fbpx
Menu

Hurmaava Kreikka lumosi kertaheitolla – road trip, maisemaonnellisuus ja ruokataivas

Meidän perheen järjestyksessään kolmas road trip suuntautui Kreikan Prevezan-alueelle. Vaikka matkan alku olikin kaikin puolin takkuinen ja vaikutti siltä, ettei tästä reissusta seuraa mitään hyvää, onnistui Kreikka loppujen lopuksi valloittamaan meidän koko perheen puolellensa. Reissusta kehkeytyi mitä mainioin! 

Äkkilähtömme suuntautui Prevezaan, jonka alue läntisessä Kreikassa käsittää Pargan, Lefkaksen ja Sivotan. Pohjoisimpaan näistä eli Sivotaan asti emme singonneet viikon lomallamme, mutta Pargaan teimme päiväretken ja Lefkaksen (kreik. Lefkada) saarella pyörittiin useampi päivä ajellen ja nauttien aivan uskomattoman hienoista maisemista, ihanasta ruoasta ja helvetillisestä helteestä.

Kreikka-Preveza

Kreikka-lefkas

Road trip Kreikassa: vaivatonta ja kohtuuhintaista

Vuokrasimme auton viikoksi suoraan paikallisen yrityksen sivuilta. Vaikkei tämäkään aivan ongelmitta sujunut, saatiin loppujen lopuksi auto allemme minimaalisella varoitusajalla ja pienen alkukangertelun jälkeen loppu sujui auton kanssa kuin rasvattu. Auto kiikutettiin meille lentoasemalle, jonne se viimeisenä päivänä myös palautettiin.

Auton kätevyyttä Prevezan lähialueen tutkimiseen ei voi liikaa painottaa. Käytännössä ainoat kulkupelit lentokentältä Prevezan ja Lefkaksen kaupunkeihin ovat nimittäin oma auto tai taksi.  Tai kyllä bussikin kulkee, mutta pahimmassa tapauksessa seuraavaa joutuu odottelemaan jopa 4 tuntia. Ei ehkä se kaikista kätevin vaihtoehto. Takseilla liikkuminen on melko kallista ja edestakainen matka lentokentän ja kaupungin välillä maksaa enemmän kuin yhden päivän autovuokra. Maksoimme kuudesta päivästä yhteensä 250€.

Sen lisäksi, että auto on ehdottomasti kätevin menopeli välimatkojen taittamiseen, on autoilu täällä myös vaivatonta. Tiet ovat hyvässä kunnossa, liikenne maltillista, tieverkosto selkeää ja välimatkat lyhyehköjä.

Suunnistimme paikasta toiseen Google Mapsin avulla. Lyhyen varoitusajan vuoksi emme olleet valmistautuneet matkaan laisinkaan, joten etsimme Mapsin avulla myös alueen parhaimpia rantoja ja ravintoloita sekä ne harvat nähtävyydet, joissa kävimme. Tämä taktiikka toimi varsin hyvin.

Kreikka-Dance-of-Zalongos

Suuntasimme ensimmäisenä päivänä länsirannikkoa pohjoiseen Pargan suuntaan. Parga on noin tunnin ajomatkan päässä Prevezasta ja ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki. Lyhyestä päiväretkestäkin oli meille paljon iloa, mutta tästä retkestä kerron tarkemmin vielä myöhemmin.

Kreikka-Parga

Lefkas – road tripin parasta antia

Road tripin paras osuus oli kuitenkin Lefkas. En osannut lainkaan odottaa, miten ihana saari meitä olisi vastassa. Olin kuvitellut saaren pelkäksi rantakohteeksi, mutta vastassa olikin jylhiä vuoria ja pieniä maalauksellisia kyläpahasia, joiden lävitse yhden auton mentävät kapeat vuoristotiet johdattelivat meitä. Maagisen hienot auringonlaskut ja turkoosina hohtava Joonianmeri. Ah! En voinut kuin huokailla uudelle ihastukselleni!

En ollut koskaan aiemmin nähnyt niin kirkaana hohtavaa merta! 

Kreikka-Lefkas

P8150261-2

 

Tässä kaikessa kiteytyy se, mihin Kreikassa rakastuin.

Tai oikeastaan ei.

Tähän täytyy lisätä vielä se taivaallinen ruoka, jota saimme syödä niissä tunnelmallisissa vuoristokylissä, tienvarsiravintoloissa ja kaupunkien terasseilla. Valtavat kreikkalaiset salaatit, suussa sulavat moussakat, paistetut ja täytetyt kasvikset…AH! Nyt sai kyllä thaimaalainen ruoka kilpailijan minun top-listallani! Mutkatonta, tuoretta ja yksinkertaisen maistuvaa!

