fbpx
Menu

Monta syytä rakastua Krakovaan

Nyt se tapahtui! Löysin uuden lempikaupunkini Euroopassa. Edellisen tittelistä ovat kilpailleet Tallinna ja Barcelona, ja uudessa ihastuksessani onkin jollain tavalla piirteitä molemmilta. Ainakin tunnelma, jos ei muuta. Krakova. Rakastuin Krakovaan.

Rakastuin Krakovaan. Kaupunkiin, jonka tunnelma nappasi mukaansa välittömästi. Kaunis eläväinen vanhakaupunki. Rauhalliset puistoalueet. Kaupungin ja lähialueen historia, joka ei tosin ihastuta, vihastuttaa ennemminkin, mutta joka liikuttaa.

Kauniita kaupunginosia, joihin voisi unohtua vaeltelemaan päiväkausiksi.

Kaupungissa on aivan valtavasti nähtävää, ja silti paikkana niin helposti haltuunotettava. Ja se onkin se piirre, mihin rakatuin eniten. Mitä aina arvostan kaupunkilomilla.


Lempikaupunkini Euroopassa – Krakovan vanhakaupunki ja valtava keskusaukio

Helposti kävellen kierrettävä ihanan vehreällä ja rauhallisella puistoalueella ympäröity vanhakaupunki on täynnä historiaa, hyviä ravintoloita ja paljon nähtävää. Pelkästään täällä saakin siis jo vietettyä helposti muutaman päivän, varsinkin jos on aikeissa sukeltaa yhtään syvemmälle paikkojen ja rakennusten historiaan ja menneisyyteen. Ja välillä voi pujahtaa vilvoittelemaan vaikka Marian kirkon upeisiin puitteisiin.

Krakova keskusaukioKrakova vanhakaupunki Kanonicza

Vaihtoehtoisesti päivänsä voi kuluttaa istumalla valtavan keskusaukion, Rynek Głównyn aurinkoterasseilla, herkutella laadukkaissa ravintoloissa, siemailla edullista viintä ja välillä käydä sivukujien muotiliikkeissä ostoksilla.

Ja toisaalta, viinin lipittämisen ja historiankin voi aika helposti yhdistää: keskusaukiota ympäröivillä rakennuksillakin  kun on paljon tarinoita kerrottavanaan, kunhan jaksaa vain lukea.


Juutalaiskaupunginosa Kazimierz sai rakkauteni kukoistamaan

Kazimierz galleria Kazimierz kadut

Viimeistään Kazimierz sai rakkauteni Krakovaa kohtaan kukoistamaan. Rankan ja surullisenkin historian omaava kaupunginosa on viehttävän rosoinen ja trendikäs alue, jossa päivisin voi kuluttaa aikaansa pyörimällä pienissä putiikeissa ja iltaisin haistella yöelämää, joka onkin ilmeisen vilkasta, joskin hiipuu ainakin viikolla varsin ajoissa.

Kazimierz Krakova

Kazimierz on herkkusuun kehto, sillä ainakin minä onnistuin syömään vatsani useaan kertaan aivan pullolleen ihanista ruoista. Ravintolat olivat paitsi pääosin hyviä, niin myös älyttömän kauniita. Vaikka joku ravintola saattoi näyttää päällepäin hiljaiselta, niin sisään astuessa takapihalta aukenikin valtavan ihana ja tunnelmallinen rehevin köynnöksin katettu puutarhaterassi, joka suorastaan huusi puoleensa ja houkutteli rakastumaan paikkaan aina vain enemmän.

Onneksi monta ravintolaa, kahvilaa ja katuruokakojua jäi täältäkin näkemättä. Krakovan Kazimierz on paikka, jonne on aivan pakollista palata!

LUE LISÄÄ KAZIMIERZISTA

Krakova Kazimierz Krakova Kazimierz street food


Nähtävyyksiä on siinä monenlaista

Historiasta kiinnostuneelle Krakova ja sen lähiympäristö tarjoaa aimon annoksen kierrettävää ja tutkittavaa. Krakova onkin Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja se valittiin ensimmäisen 12 Unescon maailmanperintökohteen joukkoon vuonna 1978. Samaan joukkoon pääsi niin ikään Krakovan laitamilla sijaitseva Wieliczkan suolakaivos, joka oli muuten aikamoisen upea ihmisen luomus sekin. Voidaan jopa puhua minikaupungista maan uumenissa.

