fbpx
Menu

Monipuolinen Romania on loistava matkakohde

Takana on seitsemän päivää autossa istumista. Silmien ohi on vilissyt lukemattomia pieniä sympaattisia kyläpahasia, värikkäitä talonrotiskoja, upeita vanhoja kaupunkeja, silmänkantamattomiin vihreyttä ja jylhänä kohoavia vuoristoja. Liikenne on ollut kaaottista, kamalaa, pelottavaa ja utopistista. Autojen seassa jolkotteleviin hevosvaljakoihin alkoi jo viikossa hiukan tottua, samoin hurjapäisiin kanssa-autoilijoihin, jotka suomalaiseen liikennekulttuuriin tottuneelle olivat aavistuksen liian vauhdikkaita ja uhkarohkeita.

Tällaiselta kuulostaa pikakelaus Romaniasta, tuosta maasta, johon taisin ihan pikkaisen rakastuakin.

 

Romania näkymä

Vihreä luonto ja sykähdyttävät vuoristot

Päällimmäisenä Romaniasta jäi mieleen ehdottomasti sen kaunis luonto, joka vallitsi maisemaa oikeastaan ihan kaikkialla. Paras luonto-osuus alkoi kuitenkin ajettaessa satakunta kilometriä Bukarestista pohjoiseen, siellä missä Karpaatit alkoivat kohoilla vehreinä kohti taivasta ja lumihuiput siintämään jossain kauempana. Näihin Etelä-Suomen maisemiin tottuneille nuo eri vihreän sävyissä nousevat vuorenrinteet olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan mykistäviä.

Romania sinaia

Autotien mutkitellessa pitkin vuoristotetä ja läpi vuorten juurilla sijaitsevien sympaattisten kylien, aloin pikkuhiljaa tuntemaan jotain syvää yhteyttä tähän maahan. Tästä reissusta tulisi ihan taatusti upea! Mutta enpä ehkä alussa osannut aavistaa, mitä kaikkea sitä sitten loppujen lopuksi tuleekaan näkemään. Tällä maalla kun on ihan huikean paljon annettavaa!

Romania värikäs Sighisoara

Väreillä ja yksityiskohdilla koreilevat kaupungit

Eniten Romaniassa hämmästytti se kauneus, joka oli läsnä oikeastaan ihan kaikkialla. Olin ajatuksissani mieltänyt Romanian kylät harmaiksi ja ankeiksi kyläpahasiksi, mutta todellisuus osoittautui joksikin aivan toiseksi. Lähes poikkeuksetta ohittamamme kylät olivat täynnä värikkäitä taloja pienine yksityiskohtineen, eikä laisinkaan niin ränsistynyttä kuin mitä olin ajatellut, vaikka kehitys jäljessä laahaakin. Isommat kaupungit olivat sitten taas aivan valtavan kuvauksellisia isoine keskusaukioineen, upeine kauniine katulamppuineen ja rosoisine rakennuksineen. Voisin kuvitella, että valokuvausta tosissaan harrastava löytäisi täältä aivan mahtavia toinen toistaan kauniimpia kuvauskohteita.

Romania Sibiu

Eläimiä, eläimiä, paljon eläimiä

Ei ehkä heti ajattelisi myöskään, että Romania on täynnä eläimiä. Ei ehkä meidän makuun mitään järin eksoottisia, mutta niitä tuntui olevan paljon ja kaikkialla. Koiria eleli autoteiden varsilla, kotitalojen pihoilla kuin myös vuorenrinteilläkin, osa kapisia, mutta suurin osa hyvinvoivan oloisia.

Romania Sinaia vuorella

Romania Sighisoara

Romania eläimet 2

Maalaiskylien laitumet olivat täynnä lampaita, ja lehmiä jolkotteli milloin missäkin tienmutkassa, joka oli muuten väliin aika kuumottavaakin. Jo aiemmin mainitut hevosvaljakotkin olivat ihan normaali näky katukuvassa, vaikka omaan silmään kahdeksankympin tiellä laukkaava hevoskärry oli kyllä alkuun melko eksoottinen. Taisivat monessakin tilanteessa ajaa traktorin virkaa.