Kreikka-kreikkalainen salaatti

Lefkaksen saari on mahtava kohde road tripille, sillä saarelle pääsee siltaa pitkin, joka mahdollistaa vaivattoman yhteyden ilman lautta-aikatauluja. Eteläkärjen pikkukylissä, joissa purjeveneet koristavat merimaisemaa ja merituuli kiusaa terassikatoksia, unohtaa hetkeksi sen, että manner-Kreikka on vain muutaman kymmenen kilometrin ajomatkan päässä.

Lefkakselta löytyi ihan kaikkea

Jo pelkästään luontonsa puolesta Lefkakselta tuntui löytyvän kaikkea. Paitsi kauniit vuoristomaisemat, myös Italiasta tutut oliivipuulehdot hivelivät silmää. Kaskaat pitivät mekkalaa ja lämmin Välimeren tuuli toi hymyn huulille.

Vaikka vähän saatan inhota sanaa maisemaonnellisuus, tunsin Kreikassa jotain melko suurta yhteyttä tätä sanaa kohtaan. En malta olla sanomatta sitä: tulin maisemaonnelliseksi…tai siis voiko noin edes sanoa. Äh. No joka tapauksessa… #maisemaonnellisuus.

Kreikka-Lefkas

Rauhallisempaa elämää kaipaavalle länsirannikko on paras valinta: isot resorttikeskittymät loistavat poissaolollaan ja luonnonkauniissa rannoissa on mistä valita. Täältä löytyy muun muassa vuosi toisensa jälkeen Euroopan parhaimmistoon valittu pikkukivinen ranta Porto Katsiki, sekä paljon muita toinen toistaan kuvauksellisempia rantapoukamia.

Saaren itäosassa pääsee halutessaan nautiskelemaan vaivattomasta rantaelämästä, sillä täällä sijaitsee kenties saaren suosituin turistikohde Nidri, jonne Suomestakin järjestetään pakettimatkoja. Ajoimme Nidrin läpi ja totesimme, että meidän paikkamme on enemmänkin hiljaisemmilla länsirannoilla. Tai eivät ne nyt mitään kovin hiljaisia ollut. Turistejahan sielläkin riitti ja paikallisillakin taisi olla vilkkain lomasesonki päällä. Kauniita ne rannat olivat siitä huolimatta.

Käymisen arvoinen paikka on myös saaren pääkaupunki Lefkas, josta meillä molemmilla oli aluksi hieman skeptinen mielikuva. Kaupunki osoittautui kuitenkin aivan ihanan sympaattiseksi helposti kävellen haltuun otettavaksi kaupungiksi, jossa pienille kujille eksyminen oli helppoa ja nautinnollista. Ihanat värikkäät talot ja illalla heräilevät trendikkäät kahvilat ja ravintolat loivat leppoisan tunnelman. Tänne olisi voinut jäädä muutamaksikin päiväksi viettämään helppoa kaupunkilaiselämää. Lefkaksen tärkein nähtävyys Agia Mavran linna sijaitsee myös aivan kaupungin kulmilla, joten kulttuurinnälkään täälläkään ei pääse kuolemaan.

Kreikka-Lefkas

Minusta tuntuu, että voisin oksentaa kaiken matkastamme tähän. Ei siksi, että se olisi ollut niin kamalaa, vaan siksi, etten malttaisi olla kertomatta. Ja ehkä siksi, etten jostain syystä ihan täysin pysty vieläkään jäsentelemään koko reissua päässäni.

Lopetan kuitenkin tähän todeten, että Kreikka on upea, elo siellä mutkatonta, kreikkalaiset ihmiset ovat avuliaita ja autolla maan haltuunotto on enemmän kuin suositeltavaa. Me ajelimme yhteensä 6 päivää (melko intensiivisesti) Parga – Lefkas aluetta, ja minusta ainakin jäi tuntumaan, että toiset samanmoiset olisivat kuluneet helposti.

Vaikka nähtiinkin vain murto osa koko Kreikan kauneudesta, voin varmasti sanoa että maahan on helppo rakastua. Kuka on kanssani samaa mieltä?!

Tämä oli taas yksi niistä reissuista, joiden jälkeen janoaa vain lisää. 


