fbpx
Menu

Road trip lapsen kanssa – vinkit onnelliseen perhematkaan

Road trip lapsen kanssa ei ainakaan yhden kokemuksen perusteella ole välttämättä se kaikista rentouttavin tapa matkustaa. Ainakaan sellaisen lapsen, joka viihtyy kaikkialla muualla paremmin kuin auton istuimessa. Mutta siitä huolimatta ensi perjantaina meitä odottaa taas vuokra-auto Rooman Fiumicinon lentokentällä ja edessä on kahden viikon matka Italiassa, josta viikko vietetään tien päällä, toinen Toscanan auringon alla.

Viikon road trip Romaniassa opetti sellaisia seikkoja, jotka huomioon ottamalla uskon, että Italiassakin pärjätään mainiosti: viihtyy lapsi sitten autossa tai ei. Tässä  siis omat kokemukseni ja hyväksi havaitut vinkit automatkalle lapsen kanssa. Kuulen mielelläni myös kommentteja ja ideoita teiltä lukijoilta, jos joku keino on mullistanut teidän autoilut lapsien kanssa.

1. Ä L Ä stressaa istuimesta

Tämän on ennen kaikkea muistutus itselleni. Ennen Romanian reissua lähettelin sähköpostia autovuokraamoon, jossa kyselin minkälaisia istuimia reilu vuoden ikäiselle tyttärellemme olisi tarjolla. Vastaukseksi sain ympäripyöreitä, mutta lähettämällä sähköpostia sain ainakin itselleni rauhallisemman mielen siitä, että olin kysynyt ja näin ollen toivoin ja uskoin, että vastassa olisi jotain vähintäänkin keskinkertaista.

Kissan viikset.

Istuin oli sinänsä kyllä ihan hyvässä kunnossa, mutta vuoden ikäiselle aivan liian iso, niin iso, että jos lapsi olisi ollut siinä vaiheessa jo enemmän liikkuvainen, niin hän olisi päässyt luiskahtamaan vöistä aivan takuu varmasti. Nukkuessa pää roikkui kuin putoamaisillaan oleva omena, joten nukkuminen autossa oli haastavaa, väliin jopa mahdotonta. Jos mukana olisi ollut jumppanauha, olisin käyttänyt ystävältäni oppimaa taktiikkaa hyödyksi ja sitonut tytön pään kiinni penkkiin parempien unien toivossa. Ei ollut, joten täytyi keksiä uusia konsteja leppoisaa ajomatkaa ajatellen.

Oma ohjeeni tämän jälkeen onkin siis, että näistä asioista on aivan turha stressata. Vastassa kun lähes sadan prosentin varmuudella on istuin, joka on laatuluokkien huono ja erittäin huono välillä.

Sain ajatuksilleni myös vahvistusta monelta keskustelupalstalta, sekä bloggaajakollegoiltani, jotka ovat tottuneita lasten kanssa reissaajia. Ajatukset turvallisista isofixeistä ja selkä menosuuntaan matkustamisesta voi viimeistään tässä vaiheessa heittää romukoppaan.

Lienee parasta siis alkaa virittäytymään huolettomaan italiaiseen mentaliteettiin. 

Romania Sinaia road trip lapsen kanssa

Reissuseurue Romanian Sinaiassa

2. Kiirettä pakoon – väljä aikataulu on avain onnistuneeseen road tripiin

Romaniassa pidettiin aikamoista tahtia yllä, sillä vaihdettiin  j o k a  yö viikon ajan majapaikkaa. Yksin matkustaessa tekisin varmasti jatkossakin saman, sillä on kiva nähdä paljon lyhyessä ajassa. Mutta lapsen kanssa se on ehdoton nounou.

Muutama ensimmäinen päivä meni hyvin, mutta viimeistään kolmannen päivän kohdalla, kun kerättiin taas kaikki levähtäneet tavarat nippuun, napattiin tyttö, rattaat ja 53 erilaista nyssäkkää autoon, pakattiin ja taas muutaman tunnin kuluttua purettiin auto, alkoi omat ja erityisesti tytön mehut olemaan aika tapissa.