Romania autoilu
Varmaan jokaisesta kylästä bongattiin lyhtypylväiden nokasta myös haikaranpesiä, mikä oli mun mielestä jotenkin sympaattista. Useammassa paikassa nähtiin myös karhuvaroituksia, mikä oli T O D E L L A ahdistavaa. Romanian karhukanta on Euroopan suurin, ja joka vuosi muutamaan otteeseen karhu hyökkää ihmistä kohtaan. Se todennäköisyys, että Romanian metsissä siis törmää karhuun, on ilmeisen suuri, joten varovaisuutta on tosissaaan syytä noudattaa.

Eikä me surullisilta eläinkohtaamisiltakaan vältytty. Tien varressa näkyi muun muassa henkensä menettänyt hevonen sekä elottomana makaava koiruli, joten vaikkei me syitä sen tarkemmin tiedetäkään, niin hullu liikenne yhdistettynä vapaana eleleviin eläimiin tuntuu aika tuhoon tuomitulta.

Päätön liikennekulttuuri

Vaikka jollain tapaa olenkin jo tottunut siihen, että usein ulkomailla liikenne tuntuu näin suomalaisen makuun hullulta, niin pitkästä aikaa Romaniassa taas pelkäsin ihan toden teolla henkeni puolesta. Meillä oli vuokra-auto alla ja ensimmäinen yö vietettiin Bukarestissa.

Näin jälkikäteen jättäisin Bukarestin tyystin välistä ainakin auton kanssa. Liikenne siellä on jotain aivan käsittämätöntä. Sen lisäksi, että paikallisilla kuskeilla ei tunnu olevan minkäänlaista itsesuojeluvaistoa, ei siellä myöskään tunneta liikennesääntöjä, tai vaikka tunnettaisiinkin, niin niitä ei vahingossakaan noudateta. Tilannenopeudet ovat ihan omaa luokkaansa, autot pysäköidään miten sattuu, pahimmassa tapauksessa kaksikaistaisella tiellä toiselle kaistalle, mikä tarkoittaa sitä, että vaaratilanteiden lisäksi muutenkin jo tukossa oleva liikenne käytännössä pysähtyy. Ja tällaisista esimerkkitilanteista Romanian liikenteestä voisi kirjoittaa vaikka kirjan.
Romania liikenne

Yleistunnelma

Vaikkei palvelukulttuuri Romaniassa olekaan ehkä sitä kaikkein parasta, niin yleisesti ottaen matkalaisiin suhtauduttiin suopeasti. Me toki liikuttiin paikoissa, joissa turisteihin ollaan jo ainakin jollain tapaa totuttu, joten vastaanotto oli lähes poikkeuksetta hyvä. Lapsikortti toimi myös aika kivasti, ja vaalea tyttölapsi tuntui olevan aikamoinen vetonaula missä tahansa.

Romania lapsen kanssa

Ruokakulttuuri ei järin sykähdyttänyt, sillä liha eikä peruna kuulu niihin omiin suosikkeihini. Perinteinen romanialainen ruoka on aika raskasta ja viikon jälkeen tuntuikin siltä, ettei pieni detox-kuuri olisi pahitteeksi. Isoissa kaupungeissa toki valinnan varaa ja hyviäkin ravintoloita löytyy, mutta jos suosii paikallista, on vaihtoehdot hiukan yksipuolisia.

Romania Sibiu aukio
Yleisesti ottaen Romania oli kuitenkin ihan loistava matkakohde ja oikeastaan pitkästä aikaa sellainen maa, johon ihan tosissaan jollain tapaa rakastuin kovastikin. Luulen, että turismi kasvaa Romaniassa nyt kohisten, joten jos mielit vielä jotain hiukan eksoottista, suhteellisen edullista ja kohtalaisen matkan päässä olevaa matkakohdetta MENE ROMANIAAN! Saatat yllättyä siitä, kuinka kaunis ja monipuolinen maa on vastassa.

 

 

Uusimpiin juttuihin pääset nopeiten  käsiksi Blogit.fi -sivustolla, Bloglovinissa ja The Blogjunglessa.Voit käydä seuraamassa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä

24 Comments

 • auringonpaistetta
  13 toukokuun, 2018 at 7:49 pm

  Ihailin jo instagramin puolella niitä upeita maisemia, mitä Romaniassa olit kuvaillut 🙂 Upean näköinen maa!

