fbpx
Menu

Taaperon kanssa Ruotsin risteilyllä – Silja Symphony ja Muumi-hytin taikaa

Käsite Ruotsin risteily vie assosiaationi kauas parikymppisen Outin opiskelijaelämään, jossa juhlittiin muutama päivä kokolattiamattojen ja täyteen ahdettujen hyttien ympäröimänä aivan kuin huomista ei olisikaan. Huominen kuitenkin aina koitti. Valitettavan väsyneesti. 

Sitten opiskelijavuosien ruotsinlaivat eivät ole kiinnostaneet.

Kunnes tuli äitiys, taaperoikä ja halu lähteä arkipakoon kotinurkista. Päivä Tukholmassa -risteily alkoikin kuulostamaan houkuttelevalta ja helpolta vaihtoehdolta, jopa mainiolta irtiotolta vapaapäivien ratoksi. Ja itseasiassa niistä opiskelijavuosista jäänyt ruotsinlaivojen sumuinen ja rähjäinen mielikuva oli jo sen verran kaukainen ja hälvennyt, ettei se enää kolkutellut pahaenteisesti takaraivossa.

Me saatiin siis maistella ihan täysin rinnoin kaikista laivan palveluista.

Silja_Symphony_Tukholma

Tukholmaan seilattiin TallinkSiljan legendaarisella Silja Symphonylla, joka oli aivan nappivalinta taaperon kanssa risteilylle. Jo siitäkin syystä, että sisarellaan Silja Serenadella oli uutisten mukaan telakaltapaluun jälkeisiä käynnistymisvaikeuksia… eli toisin sanoen meillä kävi aika hyvä tuuri, että lähdettiin torstaina eikä perjantaina, sillä Silja Serenade teki ensimmäisen risteilynsä telakan jälkeen perjantaina ja oli kuuleman mukaan hiukan keskeneräinen. Me saatiin siis maistella ihan täysin rinnoin kaikista laivan palveluista.

Silja_Symphony_lapsen_kanssa

Silja Symphony –Ruotsin risteily lapsen kanssa

En ollut ymmärtänytkään, kuinka paljon ohjelmaa TallinkSilja on järjestänyt lapsiperheille risteilyn ajaksi. Ei siis ihme, että lähtöselvitysaula oli täynnä sormet syyhyten risteilyä odottelevia lapsiperheitä.

Oma agendani risteilylle lapsen suhteen oli arkipaon lisäksi niinkin tärkeä asia, kuin että totuttaisin tytön pallomereen

Laivan lapsiohjelmaan kuului muun muassa muumibingo, muumidisko, laivasuunnistusta, piirrustuskilpailua ja tietenkin Siljan oma leikkihuone Silja Land, jossa sai vapaasti juoksennella, kiipeillä tai vaikka rakennella legoilla.

Silja_Line_leikkihuone1

SiljaLine_Symphony_leikkihuone

Oma agendani risteilylle lapsen suhteen oli arkipaon lisäksi niinkin tärkeä asia, kuin että totuttaisin tytön pallomereen, sillä edelliset kokemukset ovat olleet hiukan pelonsekaisia. Silja Land oli ainakin näin keskellä viikkoa aivan mainio paikka totutteluun, sillä pallomeret olivat tyhjillään ainakin heti laivan lähdön aikoihin. Pallomeriä oli myös kaksi erillistä, ihan pienille taaperoille ja vähän isommille lapsille omansa, ja henkilökunta piti näistä ikärajoituksista tiukasti kiinni.

Silja_Line_Siljaland

SIlja_Line_leikkihuone

Taaperoikäinen lapsi olisi viihtynyt leikkihuoneessa varmasti koko risteilyn ajan sillä ympärillä oli niin paljon ihanaa ja jännää tekemistä. Telkkareissa pyöri Muumit, oli kiipeilyyn soveltuvia koloja, paljon piirrustusvälineitä, leluja ja kirjoja, joiden tutkimiseen olisi voinut käyttää tunteja. Myös jäätelöbaari näytti olevan hitti varsinkin isompien lasten keskuudessa.

Kannattaa siis matkustaa laivallekin sesongin ulkopuolella.

Sen sijaan oma agendani pallomeren suhteen ei mennyt ihan suunnitelmieni mukaan, sillä tytöstä pallomeri oli edelleen vähän mälsä. Mutta äiti ja kahden tunnin varoitusajalla mukaan lähtenyt täti olisivat nauttineet pallomerestä vähän pidempäänkin, joten ymmärrät kai jo nyt, miksi olisin halunnut tytönkin innostuvan tästä huvittelusta enemmän?

