fbpx
Menu

Nuuksiossa minuun puri retkikärpänen – Haukankierros ja Korpinkierros

Kaksi tärkeää oppituntia tähän alkuun: Kun lähdet eräretkelle 1) muista tulentekovälineet, 2) älä eksy. Itse en noudattanut kumpaakaan ohjetta, kun lähdin itsekseni päiväretkelle Nuuksioon. Lapsen kanssa muistin sentään ensimmäisen. Senkin mieheni avustuksella. Haukankierros on niin helppo, että ilman tulentekovälineitäkin tosin pärjäisi. Eksymiseen helppous ei kuitenkaan vaikuttanut

Viikon sisään olen käynyt kaksi kertaa Nuuksiossa eräilemässä. Se on itselleni paljon, sillä vaikka rakastan luonnossa liikkumista, en tee sitä tarpeeksi. Ensimmäisellä kerralla käytiin näyttämässä kanadalaiselle ystävälle ja hänen lapselleen Suomen kaunista luontoa. Kierrettiin Nuuksion Haukankierros, ja se oli lapsille juuri sopivan pituinen retki. Retki oli ihanan rauhoittava (lapsista huolimatta) ja muistutti minua taas siitä, kuinka helppoa ja ihanaa retkeily oikeasti on.

Nuuksion Haukankierros lasten kanssa

Ajoimme Nuuksion Haukkalammen pysäköintialueelle kahden lapsen ja kolmen aikuisen voimin. Olin etukäteen ottanut selvää, että Haukankierros voisi olla sopiva rengasreitti kahden taaperoikäisen lapsen kanssa, jotka eivät jaksa kävellä vielä pitkiä matkoja omin jaloin. Niinpä pakkasimme eväät ja lapset reppuihin, ja jalkauduimme noin neljän kilometrin patikkapolulle. Tämän jaksaisi kävellä vaikka lapsi selässä.

Meille sattui ihan mainio aurinkoinen sunnuntai-aamupäivä. Saavuimme Nuuksioon noin kello yhdeksän, jolloin parkkipaikka oli vielä maltillisesti kansoitettu.

Nuuksio-Holma-Saarijärvi

Mutta tässä pieni varoituksen sana.

Aurinkoinen sunnuntai saattaa vetää jonkun toisenkin luonnonrauhaa etsivän liikenteeseen. Poistuimme Haukkalammelta kello 12-13 välimaastossa ja parkkipaikka oli silloin packed! Siis aivan täynnä! Niin täynnä, että joku pariskunta lapsineen oli jumissa autonsa kanssa, sillä toinen auto oli parkkeerannut liian lähelle eikä tilaa auton kääntämiselle ollut. Oma parkkipaikka kannattaakin harkita tarkoin, varsinkin jos on viitteitä siitä, että ihmisiä saattaa kerääntyä viettämään aurinkoista päivää samoille apajille.

Haukankierroksella seurataan sinisellä merkittyä polkua. Reitillä on muutama tiukempi nousuosuus ja juurakkoisia polkuja, joten lastenrattaiden kanssa tänne ei ole asiaa. Ainoa mahdollisuus kulkea reitti pienten lasten kanssa on siis kantaa heitä reppuselässä.

Nuuksio-Haukankierros

Reitillä oli vilkasta liikehdintää, mutta saatiin hetkittäin olla myös omassa rauhassamme. Toisaalta, kun kulkee porukassa, johon kuuluu kolme aikuista ja kaksi taaperoikäistä, ei luonnonrauha pääse täysin ihon alle missään vaiheessa: milloin mielenkiintoinen keskustelu vetää huomion pois luonnosta ja milloin sen tekee väsynyt lapsi. Siitäpä sainkin idean lähteä ihan yksin nauttiskelemaa Nuuksion kauneudesta, mutta tästä retkestä lisää tuonnempana.

Lapset jaksoivat hyvin koko kierroksen ajan. Reitti oli ainakin itselleni helppokulkuinen, vaikka korkeuserojakin oli. Molemmat pienokaiset nukahtivat kantoreppuihinsa, joten me aikuisetkin saimme keskittyä omiin keskusteluihimme hyvän tovin.

P9220019

Haukankierros_Nuuksio

Haukankierros kulkee melko perinteisiä suomalaisia metsäreittejä pitkin. Parhaat näköalat ovat mielestäni ihan kierroksen alkupäässä Mustalammella, vaikken ehkä ole se paras henkilö pistämään maisemia paremmuusjärjestykseen. Taisimme nimittäin ohittaa kauniit näköalapaikat kierroksen puolessavälissä minun suunnistustaitojeni puuttuessa. Eksyimme toisin sanoen merkityltä reitiltä.