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:13 pm

   Romania on niin mieletön! Ja yllättävä! En vaan pääse yli siitä, mitä kaikkea hienoa tuo maa pitää sisällään. Suosittelen ehdottomasti Romaniaan matkustamista!

   Reply
 • Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  14 toukokuun, 2018 at 9:47 pm

  Ihastelin jo tuolla Instagramin puolella noita maisemia sieltä. Romaniaan matkustaminen ei ole kyllä käynyt mielessäkään, mutta ehkä pitäisi 🙂 Tuo liha-perunalinja vois kyllä pidemmän päälle olla heviä 🙂

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:14 pm

   Romaniaan kannattaa kyllä ehdottomasti mennä, sillä se maa on niin monipuolinen, kaunis ja yllättävä, että jokainen löytää sieltä varmasti itsellensä mieluisat paikat! Ruoka ei tosiaan sitten kamalasti kyllä hetkauttanut 😀

   Reply
 • Marja
  15 toukokuun, 2018 at 8:41 pm

  Vihreyttä, vuoria ja eläimiä, kuulostaa todella hyvältä. Paitsi tuo liikenne? ja karhuvaara, hui. Taitaa silti mennä haavelistalle?

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:16 pm

   Liikenne on kyllä ihan karmeeta Romaniassa ja erityisesti isoimmissa kaupungeissa. Tuli vähä Aasia fiilistä, niin oli sattumanvaraista toimintaa. Mutta kun pääsi väljemmille teille, oli meno jo paljon maltillisempaa.

   Karhut kyllä kuumottivat, mutteivät ne kai helposti kaupunkeihin eksy 🙂

   Reply
 • Katariina/Maisemajahdissa
  15 toukokuun, 2018 at 10:17 pm

  Täytyisi kyllä totella käskyäsi ja mennä Romaniaan 🙂 Uskon, että just toi luontopuoli tekisi minuun vaikutuksen.

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:18 pm

   Suosittelen tottelemaan, sillä Romanian luonto on aivan mieletön. 😀 Eikä se rajoitu pelkästään kesäaikaan, vaan myös talvisin siellä on todella hienoja laskettelumahdollisuuksia ja varmasti muitakin talviaktiviteetteja.

   Reply
 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  16 toukokuun, 2018 at 3:42 pm

  Romania on kyllä ehdottomasti itseäni kiinnostava matkakohde! Juuri tässä mietiskeltiin, että kun ollaan ostamassa autoa että pitäisikö ensi kesänä lähteä road tripille sen kanssa päätepysäkkinä Romania. Vaikuttaa kyllä todella kauniilta ja ikimuistoiselta reissulta! 🙂

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:19 pm

   Kuulostaa todella kivoilta suunnitelmilta! Romania kannattaa kyllä ottaa haltuun autolla, vaikka tosiaan isoimmat kaupungit ovatkin isoja surmanloukkuja auton kanssa liikkuessa. Silti, autolla saa niin paljon enemmän irti ja se, kun tuolla maalla vielä on niin paljon annettavaa!

   Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  17 toukokuun, 2018 at 9:04 am

  Varmasti huikea reissu! 🙂 Ja autoillen lähtisin itsekin kyllä kokemaan maata 🙂 Nykyään tuntuu, että oon joka paikkaan lähdössä auton kanssa, vaikka aina joku muu onkin ajanut 😀

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:20 pm

   Auto on kyllä ihan loistava menopeli. Näkee niin paljon enemmän ja se tuo aivan omanlaistansa vapautta liikkua paikasta toiseen omien aikataulujen puitteissa. Romaniassa se on varmasti erittäin positiivinen asia, jos joku muu hoitaa kuskin homman: liikenne on aivan hirveä!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  19 toukokuun, 2018 at 4:34 pm

  Transilvaniassa ja Karpaateilla autoilu kiinnostaa kovasti! Luin lisäksi juuri Romaniaan sijoittuvan kirjan Valas nimeltä Goliat, jossa pääsi todella mukavasti Romanian-tunnelmiin. 🙂 En tiennytkään siellä olevan karhuja, aika kuumottavaa tosiaan. Mikähän laji siellä on?