Wieliczkan suolakaivos alttari Wieliczkan suolakaivos Krakova

Aivan vanhankaupungin liepeillä komeileva Wawelin linnoitus ja katedraali on pakollinen nähtävyys Krakovassa. Linnoitus olisi kätkenyt sisäänsä mielenkiintoisia aarrekammioita ja kuninkaansaleja, mutta me kämmättiin, sillä ei oltu ostettu etukäteen lippuja, ja paikka oli siltä päivältä loppunmyyty. Kaunis alue tuo on ulkopäinkin, mutta kyllä hiukan harmitti, ettei päästy tutkimaan Wawelia sisältä käsin.

Wawel linnoitus Krakova Wawel kukkula Krakoca

Kaikkein tärkein nähtävyys on toki Auchswitz, joka on noin 1-1,5 tunnin ajomatkan päässä Krakovan keskustasta. Tärkein ja pysäyttävin. Karmea, aivan hirveä. Ei sellaiselle julmuudelle löydy sanoja. Meille sattui vielä aivan loistava opas, joka osasi kertoa hienolla tavalla pieniäkin yksityiskohtia keskitysleirin oloista ja siellä tapahtuvista kamaluuksista. Samalla halusin sulkea korvani, ja samalla olin onnellinen siitä, ettei näitä paikkoja ainoastaan unohdeta. Ei voinut tätä nähtävyyttä ilman kyyneliä kiertää.

Auchswitz-Birkenau Puola Auchswitz keskitysleiri Puola


Krakovan hintataso ihastutti

Kun yhdistää kaikkeen siihen historialliseen, kauniiseen ja maukkaaseen kaupunkiin aivan mahtavan hinta-laatusuhteen, ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa, kuin rakastua paikkaan aina vain tulisemmin.

Ravintoloissa alkuruoat olivat 5 euron molemmin puolin ja pääruoat karkeasti 8-15 euroa. Ja nyt puhutaan siis paremmista ravintoloista. Toki halvemmallakin Krakovassa pääsee, jos suosii paikallisia maitobaareja ja katuruokaa. Kalliimmat paikat lienevät vanhankaupungin keskusaukiolla, mutta toisaalta fine dine-ravintoloissakin hintataso oli Suomen perusravintolan verran, joten itseään pystyy hemmottelemaan aika pienelläkin rahalla.

Krakova maitobaari Krakova street food

Taksit olivat naurettavan halpoja, julkisen liikenteen lippu maksoi halvimmillaan noin 70 senttiä ja tuopin sai 3-4 eurolla, riippuen missä päin liikkui.

Krakova Kazimierz olut


Ravintolatarjonta ja vodkakulttuuri

Ravintoloista ei todellakaan ollut puutetta ja meille osui yhtä poikkeusta lukuunottamatta aivan mahtavia ravintoloita koko viiden päivän reissun aikana. Erityisesti tutustuttiin Kazimierzin ravintolatarjontaan ja isosta yrityksestä huolimatta lukemattomat herkut jäivät maistelematta. Krakovassa kannattaa ehdottomasti siis panostaa ruokaan!

Hamsa Krakova ravintola Krakova vanhakaupunki ravintola

Ja jottei totuus unohtuisi, kannattaa juomankin perässä hiukan vaeltaa. Olin lukenut  ennakkoon Tasty Travellissimo-blogista Krakovan erikoisista vodka-tastingeistä. Siitä luettuani alkoi vodkamaistelut hiukan kiinnostamaan, mutta koska en niin väkevien ystävä ole, ajatus unohtui aika nopeasti. Kunnes sattumalta saavuttiin ravintolaan, jonka vodkatarjonnasta ei voinut enää kieltäytyä. Inkiväärivodkaa, omena-kanelivodkaa, luumuvodkaa, piparminttuvodkaa, mandariinivodkaa, vadelmavodkaa…mitä lie. Onneksi ei vodkahammas alkanut kolottamaan kuin muutaman maun verran, mutta voin kyllä tämän jälkeen yllättyksekseni sanoa, ettei kunnollinen vodka niin pahaa oikeastaan olekaan.

