fbpx
Menu

Vinkit retkiruokailuun – meksikolaisia makuja nuotiolle

Jokainen retkeilijä sen tietää: eväät tekee retken. Mitä paremmat retkieväät, sen parempi retki. Ja toisaalta, retken voi tehdä vaikka omalle kotipihalle, kunhan retkieväät löytyvät repusta. Retkiruoka ja eväiden syöminen ovat ehdottomasti retkeilyn kohokohtia ja viime aikoina retkiruokaan on tullut jopa hieman panostettuakin. Syykin on ilmeinen. Pistimme retkisiskojen kanssa pystyyn retkiruokailuun keskittyvän Instagram-tilin 100 retkireseptiä, jonka innoittamana retkeilyn lähtökohta on nykyään ennemminkin siinä, mitä ruokaa retkellä syödään kuin se, mihin mennään.

100 retkireseptiä-tili on nostanut retkieväiden merkityksen ihan uudelle tasolle. Retkiruoan valmistus on lähtenyt jopa toisinaan lapasesta: Milloin syödään laavulla kolmen ruokalajin menu, milloin repussa kulkee bambuhöyrytin.

Pääjärvi-retkikokki Pääjärvi-eväät retkellä

Retkiruoka ja siihen panostaminen

Retkieväiden pohtiminen ei ole aina niin yksioikoista. Monesti helppous on etusijalla ja toisinaan taas eväshetkeen haluaa panostaa pitkän kaavan kautta. Yön yli reissuissa on se etu, että monestihan illalla ei ole muuta kuin aikaa ja ruoanlaitto pitkän kaavan mukaan voi olla jopa tavoiteltukin asia.

Erityisesti talviretkillä ollaan huomattu, että valmis keitto ruokatermarissa on mitä mainion keino välttää nälkäkiukku ja kerätä voimia tulevaa kokkaushetkeä varten. Mikä tahansa kotona tehty sosekeitto toimii hyvin tähän tarkoitukseen.

Pienellä suunnittelulla eväshetkestä voi saada ihan mielettömästi irti ja pikkuhiljaa ne iänikuiset makkarat ovatkin taakse jäänyttä retkeilyä, joskaan niidenkään helppoutta ei sovi vähätellä.

Kokosin tähän muutaman hyväksi todetun retkireseptin sillä ajatuksella, että kokonaisuutta voi halutessaan hyödyntää vaikka koko menun mitalla: alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruoissa toistuvat hiukan eksoottisemmat maut, mikä tuo piristävää vaihtelua keskelle korpimetsää.

Reseptit ovat niin helppoja, että epäonnistumisen mahdollisuus on häviävän pieni.

retkiruoka

Grillatut avokadot tuoresalsalla

Grillatut avokadot tuoresalsalla ja fetalla on uusin tuttavuuteni retkireseptien maailmassa. Valmistus on niin vaivatonta, ettei vaivattomampaa oikeastaan olekaan (jos ei grillimakkaraa oteta huomioon).

Resepti saa varmasti nuotiopaikalla olevien retkiseurueiden kateelliset katseet kääntymään puoleesi.

Grillattu avokado sopii sellaisenaan pieneen nälkään tai esim retkimenun alkuruoaksi.

4 henkilölle

2 isoa avokadoa

2 limeä

2 tomaattia

½ sipuli

1 valkosipuli

1 mieto chili

½-1 nippu korianteria

suolaa

pippuria

Tuoresalsa kannattaa valmistaa kotona valmiiksi maustumaan. Kuutio tomaatit suoraan muovirasiaan. Silppua sipuli, valkosipuli, pieni chili ja korianteri rasiaan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Sulje kansi ja ravista ainekset sekaisin.

Laita avokadot ja limet grilliin. Grillaa avokadoja ensin hetki kuoripuoli alaspäin. Käännä avokado leikkuupinta alaspäin. Grillaile niin pitkään, että pinnasta tulee hieman rapea. Purista grillattua limeä avokadon päälle.

Täytä avokadot tuoresalsalla ja murustele fetaa päälle.

Nauti!

Quesadillat halsterissa

Tämä retkiruoka valmistuu halsterin avulla. Mukaan tarvitst myös veitsen ja mahdollisesti muutaman lusikan täytteiden lapioimiseen. Quesadillojen onnistumisen salaisuus on minun mielestäni tarpeeksi suuri määrä juustoa ja tarpeeksi pitkä paistoaika.

Halsteriin mahtuu vain yksi quesadilla kerrallaan, joten isolle porukalle näiden paistelemiseen kuluu aikaa. Suosittelenkin aloittamaan nälkäisimmästä retkeilijästä.

Täytteiksi sopivat esim:

 • mustapavut
 • salsa
 • jalapenot
 • maissi
 • avokado
 • tomaattisiivut
 • fetajuusto

Aseta ensimmäinen tortilla halsterin päälle. Laita pohjalle salsa ja juusto. Lado haluamasi täytteet tortillan päälle. Viimeistele vielä kerroksella juustoa ja aseta toinen tortillalettu täytteiden päälle.

Paistele hiilloksen lähettyvillä hyvä tovi. Tortilla palaa helposti joten kääntele halsteria usein.

Tämän ruoan etuna on se, että jokainen retkeilijä saa täytettyä oman quesadillansa mieluisilla täytteillä. 8 letun tortillapaketista riittää 4 retkeilijälle hyvin eli jokaiselle 1 täytetty quesadilla.

quesadillat nuotiolla quesadillat nuotiolla

PS. Halsteri maksaa Tokmannilla 8 euroa..

S’mores

Mariekeksejä, suklaata ja tikunnokassa paistettuja vaahtokarkkeja.

Yksinkertaisuudessaan nerokas ja vaivaton retkiherkku, joka vaatii vain nuotion.

Mariekeksin päälle asetellaan suklaapala. Yhdistelmä annetaan viipyillä hiilloksen päällä ritilällä niin kauan, että suklaa on sulanut keksin päälle.

Sillä välin tikunnokassa voi paistella vaahtokarkkeja, joista yksi sitten asetellaan sulan suklaan ja keksin päälle. Koko komeuden voi vielä halutessaan viimeistellä Marie-keksillä.

Hotkaise suupala vauhdilla ennen kuin kateellinen naapuri tulee ja syö evääsi.

Kaipaatko haastetta jälkiruoalle? Katso, kuinka runebergintortut (tai miksei vaikka muffinitkin) valmistuvat nuotiolla! Haasteena 100 retkireseptiä – runebergintortut nuotiolla

Retkiruoka jälkiruoka

Mitäs mieltä näistä eväistä? Lähteekö kokeiluun vai onko liian eksoottista sinun retkillesi?


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

2 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  10 huhtikuun, 2021 at 5:08 pm

  Itse asiassa kyllä saattavat päästä testiin sekä grillatut avokadot ja Quesadillat. Aika-ajoin tulee muutenkin noita ainesosia käytettyä, joita noissa grillatuissa avokadoissa on, nimittäin itse avokadoja, tomaattia, limeä, korianteria ja chiliä. Quesadilloja en muistaakseni ole koskaan tehnyt, mutta burritoja tulee tehtyä aika usein. Ehkäpä koitan Quesadilloja seuraavaksi.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   18 huhtikuun, 2021 at 6:26 am

   Mahtavaa!! Testiin vaan, ovat molemmat kyllä niin herkullisia!!

   Reply

Leave a Reply