fbpx
Menu

Ptuj – Slovenian vanhin kaupunki

Kun puhutaan Sloveniasta, ensimmäisenä mieleen lipuu kuvat kristallinkirkkaista joista ja upeista lumihuippuisten vuoristojen kehystämistä järvimaisemista. Toisille ehkä mielikuvat värikkäästä sykkivästä Ljubljanasta, joka on viime vuosina noussut yhdeksi suosikkimatkakohteista, ainakin jos puhutaan Euroopan kaupunkilomista. Mutta oletkos koskaan kuullut viehättävästä pienestä kukkulakaupungista nimeltään Ptuj? Ptuj on Slovenian vanhin kaupunki, ja se sijaitsee Slovenian koillisosassa. Annas kun kerron lisää.

Vaikka Ptuj kuulostaakin siltä, että joku on sylkäisemässä, kannattaa tämä keskiaikainen kaupunki ottaa vakavasti. Sillä jos saan ennustaa, niin Ptuj tulee vielä joskus nousemaan nykyistä isompaan suosioon matkailijoiden keskuudessa. Pieni keskiaikainen kukkulakaupunki mukulakivikatuineen ja vaikuttavine linnoineen tarjoaa paitsi vatsantäytettä kulttuurinnälkäisille, niin myös upeita kuvauskohteita Instagramin vuoksi järkensä menettäneille.

Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (5)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (4)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (1)

Itävallasta Slovenian Ptujhin

Ajoimme autolla Itävallasta Slovenian rajalle ja siitä suorinta reittiä Ptujhin. Matka raja-asemalta oli reilu puolisen tuntia, ja ohitimme matkalla suositun turistikohteen Mariborin. Emme kuitenkaan pysähtyneen Mariboriin vaan ajelimme suorinta reittiä tähän hiukan tuntemattomampaan pikkukylään Ptujhin.

Oli lauantai keskipäivä, kun saavuimme paikalle. Pystyimme oitis aistimaan kaupungin uinuvan tunnelman. Liikkeiden ovissa killuivat SULJETTU-kyltit ja ihmisiä kulki vain harvakseltaan siellä täällä. Nekin harvat taisivat olla eksyksissä olevia turisteja. Kohde vaikutti siis lupaavalta, sillä pidänhän minä juuri tällaisista piilotetuista helmistä, joka Ptujkin takuulla vielä on.

Yövyimme aivan pikkukylän ytimessä, Sobe Prostija nimisessä majatalossa. Hiukan huvituimme, kun majatalon isäntä asteli pappiskaavussaan esittelemään huoneen meille. Enemmän kuitenkin huvituimme valtavasta suitsukkeiden tuoksusta, joka syöksyi jokaiseen soluun astuessamme sisätiloihin. Ei ollut Hanneli turhaan varoitellut, että hajusteiden käyttöä ei täälläpäin arastella. Mukavaa näin hajusteyliherkälle. Kaikesta huolimatta majapaikka oli äärimmäisen sopiva meille. Se oli valtavan viehättävä, siisti ja tilava, ja vieraanvaraisuus ja ystävällisyys olivat huipussaan.

Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (6)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (3)

Ptujn linna, joka hallitsee kaupunkinäkymää

Vierailumme parasta antia oli ehdottomasti käynti Ptujn linnassa. Linna sijaitsee kaupungin laella ja se onkin hieno ja ylväs näky, joka hallitsee vahvasti kaupunkikuvaa. Linnalta on niin ikään hienot näkymät alas kaupunkiin, joten vaikket haluaisikaan vierailla itse linnassa, kannattaa jo pelkästään maisemien vuoksi kiivetä tänne.

Sisäänpääsy linnaan oli muistaakseni kymmenisen euroa, ja omatoimiseen linnakierrokseen sai kulumaan aikaan tunnin verran. Ensimmäinen näyttely lipunmyynnin yhteydessä oli jo mielenkiintoinen, sillä se käsitteli Ptujn merkittävintä vuotuista karnevaalia Kurentovanjea, jonka Lonely Planet on listannut yhdeksi merkittävimmistä karnevaaleista maailmassa. Seuraavaksi karnevaalit järjestetään 3.-13.2.2024, joten laitapa päivämäärä ensi vuoden matkakalenteriisi.

Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (10)
IMG_20230415_1452331

Linnamuseo koostui useammasta kerroksesta. Kerrosten syövereistä paljastui muun muassa Slovenian suurin perinteisten soittimien kokoelma, ylelliset linnahuoneet majesteettisine kalusteineen sekä perinteistä taidetta ja muuta kulttuurihistoriallisesti tärkeää esineistöä. Kokoelmaltaan melko perinteinen linnamuseo siis ja suuruusluokaltaan itselle varsin sopiva.

Kierroksen jälkeen katseltiin vielä maisemia alas kaupunkiin, ja hetken päästä juostiinkin jo alas kukkulalta, sillä uhkaavat sadepilvet lähestyivät.

Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (11)
ptuj linna
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (15)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (14)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (13)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (12)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (2)

Slovenian vanhin kaupunki Ptuj jätti ristiriitaiset tunnelmat

Kuten sanottu, Ptuj oli tunnelmaltaan hyvin unelias. Niin unelias, että olisi vähän tehnyt mieli ravistella. Kaupungista jäikin hieman ristiriitaiset fiilikset: rakastan tällaisia pieniä syrjäisiä söpöjä pikkukaupunkeja ja -kyliä, mutta silti tuli olo, että tämä kaupunki ansaitsisi enemmän sykettä ympärilleen. Olimme liikkeellä huhtikuun puolessa välissä, eikä lähestyvästä sesongista ollut merkkiäkään. Olisikin hauska joskus vierailla täällä uudemman kerran kesällä tai karnevaalien aikaan, kun kaupunki herää eloon.

