Olen haaveillut reissusta Tukholmaan jo pitkään. Kuulostaa aika hassulta, sillä onhan Tukholmassa tullut käytyä vaikka kuinka ja usein. Reissut ovat olleet tosin näitä kuuluisia ruotsinlaivoja, joten Tukholman tuntemus on luokkaa Sergels torg ja Drottninggatan. Tästä syystä olen jo pidemmän aikaa haaveillut kunnon reissusta naapurivaltion pääkaupunkiin, jolloin voisin tutustua paikkaan pikkasen syvemmin. Päätin siis kierrellä lapsen kanssa Tukholmassa kaksin ja tutkia kaupunkia lapsen näkökulma.
Tämä olisi ensimmäinen reissumme kahdestaan, joten jännitin matkalle lähtöä ihan vietävästi! Siis niin paljon, että hädin tuskin uskalsin reissua edeltävänä yönä nukkua. Viimeksi olen jännittänyt näin paljon ennen ensimmäistä pidempää reissuani, joka suuntautui Meksikoon vuonna 2005. Sinänsä virkistävää, sillä olikin jo unohtanut, miltä tämän tasoinen reissujännitys tuntuu. Se kun perhoset pörräävät vatsassa ja hiukan oksettaa.
Eikä ole myöskään vitsi se, että aamulla suunnittelin jo tosissani jättäväni matkan välistä. Jänishousu. Mutta toisaalta ihan infernaalinen väsymyskin painoi, sillä unta oli tullut noin 4 tuntia, eikä jumalattoman väsyneenä taaperon kanssa matkustaminen tuntunut kaikista herkullisimmalta idealta.
Lähdinpä silti kuitenkin, ja hyvä niin, sillä kaikki meni loppujen lopuksi paljon paremmin, mitä uskalsin edes toivoa.
Lapsen kanssa Tukholmassa – Mukana pelkät käsimatkatavarat
Kuten nykyään lähes aina reittilennoilla, ruumaan laitettavista matkalaukuista tulee maksaa erikseen. Päätin säästää, kuten aina, ja sulloin meidän kahden tavarat pieneen reppuun. Kahdeksi päiväksi ei onneksi niin kamalasti tavaraa tarvitsekaan….paitsi että kun mukaan tulee lapsen leluja, vaippoja ja ruokaa, ei laukkuun sitten oikeen muuta meinannut mahtuakaan. Repun lisäksi mukana roikkui vielä kangaskassi, josta lennolla pystyisin nopeasti noukkimaan leluja ja ruokaa.
Kuulostaa ihan hallittavalta määrältä tavaraa, mutta kun peruslaukkujen lisäksi kantorepussa kulkee vielä rimpuileva kymmenenkiloinen, oli tällä mammalla paikka paikoin hiukan tukalat oltavat.
”Kylläpä ne äidit joutuvat hikoilemaan lastensa kanssa” totesi mieskin check in-tiskillä, kun lapsi roikkui kantorepussa pää alaspäin huutaen minun kyykkiessä ja taistellessa matkarattaiden kanssa, jotka eivät meinanneet kirveelläkään taittua kasaan.
”Kiitti. Toihan helpotti.” ajattelin, ja siinä samassa herra vissiin huomasi, että mulla on oikeasti vähän hankalaa ja riensi kaikkien onneksi apuun.
Lentokoneessa tavaroiden kanssa kikkailu meni oikeastaan todella hyvin. Meillä oli molempiin suuntiin koko penkkirivi ihan omassa käytössämme, joten täysin realistista kuvaa lentomatkustamisesta kaksin taaperon kanssa en saanut. Nyt kun kaikki tavarat pystyi levittämään ympäriinsä ja laskea tarvittaessa neidin käsistään hetkeksi viereiselle penkille, niin homma tuntui jopa helpolta. Sen lisäksi menomatkalla tyttö nukahti syliini ihan siltä istumalta kun koneen pyörät nousivat ilmaan eli aika easy peasy keikka!
