fbpx
Menu

Tolmin Gorges Sloveniassa – käsittämättömän upea Tolminin rotko saa haukkomaan henkeä

Olin ymmärtänyt Slovenian olevan ennen kaikkea luontomatkailijoiden paratiisi. Lähtiessämme ajelemaan Ptujsta kohti läntistä Sloveniaa pohdin hiljaa itsekseni, olikohan minua huijattu? Ikoniset vuoristomaisemat ja turkoosina hohtavat joet ja järvet loistivat poissaolollaan. Ajelimme hiljalleen kohti Slovenian läntisempiä kolkkia ja kun saavutimme Triglavin kansallispuiston kulmat, alkoivat maisemat toden teolla muuttumaan. Vuoret kohosivat seinäminä ympärillämme ja vieressä virtasi epätodellisen värinen joki. Olin satuttaa alaleukani. VAU! Kai se on uskottava, että Slovenia on luontonsa puolesta fantastinen! Määränpäämme oli Soča-joen varrella sijaitseva pieni kaupunki nimeltään Tolmin, ja sen lähettyvillä oleva upea luontokohde Tolminin rotko.

Tolmin on piskuruinen vuorten ympäröimä kyläpahanen, jonka kapeat kujat ja värikkäät talot sulautuivat täydellisesti ympäröivään vuoristomaisemaan. Tolminin ympärillä pauhaava poskettoman kaunis Soča-joki kutsui luokseen, ja sen varrella oli mukava käveleskellä ihmetellen epätodellisen väristä vettä. Kyllä täällä kelpasi! Joen varrella kulkee ulkoilureitti, joka oli selkeästi paikallisten suosiossa. Pieni salainen vinkki sinulle, joka tykkäät enemmänkin paikallisesta menosta: Soča-joen varrelta löytyy eriskummallinen Bar Vanja, joka on varmasti tämän paikan viehättävin pieni kuppila. Baari tuntui olevan lähinnä paikallisten kokoontumispaikka, ja saimmekin muutaman oudoksuvan katseen osaksemme kun istahdimme vapaaseen pöytään. Tästä paikasti tuli vahvasti mieleen Aasian tunnelmalliset viidakkobaarit.

Bar Vanja Tolmin
Tolmin soca joki

Tolminin rotko – tämä paikka on pakko kokea Sloveniassa!

Tolmin on mainio tukikohta alueen kohteiden kiertelyyn. Kaupungista on nimittäin lyhyt vajaa 10 minuutin ajomatka tai parinkymmenen minuutin kävelymatka upealle Tolminin rotkolle, joka on varmasti tämän alueen upeimpia luontokohteita.

Maksullinen pysäköintipaikka sijaitsee ihan patikkareitin alkupäässä. Olin lukevinani, että vuodesta 2023 eteenpäin Tolminin rotkon vierailijamääriä rajoitetaan, joten lipun ostamista etukäteen suositellaan erityisesti vilkkaimpina sesonkiaikoina. Maaliskuun puolen välin paikkeilla pääsimme vierailemaan tällä luonnon omalla taideteoksella kaikessa rauhassa: paikan päällä oli vain kourallinen muita ihmisiä meidän kanssamme.

Olenko jo tarpeeksi muistanut hehkuttaa sesonkien ulkopuolella matkailua?

Vaellusreitti on parin kilometrin pituinen ja korkeuseroja on jonkin verran. Täällä kuljetaan merkittyjä reittejä pitkin ja hyvä niin, sillä niiden avulla suojellaan alueen upeaa luontoa. Samasta syystä myös uiminen alueella on kielletty. Tätä maagista paikkaa kannattaakin varjella.

Upea Tolminka-joen ja Zadlaščica-joen yhtymäkohta ja ympärillä kohoavat vuoret tekevät rotkoalueesta aivan järisyttävän hienon. Vehreät vuorenrinteet ja turkoosina kimalteleva vesi saavat haukkomaan henkeä. Hetkittäin tuntuu kuin olisi satumaassa.

Sisäänpääsy ei montaa euroa maksanut, joten tämä kohde oli jokaisen roposen arvoinen!