Holma-Saarijärvi - Nuuksio

Lopetimme Haukankierroksen Mustalammen nuotiopaikalle, joka sai kanadalaiset ystävämme haltioitumaan. Tätä sen kummemmin etukäteen ajattelematta, oli paikka heille eksoottinen, sillä vaikka kaunista luontoa löytyy myös Kanadasta, ei tällaisia yhteisiä tulisijoja kuuleman mukaan Kanadassa juurikaan ole. Paistoimme nakit (kyllä nakit, sillä sunnuntai-aamuna ei huoltoasemalta muuta saanut) ja joimme kahvit syysauringon paistaessa. Ilma oli tosin kolea, joten kylmyys ajoi meidät aika nopeasti takaisin autolle.

Mustalammi-Nuuksio

Mustalammi-Nuuksio_4

Mustalampi-Nuuksio

Korpinkierros – 8 kilometriä rauhaa, mutta jotain myös lapsiperheille

Vajaa viikon kuluttua Haukankierroksesta lähdin uudelleen Nuuksioon. Vietin vapaapäivää kotona, ja kun tunsin kuinka aurinko lämmitti mukavasti kasvoja, päätin siivoamisen ja pakollisten asioiden hoitamisen sijaan lähteä hoitamaan itseäni. Pakkasin taas termarin ja eväät reppuun ja ajoin Nuuksioon.

Nuuksio - Korpinkierros

Nuuksio - Korpinkierros

Koska nyt olin yksin ja aikaa olisi koko päivä, saatoin jalkautua käytännössä minne vain. Luin hiukan etukäteen Korpinkierroksesta ja se kuulosti juuri sellaiselta reitiltä, johon janosin. Lampimaisemia, korkeuseroja ja pitkospuita.

Nuuksio - pitkospuut

Haukkalammen pysäköintialueelta Korpinkierros on noin 8 kilometrin mittainen, ja aikaa reitin kulkemiseen on arvioitu 4 tuntia. Minulla olisi siis hyvin aikaa kulkea reitti rauhassa, fiilistellä luontoa, etsiä sieniä, pysähtyä kahvitauoille ja sokeripalana kirsikkakakun päällä: eksyä. Tietenkin.

Olin mukamas valtavan tietoinen koko ajan siitä, missä olin menossa. Hyppäsin välillä pois merkityltä reitiltä etsimään hyviä sieniapajia ja palasin takaisin polulle ennen kuin suuntavaistoni menisi sekaisin. Vaan en yllättänyt itseäni tälläkään kertaa. Löysin loppujen lopuksi itseni räpiköimästä jonkun asuintalon takapihalta, enkä valehtele tippaakaan sanoessani, että minulla ei ole hajuakaan, missä vaiheessa kaikki tämä tapahtui? Se vain tapahtui.

Nuuksio - 2

Söin varmaan vahingossa myrkkysieniä ja menetin ajan- ja paikantajuni..

Kiitos Google Maps, sain suunnistettua itseni takaisin pienen koukun kautta merkitylle reitille. Löysin Siikaniemen parkkipaikalle, josta olisi 2,5 kilometrin matka takaisin Haukkalammelle.

Korpinkierrokselle on siis kaksi lähtöpistettä: Haukkalampi tai Siikaniemi. Haukkalammelta vastapäivää Korpinkierros avaa melko pian upeita maisemia. Reitti kulkee pitkospuita ja juurakkoisia polkuja pitkin, eikä kamalan pitkään tarvitse kävellä, kun eteen tulee jo ensimmäinen kaunis luonnonlampi.  Holma-Saarijärvi on sykähdyttävä.

Rauhallisena torstai-aamupäivänä poluilla ei ollut kamalasti liikettä. Holma-Säärijärvi antoi minulle parastaan. Lampi oli peilikirkas ja tyyni, aurinko lämmitti niin, että sain jossain kohtaa ottaa takin pois päältäni. Linnut visersivät taustalla. Kävelin lammen vierustaa kulkevaa polku pitkin ja fiilistelin aivan ihanaa ilmaa ja maisemaa.

Olin jo hiukan unohtanut, minkälaista on olla luonnon keskellä täysin omassa rauhassaan.

Arjessa tämän hiljaisuuden unohtaa. Tempautuu mukaan hektisyyteen ja kaupungin sykkeeseen. Jotta tämän kaiken luonnonrauhan pystyy imemään täysillä itseensä, on näihin hetkiin päästävä yksin. Tämä olikin ehkä kaunein, rauhoittavin ja maadottavin hetki, joka minulla on aikoihin ollut.