Ja se tiesi kitinää ja levottomia öitä. Jatkuva maiseman vaihdos rasitti erityisesti tytön sietokykyä, kun mihinkään paikkaan ei ehtinyt kunnolla kiintymään. Tämä johti edelleen siihen, että ainakin itse olin aika väsynyt jo hyvissä ajoin ennen kuin reissu alkoi olemaan loppusuoralla.

Nyt sain tämän kuulostamaan siltä, että Romanian road trip oli kaikkea muuta kuin onnellinen. Se on harha, sillä Romania oli upea ja road trip onnistunut! Pientä reissuväsymystä ilmoilla, mutta kuka nyt sellaisesta jaksaa kovin välittää?

Italian road tripiltä toivon siis, että pystytään pitämään aikataulu erittäin väljänä. Muutama yö siellä ja toiset täällä. Sitten kotiin. Ja tähänhän ollaan valmistauduttu niin, ettei olla valmistauduttu ollenkaan. Yhtään sen suurempaa suunnitelmaa ei olla vielä tehty. Olisi kai jo aika…

road trip lapsen kanssa

Postikorttimaisemia auton ikkunasta Romaniassa

 

lapsen kanssa road trip

Tien päässä on Transilvania

3. Eväät lähelle

Ruoka pitää lapsen hiljaisena. Tai jos ei kaikkien lapsia, niin meidän lapsen ainakin. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii päiväkodista kuultu tarina, jossa kerrottiin tytön vetäneen aamupalalla 4 lautasellista puuroa. N E L J Ä! mama’s girl….

Eli siis meiltä löytyy autosta paljon paljon ruokaa ja mielellään sellaista, minkä työstämiseen kuluu aikaa. Pienet rusinaboksit ovat olleet tähän mennessä hitti. Rusinoiden noukkiminen paketista kun ei käy ihan käden käänteessä, joten tällä keinoin olen usein saanut pelattua lisää ajoaikaa.

4. Ajoita ajoaika päiväunille ja/tai lounasaikaan

Tätä neuvoa meidän on aivan pakko toteuttaa. Kuten on tullut ilmi, lapsi ei tykkää paikallaan istumisesta, mutta nukahtaa kyllä unien aikaan helposti autoon, joten muutama tunti on helppoa ajelua takuuvarmasti. Istuimella on hiukan osuutta asiaan, mutta noin teorian tasolla ainakin.

Neljä tuntia päivässä ei kuulosta pahalta, jos oletetaan että hän nukkuu päiväunia 2-3h ja ne ajoitetaan ajoaikaan. Ja yleinen vinkki: kun lapsi nukkuu liikkuvassa autossa, älä vaan pysähdy turhan päiten! – H niin kuin Hausfrau  -blogi// JENNI

H niin kuin Hausfrau -blogin Jenni oli samoilla linjoilla meidän kanssa; Kun lapsi nukkuu, silloin ajetaan, ja silloin muuten myös ajetaan. Se on nimittäin takuuvarmaa, että kun auto pysähtyy niin lapsi avaa salamana silmänsä.

Kun lapset oli pieniä (3 v ja toinen oli vajaan vuoden), lennettiin Müncheniin ja sieltä ajeltiin Toscanaan. Muistaakseni ajettiin yleensä niin, että ajomatkaan kuului ainakin lasten lounas ja päikkärit. Meillä oli mukana purkkisoseita, jotka maistuivat lämmittämättäkin, ja jotain muuta mupellettavaa. Istuin lasten välissä ja yritin siinä viihdyttää ja syöttää:) – Matkoja, retkiä, hetkiä -blogi // MARJA

Tätä lounastaukoasiaa en tullutkaan sen kummemmin ajatelleeksi, mutta senkin ajan voisi tosiaan tarvittaessa käyttää ajamiseen, kuten Matkoja, retkiä, hetkiä -blogin Marja neuvoi. Kun lapsi syö, hän on tyytyväinen. Toisaalta, omasta mielestäni on ihan kiva myös lounastaa samaan aikaan lapsen kanssa, joten tätä en ehkä miellä ihan täysillä meille kaikista sopivimmaksi toimintatavaksi, mutta hädän tullen varsin toimiva ratkaisu.

