fbpx
Menu

Passi vauvalle ja suunnitelmia reissurintamalla

On jo taas kulunut tovi viime kerrasta. Kuukaudet vierii, minä vanhenen ja vauva kasvaa. Päivät sujahtavat ohi kuin varkain, uurteet silmien alla syvenee ja vauva kerää painoa ja venyy silmissä.

Lapsi ja sitä myöden arkikin on hiukan rauhoittunut alun pahimpien hulinoiden jälkeen, mutta kolmen kuukauden ikä on tuonut mukanaan uusia tuulia (lue: haasteita). Päivät kuluvat jo suurimmaksi osaksi rauhallisesti jokellellen ja naureskellen, mutta öisin on ilmeisen kiva heräillä mahdollisimman usein ja näin siis koetella vanhempiensa jaksamiskykyä ihan toden teolla.

En oikein osaa kuvailla sitä tunnetta kun viereisestä pinnasängystä kello neljä aamuyöstä alkaa kuulumaan iloista jokeltelua ja kiljahtelua juuri kun olet itse siinä makeimmassa ja sikeimmässä unen vaiheessa. Kiva että lapsella on kivaa. Ajankohdan voisi vaan valita hiukan paremmin. Tätä menoa olen ennen lapsen yksivuotissyntymäpäiviä pahemmin rypistynyt kuin yläkerran kasikymppinen mummeli.

Kaikista haasteista huolimatta olen päättänyt viedä tyttelin ja itseni ensimmäistä kertaa sitten synnytyksen ulkomaille. Oli hankalaa tai ei, jostain se on aloitettava. Ja jotta itse pysyn järjissäni, on se parempi tehdä mahdollisimman pian. Mutta aloitetaan helposta.

Huomenna napataan laiva allemme ja singahdetaan muutamaksi tunniksi jorpakon toiselle puolelle mummin kera. Tallinna on helppo ja tuttu kohde, eikä vauvan kanssa laivaan meno eronne lähijunissa matkustamisesta. Päiväristeily tuntuu sopivan pehmeältä laskulta trävellerielämään tutustumiseen pikkuipanallekin.

vauvan kanssa Tallinnassa_LIvikingline tallinnaan 

Olin jo hätäpäissäni lähtemässä muutama viikko takaperin saman tyyppiselle päiväkruisille kunnes muistin, että myös vauvalle tarvitsee hankkia passi ulkomaille. Tallinnaa kun en varsinaisesti miellä ”ulkomaiksi”, olin ihan unohtaa koko passin hankinnan. Se todennäköisyys, että passia oikeasti tarvitsee Tallinnassa on ilmeisen pieni, mutta mikä olisi sen nolompaa kuin jäädä viranomaisille nalkkiin siitä, että kuljettaa muutaman kuukauden ikäisen lapsen ilman passia salaa rajan yli. Siispä astelin Pasilan poliisilaitokselle hetimiten passinhankintapuuhiin.

Ennen poliisille menoa olin täyttänyt netissä kaavakkeen passia varten. Alaikäisen ollessa kyseessä, täytyi molempien huoltajien antaa suostumus/allekirjoitus lomakkeeseen, jonka pystyi kätevästi hoitamaan sähköisellä allekirjoituksella nettipankkitunnusten avulla. Ihanan helppoa ja nykyaikaista! Lomakkeen täyttö etukäteen sähköisesti kannattaa, sillä se nopeuttaa toimintaa poliisilaitoksella huomattavasti.

Menin laitokselle ilman ajanvarausta, sillä ennen varsinaista hakuprosessia piti hoitaa vielä passikuvien otto. Huonosti nukkuvan lapsen kanssa ajattelin, että kävelen tunnin poliisilaitokselle, jonka jälkeen vaavi alkaisi viimeistään heräilemään ja voisin marssia suorilta poliisilaitoksen vastapäätä olevaan valokuvausliikkeeseen.

Mutta koska passinhankintapäivä oli normitilanteesta poiketen ilmeisen hyvä päivä nukkumiseen, jouduin odottelemaan poliisilaitoksen penkeillä tunnin verran ennen kuin apinaan tuli minkäälaista liikettä. Luultavasti olisi nukkunut vielä kolmannenkin tunnin, mutta luojan kiitos vieressä mekastavista taaperoista lähti niin meheviä ylä-ääniä, että meidänkin natiaisen silmät alkoivat pikkuhiljaa rakoilemaan. Heräilyn jälkeen nopea syöttö ja sitten vain valokuvausliikkeeseen.

