseni mutista.

Mustasta ja valkoisesta marmorista rakennettu katedraali on ihan omaa luokkaansa ja sellainen luomus, mikä saa miettimään ihmisen kykyjä ja taituruutta luoda oikeastaan ihan mitä tahansa, kunhan on vain riittävän kova tahto ja tarpeeksi rahaa.

Siena Duomo ItaliaSiena KatedraaliSiena Italia Duomo Katedraalia ja hienoa keskusaukiota lukuunottamatta Sienasta jäi hieman ontto fiilis. Kaupungissa me oltiin kuitenkin ihan ajan kanssa ja ehdittiin kaarrella kaupungin kujilla jalat puuduksiin, mutta silti, tänne ei jäänyt sellaista paloa, mitä esimerkiksi Montepulcianoon tai Luccaan. Ehkäpä tälläkin kertaa totean saman, mitä niin useasti: Minä olen pienten kaupunkien rakastaja!


+1 Pisa ja Pisa di Marina – rauhallinen rantakohde (ainakin low-seasonina)

Olin etukäteen ajatellut, että minuahan ei Pisa kiinnosta. Mutta kun kaikki muutkin niin minäkin. Ja vaikka, oi vaikka se varmasti yksi maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä kuhisikin turisteja suuren muurahaispesän lailla, niin silti sain paikasta enemmän irti, mitä etukäteen ajattelin.

Olin jotenkin kuvitellut Pisan yksinäiseksi tönöksi keskellä nurmikenttää, mutta kellotorni olikin osa isoa katedraalikompleksia, joka itseasiassa oli hieno näky kokonaisuudessaan.

Pisa leaning tower pisan kalteva torni

Pisan jälkeen haluttiin huristella vielä rannalle, joten sopivan matkan päässä oli Marina di Pisa. Ja sehän olikin yllättäen ihan viehättävän oloinen pieni merenrantakylä, jonka rauhallisella hiekkarannalla saattoi pulahtaa hellettä pakoon. Tähän kyläpahaseen kannattaa suunnata lounaan tai illallisen aikaan, sillä tarjolla olisi ollut aivan mahtavia mereneläväravintoloita.

marina di pisa2

Onko sulla omaa suosikkia Italiasta tai Toscanasta?

Lue lisää:


 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

No Comments

 • jessica
  1 lokakuun, 2018 at 4:34 pm

  Ihanan piristävä ja matkakuumetta lisäävä kirjoitus! Italia on yksi lempikohteitani; luonnon, ihmisten, ruuan sekä designin vuoksi. Mitä muuta voisi odottaa, kun seuraavista matkoista on jo kaksi suunnitteilla Italiaan 🙂

  Reply
  • Outi
   4 lokakuun, 2018 at 9:51 pm

   Kiitos Jessica kivasta viestistä! On aivan ihanaa saada nostatettua muiden matkakuumetta. Täytyy kyllä olla katellinen sun tuleville matkoille. Italia on vaan aivan ihana! <3 Mihinkäs päin olet suuntaamassa?

   Reply
 • sari/matkalla lähelle tai kauas
  2 lokakuun, 2018 at 11:17 am

  Toscana on vielä jäänyt väliin, Pisassa on tullut käytyä. Kyllä on upeaa maaseutua ja sellainen maarilamajoitus olisi ihan ehdoton tai linnamajoitus. Sellaisiakin on nähnyt vuokrattavan!

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 11:12 am

   Oi! Linnamajoitus! Sellainen kyllä kiinnostaisi hirveästi. Mutta ensi kerralla Italiassa aion kyllä ehdottomasti panostaa vielä enemmän tuohon maatilamajoitukseen.

   Reply
 • traveldreamer17
  2 lokakuun, 2018 at 8:09 pm

  Minä olen noista käynyt ainoastaan Sienassa ja ihastuin todella paljon. Mutta käynnistä on 16 vuotta aikaa ja tulimme sinne Firenzestä, josta taas en pitänyt. Silloin Sienassa oli vain vähän turisteja. Majoituimme todella tunnelmallisessa vanhassa luostarissa. Sattuipa meille kohdalle vieläpä kyläjuhlat erään korttelin sisäpihalla ja kun kutsun sattumalta niihin saimme, niin todellakin menimme. Ihan mieletön fiilis ulkona lämpimässä, mutta pimeässä illassa nauttia paikallisten herkuista pitkien pöytien ääressä perinnemusiikin säestämänä.
  Montepulciano vaikuttaa kyllä sellaiselta paikalta, että sinne on joskus päästävä.

