fbpx
Menu

Miltä vaikutti Kouvola keravalaisin silmin?

* Yhteistyössä Visit Kouvola

Mitä yhteistä on Kouvolalla ja Keravalla? Molempiin kulkee juna ja kummankin maine on pa**a. Siis aivan mätäpa**a. Jokainen sen tietää, että näin syntyperäisenä keravalaisena sitä puolustaa Keravan mainetta henkeen ja vereen, mutta tässä jutussapa haluan todistaa, että myös Kouvola on paljon muuta kuin vain rumaksi tituleerattu keskusta ja tympeä kaupunki. Kouvolasta löytyy aivan mahtavia helmiä, mielettömän upea luonto ja kulttuuriakin sitä janoavalle. Tervetuloa siis mukaan nojatuolimatkalle Kouvolaan!

Pääsin tutustumassa opastetusti Kouvolan kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin neljän muun matkabloggaajan kanssa. Heti alkutuimaan todettakoon, että edes yksi kokonainen ja intensiivinen päivä ei riittänyt kaiken mielenkiintoisen koluamiseen, joten Kouvolaan tutustumiseen voi aivan hyvin varata vaikka kokonaisen viikonlopun ja parhaassa tapauksessa viikonkin.

Itse kaupungin keskustahan ei varsinaisesti ole kummoinen ja sinne harva tuskin viikoksi jäisi lomaansa viettämään (vaikka toisaalta miksipä ei!). Luonnonhelmassa vierähtäisi ehdottomasti pidempikin  tovi! Usein kaupungin helmet löytyvätkin kaupungin reunoilta.

Käypä Tikkurilassa, Järvenpäässä tai vaikka siellä Keravalla. Kuka hullu näidenkään kaupunkien asfalttiviidakoissa kuumia kesäpäiviään viettää? En minä ainakaan!

Repovesi Lapinsalen riippusilta

Repoveden riippusilta, joka on edelleen käyttökiellossa

Repoveden kansallispuisto Kouvola

Venetaksi Repolainen saapuu laituriin

Ruskansalmi Kouvola Repovesi

Ruskiansalmi ja paikka Repovedellä, jossa voit ihastella muinaisia kalliomaalauksia

Keravalla ei ole kansallispuistoa – Kouvolassa on

Ken leikkiin ryhtyy, sen leikin kestäköön. Eli Sorry Kerava, mutta Kouvola vie luontonsa puolesta sut mennen tullen. Vaikka Keravallakin metsää on vaikka millä mitalla, ja vaikka rakastankin niitä metsäpolkuja ja tuttuja kivenkoloja sydämeni pohjasta, niin onhan tuo Repovesi nyt aivan huikea!

Vaikka visiittimme Repoveden kansallispuistossa olikin vain muutaman tunnin mittainen, niin viimeistään tämän jälkeen ymmärrän niitä, jotka liputtavat henkeen ja vereen Repoveden puolesta.

Repovesi Mustalamminvuoren näköalatorni

Mustalamminvuorin näkötorni, josta oli aivan huikeat näkymät!

Repovesi Kouvola kansallispuisto

Kato vaikka!

Kaunis metsä, upeat nuotiopaikat, laajat vesistöalueet ja jylhinä kohoavat kallionrinteet muodostavat maisemasta suuren elävän maalauksen. Harmittelin mielessäni sillä hetkellä, kun jouduin kipuamaan takaisin autoon ja poistumaan Repoveden maisemista: olisin niin mielelläni pystyttänyt teltan järvenrannalle, sitonut riippumaton kahden puun väliin ja jäänyt heinänkorsi suussa nautiskelemaan kesän viimeisistä hellepäivistä.

Repovedellä ja sen ympäristöllä on muutenkin erityinen paikka mun sydämessä, sillä Markon suvun mökki sijaitsee näillä seuduilla, ja siellä on tässä jo useamman vuoden tullut rampattua. Repovedelle me ei kuitenkaan yrityksistä huolimatta olla mökkireissujen aikana päästy ehkä osittain sen takia, ettei mökin vene kulje aivan niin pitkiä matkoja mukavasti.