Krakova vodkamaistatus Starka ravintola Krakova

Tässä ne päällimmäiset asiat, joihin ihastuin Krakovassa, mutta tämän kaiken jälkeenkin voisin listata vielä monen monta asiaa, jotka Krakovassa viehättää. Lyhyet välimatkat kaupungissa, eläväinen yöelämä, panimokulttuuri, yställisyys ja paljon muuta.

Krakova on vaan aivan ihana. Lempikaupunkini Euroopassa ainakin taas hetken.

 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

14 Comments

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  8 kesäkuun, 2018 at 10:29 am

  Minä tykkäsin kans ihan hirveästi Krakovasta! Suolakaivoksessa ei käyty, mutta muuten ollaan tallusteltu paljolti samoja polkuja. Ah, niitä ravintoloita ja ihastuttavia kujia ja aukioita! Mä olin kans ystävän kanssa siellä reissussa, joten oli ihan mahtavaa kun sai kerrankin oikein huolella tutustua iltaelmään – erityisesti kun se on Krakovassa (ja juuri Kazimierzissä!) niin monipuolista.

  Hinnat oli tosiaan miellyttävät, vaikkakin mun käydyistä Puolan kaupungeista Krakova tuntui kalleimmalta.

  Kävittekö muuten siellä Tytanon tupakkatehtaan alueella? Se vaikutti todella mielenkiintoiselta myös, vaikka siellä piipahdettiin vain yhden alkuillan verran. Siitä on selkeästi tulossa sellainen Telliskiven oloinen alue.

  Saisikohan joku päivä revittyä jostain aikaa, että kirjoittaisi omatkin kokemukset Krakovasta blogiin… 😀

  Reply
  • Outi
   9 kesäkuun, 2018 at 11:20 pm

   Mun mielestä Krakova pitääkin kokea ilman lapsia! Erityisesti tuon iltaelämän osalta mutta myös noiden nähtävyyksien, jotka ovat aika raskaita lapsille. Suolakaivos ei olisi tullut kuulonkaan vuosikkaan kanssa, ei myöskään Auschwitz eikä varmasti edes Wawel, jos sinne sisään olisi päässyt. Krakova on niin täynnä upeita nähtävyyksiä, että kyllä olisi harmittanut, jos jotain näistä olisi pitänyt jättää väliin.

   Tupakkatehtaan alue jäi kyllä väliin, en edes missään törmännyt moiseen ? Jännä. Mutta vaikuttaapa kivalta paikalta jos Telliskiveen sitä voi verrata! Taas hyvä syy palata Krakovaan!!! ?

   Reply
 • Mari
  10 kesäkuun, 2018 at 5:49 am

  Juuri ensi viikolla menossa, kiitti vinkeistä, pääsin jo fiilistelemään?. Miten kannattaa, siis kätevintä ja edullisinta neljän hengen porukan mennä lentokentältä hotellille (taxi/julkiset ero)? Entä Auswitczhiin?

  Reply
  • Outi
   10 kesäkuun, 2018 at 9:10 pm

   Hei upeeta, jos tästä oli apua! Toivottavasti teidän reissulle sattuu yhtä hyvät ilmat kuin meille!

   Meitä oli kaksi, ja mentiin taksilla molemmat suunnat lentokentälle. Hinta oli noin 25€ vanhan kaupungin liepeille, joten ei mielestäni lainkaan paha varsinkin jos isommalla porukalla liikkuu. Julkisilla lentokentältä liikkumisesta en tiedä, mutta ylipäänsä julkiset olivat kovin halpoja, joten veikkaanpa että aika edukkaasti pääsee vaikkapa bussilla.

   Auschwitziin meillä oli valmis paketti, johon kuului kuljetukset ja opas. Meille kerrottiin, että alueelle voi mennä ihan omineensakin, mutta kiertely käsittääkseni tapahtuu aina ryhmissä. Ja jos menee omineen ilman etukäteisvarausta, voi vaarana olla, että kaikki päivän ryhmät ovatkin täynnä. Tämä on siis vain kuulopuhetta, ei välttämättä faktaa, joten jos olette suunnitelleet menevänne omatoimisesti tuonne, kannattaa tämän mahdollisuus ottaa huomioon. Paketti johon kuului kuljetus ja opas maksoi noin 40€/hlö. Tuntuu paljolta, mutta oli se kyllä sen arvoista. Päivä on muutenkin pitkä varsinkin jos on aikeissa kiertään molemmat keskitysleirit. Minä olin todella onnellinen, että päivän päätteeksi sain vain hypätä parkkipaikalla odottavaan minibussiin ja herätä vasta hotellin ovelta 🙂