5. Varaudu vahinkoihin

Aika monet lapset kärsivät matkapahoinvoinnista. Onneksi meillä ei ainakaan vielä ole näitä ongelmia ilmennyt, mutta tulevaisuutta ajatellen ei liene huono idea jo hiukan valmistautua henkisesti mahdollisiin yrjökatastrofeihin. Eli käden ulottuville ainakin yrjöpusseja, wetwipseja ja ehkä harso- tai pyyheliinakin.

Vuokra-auton penkkejä ei ole kiva tuhria eritteisiin, joten jos tiedät lapsesi olevan huonovointista sorttia, niin ehkei ole huono idea myöskään vuorata penkkejä esim. muovitetuilla vuoteensuojilla. Jonkun mielestä ehkä liioittelua.. itse saattaisin hätäpäissäni toimia näin.

6. Suojaa takapenkki auringolta

Tämä oli kyllä todella hyvä vinkki bloggaajakollegaltani, kun kyselin vinkkejä ennen Romanian road trippiä. Mukaan kannattaa siis ottaa kevyt huivi tai saronki, jonka pystyy ripustamaan ikkunaan. Auringonpaahteessa ei ole nimittäin kenenkään kiva istua tai nukkua.

Hyvä vinkki, mutta arvatkaapas kuinka hyvin muistin toteuttaa tätä Romaniassa. En yhtään. Aina tuskastelin paahtavan auringon kanssa ja yritin mitä ihmeellisimmillä keinoilla ja pienillä vaatekappaleilla suojata tyttöä auringolta. Huonoin tuloksin.

Ota joku aurinkosuoja mukaan, mä viritän aina sarongin ikkunan eteen. Meillä ei osaa nukkua jos aurinko porottaa suoraan silmiin, muutenkin siihen menee monesti hermot. – Lapsellinen maailma -blogi // Kiti

Joten muistuttelen tässä itseäni, että voisin vaikka lukaista nämä omat vinkkini ennen perjantaina starttaavaa Italian road trippiä. Sen verran toimivia tuntuvat olevan.

Romania Sinaia road trip

Tässä mun lemppari reissuvaljakko

lapsen kanssa road trip

7. Lelut ja muut viihdykkeet

Lelujen merkitystä onnistuneeseen road tripiin ei pidä väheksyä. Meillä tämä tarkoittaa käytännössä kirjoja, ja tärkeinpänä t a b l e t t i a.

Kun kaikki muut keinot oli käytetty, annoin häikäilemättä vuoden ikäiselle lapselleni tabletin, josta hän sai tuijotella aivan kaikessa rauhassa vaaleanpunaisen possun ja tämän perheen seikkailuja. Parhaimmillaan eli pahimillaan tätä jatkui päivässä kaksikin tuntia putkeen, ehkä enemmänkin.

Hieman äidillä kyllä kirpaisi sydämestä, mutta mieluummin tunsin pientä omantunnontuskaa kuin olisin tuntenut joka tapauksessa tuskaa ja samalla vielä kuunnellut karmeaa rääkymistä ikkunapaikalta.

Tehtiin siis periaatepäätös Italiaa varten: tabletti käteen heti, kun homma lähtee lapasesta. Ja tämän takia varta vasten käytiin eilen Verkkokaupassa. Näissä tilanteissa rakastan nykyaikaa eniten!

Kirjat ovat meillä myös varsin toimivia, mutta eivät toimi loputtomiin. Toisin kuin Pip…vaaleanpunainen possu, joka toimisi vaikka koko päivän.

8. Matkavakuutus ja matkustusilmoitus!

Aivan viimeisenä ja kenties tärkeimpänä on kaksi itsestäänselvyyttä, eli matkavakuutuksen ja matkustusilmoituksen tekeminen. Ainakin itselleni nämä ovat itsestäänselvyyksiä, mutta kaikille ehkä ei. Matkavakuutus meillä on aina kunnossa, mutta matkustusilmoitus on monta kertaa meinannut unohtua.

Autoiluhan on lähtökohtaisesti yksi vaarallisimmista liikkumismuodoista, eikä koskaan voi arvioida, mitä tien päällä sattuu, joten suosittelen ihan viimeistään lähtöaamuna, mielellään toki aiemminkin, tuplavarmistamaan, että nämä kaksi tärkeää seikkaa on hoidettu kuntoon.

