fbpx
Menu

Itärannikon helmiä – tutustu upeisiin nähtävyyksiin ja nauti merellisestä tunnelmasta

*paikkoihin tutustuttu Visit Kotka-Haminan pressimatkoilla

Kuinka hyvin sinä tunnet Loviisan ja Kotkan nähtävyydet ja luontokohteet? Jos minulta olisi kysytty tätä viisi vuotta sitten, en luultavasti olisi osannut nimetä yhtäkään. Viimeisten vuosien aikana olen sen sijaan tehnyt yllättävän montakin matkaa Itärannikolle, ja joka kerta olen päässyt oppimaan uutta ja tutustumaan alueen vetonauloihin. Kokemukseni mukaan Itärannikon seutu tarjoaakin matkailijoille upean yhdistelmän kulttuuria, historiaa ja merellistä kauneutta.

Tässä 6 kokemisen arvoista kohdetta Kotkan ja Loviisan seudulta.

1. Sunilan alue Kotkassa

Sunila on Kotkassa sijaitseva tehdas- ja asuinalue, joka tunnetaan modernista arkkitehtuuristaan. Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Sunila on kokonaisuutenaan hieno alue, jossa riittää ihmeteltävää arkkitehtuurista kiinnostuneille. Sunilan silmäterä, yli 400 neliömetrin kokoinen Kantola toimi Sunilan tehtaanjohtajan edustuskotina, ja nykyään tilaa voi vuokrata esimerkiksi kokous- tai juhlatilaksi.

Vehreällä Sunilan tehdas- ja asuinalueella vaeltelu tuntuu pieneltä aikahypyltä, jota värittää Sunilan elämää vuosikymmenet kokeneen oppaan tarinat.

Sunilan Kantola Kotka
Sunilan Kantola

2. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja sijaitsee Kotkassa ja tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen keisarilliseen elämään. Nykyään museokäytössä oleva nähtävyys toimi aikoinaan Venäjän tsaari Aleksanteri III:n kesäasuntona. Keisari vietti Langinkoskella perheensä kanssa kaikkiaan viisi kesää kalastaen ja nauttien hienoista koskimaisemista. Langinkosken alue on itsessään jo näkemisen arvoinen hienojen rakennusten ja upean luontonsa ansiosta, mutta museoalueen opastetun kierroksen avulla keisarilliseen elämään ja tarinoihin pääsee sukeltamaan pintaa syvemmälle.

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja sijaitsee vajaa 10 kilometriä Kotkasta. Kotkan keskustasta tänne pääsee oman auton lisäksi julkisen liikenteen avulla. Tänä kesänä (2023) Langinkoskelle pääsee myös yhteysalus M/S Tuulalla, joka risteilee Kotkan Katariinanpuiston ja Langinkosken välillä.

Langinkosken kalastusmaja
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

3. Ravintola Keisarinsatama: Makunautintoja meren äärellä

Ravintola Keisarinsatama tarjoaa herkullisia makuelämyksiä upeassa merellisessä ympäristössä. Ravintola on helppo yhdistää muun muassa Langinkosken vierailuun, mutta hieno tehdasmainen miljöö on niin kutsuva, että tänne sopii tulla piipahtamaan myös ihan muuten vaan.

Ravintola keisarinsatama

4. Kaunissaari: Luonnonkauneutta saaristossa

Kaunissaari on idyllinen saari Kotkan edustalla. Kaunissaaren vertaista lomasaarta on vaikea etsiä, ja tänne pääseekin helposti piipahtamaan Kotkan Sapokasta lähtevällä yhteysaluksella. Saaren upeat hiekkarannat ja kirkas merivesi kuljettavat oitis lomatunnelmaan. Jos rantaloma ei ole sinun juttusi, pääsee saarella tekemään kävelyretkiä saaren luontopoluilla tai tutustumaan saareen kulttuuriin Kaunissaaren saaristolaismuseossa.

Lue suosittu juttuni Kotkan (tai Pyhtään) Kaunissaaresta!

Kaunissaari Pyhtää
Kaunissaaren maja
Kaunissaaren saaristolaismuseo

5. Haapasaari: Kotkan saariston helmi

Haapasaari on niin ikään viehättävä saari Kotkan edustalla, jossa pääsee nautiskelemaan ihastuttavasta saaristolaistunnelmasta. Toisin kuin Kaunissaaressa, Haapasaaressa ainoa virallinen majoitusmahdollisuus matkailijoille on koulumajoitus, mutta omalla teltalla majoittuminen lienee joissain osia saarta sallittua.

Haapasaaren nähtävyyksinä mainittakoon 1858 valmistunut kaunis puukirkko.

Haapasaari Kotka
Haapasaari Korka

6. Strömforsin ruukki Loviisassa ja upea jurttasauna

Strömforsin ruukki Loviisassa tarjoaa mielenkiintoisen matkan menneisyyteen. Ruukkialueella voit tutustua historiallisiin puutaloihin tai piipahtaa pienissä käsityöläisten putiikeissa. Elämysten metsästäjille ja saunomista rakastavilla Strömfors Hyvinvointi Wellnessin ylläpitämä jurttasauna on heidän omien sanojensa mukaan ”elämys, joka ei unohdu”. Ja tähän lausahdukseen voin hyvinkin samaistua. Pehmeämpiä löylyjä kun on vaikea hakea.

Luonto on Strömforsissa myös vahvasti läsnä, ja aivan lähimaastosta lähteekin kenties eteläisen Suomen yksi hienoimmista patikkareiteistä Kukuljärven kierros (Toisiin maisemiin-blogi).

Strömforsin ruukki
Strömforsin ruukki (2)
Strömfors jurttasauna

No Comments

    Leave a Reply