   Reply
 • Terhi
  13 kesäkuun, 2018 at 8:53 am

  Kävin muutama vuosi sitten ja aika samoilla mentiin. Eniten pidin suolakaivoksesta, sinne kannatti ehdottomasti ottaa retki koska opas vei meidät kaikkien jonojen ohi. Tosin Wavelin linnassa emme mekään olleet jostain syystä. Sen sijaan olimme hevosajelulla kaupungilla – mahtavaa.

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2018 at 11:32 pm

   Noita hevosajeluita mekin nähtiin monia. Oli aika pramean näköistä kun valkea ratsut vetivät perässään upeita valjakkoja ja hevosenkengät kolisivat pitkin mukulakivikatuja!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  15 kesäkuun, 2018 at 7:41 pm

  On niin ihanaa, kun löytää uuden lempikaupungin tai ylipäänsä paikan, joka kolahtaa! 🙂 Krakova on kiinnostanut jo niiiiin kauan, täytyy kyllä ehdottomasti mennä käymään siellä. Auswich mua pelottaa ja kammottaa jo valmiiksi. Mutta on niin tärkeää, että se on olemassa.

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2018 at 11:36 pm

   Auschwitz oli pelottava ja kammottava. Ihan todellakin! Pahan olon aaltoja ja paljon. Ja kyyneleitä. Ja koko ajan toivoi, että joku kertoisi, että kaikki se olisi ollut vain elokuvaa.

   Mutta kyllä. Krakova oli aivan ihana! Ja ihanaa todellakin, kun joku paikka kolahtaa ja kunnolla! Aika useat kohteet on kuitenkin kivoja, mutta monesti tulee se tunne, että tuskinpa tänne ihan heti palaan. Krakovaan tiedän että palaan. Ehkä nopeastikin.

   Reply
 • Riitta
  15 kesäkuun, 2018 at 9:50 pm

  Krakova on Puolan helmi. Upeasti säilynyt historiallinen kaupunki, jonka kadut kuiskivat dramaattisia tarinoita. Vierailin siellä kerran yliopistossa, oli hienoa kävellä samoja reittejä kuin Kopernikus.
  Suolakaivos teki sanattomaksi. Mitä monitaitureita kaivosmiesten keskuduesta taannoin löytyikään.

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2018 at 11:37 pm

   Amen. Kaikki sanat! Krakova on todellakin helmien ykkönen. Uskomatonta, kuinka sellaisen historian omaava paikka onkin niin hyvin säilynyt! Ja suolakaivos oli kyllä aivan valtavan upea!

   Reply
 • Anna | TÄMÄ MATKA
  16 kesäkuun, 2018 at 10:17 pm

  Oi Krakova <3

  Viime vuonna siellä olin ja ihastuin kaupunkiin. Nyt otan pojat mukaan ja mennään viettämään sinne neljä päivää heinäkuussa. Kaupunki on juurikin sopivan kompakti ja mielenkiintoinen teineillekin. Suolakaivos on vielä käymättä, mutta nytpä tulee sekin katsottua!

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2018 at 11:40 pm

   Taatusti löytyy reineillekin mielenkiinoista tekemistä ja nähtävää Krakovassa! On se vaan niin huippu kaupunki!

   Tuo suolakaivoshan on ihan loistava paikka varmasti myös poikien kanssa. Siitä innostuu taatusti minkä ikäiset tahansa!

   Reply
 • Anna K.
  16 kesäkuun, 2018 at 10:57 pm

  Jaan fiiliksesi, Krakova on kaunis!
  Samat käyntikohtet oli myös mulla, eli suolakaivos ja Auschwitz, vaikuttavia kumpikin omalla tavallaan.

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2018 at 11:41 pm

   Todellakin. Vaikuttavia molemmat! Ihmettelinkin, että miten näin pienelle alueelle mahtuukin niin paljon upeita ja vaikuttavia käyntikohteita. Se onkin ehkä myös yksi syy, miksi Krakova on niin upea!

   Reply

Leave a Reply