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 10:23 pm

   Oi, pitäisiköhän itsekin hakea tuo kirja. Olisi kiva lukea jotain Romaniaan sijoittuvaa nyt, kun on käynyt maassa. Pääsisi varmasti aika hyvin tunnelmiin 🙂

   Taisivat olla harmaakarhuja Romaniassa. Niitä kuumottavimpia. Ei jatkoon.

   Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  20 toukokuun, 2018 at 10:32 am

  Romania on kyllä ehdottomasti yksi Euroopan nousevia matkakohteita, siellä tuntuu riittävän pääkaupungin lisäksi niin kauniita rantoja kuin söpöjä kyliä. Tosin voin kuvitella ettei tuo liikenne ole kovin helppo meille skandinaaviseen ajokulttuuriin tottuneille. 😀

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 7:53 pm

   Olet niin oikeassa, että Romania on nostanut lähiaikoina päätään ihan hurjasti. Enkä ihmettele! Niin on upea ja mielenkiintoinen paikka kaikkinensa 🙂 Ja hintatasokin vielä todella kohtuullinen!

   Liikenne kaupungeissa oli kyllä ihan karmeaa, vaikka sitä reissuillaan onkin tottunut ties minkälaiseen liikennekulttuuriin. Onneksi kaupunkien ulkopulella meno oli paljon rauhallisempaa

   Reply
 • Sari
  20 toukokuun, 2018 at 9:31 pm

  Kävin Romaniassa 9 vuotta sitten Bukarestissa, Brasovissa, Rasnovissa ja Sighisoarassa. Olispa jännä mennä katsomaan taas, miten paikat ovat muuttuneet.

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 7:56 pm

   Oi! 🙂 9 vuotta sitten meno on ollut varmaan aika eri! Turistejakin varmaan murto-osa siitä mitä nykyään vaikkei nytkään meitä ruuhkaksi asti ollut

   Reply
 • Anna
  21 toukokuun, 2018 at 10:19 pm

  Itsekin olin juuri alkukuusta Bukarestissa. Tykkäsin kovasti ja haluaisin nähdä enemmänkin Romaniaa. Hassua etten huomannut kuvaamaasi kaaosmaista liikennettä mutta ehkä se johtui siitä että lähinnä me vaan kävelimme.

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 7:59 pm

   Bukarest oli kyllä ihan kiva, muttei tosiaan yhtään parasta Romaniaa! Tuo liikenteen kaaottisuus varmasti korostuu kun on siellä seassa. Erityisesti Bukarest oli paha!

   Reply
 • Kohteena maailma
  23 toukokuun, 2018 at 8:56 pm

  Itse en ole käynyt kuin loskanharmaassa Bukarestissa, mutta se oli kyllä huippureissu! Romania kiinnostaa maana muutenkin ja nuo linnat erityisesti. Itse liputan muutenkin Itä-Euroopan puolesta hinta/laatu -suhteessa reissuja miettiessä.

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 8:03 pm

   Tuo hinta-laatusuhde on kyllä ihan huippu tuolla päin maailmaa. Ja toisaalta myös se kiehtoo, etteivät nuo maat ole niin kovin turistoituneita. Pääsee aika autenttisiin tunnelmiin helposti. Bukarest ei mua niin kovasti sytyttänyt vaikka kaunis ja menevä paikka olikin.

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  24 toukokuun, 2018 at 10:26 pm

  Kiinnostava postaus, sillä Romania ei kuulu niihin ihan tavallisiin matkakohteisiin. Sinne pitäisi varmaan mennä nyt ennen kuin turismi haihduttaa alkuperäistä tunnelmaa. Luonto olisi varmaan mulle se ykkösjuttu, mutta postauksesi perusteella ei omalla autolla 🙂

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:53 pm

   Kyllä Romania kannattaa nimenomaan otta autolla haltuun, mutta vältellä isoja kaupunkeja ja erityisesti Bukarestia. Muualla kyllä autolla pärjää ja sen avulla pääsee todella mukavasti käsiksi luontoon ja nähtävyyksiin.

   Reply

Leave a Reply