Holma-Saarijärvi

Holma-Saarijärvi - Nuuksio

Okei, kesti hetken ennen kuin pääsin tähän flow-tilaan, sillä tämän samaisen lammenrannalla sattui lähimenneisyydessä ehkä pirullisin leirielämäkokemukseni. Olimme viettämässä syntymäpäiviäni ystäväporukalla Holma-Saarijärven leirintäalueella perinteisin leirimenoin teltta, kitara ja leirinuotio -mentaliteetilla, kunnes ei-toivottu seurue lyöttäytyi omaamme pilaten koko illan. Sen päätteeksi leirintäalue sai uuden sillan, meidän kitarasta katkesi kielet ja aamun sarastaessa poliisisaattue kiikutti ilkivallantekijät hoiviinsa.

Hetken aikaa siis kävelin ympäri saarta ihmetellen kyseisen illan kulkua, mutta pääsin irti näistä ikävistä kokemuksista ja toivottelin auringon lämmön ilolla retkipäivääni. Kahvi ja reissumies maistuivat aivan ihanan makoisilta yhdessä! Ah mikä ihana cliché, ja niin totta!!

Nuuksio-Mustalampi

Hienot maisemat eivät suinkaan loppuneet Holma-Saarijärveen. Tästä eteenpäin upeita lampimaisema tuli vastaan muun muassa Kolmoislampien kohdalla. Tässä kohtaa aloin viimeistään miettimään, että miksi ihmeessä olen viivyttänyt tämänkin retken tekoa näin pitkään. Paikkahan on aivan maagisen kaunis!

Kolmoislammit - Korpinkierros

Edellä kuvaamani eksymisen päätteeksi löysin itseni Siikaniemen parkkipaikalta, josta Korpinkierroksen voi siis myös aloittaa. Siikaniemen päässä maisemat ovat karummat, kallioisemmat ja pururatamaisemmat, ja siitä tulikin mieleen, että reitti Haukkalammelta Holma-Saarijärvelle ja samaa reittiä takaisin voisi olla myös lasten kanssa aivan mainio retki. Mielestäni Siikaniemen pääty ei nimittäin anna reitille enää kamalsti lisäarvoa.

Nuuksio

Haukkalampi – Holma-Saarijärvi osuudella riittä kauniita maisemia mielestäni enemmän kuin esimerkiksi Korpinkierroksella, jota mielellään kaupitellaan usein lasten kanssa retkeilyyn. Lisäksi Holma-Saarijärven levähdyspaikat ja tulisijat ovat aivan mainioita kiintopisteitä retkieväiden syömiseen ja jalkojen lepuuttamiseen. Ja miksei telttailuun tai laavussa nukkumiseenkin.

Holma-Saarijärvi_laavu

Jos siis osaisin nyt valita paremmin, veisin kanadalaiset ystäväni kävelemään Haukkalammelta Holma-Saarijärvelle, paistaisimme nakit siellä ja kävelisimme samaa reittiä takaisin autolle. Toimii Korpinkierroskin toki, mutta olenkohan ihan väärässä, jos väitän sen olevan alueen suositun patikkapolku ja siten myös eniten kansoitettu?

Nuuksio-Korpinkierros

Nuuksio - Korpinkierros_3

Retkikärpäsen purema – kevät tulisitko jo?!

Luulen, että näiden kahden retken innoittamana minuun puri todellinen retkikärpänen. Nautin luonnossa olemisesta aivan valtavasti. Olen kinunnut jo viime syksystä lähtien perhettäni mukaan telttaretkille, mutta jostain syystä emme ole löytäneet yhteistä aikaa sille. Toki pienen lapsen kanssa tällainen vaatii aina hiukan enemmän vaivannäköä, mutta jos lähimaasto tarjoaa näin upeat puitteet, miksei vaivautuisi?

Nyt toki ymmärsin, että yksinkin on ihan ok retkeillä. Mitäpä jos siis suunnittelisin ensi kevääksi oman viikonloppupatikan jonnekin päin Suomea?

Keväälle ja alkukesälle on jo paljon isoja suunnitelmia, mutta jos päätän oman patikkaretkeni tehdä, tiedän jo mistä haen inspiraatiota. Suunnaton on nimestään poiketen minun suunnannäyttäjäni. Pilvin kulkemat patikkapolut näyttävät niin houkuttelevilta, että jos sinäkin kaipaat inspiraatiota retkillesi, niin käyhän kurkkaamassa ihanan Pilvin matkablogi. Sieltä löytyy patikkapolkuja ihan joka lähtöön ympäri Suomea ja ulkomaita! 