Kuitenkin jos nyt saisin valita, laittaisin vastaavanlaisella reissulla kaiken ylimääräisen tavaran ruumaan. Välillä se touhu vaati nimittäin aikamoista tahdonvoimaa, kun kaikki laukut olivat tupaten täynnä rojua, mitään etsimää ei meinannut löytää, ja sitten kun löysin, niin joku kasseista levähti keskelle lentokentän käytävää samalla kun lapsi kiekuu väsymystään ja nälkäänsä, ja samalla vielä huomaat hävittäneesi puhelimesi. True story. Ja tämän jälkeen ei enää kuulostakaan yhtään siltä, että olipas easy peasy reissu..
Kuinka lapsiystävällisenä koin kaupungin?
Lapsen kanssa Tukholmassa – Ravintolassa lapsen kanssa
En ollut ajatellutkaan, että Tukholman käytännöt esimerkiksi lapsen kanssa ravintolaan mentäessä olisivat jotenkin Helsingistä poikkeavat. Aloin ennen reissua kuitenkin hieman googlettelemaan Tukholman lapsiystävällisiä ravintoloita, ja usemmasta lähteestä tuli ilmi, ettei sellaisia käytännössä ole. Tukholman ravintoloissa lapsiin suhtaudutaan ilmeisesti hiukan penseästi eikä rattaita saa tai pysty ottamaan sisään useampaankaan paikkaan. Kyseessä on ilmeisesti jokin paloturvallisuusohjeistus.
Monessa lähteessä lapsiperheitä ohjattiin käyttämään ensisijaisesti kauppakeskusten food courteja, eikä siinä sinänsä mitään, sillä ainakin Kungsgatanin K25-ravintolamaailma vaikutti todella pätevältä paikalta ja varsinkin näin yksin reissatessa tällaiset paikat ovat hyvinkin varteenotettavia ruokamestoja. Näiden tietojen jälkeen kuitenkin hiukan arastelin oikeastaan mihinkään ravintolaan tunkemista tytön kanssa, enkä saanut haaveilemiani rauhallisia lounashetkiäkään tytön nukkuessa päiväuniaan rattaissa. Ruoka on kuitenkin aika tärkeässä roolissa aina reissuilla, joten hiukan tämä kyllä kieltämättä laski Tukholman pisteitä silmissäni.
Tekemistä lapsiperheelle
Sen sijaan kaikessa muussa Tukholma tuntui olevan hyvinkin lapsiystävällinen ja perheille suuntautuvaa tekemistä kaupungissa riittää. Yksistään Djurgårdenin puistoalueella riittää tekemistä moneksi päiväksi ja uskon, että minkä ikäisen tenavan tahansa saa taatusti viihdytettyä Djurgårdenin lukemattomissa aktiviteeteissa.
On Vasa-museota, biologista museota, ulkoilmamuseota, huvipuistoa, eläinpuistoa tai vaikka ihan vaan merenrantapuistoa. Meidän tyttö on tosin vielä niin pieni, etten kokenut tarpeelliseksi viedä häntä huvipuistoihin tai satutaloihin, mutta sen sijaan oma kiinnostukseni vei meidät Vasa-museoon, ja sitä uskallan suositella jokaiselle pienelle ja isommallekin väelle. Tästä kuitenkin lisää myöhemmin.
Alla olevista linkeistä löytyy todella hyviä vinkkejä lapsiperheen Tukholmaan, joten jos yrität keksiä tekemistä perheellesi niin lukaisepa ihmeessä nämä kaksi juttua ja inspiroidu!
- Lue ja ihastu Lähinnä Kauempana-blogin Katin kirjoittamaan juttuun Junibackenista
- Lähtöportti-blogin Mikan jutusta inspiraatioita lapselliseen Tukholmaan
Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka lapsen kanssa Tukholmassa on Segels torgilla olevan Kulturhusetin yläkerrassa sijaitseva lastenkirjasto. Rum för Barn on 0-9 -vuotiaille lapsille suunnattu yksi kokonainen kirjastokerros, jossa on lupa kiipeillä, leikkiä ja lueskella. Yksin tai yhdessä. Kirjasto oli ihan loistava sadepäivän pakopaikka, jossa lapsi sai ihan vapaasti toteuttaa itseään muiden kaltaistensa joukossa. Kaapeissa sai vapaasti ottaa palapelejä ja muita leikkikaluja omaan käyttöönsä, ja vartavasten kiipeilyyn suunnitellut tasanteet olivat ihan mainioita paikkoja kuluttaa ylimääräistä energiaa. Tästä voisi Suomen kirjastotkin ottaa hiukan mallia! Huomionarvoista on, että rattaat tulee jättää pohjakerroksen vaunuparkkiin.