Tolminin rotko Slovenia (1)
Tolminin rotko Slovenia (2)

Koko reitin kiertämiseen kannattaa varata aikaa ainakin tunti. Ehkä enemmänkin, jos haluaa pysähtyä tunnelmoimaan paikan kauneutta pidemmän kaavan kautta. Reitti on melko helppokulkuinen, mutta korkeuserojen vuoksi hien saa myös halutessaan virtaamaan pitkin selkärankaa.  Vaikka alue ei ole valtava, mahtuu tänne tunnelmaltaan toisistaan poikkeavia sopukoita. Toisinaan reitti kulkee aivan joen pinnan tuntumassa rotkon pohjalla, kun taas toisaalla tätä fantastista aluetta pääsee ihastelemaan yläilmoista käsin. Enpä keksi yhtäkkiä toista näin vaikuttavaa luontokohdetta!

Tolminin rotko Slovenia (4)
Tolminin rotko Slovenia (5)
Tolminin rotko Slovenia (3)
Tolminin rotko Slovenia (10)
Tolminin rotko Slovenia (6)
Tolminin rotko Slovenia (8)

Samalla pääsylipulla pääsee kävelemään joen ylittävälle riippusillalle. Lippu pitää lukea porttiin, eli tänne ei kahta kertaa pääse. Meidän kohdallamme laite taisi olla epäkunnossa ja jouduimme tekemään pienen rikoksen: pomppasimme ketterästi portin yli, ja päätettiin, ettei kerrota tästä kenellekään.

Tolminin rotko Slovenia
Tolminin rotko Slovenia (11)

Suosittelisinko Tolminin rotkoa tämän kokemuksen perusteella? Arvaatkin varmasti jo, että kyllä! Suosittelisin! Ihan jokaiselle!

Jos haluat tutustua tarkemmin alueen reittikuvaukseen, kannattaa lukaista Lähtöportti-blogin Mikan tarinoinnin Tolminin rotkolta vuodelta 2019.

Pistäthän myös mun sometilit seurantaan, niin pääset etunenässä seurailemaan mun matkoja, retkiä ja ennen kaikkea kohelluksia?

20 Comments

 • Mika / Lähtöportti
  22 marraskuun, 2023 at 9:10 pm

  Tolminin rotko on ihan käsittämättömän kaunis, samoin koko Soča-joki sekä moni muu luontokohde tuolla päin Sloveniaa. Jotain on tainnut oman käynnin jälkeen muuttuakin, sillä en muista että sillalle olisi ollut mitään porttia. Samoin tuo kävijämäärien rajoittaminen viittaa siihen, että rotkosta on tullut entistä suositumpi. Täytyi ihan tarkistaa tuon Bar Vanjan sijainti, ei tullut käytyä siellä, mutta siinä kohdalla joen vastarannalla olevassa ravintolassa kyllä.

  Kiitos linkkauksesta ja hienoa että olet taas kirjoitellut! Tosi mukava lukea vanhoja hyviä tuttuja blogeja, kun niin moni on hiljentynyt.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   24 marraskuun, 2023 at 12:42 pm

   Sloveniasta jäi kyllä sen verran hampaankoloon että uudestaan on pakko päästä. Ja on ollut kyllä taas mukava kirjoitella. Kumma kun se aloittaminen tuntuukin aina niin hankalalta 🙂

   Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  25 marraskuun, 2023 at 10:26 am

  Tolminin rotko on mukava paikka, uskomattoman kauniin väristä vettä, joka koskee pitkälti tosiaan koko Soča-jokea. Tutustuimme itse Tolminin rotkoon myöhään iltapäivällä, jolloin muita ihmisiä ei juuri ollut.Tykästyttiin muuten myös Triglavin kansallispuistoon, upealta näyttävää aluetta sekin.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   26 marraskuun, 2023 at 4:01 pm

   Triglavi on taatusti kauttaaltaan aivan fantastinen paikka ja tuo joen väri on jotain ihan sanoinkuvaamatonta!