Vahva suositus itä-Pasilan Fotoykköselle! Olin valmistautunut pitkään ja haastavaan vauvakuvauseen, mutta homma olikin yllätyksekseni ohi nanosekunnissa. Kuvaaja istutti minut penkille, apinan minun syliin ja meidän väliin tungettiin valkoinen vanerilevy.

Tui, tui ja naps, naps!

Jollain ilveellä kuvaaja sai vaavin katsomaan heti suoraan kameraan, pari räpsäystä ja se oli siinä. Kuvat siirtyivät tietokoneelle, valittiin muutamista se paras, ja sitten vain lähetys suoraan poliisin sähköisiin tietokantoihin. Tekisi mieli julkaista täällä passiin päätynyt valokuva, sen verran hilpeyttä herättävä siitä tuli, mutta lapsen yksityisyyden suojaa kunnioittaen jätän kuvan julkaisematta. Mutta jälleen kerran: niin helppoa ja niin nykyaikaista!

Valokuvan jälkeen homma poliisilaitoksellakin oli ohi nopeasti, vaikka kaikkialla varoiteltiin ennakkoon pitkistä jonotusajoista. Nykyäänhän passin hankkiminen voidaan hoitaa täysin sähköisesti kunhan edellisestä passista ei ole liian kauan aikaa. Mutta koska kyseessä on vastasyntynyt vauva, täytyy vaippapylly viedä henkilökohtaisesti laitokselle ja nostaa poliisin luukulle tunnistettavaksi. Hupaisaa.

Passi maksoi 44 euroa ja passikuvat 19,90. Voimassaoloaika nykyään passeilla on se 5 vuotta, mutta luukulla kehottivat uusimaan passin aiemmin, jos ulkonäkö muuttuu radikaalisti. Meidän tytöllä on kyllä vahvoja tunnistettavia piirteitä, mutta jos passikuvasta ei edes sen ottohetkelläkään tunnista kaveria samaksi, niin kaiketi meillä on edessä uusintareissu tuota pikaa.

Olin varautunut muutaman viikon käsittelyaikaan, mutta jälleen kerran nopeus tämän prosessin aikana yllätti. Passi oli valmiina noudettavaksi läheiseltä R-kioskilta kahden päivän kuluttua!

Kokonaisuudessaan homma oli siis ihan mielettömän mutkatonta ja nopeaa.

Nyt voi siis kuluttaa päivät reissusuunnitelmia tehden ja matkoja varaillen. Mielessä on käynyt miniloma Tukholmassa, Riikassa tai Köpiksessä, tai miksei jopa kaikissa näissä. Äitiyslomalla on tylsää varsinkin kun seurana on tyyppi, jonka kommunikointitaidot rajoittuvat epämääräisiin ääntelyihin. Mutta se hymy kun suusta paistaa vain hampaattomat ikenet, on niin sydäntä särkevän liikuttava, että päivän tylsyys unohtuu samoin tein! Vaikka toisaalta näin aurinkoisina päivinä on kyllä aika mahtavaa kun saa mennä ihan juuri sinne mihin nokka näyttää, eikä työt ole esteenä reissusuunnitelmille. Eli ihan kivaa tämä kaiken kaikkiaan sitten onkin.

Huomenna kuitenkin päästään tositoimiin ja kohta me reissataan niin vimmatusti! Jihuu!!
Vauva Barcelonassa


• KÄY SEURAAMASSA INSTAGRAMISSA!

• TYKKÄÄ MYÖS FACEBOOKISSA !

• TWITTERISTÄKIN MUT LÖYTÄÄ!

 

 

 

No Comments

 • Hanneli/ duunireissaaja
  14 kesäkuun, 2017 at 8:54 pm

  12-vuotiaankin kanssa piti käydä tunnistautumassa, ja olin tyypilliseen tapaani jättänyt passin hankinnan viime hetkiin. Asutaan Helsingissä, mutta en uskaltanut jättää jonottamisen varaan, kun aikaa oli rajallisesti käytettävissä. Sain varattua ajan Järvenpäähän. Passin tuloon meni viikko. Eli passi oli hyppysissä eilen, ja kone starttaa huomenna kukonlaulun aikaan. Viime tippa❤

  Ja tsemppiä vauva-aikaan. Se on haastavaa, vaativaa, kasvattavaa, kamalaa ja kaikesta huolimatta ihanaa ja palkitsevaa.