Kirjaston aukioloajat kannattaa tarkistaa täältä.
Julkinen liikenne rattaiden kanssa
Tukholmassa on ihan mahdottoman hyvä julkisen liikenteen verkosto. Metroverkosto on laaja, busseja kulkee joka kolkkaan ja ratikallakin pystyy huristelemaan yllättävän pitkälle. Itse suosin busseja, sillä Tukholmassa rattaiden kanssa matkustaville bussit ovat ilmaisia. Metroasemilla ei myöskään aina ole hissimahdollisuutta, joten en jaksanut nähdä sitä vaivaa, että olisin ottanut selvää mitä pysäkkejä pystyn käyttämään ja mitä en. Yhden kerran katsoin parhaaksi hypätä metroon, mutta vaikka kyseessä ei ollut edes pahin ruuhka aika, oli lapsen kanssa täydessä metrossa matkustaminen hiukan tukalaa. Ratikoissakin rattaiden kanssa matkustavilla tulee olla normaali voimassa oleva matkalippu, joten ehdottomasti suosittelen käyttämään vaunujen ja rattaiden kanssa bussia.
Summa Summarum
Yleinen tunnelma Tukholmassa tuntui olevan hyvinkin lapsimyönteinen. Leikkipuistot olivat todella siistejä ja niihin oli selkeästi panostettu hiukan enemmän, kuin mitä näihin kotikulmien puistoihin on tottunut.
Vaikka ravintola-asia jäi hieman kalvamaan, ei Tukholman käytäntöjä kannata säikähtää. Monessa paikassa luki, että jos on aikeissa mennä illallistamaan lapsen kanssa, kannattaa ravintolaan soittaa ja kysyä ennakkoon, onko taaperon kanssa tuleminen illallisaikaan ok. Vaikka tämä tuntuukin vähän hassulta, niin ainakin itse varmistaisin asian ihan oman mielenrauhanikin takia.
Yleisesti ottaen mä olen niin onnellinen, että uskalsin ottaa askeleen ja lähteä meidän rimpuilijan kanssa kaksin reissuun. Vaikken Tukholmasta nyt mitään erityisiä WAU-elämyksiä saanut tai lähtenyt edes hakemaankaan, niin tämä loi kyllä uskoa siihen, että lapsen kanssa kaksin reissaaminen on täysin hallittavissa.
Sen minkä vielä tekisin toisin niin varmistaisin, että hotellihuoneessa tai huoneistossa olisi kunnon hissi, mihin rattaat mahtuvat ilman ihmeellisempiä taikatemppuja. Olin katsonut, että meidän hotellissa hissi on, mutta ei katutasossa eikä sellainen, että sinne todellakaan mahtuisi yhtään isompaa objektia mukaan. Siitäkin selvittiin, mutta aikamoista hikoilua se silti oli joka päivä mennen tullen. Reissu lapsen kanssa Tukholmassa oli kaikkinensa hyvinkin onnistunut!
Lisää lapsen kanssa matkailusta:
- Road trip lapsen kanssa – vinkit onnelliseen perhematkaan
- Lokakuinen äiti-tytär road trip Itä-Viroon
SEURAA SOMESSA:
7 Comments
Rosa
29 huhtikuun, 2018 at 11:37 pmOli hauska lukea sun Tukholma kokemuksia, koska me ollaan rampattu viime aikoina siellä tosi paljon. Yleensä ollaan oltu vain päivä, mutta joulukuussa yövyimme pari yötä.
Mulla on mennyt täysin ohi, että Stockiksessa ollaan nihkeitä taaperoiden ravintolavierailuille. Tämä ei tullut esiin edes joulukuussa, mutta emme silloin syöneet kovinkaan erikoisissa paikoissa. Täytyykin paneutua asiaan.