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 11:11 am

   Oi tämä teidän Sienan vierailu kuulostaa kyllä vähän liiankin hyvältä! 16-vuotta sitten meno on tosiaan ollut aika paljon erilaista, ja nythän kaupunki on täynnä matkailijoita. Mutta niin kai kaikki hienot paikat. Montepulcianoa voin suositella lämpimästi jos Sienasta yhtään tykkäsit 🙂

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  5 lokakuun, 2018 at 5:50 pm

  Voi että! <3 Meikä on täällä han sydämet silmissä. Tuo Montepulciano kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, ei turisteja? Huikean näköinen tuo Sienan duomo, ja upea Pisan kompleksi myös. Mulla on myös jostain syystä sellainen mielikuva, että Pisa ei olisi kiinnostava paikka.

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 11:08 am

   Montepulciano on niin superviehättävä paikka. Olihan siellä turisteja, muttei lainkaan niin paljon kuin esim Sienassa tai Luccassa, muissa vähääkään isommissa kaupungeissa. Ja nuo viinikellarit! Slurps!

   Tuosta Pisasta todellakin yllätyin! Vaikka paikka oli tupaten täynnä kameralle mitä oudoimmissa asennoissa poseeraavia turistilaumoja, pääsi Pisa silti yllättämään positiivisesti 🙂

   Reply
 • Aron / Ja sitten matkaan...
  5 lokakuun, 2018 at 9:26 pm

  Toscanassa näitä kivoja paikkoja riittää. Montepulciano ja Siena ovat minulle tuttuja kohteita listaltasi. Enpäs muuten tiennytkään, että Montepulciano on korkein kukkulakaupunki. Me kävimme myös Firenzen duomoa katsomassa ja se teki ainakin minuun suuremman vaikutuksen kuin Sienan vastaava. Sienan katedraalista olisi oikeasti pitänyt tulla isompi, mutta projekti jäi vähän kesken. Sinällään Sienan katedraali on kyllä upea ja etenkin nuo raidalliset pylväät ovat todella hienoja. Itse Siena ei ollut meidänkään ykkössuosikkimme Toscanassa. Olettaisin, että kyse oli kaupungin koosta. Pienemmät paikat olivat jotenkin mielenkiintoisempia.

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 11:06 am

   Luin myös tuosta, että Sienan katedraalista olisi pitänyt tulla isompi ja näkyihän siinä sitä kesken jäänyttä laajennusprojektiakin. Jos tuo olisi onnistunut, olisi rakennus ollut massiivinen! Firenzen katedraali oli kyllä vaikuttavan näköinen ulkoapäin ja olisihan tuo ihan kiva ollut käydä katsomassa sisältä. Mutta kyllä Sienakin vaikutti, vaikkei kaupunki itse niin kovin vakuuttanutkaan. Pienemmissä paikoissa on todellakin sitä jotain!

   Reply
 • Anna K.
  6 lokakuun, 2018 at 11:15 pm

  Toscana on todellakin haaveissa, mutta miten tuolla mahtaisi päästä kylästä toiseen julkkareilla? No, kai siellä bussit kulkee. Siena ja Lucca nyt ainakin ja toisaalta myös Montepulciano olis ne mun tärppikohteet. Paljon hyvää punaviiniä ja pastaa ja nämä maisemat, ottaisin heti kiitos. 🙂

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 11:02 am

   Mulla ei oikeastaan ole mitään hajua tuosta julkisesta liikenteestä. Junayhteydet ovat käsittääkseni varsin hyvät, mutta varmaan pienempiin paikkoihin yhteydet ovat hankalampia. Busseja ei paljon näkynyt, mutta kaitpa Italiassa jonkinmoiset bussiyhteydetkin ovat. Hyvä kysymys! Montepulciano oli aivan ihana paikka, joskin pieni, mutta viehättävä. Pääsispä jo takaisin!

   Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  6 lokakuun, 2018 at 11:34 pm

  Huikea Toscana! Ja minulle ikävä kyllä (vielä) ihan tuntematon. Etenkin tuo Sienan Duomo näyttää kuvissasi huikealta. Italiassa käymistäni paikoista suurimman palan on sydämestäni vienyt Sisilia. <3

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 11:00 am

   Sienan katedraali on ihan mahtava ja vaikuttava. Monet kyllä sanovat, että Firenzen duomo on vielä monta kertaa vaikuttavampi, mutta minä vaikutuin ihan tarpeeksi jo tuosta Sienan vastaavasta. Ja koko Toscana. Aivan ihana, kaunis ja kiehtova! Nyt pitäisi päästä vain tutkiskelemaan muutakin Italiaa!

   Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  9 lokakuun, 2018 at 11:59 am

  No nyt nousi taas Italia-kuume pilviin. Toscanan seudulla en ole käynyt, mutta pakkohan sinne on lähteä. Pakko päästä-lista alkaa vain olla jo niin loputon. 😀

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 10:58 am

   Italia kannattaa pitää pakko päästä listalla. Itselläni se ei ole ollut, mutta nyt on. Nousi samantein ”pakko päästä uudelleen” -listalle 😀

   Reply
 • […] MAA QUZUU: OMAT TOSCANA-SUOSIKKINI: 5 VINKKIÄ TOSCANAAN […]

  Reply

Leave a Reply