fbpx
Menu

Leonardo da Vincin jalanjäljillä

Leonardo da Vinci, Italia. Syyskuisella Italian matkallamme majoituimme pikkuruisen Vinci-nimisen kylän laitamilla. En ollut ennen reissua kuullut koko paikasta, joskaan en kovin monesta muustakaan toscanalaisesta pikkukylästä. Vinci sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Firenzestä, joten se on mainio päiväretkikohde tukikohtaansa Firenzessä pitäville. Majapaikkamme sijaitsi aivan kylän vieressä läheisellä kukkulalla.

Asiaa tarkemmin ajateltuna, olisi ehkä voinut päätellä, että kylän nimi liittyy jollain tapaa kuuluisaan kuvataiteilijaan Leonardo da Vinciin. Olimme tulleet siis maailmankuulun neropatin kotikonnuille.

P1010183 (3)

Leonardo da Vincin synnyinkodille

Leonardo da Vinci, eli sananmukaisesti Leonardo Vincistä, syntyi Vincin kukkulakaupungissa vuonna 1452. Ensimmäiset elinvuotensa hän asui läheisessä Anchianon kylässä ja Leonardon synnyinkoti toimiikin nykyään museona. Ajelimme villaltamme noin parinkymmenen minuutin matkan museolle ja taivastelimme matkalla upeita viiniviljelmin ja oliivipuuplantaasein koristeltuja toscanalaisia kukkulamaisemia.

P1010188 (3)

Da Vincin synnyinkoti on upealla paikalla keskellä kumpuleivaa maastoa ja hopeina hohtavia oliivipuulehtoja. Kaikki ympärillä on verheää ja kukkulan rinteitä koristaa viiniköynnökset. Lintuset visertävät ja tunnelma maaseudulla on rauhallinen vaikka paikalla on muutama muukin maltillisen kokoinen turistiryhmä. Elellään syyskuun alkua.

Maksamme 11 euron sisäänpääsymaksun, johon kuuluu myös sisäänpääsy mittavampaan kaupungissa sijaitsevaan Leonardo-museoon . Sinänsä synnyinkodin näyttely on rakennettu hienosti hyödyntäen osittain myös nykytekniikkaa, mutta kokonaisuudessaan museon sisältö jäi itselleni vähän vaisuksi. Lipunmyynnistä vasemmalla sijaitsi interaktiivinen valkokangas, josta pääsi kättään heilauttamalla uppoammaan sisälle da Vincin kenties kuuluisimman maalauksen Viimeisen ehtoollisen yksityiskohtiin.

Viereisen rakennuksen 3-huoneisessa näyttelyssä kerrottiin enemmän da Vincin elämästä ja historiasta. Mahdollisuus olisi ollut kuunnella ja katsella luonnollisessa koossa olevan Leonardo-hologrammin esittämää elämäntarinaa, mikä olisi ollut kuuleman perusteella varsin vaikuttava esitys, mutta minulta meni tämä(kin) osio täysin ohi, kuten niin moni muukin näyttelyn yksityiskohdista. Lahkeessa roikkuva puolitoistavuotias neiti piti kiitettävän hyvin huolen siitä, ettei museokierrokselle jäänyt huomiokykyä kovinkaan paljoa.

Kaiken kaikkiaan Leonardon synnyinkoti on käymisen arvoinen paikka ja sinänsä lapsenkin kanssa museoalueella liikkuminen on ihan vaivatonta, mutta jos saisin valita uudelleen, ajoittaisin kierrokseni lapsen päiväunien aikaan. Näin museosta (kuin museosta) saisi takuulla enemmän irti.

Synnyinkodille pääsemiseen on muutama eri vaihtoehto, ja jos et liiku omalla autolla kulkee myös julkinen bussiliikenne tänne. Vannoutuneimmat da Vinci-fanit kuitenkin tekevät matkan jalkaisin kolme kilometriä pitkää Green Routea pitkin, joka johdattaa pyhiinvaeltajat viimein Vincin kylästä Leonardon synnyinkodille. Tie ei liene kovinkaan vaikeakulkuinen mäkisestä maastosta huolimatta, sillä näimme myös useamman vanhemman rouvan jolkottelevan alas polkua varmoin askelin.

P1010233 (3)

P1010208 (3)

Vincissä da Vinci on läsnä kaikkialla

Me emme valinneet Green Routea, vaan hyppäsimme takaisin yksityisautoomme ja laskettelimme noin kymmenessä minuutissa alas Vinciin.

Taiteilija on läsnä kaupungin joka kolkassa ja suurin nähtävyys on Leonardo-museo. Kävimme melko nopean raapaisun museossa, vaikka tämä minua olisi kiinnostanut paljonkin. Emme olleet todellakaan laskeneet hyvin sitä, että seurueen taaperot olivat jo kovin väsyneitä ja nälkäisiä, eikä museoissa kiertely niissä hetkissä ole välttämättä se kaikista herkullisin vaihtoehto. Sen sijaan vanhemmalle lapselle museo on varmasti todella mielenkiintoinen ja opettavainen.

Museosta on tehty interaktiivinen, joten joitain osiota pääsee itse myös näpelöimään.

P1010215 (3)

P1010222 (3)

Museossa pääsee tutustumaan muun muassa da Vincin kehittelemiin laitteisiin ja koneisiin, sekä ihmettelemään hänen luonnostelemiaan anatomiamalleja. Museosta on tehty interaktiivinen, joten joitain osiota pääsee itse myös näpelöimään. Anatomiaosiosta olisin itse syttynyt ihan hulluna ja luultavasti kuluttanut puolikkaan päivän tilanteen niin salliessa, mutta päällipuolinen raapaisu museoon sai riittää tällä erää.

Museon lisäksi Vincin kaupungissa kannattaa käydä kurkkaamassa Vitruviuksen mies ja sen takaa aukeavat hienot maisemat, kenties istahtaa terassille vilvoittelemaan ja aistimaan kaupungin tunnelmaa sekä eksymään kaupungin ihanille pienille kujille. Kaupunki on kaikkinensa kaunis ja vehreä.

Matkamuistomyymälöitä on myös siellä täällä, ja itsekin taisin muutaman anatomiapiirrustuksen napata mukaani. Missähän ne muuten lienevät pölyttymässä tällä hetkellä….?

P1010231 (3)

P1010205 (3)

P1010203 (3)

Vaikka toisin voisi kuvitella, Vinci oli kaupunkina varsin maltillisesti turistien kansoittama. Iso laumoja ei juurikaan edes sesonkiaikaan näkynyt, joskaan syyskuu ei taida se kaikken vilkkain kuukausi olla. Firenzestä tänne pääsee omalla autolla tai opastetun kierroksen voimin. Julkisella liikenteellä ei Vinciin ainakaan ihan vaivattomasti taida päästä.

Jos haluat yhdistää nämä kaksi museota Vincin virailuusi, suosittelen varaamaan kaupungille koko päivän. Hyvä idea on tutustua myös museon kattaviin verkkosivuihin, jos haluat maksimoida Vinci-elämyksesi.

Oletko käynyt Vincissä, ja mistä pidit eniten?

P1010216 (3)

 

Lue lisää:

No Comments

    Leave a Reply