Uskallatko paljastaa omat lempipaikkasi ja -reittisi Nuuksiossa?

Lisää retkifiilistä Uudellamaalla:


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

No Comments

 • Eve
  3 lokakuun, 2019 at 4:18 pm

  Olipa kiva lukea tätä. Olen asunut täällä pääkaupunkiseudulla jo pari vuotta, mutta en ole vieläkään saanut mentyä Nuuksioon. Pitäisi kyllä mennä ensi kesänä.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 9:48 pm

   Kiitos Eve! Minusta kyllä tuntuu, että aika monelle pk-seudulla asuvalle Nuuksioon meno on vähän kiven takana. Tai että moni haluaisi, mutta sinne ei vaan tule lähdettyä. Niin se oli minullakin pitkään, enkä nyt todellakaan lähde väittämään olevani mikään Nuuksio- tai eräekspertti näiden muutaman hassun retken jälkeen, mutta siis jos vaan joku hyvä sauma joskus tulee, niin suosittelen ehdottomasti laittamaan lenkkarit jalkaan ja lähtemään pienelle retkelle. Nuuksio on vaan ihan sairaan hieno ja kuitenkin NIIN lähellä!

   Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  10 lokakuun, 2019 at 4:03 pm

  Kiitos näistä vinkeistä! Itse olen käynyt Nuuksiossa tasan kerran – juurikin Haukkalammella – ja myös silloin parkkeeraaminen oli aikamoista taiteilua, vaikka lumi oli vielä maassa. Me kävelimme nopeasti Haukkalammen tulipaikalle, söimme siellä eväät, ja palasimme samaa polkua takaisin. Nämä reitit kuitenkin näyttävät erittäin saavutettavilta jopa meidän porukalle.

  Ja olen ihan samaa mieltä, että Pilvi on ihan guru!

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2019 at 7:21 pm

   Joo ehdottomasti tuo reitti Holma-Saarijärvelle olisi varmasti juuri passeli teidänkin köörille. Hieno ja todella kohtuullinen kävelymatka! Viimeistään ensi keväänä sitten jos viileät syysilmat eivät houkuta!

   Reply
 • Elina Marjaana Travel Blog
  12 lokakuun, 2019 at 7:42 am

  Nuuksio on kyllä loistava paikka! Kävin siellä ekan kerran vasta tänä vuonna, vaikka olen asunut Helsingissä jo kolme vuotta. Paikalle pääsi kätevästi julkisilla, joten edes autottomuus ei ole esteenä. 🙂 Myös Sipoonkorpi on kiva!

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2019 at 7:22 pm

   Sipoonkorpeen pitää kyllä tutustua paremmin. Se ei ensimmäisellä kerralla tehnyt suuren suurta vaikutusta mutta sille pitää antaa kyllä ehdottomasti toinen mahdollisuus. Uskon senkin kauneuteen 🙂

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  12 lokakuun, 2019 at 7:51 pm

  Olen käynyt Nuuksiossa kerran ja kierrettiin siellä pieni lenkki. Meille sattui sateinen sää, mutta ei annettu sen menoa haitata. Kivoja reittejä siellä näköjään riittää.

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2019 at 7:24 pm

   Merja ehdottomasti joku kaunis päivä kannattaa lähteä tuolle Korpinkierrokselle! Se on tosi kiva!

   Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  13 lokakuun, 2019 at 9:02 am

  Hitsit, juuri tässä mietin yksi päivä että pitäisi laittaa ystävälle viestiä että mitä jos lähdettäisiin päiväksi Nuuksioon kävelylle jos vielä on kauniit syyssäät. Tämäpä muistutti sopivasti, että pitäisi todellakin lähteä luontoon. 🙂

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2019 at 7:24 pm

   Ehdottomasti päiväkävelylle Nuuksioon! Iso suositus Korpinkierrokselle!

   Reply
 • Emilia/Merkintöjä maailmasta
  13 lokakuun, 2019 at 9:12 am

  Kiva retkipostaus, josta tuli ikävä Nuuksiota <3 Siellä on ollut muiden läheistenkin kuvista päätellen upea ruska. kiitos myös vinkeistä! 😊 Tuon Korpilammen kierroksen olen mennyt 20 asteen pakkasessa viime talvena, mutta täytyy katsastaa maisemat ilman nietoksia.

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2019 at 7:26 pm

   Ooh, 20 asteen pakkasessa tuo voikin olla eksoottinen. Itse suosin kyllä aurinkoisia syys- tai kevätpäiviä, mutta ehkäpä pitää tutustua myös talviretkeilyn saloihin 🙂

   Reply

Leave a Reply