fbpx
Menu

Riga By Canal – Jokiristeily Riiassa

Riian vanha kaupunki on kompakti paketti, jonka kävelee helposti ympäri yhden päivän aikana. Koska olin jo ennen tätä reissua viettänyt kokonaista kolme päivää vaellellen pitkin kaupungin katuja, oli hyvä hetki ottaa vene alle ja katsella kaupungin nähtävyyksiä hiukan eri perspektiivistä.

riga by canal jokiristeilyriga by canal risteilyRigabycanal

Riga by Canal-jokiristeily kiertää vanhan kaupungin ympäri uutta ja vanhaa kaupunkia halkovan kanaalin sekä Daugava-joen kautta. Risteilyltä pääsee kivasti kartalle kaupungin päänähtävyyksistä ja on muutenkin leppoisaa ajanvietettä kuumalle kesäpäivälle.

Jokiristeily starttaa kauniista ja vehreästä Bastejkalns-puistosta (Bastion Hill). Hyvin hoidettu ja rauhallinen puisto on täynnä hienoja kukkaistutuksia, ja kanaalinvartta kannattaakin käydä käveleskelemässä, jos haluaa hiukan pois kaupungin vilinästä. Puistonpenkille tai laajoille nurmialueille on helppo istahtaa leputtelemaan kävelystä turtana olevia jalkoja tai vaihtoehtoisesti käydä nautiskelemassa kupponen kuumaa tai pari huurteista puiston kahviloissa tai ravintoloissa.

rigabycanal riika

Risteilyn lähtölaituri on siis aivan vanhan kaupungin laidalla. Hintaa oli 18€ ja kestoksi oltiin ilmoitettu 1 tunti. Hinnan olisi mielestäni ymmärtänyt paremmin, jos jokiajeluun olisi kuulunut opastus ja selostusta ohi lipuvista nähtävyyksistä. Vasta kolmannen karttaan merkityn nähtävyyden kohdalla ymmärrettiin orientoitua itse risteilyyn, ja niin siis kulutettiin alkupätkä yleiseen sohlaukseen. Hintaan kuului sisäänpääsyn lisäksi brosyyri karttoineen, josta pystyi lueskelemaan hiukan nähtävyyksistä, sekä kovasti mainostettu WIFI, joka ei toiminut koko ajelun aikana. Näillä meriiteillä olisi ehkä aihetta leikata hinnasta euro jos toinenkin pois, ottaen lisäksi huomioon Riian yleisen hintatason.

riika jokiristeily 2riika jokiristeily väinäjoella

Oli miten oli, kokonaisuudessaan ristely oli todella passeli valinta aurinkoiselle päivälle. Kapteenin mielestä päivä oli kuitenkin tuulinen, ja koska vauveli istui minulla kantorepussa, kysyi hän josko olisin halunnut sulkea ikkunoita. Naureskelin partaani kun paatti lähti liikkeelle: ”…aurinko porottaa, hiki valuu…täällä mitään tuule..”. Ohitettuamme ison keskustorin ja veneen saavuttua isolle Daugava-joelle iski puhuri viimein naamalle ja piiskasi hikipisarat takana olevan kasvoille, jolloin teki mieli taas näpäyttää itseään ohimolle. Kyllä kapteeni omat vetensä tuntee.

riika jokiristeily kauppatoririika jokiristeily

Vaikka puiston puoleinen kanaali kaunis olikin, oli risteilyn parasta antia kuitenkin Daugava- eli Väinäjoen puoleinen osio. Isolta joelta näki mukavasti koko vanhan kaupungin siluetin, siluettia koristavat lukuisat kirkontornit, kaupungin vanhan 1300-luvulta olevan linnan, massiivisen Tiedeakatemian talon sekä Latvian hienon kansalliskirjaston. Koska laiskuus, en jaksanut kaivaa mainoslehtistä taskusta opiskellakseni taustatietoja nähtävyyksistä. Keskityin sen sijaan nautiskelemaan paatin keinutuksesta ja mukavista näkymistä. Tässä vaiheessa hieman kaipailinkin jotain elävää opastusta, joka olisi kertonut hiukan paikkojen historiasta ja saanut katseen kiinnittymään oikealla hetkellä oikeisiin paikkoihin. Risteilystä on siis mahdollista saada irti omalla aktiivisuudellaan paljonkin, mutta tällä hinnalla mielestäni ei tarvitsisi kuluttaa rahan lisäksi energiaansa lehtisestä opiskeluun.

