fbpx
Menu

Risslan luontopolku Fiskarsissa

Tekemistä Fiskarsissa riittää ainakin muutaman päivän visiitille. Ruukin elämästä ja historiasta kiinnostuneille useat museot ja näyttelyt tarjoavat rutkasti tietoa jo ammoisista ajoista lähtien, mutta jos kaipaa vain pientä pintaraapaisua, pääsee kylän ja rakennusten historiaan oivasti käsiksi myös ihan vaan kävelemällä Fiskarsin kaduilla. Jokaisen historiallisen rakennuksen edessä on opastaulu, josta löytyy tietoisku rakennuksen menneestä elämästä.

Vaihtuvat näyttelyt, jotka keskittyvät usein tavalla tai toisella Fiskarsille läheiseen teemaan eli käsitöihin, tarjoavat myös mukavaa ja mielenkiintoista ajanvietettä. Jos näyttelyissä kiertely ei inspiroi, on vaihtoehtona mennä myös itse kokeilmaan omia kädentaitojaan takopajalle tai lasinpuhallusstudioon. Takojaksi minusta ei olisi, mutta lasinpuhallusta olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan. Museoiden ja näyttelyiden aukioloajat keskittyvät lähinnä sesonkiin, ja useampi paikka avaa ovensa vasta kesäkuun alussa. Paikkojen aukioloajat kannattaa siis ehdottomasti tarkistaa ennakkoon Fiskars Villagen sivuilta.

Minä valitsin päivän aktiviteetikseni luontoon tutustumisen. Fiskarsin kylän ympäristössä kulkee muutama eripituinen luontopolku. Aivan Fiskars Wärdshuset takaa lähtevä puulajiluontopolku on maksimissaan tunnin kestävä muutaman kilometrin reitti, jossa voi tutustua alueen puulajeihin. Itse valitsin pidemmän Risslan luontopolun, joka lähtee aivan kylän keskustasta, kulkee Fiskarsin museon sekä ihanan viehättävän puutaloasuinalueen ohi, seurailee Raaseporin suurimman järven Degersjön rantaa ja pujahtaa Bakluran tanssilavan takaa metsän siimekseen. Luontopolku on kokonaisuudessaan noin 6,5 kilometriä, mutta ajanpuutteen takia jouduin itse valitsemaan lyhennetyn 3 kilometrin reitin.

Risslan luontopolkuRisslan luontopolku pitkospuutRisslan luontopolku alkuLuontopolku kyltti

Mukaan kannattaa tulostaa luontopolun kartta, sekä kohdekuvaukset, jotka löytyvät Fiskarsin sivuilta. Itse ainakin sain polusta niin paljon enemmän irti, kun pystyin syvemmin perehtymään ympäristöön ja sen historiaan lukemalla jokaisen rastin kohdalla pienen pätkän paikan tarinaa.

Polku on merkattu hyvin puihin maalatuilla punaisilla värimerkeillä. Ekstyminen on haastavaa, muttei mahdotonta. Itsehän onnistuin tässäkin, kun säntäilin loppumatkasta metsässä yrittäessäni juosta aikaa vastaan takaisin hotellille, jotta ehtisin kerätä kamppeeni check-out ajan puitteissa.

Luontopolku kyltti 1Luontopolun merkitLaidunmaa selfie

Kokonaisuudessaan reitti on selkeä ja kohtalaisen helppokulkuinen lukuunottamatta alun mutavelliä ja Risslan padon kohdilta alkavaa kivikkoa. Kohdat, joissa autotie katkaisee metsäpolun on merkattu hyvin, mutta kartta on hyvä siitä huolimatta pitää lähettyvillä.

Tunnelma oli ihanan rauhallinen, kun sain yksikseni kävellä metsän siimeksessä linnunlauluja kuunnellen. Koko luontopolun aikana vastaan tuli ainoastaan yksi koiranulkoiluttaja. Erityisen tunnelmallinen kohta polusta oli, kun reitti kulki laajan peltoaukeaman laitamilla. Sillä sekunnilla tuli hetkellinen tarve päästä kirmailemaan kesälaitumelle, mutta hillitsin itseni ja jatkoin matkaani sivistyneesti merkityllä polulla.

Risslan patoalue oli myös säväyttävä kokemus. Pato ja sähkövoimala on rakennettu vuonna 1899 Fiskarsin ruukin lisääntyneeseen sähköntarpeeseen. Voimala paloi pahoin vuonna 1974, mutta alueella on tallella edelleen muun muassa padon puuputken perustat, jota pitkin vesi johdettiin aikoinaan padolta turbiiniin.

Koski pauhasi rauhallisen metsän keskellä ja jatkoi matkaansa alas kivikkoista jokiuomaa. Olisin voinut seurailla padon touhuja pidemmänkin aikaa ja toivoin, että aikaa olisi ollut enemmän. Siihen paikkaan olisi ollut mielettömän tunnelmallista jäädä toviksi, kaivaa kahvit termospullosta, eväsleivät laukusta ja istahtaa uudenkarhealle laavulle nautiskelemaan historiallisista maisemista.

<risslan padon laavuRisslan padon putkirisslan padon koskirisslan padon joki

Jatkoin kuitenkin hikipäässä matkaani, sillä alkureitin olin tunnelmoinut niin ahkerasti, että aika meinasi tehdä minulle tepposet. Poikkesin padon kohdalta keltaisin merkein merkitylle polulle ja kiiruhdin loppumatkan takaisin Fiskarsin kylään.

Risslan luontopolku oli kyllä käymisen arvoinen. Voisin hyvinkin kuvitella vieväni jonkun ulkomaalaisen vieraani tämäntyyppiselle luontopolulle, jossa yhdistyy suomalainen metsä-, pelto- ja  järvimaisema mukavaksi kokonaisuudeksi. Polun pituuskin on varsin optimaalinen muutaman tunnin luontohetkeen, ja mielenkiintoinen patoalue vie huomion juuri sopivassa kohtaa ja rikkoo perinteisen luontopolkutunnelman. Olin myös onnellinen, että olin tähän aikaan vuodesta liikenteessä. Keväällä luonnon väritys on mielestäni parhaimmillaan ja mikä parasta, kaikki ötökät ja pörriäiset loistivat poissaolollaan. Vieläkin lämpimämmällä säällä ottaisin uimakamppeet mukaan, kiertäisin reitin vastapäivään ja päättäisin reissuni pulahtamalla raikkaaseen Degersjöhön.

Suomen luonto ja kesä <3

käpy


Käy tykkäämässä Facebookissa ja seuraamassa Instagramissa!

No Comments

    Leave a Reply