Niin tosiaan. Siskoni lähti aivan yllättäen mukaan risteilylle ilman minkäänlaisia matkatavaroita. Lähimmästä vaateliikkestä lähti mukaan vaihtosukat ja muutama muu riepu, ja pikaisen kymmenen minuutin ostosreissun jälkeen risteily kohti Tukholmaa sai alkaa. Aika ihailtavaa heittäytymistä, eikö?

Silja_Line_Lapsen_kanssa

Olin lukenut kauhujuttuja laivojen leikkihuoneista, siitä kuinka meno on liian villiä, porukkaa liikaa eikä istumatilaa lainkaan. Vilkkaimpina lomakausina näin ehkä onkin, mutta sesongin ulkopuolella keskellä viikkoa Silja Land oli kyllä ihan todella toimiva ja positiivinen yllätys. Kannattaa siis matkustaa laivallekin sesongin ulkopuolella. Näin vältät väentungoksen.

Silja_Line_leikkihuone4

Silja_Line_Silja_Land

Ruotsin risteily lapsen kanssa – Silja Symphonyn Muumi-hytti

Siljan Muumi-hytit ovat nimensä mukaisesti suunnattu lapsiperheille. Mukaan mahtuu enimmillään 6 hengen perhe. Meitä oli hytissä minimimäärä matkustajia: 2 aikuista ja 1 lapsi.

Hyttivalinta osui siis nappiin.

Hytti oli aavistuksen suurempi, mitä normaali 4 hengen A-luokan hytti. Neljän sängyn lisäksi hyttiin mahtui kahden hengen sohva, jonka olisi pystynyt levittämään sängyksi. Sohva oli ihan tervetullut lisä istumatilaksi.

Muumi-hytin erikoisuus oli seiniä koristavat muumikuvat, jotka saivat aikaan ihastusta ainakin meidän taaperossa. Illalla oli varsin jännittävää köllähtää Pikku Myyn viereen nukkumaan ja aamulla ensimmäinen sana Tuiki tuiki tähtösen jälkeen olikin ”Muumi Pappa!”. Hyttivalinta osui siis nappiin.

Silja_Line_muumihytti_

Silja_Line_muumihytti

Jääkaapista löytyi juomia hytin hintaan sisällytettynä. Aikuisille oli kaksi olutta ja lapsille muumiskumpan lisäksi pari limpparia. Mehuja jäin kaipailemaan, sillä kuplajuomat olivat vielä hiukan väkeviä alle parivuotiaalle.

Erityisesti tykkäsin siitä, että lapsille suunnattua ohjelmaa oli paljon, niin paljon, ettei me edes kaikissa ehditty käymään.

Silja_Line_muumi_hytti

Vaikka hytti olikin aavistuksen isompi normihyttiin verrattuna, uskaltaisin väittää, että kuuden hengen perheellä tämäkin tila käy hiukan tukalaksi, sillä ajoittain sitä kaipasi lisätilaa jopa kolmen hengen ja yksien hyttiin työnnettyjen rattaiden keskellä.

Helppo, helpompi, Ruotsin risteily

Kaiken kaikkiaan Ruotsin risteily lapsen kanssa oli mutkatonta, helppoa ja ihan rentouttavaakin, ja näin marraskuun pikku pakkasilla todella hyvä idea jo senkin puolesta, että jatkuvaa ulkovaatteiden pukemista ja riisumista tarvitsi tehdä ihanan vähän.

En vain ihan muistanut sitä, että olen ollut aina huono nukkumaan laivoilla, vaikka tällä kertaa oltiinkin kannella 11 sen autokannen alapuolen sijaan. Univajetta siis jäi, eikä edelleenkään mielikuvat Ruotsin risteilystä ihan päätyneet sinne kirkkaimpaan kärkeen, mutta kirkastuivat silti huomattavasti edeltäjistään.

Erityisesti tykkäsin siitä, että lapsille suunnattua ohjelmaa oli paljon, niin paljon, ettei me edes kaikissa ehditty käymään. Sen lisäksi risteilyn helppous oli aivan mahtavaa! Lapsi sai temmeltää melkoisen vapaasti hyttikäytävillä, vaaranpaikkoja oli yllättävän vähän ja matkatavarat säilyivät hytissä minne menitkin.

Silja_Line_Tukholma

Laivan saavuttua satamaan, ei tarvinnut huolehtia muusta kuin aikatauluista. Kaikki muu reissuille ominainen sählääminen matkatavaroiden pakkaamisesta niiden siirtelyyn oli poissa. Aloinkin ihan tosissaan miettimään, olisikohan meidän juttu ihan oikeasti joku päivä kokeilla jotain useamman päivän risteilyä lämpimämmillä vesillä? Ehkä.. Mutta ainakin Ruotisin risteilyille menemme uudemmankin kerran!

Minkäslaisia viimeaikaisia kokemuksia teillä on ollut ruotsinlaivoista?

Lue myös:


 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

No Comments

    Leave a Reply