 

 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

Lisää Kreikasta:

13 Comments

 • Jenni | Boarding Time
  31 elokuun, 2019 at 2:11 pm

  Kreikka on kyllä niin omanlaisensa ihana paikka!
  Aina yhtä kiva lukea juttuja sieltä.
  Juuri tuo maisemien maalauksellisuus ja karunkauniit rannikot yhdistettynä turkoosiin mereen… Oliivipuut ja ihmeköynnökset, valkoiset talot. Ja se ruoka. AH!
  Vaikea kuvitella, että joku voisi olla Kreikasta tykkäämättä, mutta ihme kyllä omasta tuttavapiiristäni löytyy yksi tällainenkin henkilö. 😄

  Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  3 syyskuun, 2019 at 8:54 am

  Oh wau minkä näköistä! Olisin minäkin kyllä niin maisemaonnellinen. 😀
  Ei ole pahan hintainen tuo autonvuokraus siellä. 🙂

  Reply
 • Eeva / Eevagamunda-blogi
  3 syyskuun, 2019 at 9:23 pm

  Samaistun täysin. Kreikkaan on helppo rakastua! Se on yksi niistä maista, joissa olen käynyt useasti, mutta joihin haluan palata ja joissa tuntuu riittävän ikuisesti koluttavaa. Tuo seutu, missä te nyt ajelitte, on esimerkiksi täysin tuntematonta. Mutta tämä sai haluamaan mennä sinne – ja äkkiä 😀

  Reply
 • Sannamaaria
  6 syyskuun, 2019 at 11:16 am

  Lefkas on kreikaksi Lefkada (Λευκάδα).

  Reply
  • Outi
   6 syyskuun, 2019 at 11:18 am

   Hei niinhän se olikin! Kiitos, pitää korjata!

   Reply
 • Suunnaton
  7 syyskuun, 2019 at 2:18 pm

  Mä taas haaveilen noista kreikkalaisista ruoista. Oi nam. Yksi salaatti tänne, kiitos 🙂
  Tuo Lefkaksen meri kieltämättä näyttää oikein hohtavan turkoosina!

  Reply
 • Anna | TÄMÄ MATKA
  7 syyskuun, 2019 at 8:08 pm

  Olen katsellut pitkään lentoja Prevezan kentälle. Valitettavasti ei ole tosiaankaan tullut tuon hintaisia vastaan sopiville päiville, vaan lennot on makselleet 400-500, eli aivan liian kallista. Idea olisi mennä tuonne, koska siitä voisi sitten ajaa Meteoran luostarialueelle helpommin, kuin Ateenasta. Mehän kierreltiin kesäkuussa Peloponnesoksen niemimaalla ja silloin iskin kyllä todellinen manner-Kreikka rakkaus. Ei sillä, on saaretkin hienoja.

  Reply
 • Emilia/Merkintöjä maailmasta
  7 syyskuun, 2019 at 8:23 pm

  Ihana lukea tekstiä, josta välittyy noin onnellinen fiilis😍 mahtavaa, että teillä oli niin onnistunut roadtrip!
  Samaistun kyllä täysin😍 Tosin manner-Kreikasta mulla ei ole vielä kokemusta. Toi Lefkas näyttää ja kuulostaa taivaalliselta!

  Reply
 • Christa
  8 syyskuun, 2019 at 12:38 pm

  Olin Pargassa toukokuussa ja ihastuin alueeseen täysin. Tuolloin Pargakin oli vielä hiljainen. Emme ehtineet Lefkakselle emmekä Korfulle, joten pitää varmaan suunnata toistekin tuonne päin. Näimme kuitenkin aika paljon maisemia, kun teimme päiväretket Meteoraan ja Albanian puolelle sekä kävimme myös Ali Bashan linnoituksella. Ihastuimme oliivilehtoihin, kirkkaaseen mereen ja tunnelmallisiin kyliin.

  Reply
  • Raija
   9 helmikuun, 2020 at 3:21 pm

   Toukokuu ja syyskuu ovat parhaimpia aikoja vierailla Pargassa. Ei mitään tungosta vielä ja säät sopivia. Pargan oliivilehtoja ei kyllästy tuijottamaan. Käyttämämme hotelli on ihanteellisella paikalla ja kehdot ihan nurkan takana. Syyskuussa jälleen Pargaan kahdeksi viikoksi.

   Reply
   • Outi
    11 helmikuun, 2020 at 9:11 pm

    Ihanaa että olet päättänyt lähteä taas syksyllä Kreikkaan. Toivottavasti teille sattuu vaan hiukan viileämmät kelit. Neljäkymmentä on jo hiukan tukala!

    Reply
 • Travelloverin Annika
  8 syyskuun, 2019 at 7:21 pm

  Olin itse kesällä piiiitkästä aikaa taas Kreikassa, ja jotenkin niin tunnistan näitä samoja ajatuksia. Kaikki on jotenkin vaivatonta ja mutkatonta, kaunista ja herkullista.

  Reply
 • Iida In Translation
  15 syyskuun, 2019 at 9:06 pm

  Ai että, tästä kyllä heräsi matkakuume lähteä pitkästä aikaa Kreikkaan! <3 Ihanalta kuulostaa teidän roadtrip, olisi mahtavaa toteuttaa tuollainen reissu joskus itsekin tai vaikka saarihyppely 🙂

  Reply

Leave a Reply