Kaupunki on myös tunnettu Slovenian vanhimmista viinikellareistaan, mutta ne(kin) olivat suljettuina meidän vierailumme aikana.

Söimme täällä kuitenkin ehkä yhden reissun parhaista lounaista. Niistä harvoista avoinna olevista ravintoloista valitsimme Bistro Luk -nimisen ravintolan, jonka ruokalista koostui pääosin kala- ja lihapainotteisista annoksista. Söin lohta ja mustaa riisiä. Annos oli sekä kaunis, että herkullinen.

Olimme molemmat yhtä mieltä siitä, että erityisesti tähän aikaan vuodesta Ptujssa ei kannata kuluttaa yhtä päivää kauempaa. Siispä yhden yön jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Slovenian vuoristoisempia seutuja.

Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (7)
Ptuj Slovenian vanhin kaupunki (16)

13 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  17 marraskuun, 2023 at 5:52 am

  En ollut kuullut kaupungista nimeltä Ptuj, vaikka ympäri Sloveniaa ollaankin matkusteltu. Kertoo vain siitä, miten monipuolinen tuo maa onkaan, ja miten paljon siellä on nähtävää. Mukavalta näyttävä ja kuulostava paikka, vaikka vähän unelias ainakin tuohon aikaan olikin.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   18 marraskuun, 2023 at 3:47 pm

   Ensi kerralla kannattaa poiketa 🙂 Erityisesti jos on liikenteessä kesäaikaan..

   Reply
 • Reissu-Jani
  19 marraskuun, 2023 at 6:22 pm

  Ptuj on upea pieni helmi Sloveniassa. Olen käynyt siellä aikoinaan kesällä 2011 kun kiersin kolme viikkoa pohjoisen Balkanin alueita ja ihastuin kaupunkiin todella. Yövyttiin Hotel Mitrassa, joka oli upea barokkityylinen vanhanajan hotelli heti linnan alapuolella. Muista myös syöneeni erittäin hyvää taimenta joen varressa olevassa ravintolassa. Linna oli upea ja ihmettelin myös niitä karnevaalien pukuja – todella outoja. Suosittelen käymään kaupungissa ja nauttimassa sen keskiaikaisesta ja barokin tunnelmasta.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   19 marraskuun, 2023 at 7:18 pm

   Ihana kuulla että Ptuj on ollut sinustakin hieno paikka! Nuo karnevaalit olisi kyllä joskus hieno kokea, mutta koska ovat talvella, niin luulen että jää kyllä välistä 😀 Kyllä se on kesällä mentävä uudelleen, jos joskus tulee ylipäänstä mentyä 🙂

   Reply
 • Mari/ Maailma kotina
  19 marraskuun, 2023 at 6:55 pm

  Ehkä tämä kylä olisi parempi kohde vilkkaampana turistikautena. Harvoinpa näin voi mistään kohteesta sanoa.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   19 marraskuun, 2023 at 7:19 pm

   Harvoin sitä todella ajattelee näin, mutta Ptujn kohdalla näin voi sanoa. Tuohan sellainen pieni syke omaa tunnelmaa näihin pikkukyliinkin

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  20 marraskuun, 2023 at 3:22 pm

  Ptuj ei ollut tuttu entuudestaan edes nimenä. Nyt olen taas paljon viisaampi. 🙂 Kiva lukea Sloveniasta, koska ajatuksissa lähteä sinne ensi keväänä. Ljubljana lähinnä mielessä ja se vuorien kehystämä järvimaisema. Luulen, että jätetään Ptuj välistä, koska oltaisiin siellä samoihin aikoihin kuin te ja unelias pikkukaupunki ei oikein houkuttele. Mulle tuli kuvista mieleen Bratislava. Sekin uinui helmikuun lopulla ruususen unta, mutta olisi varmasti kesällä paljon eloisampi kuten Ptuj.

  Reply
 • Terhi
  23 marraskuun, 2023 at 10:24 am

  Ptuj ei ole tuttu kohde (vielä) ja Kurentovanje on täysin tuntematon karnevaali. Se olisi kyllä käymisen arvoinen. Slovenia on kyllä hieno kohde, maahan on helppo ihastua.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   24 marraskuun, 2023 at 12:41 pm

   Se on ihan totta! Slovenia on pienelläkin otannalla ihmeellisen hieno. sinne pitää päästä uudelleen!

   Reply
 • Hannele/Hipaisuja Maapallolla
  24 marraskuun, 2023 at 2:31 pm

  Ptuj on minulle aivan uusi tuttavuus. Tuonne kannattaisi varmaan menna noiden karnevaalien aikaan, josko silloin olisi enemman sutinaa.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   24 marraskuun, 2023 at 2:33 pm

   Ihan totta, Ptujn karnevaalit olisivat kokemisen arvoinen tapahtuma. Saisivat vaan olla vähän houkuttelevampaan aikaan vuodesta 🙂

   Reply
 • Anmarien
  26 marraskuun, 2023 at 10:06 am

  Itseäni jotenkin suuresti viehättää tällaiset uneliaat paikat. Kuvittelen itseni kuljeskelemassa ympäriinsä, lukemassa kirjoja ja tekemässä taidetta.

  Reply

Leave a Reply