Visit Kouvola oppaat

Visit Kouvolan Henna ja Mikael ja meidän Kouvola-päivän retkioppaat

Repovesi Lapinsalen riippusilta

Repoveden 12 hengen tervantuoksuinen venetaksi Repolainen kuljetti meitä retkiviikonloppuna lempeässä kesätuulessa upeiden maisemien keskellä. Veneen saa halutessaan tilattua vaikka mökkilaituriin, mikä ei ole ollenkaan hullumpi idea silloin, jos Repoveden patikkapolut alkavat kiinnostaa kesken mökkireissun. Tätä optiota on joskus ihan tosissaan mietittävä!

 • Lukaise lisää venetaxista ja muista Kuutinkolon palveluista [täältä].

Bloggaajat merihädässä ja ehkä Suomen suurin kiuas

Vähän saattaa mennä liioittelun puolelle, että Suomen suurin, mutta Tykkimäen Saunasta löytyy oikeasti ainakin aivan valtava kiuas. Sellaistakaan ei kai ole Keravalla. Vai onko?

Repoveden pienen reippailun jälkeen siis paukittiin Tykkimäen Saunaan, joka sijaitsee vastarannalla Tykkimäen huvipuistosta. Ennen saunomista viisi bloggaaja, kolme ensikertalaista ja kaksi puoliammattilaista, hyyppäsivät sup-laudoille ja lähtivät melomaan pienen haparoinnin jälkeen määrätietoisesti kohti huvipuiston rantaa. Myötätuuleen se meni mukavasti, mutta paluumatka vastatuuleen olikin asteen verran haastavampi.

Takaisin kuitenkin päästiin, kukin omalla tyylillään ja omassa tahdissaan. Ja mikä tärkeintä, kaikki selvisivät rantaa kkuivina.Tarkkaisilmäisimmät saattoivat kuitenkin ajoittain erottaa pieniä pilkahduksia akuutista merihädästä…

Tykkimäen Sauna suppailu

Tykkimäen Saunan Asenne-laudat

Tykkimäen Sauna

Tykkimäen Sauna sijaitsee Kouvolan Käyrälammen rannalla. Se on yleinen sauna, jossa miehet ja naiset saunovat keskenään. Isompi sauna on tilava, pinta-alaltaan noin 40m2, ja saunan kiukaassa on reilut 2500 kiloa kiviä. Se oli valtava!

Rannan Saunalautta lämpenee pari kertaa viikossa ja sen saa vuokrattua myös yksityiskäyttöön. Päästiin testaamaan molemmat ja täytyy kyllä sanoa, että vaikka Saunalautta oli sijaintinsa puolesta ihanteellinen, sillä löylyistä pystyi hyppäämään suoraan veteen, niin löylyt olivat aavistuksen verran liian kipakat omaan makuuni, ja niin ollen tykkäsin isommasta saunasta enemmän.

Tykkimäen Sauna oli kaiken kaikkiaan todella viehättävä paikka ja juuri sellaisia helmiä, joihin voisin viedä vaikka ulkomaalaisen vieraani tutustumaan Suomen luontoon ja saunakulttuuriin.

Kun ilta alko hämärtymään ja katselin yöunille valmistautuvaa seisahtanutta vedenpintaa, niin olo oli sanoisinko täydellisen raukea ja rento.

Tykkimäen Sauna Kouvola

Tykkimäen Sauna Kouvolassa

Tykkimäen Sauna Käyrälampi

Idyllistä. Saunalautassa saatiin maistiainen napakoista löylyistä.

 • Hinnat, aukioloajat ja lisäinfoa Tykkimäen Saunasta löydät [täältä]

Taidetta kulttuurinnälkään

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus on siinä mielessä erikoinen paikka, että se toimii vanhan kirkon tiloissa. Tähänkin saan vedettyä löyhällä aasinsillalla Kerava-kortin, sillä rakennus muistuttaa kovasti Keravan kirkkoa. Nykyään tilat toimivat siis näyttelytiloina kesäaikaan, ja ympäri vuoden siellä järjestetään erilaisia konsertteja ja tapahtumia.

Tämän kesän näyttely Järviemme veijarit esittelee neljän eri taiteilijan maalauksia, valokuvia ja veistoksia. Graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän vesiväriteokset esittelee Suomen kalalajeja, ja täytyy kyllä myöntää, etten aiemmin ole tullut ajatelleeksi, minkälaisia monstereita meidänkin vesistöissä asustelee.