  Reply
  • Outi
   14 kesäkuun, 2017 at 9:12 pm

   Apua! Viime tippa on parasta, jos toinen vaihtoehto on myöhässä 😀 Onneksi hoitui! Mihinkähän ikään asti tuo tunnistautuminen on pakollista? Täytyypä ottaa selvää.

   Hyvää matkaa teille ja nyt nukkumaan, että jaksatte herätä kentälle 🙂

   Ja kiitos tsempeistä! Tunnistan jo nyt nuo kaikki adjektiivit. Onneksi tällä hetkellä kamalia hetkiä on ihan minimaalisen vähän! 🙂

   Reply
 • Kati / Lähinnä Kauempana
  14 kesäkuun, 2017 at 10:53 pm

  Mukavaa reissua ja ihanaa ensimmäistä ulkomaanmatkaa vauvan kanssa! Risteilystä on oikein hyvä aloittaa. Me muuten käytiin molempien ekat passikuvat otattamassa kans FotoYkkösessä. Eivät vaan silloin tarjonneet tuota vanerihommaa. No, molempien ekat passikuvat on kieltämättä naurettavan ihania. 😀

  Reply
  • Outi
   15 kesäkuun, 2017 at 9:52 am

   Kiitos! Ihanan ilman meille ainakin soi, joten alku vaikuttaa lupaavalta. Se Pasilan Fotoykkönen on kyllä passeli kun on niin lähellä poliisilaitosta, kun ei tarvitse lävteä juoksemaan erikseen passikuvien takia.

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  15 kesäkuun, 2017 at 7:52 am

  Ihanaa matkaa teille. Siitä se lähtee, uuden matkabloggaajan ensimmäinen ulkomaanmatka 🙂

  Reply
  • Outi
   15 kesäkuun, 2017 at 9:53 am

   Kiitos! Tästä se tosiaan lähtee. Alku alkoi ainakin lupaavasti kun tyttö ummisti silmänsä jo heti bussissa matkalla terminaaliin. Parasta matkaseuraa sisi! 😀

   Reply
 • Tiia/ReiseReise
  16 kesäkuun, 2017 at 10:37 pm

  Me just jännitetään ehtiikö mun toisen siskon passi tulla ensi viikon alussa, keskiviikkona haluttaisiin mennä Tallinnaan. Tuli vaan mieleen, että vauvan passi voisi olla kyllä halvempi!

  Reply
  • Outi
   17 kesäkuun, 2017 at 12:05 pm

   Tuo on kyllä totta että voisi olla halvempi. Varsinkin jos sitä pitää uusia tiheämmin kuin 5 vuoden välein. Mukavaa Tallinnan reissua! Jälleen kerran kaupunki olk kaunis ja kesäisen lämmin 🙂

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  11 heinäkuun, 2017 at 8:55 pm

  Ai jos ulkonäkö muuttuu radikaalisti? Mitähän ne oikein siellä poliisilaitoksella ajatteli… että 5-vuotias näyttää samalle kuin se muutaman kuukauden ikäinen.. ha ha 🙂 Uskon kyllä, että 90% lapsista ei pysty enää siinä vaiheessa tunnistamaan passin vauvakuvasta. Meidän neidillä on ollut vain amerikkalainen passi toistaiseksi joka sekin on 5 vuotta voimassa eikä meillä ole ollut koskaan ongelmia matkustaessa. Ja ollaan kyllä menty ympäri maailmaa. Virkailijat on lähinnä naureskelleet, että eihän tämä ole ollenkaan saman näköinen mutta minkäs teet… Juuri viime viikolla tuli onneksi uusi passi postissa joten nyt taas näyttää omalle itselleen.

  Reply
  • Outi
   11 heinäkuun, 2017 at 9:01 pm

   😀 Niinpä! Se itseänikin nauratti. Mutta hyvä tietää ettei passin vaihtaminen ole välttämätöntä vaikka se ulkonäkö oletettavasti muuttuukin. Tuntuisi hiukka tyhmältä olla vuoden välein vaihtamassa passia.

   Reply

Leave a Reply