Matkustusilmoitukseen pääsettäältä ]

Näillä kahdeksalla neuvolla ajateltiin siis pärjätä aika monen päivän ja monen sadan kilometrin matka Italian maaseuduilla

Mitä ajatuksia heräsi? Ehkä lisää neuvoja? Ehkä kommentteja?

PS. Miten tässä ihminen jaksaa enää odottaa, että päästään liikkelle? Housut pyörii jo jaloissa!!

Lue:

 

road trip lapsen kanssa Italia

Aivan ihanaa päästä taas näiden kanssa tien päälle.

 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

4 Comments

  • Christa /Traveldreamer
    29 elokuun, 2018 at 9:15 am

    Me olemme tehneet lasten kanssa muutaman roatripin sekä Suomessa että ulkomailla. Ensimmäinen oli 3,5kk vauvan ja 1v,7kk taaperon kanssa alppien yli ajallen. Emmepä tienneet, että vauva on tekemässä hampaita ja hän sitten huusi kaikki ne ajat kun ei nukkunut. Kiva. seuraavaan roatripiin menikin sitten hetki…
    Nyt meidän lapset ovat jo kouluiässä, mutta he ovat aika tottumattomia autossa istumiseen, kun meillä ei ole omaa autoa eikä sen puoleen sukulaisia tai mökkiä 80 km kauempana. Nämä sinun listaamasi vinkit ovat oikein toimivia ja meidän kohdalla etenkin tuo , että ei vaihda paikkaa ihan jatkuvasti pätee edelleen. Kesän Saksan roatripillä yövyimme 2 yötä aina yhdessä paikassa ja teimme siitä käsin päiväretkiä. Se oli oikein toimiva konsepti. Pari 600km siirtymää sisältyi matkaan ja ne olivat aika raskaat lapsille. Samoin tuo viihdyke lapsille on tärkeä autossa. Meillä on muuten aika tiukat säännöt pelaamisessa ja videoiden katsomisessa, mutta lentokoneessa ja pitkillä automatkoilla saa pelata ja katsoa videoita niin paljon kuin sielu sietää. Kaikillä on mukavampaa. Saksan reissulla sovittiin, että vain pitkillä siirtymillä käyttävät kännyköitään, lyhyemmillä katseltiin maisemia, mikä kouluikäisiltä sujuu jo hyvin.

    Lisäisin vielä listaan, että matkan varrelle kannattaa suunnitella pysähdyksiä lasten ehdoilla. Jo pientenkin kanssa reissaus sujuu mukavammin, jos he pääsevät purkamaan energiaa leikkipuistoon. Isompien kanssa pysähdymme myös uimaan tai johonkin muuhun kivaa tekemiseen.

    Reply
    • Outi
      13 syyskuun, 2018 at 12:32 am

      Huh, 600km kuulostaa omaan korvaan todella rankalta lähes mahdottomalta. Meidän ajoajat ovat täällä Italiassa olleen 2-4 tuntia ja sanoisinko että kun ajoaika alkaa ylittämään tuon 2 tuntia, niin kaikkien jaksamiskyky alkaa olemaan koetuksilla. Varmasti helpottuu paljon kun lapset kasvaa.

      Mutta näin tien päältä täytyy kyllä sanoa ettei lapsen kanssa Road trippailu ole kyllä sieltä helpoimmasta päästä! Siltikin antoisaa!

      Reply
  • Merja
    30 elokuun, 2018 at 9:02 pm

    Hyviä vinkkejä! Tabletti ja isommilla puhelin on kyllä reissupäivinä ihan must. Meillä on käynyt vuokraamojen istuimien kanssa hyvä tuuri, ovat olleet ihan ok kamaa. Rusinat, naksut ja juomapullo (ei pillimehu) ovat meillä myös hyvät matkaeväät.

    Reply
    • Outi
      13 syyskuun, 2018 at 12:35 am

      Meillä on kyllä pillimehuja mennyt tällä reissulla enemmän kuin koskaan. Saapa nähdä kuinka tytölle maistuu muu juoma reissun jälkeen 😀

      Reply

Leave a Reply