Vuohijärven taide- ja kulttuurikeskus näyttely

Järviemme veijarit, ja aika veijareita kyllä näyttää olevan! Lähinnä Kauempana -blogin Kati ja Lähtöselvitetty -blogin Katja työn touhussa.

Vuohijärven luonto ja kulttuuritalo näyttely

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksen näyttelyssä

Erityistä ihastusta ja samalla vähän vihastustakin herätti Juha ”Norppa” Taskisen hienot norppakuvat. Ihastusta, koska norpat nyt ovat vaan niin valloittavia, ja vihastusta, koska myös karu totuus norppien kohtalosta oli ikuistettu näyttelyn seinälle: kalastusverkkoihin sotkeutunut norppa. Tässä oli taas hyvä muistutus siitä, että norppaturvallisia verkkoja ei ole olemassakaan.

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskukselle kun eksyt, niin ei sovi myöskään unohtaa kahvilan korvapuusteja. Kahvila on kuuleman mukaan jo tunnettukin pehmeistä itsetehdyistä nisuistaan, enkä ihmettele: olivathan ne nyt aivan taivaallisen hyviä!

Vuohijärven taide- ja kulttuurikeskus korvapuusti

Korvapuusti. Pehmeä. Lämmin. Ihana.

 • Lisäinfoa näyttelystä ja tapahtumakeskuksen toiminnasta löydät [täältä]

Lapsellinen Kouvola

Juna-aseman vieressä hieman syrjäisellä sijainnilla vanhassa koulurakennuksessa sijaitseva Pienoisrautatiemuseo oli myös omalla tavallaan päivän yllättäjä. Lähtökohtaisesti Pienoisrautatiemuseo ei kuulostanut omaan korvaani juurikaan kiinnostavalta, mutta sainpas yllättyä positiivisesti.

Pienoisrautatiemuseo Kouvola sisäänkäynti

Pienoisrautatiemuseo Kouvolan juna-aseman lähettyvillä

Kouvola pienoisrautatiemuseo rautatieasema

Kyllä keravalaista lämmitti!

Kouvola museo

Kouvola ja Kerava. Mahtuu selkeästi samaan paikkaan.

Kun iso puujuna alkoi puksuttelemaan katon rajassa päiden yläpuolella, aloin jo aavistelemaan, että tästähän saattaa tulla mielenkiintoinen ja kiehtova kierros.

Ja totta tulikin. Museon perällä mielikuvitus pääsi valloillen, kun suuri saksalaiseen kaupunkimaisemaan sijoittuva ratapiha alkoi elämään omaa elämäänsä junien puksutellessa sulassa sovussa keskenään. Museon omistaja joutui muutamaan otteeseen tiukkasanaisesti muistuttamaan, ettei liian lähelle taideteosta saisi mennä. Itse jäin kiinni moneen otteeseen, kun nenänpää alkoi hipomaan asemalaituria; Niin oli mielenkiintoista tiirailla pienoismallin mainioita yksityiskohtia, kuten laiturilla suutelevaa pariskuntaa ja hiekkatiellä rymistelevää valkoista hevosvaljakkoa, että väliin unohti olevansa Kouvolassa eikä saksalaisessa rautatiekaupungissa.

Pienoisrautatiemuseo

Hauskoja yksityiskohtia Pienoisrautatiemuseossa

Pienoisrautatiemuseo Kouvola

VR:n junakin liikennöi näillä raiteilla

Pienoisrautatiemuseo Kouvolassa Pienoisrautatiemuseo Kouvola

Kohde on taatusti varma hitti lapsiperheiden keskuudessa, sillä täällä riittää ihmeteltävää kaikenikäisille.

 • Rautatiemuseon aukioloajat ja hinnat voit tarkistaa [täältä]

Toinen erityisen lapsiystävällinen kohde Kouvolassa olisi ollut kauppakeskus Veturi, jonka yli 80 neliön leikkitila olisi kiinnostanut nähdä, mutta jonne ei sitten ehditty enää seuraavana päivänä mennä. Uskoisin kuitenkin, että paikka toimii erityisesti sadepäivien ratoksi.