riika vanha kaupunki risteilyriika jokiristeily linnariika väinäjoki risteily

Jos nyt menisin ensimmäisen kerran Riikaan, hyppäisin varmaan ensintöikseen veneeseen, tsuumailisin mielenkiintoisimmat paikat joelta käsin, ja lähtisin vasta sitten tutustumaan niihin lähemmin jalkaisin. En ollut esimerkiksi aiemmin eksynyt tuon vanhan linnan lähettyville, mikä jäikin sitten hieman hampaankoloon. Se olisi ollut mukava käydä kurkkaamassa lähemmin, mutta aikaa ei siihen sitten enää löytynyt. Tämä oli taas hyvä muistutus siitä, että etukäteen matkakohteeseen tutustuminen on paikallaan, vaikka kohde olisikin jo ennalta tuttu.

Vaikka väentungosta ei ollut, niin rattaiden kanssa paattiin ei ollut mitään asiaan. Vauva kantorepussa toimikin oikein mainiosti. Raikas tuulenvire ja mukavan leppoisa keinutus nukuttikin pienokaisen pienen unilaulun jälkeen unten maille ja onnittelin itseäni taas rohkeudestani. Alkuun nimittäin hiukan jännitin uteliaan ja aktiivisen sekä helposti kyllästyvän lapsen reaktiota paatissa paikallaan olemiseen, mutta kaikki meni mainiosta, joten tästä on taas hyvä jatkaa!

jokiristeily riika kokemus


• KÄY SEURAAMASSA INSTAGRAMISSA!

• TYKKÄÄ MYÖS FACEBOOKISSA !

• TWITTERISTÄKIN MUT LÖYTÄÄ!

 

 

No Comments

 • Jenni / Unelmatrippi
  28 elokuun, 2017 at 3:04 pm

  Mä kävin juuri lauantaina vastaavalla risteilyllä Riiassa, mutta se maksoi 12 euroa. Noita firmoja on muutama eri pulju, ja tästä kertomuksestasi päätellen niissä ei taida olla juuri muuta eroa kuin hinta – meillä tosin ei jaettu karttaa nähtävyyksistä vaan kapteeni näytti kartasta ennen lähtöä reitin ja kertoi lyhyesti mitä matkan varrella on. Risteily oli mun mielestä mukavaa ajanvietettä, kun sattui olemaan niin kaunis sääkin. Riika on kaunis kaupunki.

  Reply
  • Outi
   28 elokuun, 2017 at 3:18 pm

   Yritettiin tsuumailla muitakin matkanjärjestäjiä juuri tuon hinnan puolesta, mutta äkkiä kun selailtiin niin ei löydetty. Jälkeenpäin kyllä huomattiin että muitakin oli tarjolla, hinnoista en sitten enää alkanut ottamaan selvää. 12€ tuntuukin jo vähän järkevämmältä hinnalta! Meidän vene oli toki puinen vanha tunnelmallinen paatti ja käsittääkseni nämä halvemmat ovat isompia ja alunperinkin turistikierroksille suunniteltuja, mene ja tiedä. Mutta toden totta, halvempaa on saatavilla ja saman reitin tekevät kaikki, joten jos ei veneen ulkonäkö niin kiinnosta niin vaihtoehtoja kyllä löytyy 😀

   Reply
 • Sari / matkalla
  31 elokuun, 2018 at 5:09 pm

  Käytiin nyt kesällä risteilyllä. Hinta oli 12e. Kiva katsella tosiaan tältä etäisyydeltä.

  Reply
  • Outi
   13 syyskuun, 2018 at 12:36 am

   Oli! Kaupunki oli kyllä hienon näköinen joelta käsin! Iso suositus Riikaan!

   Reply

Leave a Reply