   Reply
 • Cilla Maria Travel
  26 marraskuun, 2023 at 2:36 pm

  Tuo koko Triglavin kansallispuisto ja Soča-joen laakso on omasta mielestäni Euroopan kauneimpia luontokohteita. Ajettiin viime vuoden keväällä pohjoisesta etelään päin, eikä matkasta meinannut tulla mitään, kun vähän väliä oli pysähdyttävä kuvailemaan ja ihailemaan luontoa. Tuolta löytyy noita rotkoja jokaisen kulman takaa toinen toistaan kauniimpia. Olis joskus kiva käydä noissa maisemissa myös syksyllä ruskan aikaan.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   26 marraskuun, 2023 at 2:48 pm

   Halutessaan tuolla alueella saa kulumaan ihan tolkuttomasti aikaa, juurikin tuosta syystä. Kamera laulaa jatkuvalla syötöllä! Ja ihan totta, ruskan aikaan olisi hienoa käydä noilla seuduilla!

   Reply
 • Mari/ Maailma kotina
  26 marraskuun, 2023 at 2:39 pm

  Tänne ilman muuta reissullamme. Näyttää osuvan matkan varrelle. Kiitti vinkistä.

  Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa
  30 marraskuun, 2023 at 9:15 pm

  Upean näköinen paikka ja uskon, että vielä upeampi livenä nähtynä! Wau! Tää vois olla kiva myös lasten kanssa, joskus kun Sloveniaan palataan, niin pitää pitää tämä mielessä! 🙂

  Reply
  • Outi P | Nattura
   3 joulukuun, 2023 at 12:58 pm

   Totta! Tää olis kyl kiva ja helppo paikka myös lasten kanssa!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  1 joulukuun, 2023 at 8:22 pm

  Sloveniassa olemme käyneet vaan Ljubljanan verran. Vähän kyllä kiinnostaisi mm. Bled ja Mutka – mutta toisaalta roadtrippailu ei taas oikein kiinnosta, joten katsotaan nyt. Ehkä osaan kohteista, tännekin, löytyisi oikein hakemalla myös joku retkivaihtoehto.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   3 joulukuun, 2023 at 12:58 pm

   Varmasti löytyisi retkivaihtoehtoja tuonnekin, onhan alue jo sen verran turistoitunut. Itsekään en ole käynyt Bledissä, ja muitakin hienoja paikkoja Sloveniassa on näkemättä, joten eiköhän tuonne pidä uudemman kerran vielä mennä.

   Reply
 • Aila ja Juha
  2 joulukuun, 2023 at 7:22 pm

  Hieno paikka! Olemme olleet tuon rotkon liepeillä ainakin, koko reittiä ei menty. Pitäisi varmaan uudistaa reissu tuonne. Samoilla seuduilla on Franjan salainen sotasairaala, joka jäi mieleen mm. siitä, että Sloveniassa ja Suomessa oli sotien jälkeen väkilukuun suhteutettuna eniten sotainvalideja, koska haavoittuneiden hoito oli tehokasta.
  Juha

  Reply
  • Outi P | Nattura
   3 joulukuun, 2023 at 12:55 pm

   Salainen sotasairaala kuulostaa kyllä myös paikalta, jossa olisi mielenkiintoista vierailla

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  3 joulukuun, 2023 at 8:21 am

  Minähän en ole tästä paikasta koskaan edes kuullut. Ihmetellä sopii, miten Tolminin rotko on mennyt ohi kokonaan. Näin se yleissivistys ja tietämys karttuu, kun lukee blogeja 😉
  Onhan tuo nyt erittäin hieno!

  Reply
  • Outi P | Nattura
   3 joulukuun, 2023 at 12:54 pm

   Hieno on paikka ja näitä tuolta alueella kyllä riittää!

   Reply
 • Raija / Kohti avaraa maailmaa
  3 joulukuun, 2023 at 9:32 am

  Taas uusi paikka, johon pitäisi ehtiä matkustaa! Slovenia on minulle täysin tuntematonta aluetta, joten kiitos tästä vinkistä ja uudesta maasta kiinnostuksen kohteena 🙂

  Reply
  • Outi P | Nattura
   3 joulukuun, 2023 at 12:53 pm

   Slovenia on kyllä paikka jonne ehdottomasti kannattaa mennä käymään 💕

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  3 joulukuun, 2023 at 1:45 pm

  No huh huh, miten hienon näköistä. Laitanpa tämän muistiin ensi kevään Slovenian matkaa varten. 🙂

  Reply
  • Outi P | Nattura
   12 joulukuun, 2023 at 10:48 am

   Joo ehdottomasti käymisenarvoinen paikka! Ihanaa pääset sloveniaan!

   Reply

Leave a Reply