Alkujaan retkipäivä Kouvolaan kuulosti hieman hupaisalta, mutta kaupunki osasi yllättää, eikä huvittuneisuudelle ollut enää lainkaan sijaa, mitä pidemmälle päivää mentiin. Reissu Repovedelle oli toki päivän parhautta, mutta kaikki muukin retkeen sisältyvä sai Kouvolan näyttäytymään ainakin keravalaisten lasien läpi varsin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta kaupungilta.

Kiitokset täytyy vielä erityisesti osoittaa Visit Kouvolan Hennalle ja Mikaelille, jotka tekivät meidän retkipäivästä todella onnistuneen! Ja kiitos myös reissuseurueelle! Enpä muista koska viimeksi olisin nauranut niin paljon.

* retkipäivän suunnitteli ja toteutti Visit Kouvola

Lisää juttuja Kouvolasta:

SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

10 Comments

 • Suunnaton
  26 elokuun, 2018 at 9:50 pm

  Teillä on varmasti ollut ihan huikea reissu! Repovedelle pitäis kyllä päästä taas. Oon joskus kymmenen vuotta sitten viettänyt siellä yhden viikonlopun melontareissulla, ja oli ihan älyttömän hienoa. Tuo saunalautta ja pienoisrautatiekin kuulostaa aika hauskoilta!

  Reply
  • Outi
   27 elokuun, 2018 at 2:07 pm

   Munkin pitäisi mennä Repovedelle ihan ajan kanssa. Oikeen hävettää, kuinka sinne ei koskaan ole päässyt, sillä mökki on tosiaan niin lähellä. Tänä vuonna me ihan tosissamme siitä jo puhuttiin, joten jospa viimeistään ensi vuonna päästään toteuttamaan kauan haaveiltu patikkareissu.

   Reply
 • Sisko / Hieman_vino
  27 elokuun, 2018 at 7:16 pm

  Teillä oli varmasti kiva päivä. Jos kiinnostaa, miltä Kouvola minun silmin näyttää, voi käydä kurkkaamassa joko blogista tai istagramista. 🙂 https://www.instagram.com/hieman_vino/

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  28 elokuun, 2018 at 1:26 pm

  Ja taas tuli ohitettua mennen tullen Kouvola, kun kävimme Verlassa. Ehkä olisi pitänyt harkita pysähdystä, edes kahvitauon verran – sen verran herkullisen näköinen korvapuusti tuolla Vuohijärvellä. Mutta tällä kertaa nyt näin, eivät ne Verlan munkitkaan huonoja olleet 🙂

  Reply
  • Outi
   13 syyskuun, 2018 at 12:28 am

   Veronassa olen itsekin käynyt useampaan kertaan. Hieno paikka, ja on tainnut tulla munkkeja kun siellä maisteltua 😀

   Reply
 • Sandra
  1 syyskuun, 2018 at 10:38 am

  Repovesi on ehdottomasti Kouvolan alueen helmi! Verlassa olisi pitänyt käydä, mutta se on jäänyt välistä. Muut paikat olivat myös minulle tuntemattomia, vaikka Kouvolassa reilun vuoden asustelinkin. Pitäisi varmaan antaa uusi mahdollisuus kaupungille tällä kertaa ihan vain matkailumielessä 🙂

  Reply
  • Outi
   13 syyskuun, 2018 at 12:43 am

   Kotikaupunkiin sitä tulee jostain syystä harvemmin tutustuttua niin tarkoin. Reissatessa kun sitä kiinnittää niin paljon herkemmin huomiota ympäristöön ja kiinnostuu asioista eri tavalla. Kotiseutumatkaiku on siis varsin varteenotettava keino tutustua omaan asuinympäristöön 😀

   Reply
 • Periaatteen Nainen
  2 syyskuun, 2018 at 10:30 am

  Ooh, näyttää paikalta joka toimisi myös tosi hyvin lasten kanssa (sanoinko juuri näin KOUVOLASTA!?).

  Reply
  • Outi
   13 syyskuun, 2018 at 12:45 am

   Lasten kanssa Kouvola on eritoten varteenotettava matkakohde. Kyllä niin voi sanoa Kouvolasta, ihan syvällä rintaäänellä 😀

   Reply
 • Alexa
  10 syyskuun, 2018 at 1:16 pm

  Wow, It looks wonderful. Thanks for sharing

  Reply

Leave a Reply