Tukholma ei ole ihan niin esteetön kuin Helsinki ja useamman kerran olen rattaita kannellut metroasemalla.
Outi
2 toukokuun, 2018 at 1:33 pmTukholma ei tosiaan ollut niin esteetön kuin Helsinki, mistä olin jopa vähän yllättynyt. Olin odottanut ehkä jopa vähän enemmän lapsiystävällistä kaupunkia kuin Helsinki, mutta tässä jouduin hieman pettymään. Yllätti itseänikin todella paljon tuo, että ravintoloissa ollaan hiukan nihkeitä lapsia kohtaan. Ei sillä, että mä olisin sitä itse varsinaisesti kokenut, mutta kyllä siitä aika monessa paikassa oltiin kirjoiteltu. Se oli mun mielestä vähän outoa, vaikka tietyllä tavalla toki ymmärränkin sen…
Tiia/ReiseReise
30 huhtikuun, 2018 at 1:06 pmNykyään on tosi mielenkiintoista lukea matkustelusta lapsen kanssa, kun omakin on (toivottavasti) pian tulossa. Kyllä sitä vaan katsoo maailmaa vähän eri silmin. Voisin kanssa mennä taaperon kanssa Tukholmaan tai vähän isomman kanssa Peppi Pitkätossun talolle. Varmaan vasta ensi vuonna hankitaan lapselle passi, niin on aikaa ottaa kaikki vinkit talteen. 🙂
Outi
2 toukokuun, 2018 at 1:34 pmTukholma on todella kiva kohde lapsen kanssa, mutta ehkä tosiaan odottaisin muutaman vuoden vielä, niin saisi enemmän irti noista kaikista aktiviteeteista. Kyllä se maailma avautuu lapsen myötä. Ja sulkeutuukin jostain muualta. Ainakin reissut joutuu suunnittelemaan hiukan eri näkökulmia tutkaillen 🙂
Mika / Lähtöportti
2 toukokuun, 2018 at 1:44 pmKuulostaa kovin tutulta tämä, että Tukholma (Drottninggatan) oli niin nähty risteilyillä, ettei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Onneksi lasten kanssa avautuikin ihan toisenlainen kaupunki. Hienoa kun uskalsit lähteä lapsen kanssa kahdestaan, tämä antaa varmasti uskoa että isommatkin reissut onnistuu 🙂 Tukholman metron hisseihin tuli joskus tutustuttua urakalla ja busseillakin on kuljettu. Ainoa ongelma busseissa on oikeastaan se, jos ”rataskiintiö” on täynnä eikä yksinkertaisesti enää mahdu sisään. Niinkin joskus kävi, mutta lapsi vilkutti silti iloisesti bussin perään 😀 Kiitos linkkauksesta!
Outi
3 toukokuun, 2018 at 1:21 pmLuin myös, että ruuhkabusseihin ei aina saakaan rattaiden kanssa mennä ilmaiseksi, mutta mä en törmännyt tähän. Liekö totta vai ei. Eikä myöskään rataskiintiö sattunut kohdalle. Aika tyhjillä busseilla pääsin matkustamaan.
Kyllä mä sanoisin, että Tukholma on nimenomaan vähän vanhemmille lapsille reissukohteena parempi. Toisaalta varmaan aika monet kohteet ovat, kun vanhempia alkaa oikeasti jo vähän kiinnostamaankin ympärillä oleva maailma pikkasen eri tavalla ja voi oikeasti valikoida paikkoja lastenkin kiinnostusten mukaan. Mutta pienen lapsen kanssa reissaamisessa on se hyvä puoli, että ei tarvitse vielä kysellä, että mikä kiinnostaa 🙂
Kohteena maailma
4 toukokuun, 2018 at 11:42 pmItse olen neljän lapsen isänä pyörinyt hyvin eri ikäisten muksujen kanssa Tukholmassa useaan otteeseen. Mun mielestä Tukholma on mahtava kohde lapsiperheille, mutta myöskin pelkkien aikuisten reissuille. Tukholmassa on ihmisen hyvä olla, seurueesta riippumatta. Nim. kerran vuodessa keskimäärin Tukholmassa