*pressimatka Visit Åland ja Tallink Silja Suomi
Kuinka moni on kuluneen vuoden aikana matkustanut laivalla Ahvenanmaalle? Kuinka moni on kuluneen vuoden aikana edes suunnitellut sitä? Entä kuinka moni aikoo tulevana kesänä matkustaa Ahvenanmaalle? Minä, minä ja minä! Laivalla Helsingistä Ahvenanmaalle ja pari päivää maissa, jona aikana ehtii hyvin kiertämään parhaat pyöräreitit tai upeimmat retkikohteet. Kuulostaa houkuttelevalta, eikös vain!?
Ahvenanmaa on näyttäytynyt minulle ennen kaikkea pyöräilykohteena, sipsitehtaana ja olutpanimona. Näistä kolmesta ainakin pyöräilystä Ahvenanmaalla puhutaan paljon, ja siitähän minäkin olen vuosikauden vouhottanut. Mitään sen asian eteen en kuitenkaan ole tehnyt, ja toivonkin tämän vuoden olevan muutos siinäkin suhteessa.
Mutta kuinka moni on ajatellut Ahvenanmaata puhtaasti retkeilykohteena? Täytyy myöntää, etten minä ainakaan. Yhden yhtä kertaa.. ennen tämän kevään pressimatkaa.
Laivalla Turusta Ahvenanmaalle ja Bomarsundin vaellusreitille
Tällä kertaa menimme laivalla Ahvenanmaalle Turusta käsin. Helsingistä lähdettäessä matka-aika tällä reitillä venähtää melko pitkäksi, mutta itse laivan lähtö ja saapumisajat ovat kuitenkin tuhannesti järkevämmät Turku-Maarianhamina-Turku -reitillä kuin Helsinki-Maarianhamina-Helsinki -reitillä.
Kuinkahan monta kertaa olen pohtinut sitä, miksei Ahvenanmaan matkailusta Helsingistä käsin ole tehty tavallista turistia paremmin palvelevaa? Varmaan sillekin löytyy käypä selitys, mutta mikä parasta, enää ei tarvitse marista! Silja Line avaa ainakin kesää vasten reitin, joka muistuttaa aikataulullisesti Helsinki-Tukholma-Helsinki -reittiä.
Tallink Siljan M/S Galaxy ammotti tyhjyyttään koko matkan ajan. Lieköhän ihmiset omissa poteroissaan vai kotinurkissaan? Oli miten oli, kummatkin erittäin ymmärrettäviä vaihtoehtoja. Autio laiva tuntui väliin jopa aavemaiselta laivan yleiseen iloiseen, toisinaan jopa riehakkaaseen tunnelmaan verrattuna.
En kuitenkaan valittanut. Oli mukava istuskella omassa rauhassaan siinä ainokaisessa avoinna olevassa kahvilassa ilman pelkoa ja ahdistusta ihmismassoista.
Maarianhaminasta Bomarsundiin
Matkaa Maarianhaminan satamasta Bomarsundin linnoituksille ja vaellusreitille kertyy noin 30 kilometriä. Paikan saavuttaminen on helpointa omalla autolla, vaikkei matka pyörälläkään liian pitkäksi venähtäisi. Julkista liikennettä harkitsevan kannattaa tarkistaa reitit täältä.
Bomarsundin vaellusreitti sijaitseen Ahvenanmaalla Sundin kunnassa. Vaellusreitti on kokonaisuudessaan 4,2 kilometriä pitkä ja kulkee läpi Bomarsundin linnanraunioiden. Huonohkon kelin vuoksi kuljimme reitin vain osittain, sillä sadevesi oli tehnyt kivikkoisesta maastosta hieman vaarallisen. Kivet olivat liukkaita ja korkeuserojakin oli ihan kiitettävästi. Liukastumisen vaara oli todellinen.
Korkeuserot tekivät reitistä kuitenkin mielenkiintoisen, sillä reitin varrelle mahtuu usempi hieno näköalapaikka. Mistähän tuo kirkkaan vihreänä hohtava meren väri saa alkunsa?
Mielenkiintoisinta reitissä oli kuitenkin sen vanha sodanaikainen historia. Bomarsundin taistelu käytiin vuonna 1854 osana Oolannin sodan taisteluita. Sodan aikana Bomarsundin linnoitukset olivat vielä osittain keskeneräisiä, sillä kahdestatoista tornista oltiin saatu valmiiksi vain kolme. Sodan pommituksissa tornit tuhoutuivat lähes täysin.
Parhaiten taisteluista on säilynyt Nötvikin torni. Upealla paikalla nököttävät rauniot pistävät hiukan hiljaisesti. Minkähänlainen paikka on ollut parhaimpina kukoistuskausinaan?
Bomarsundin vaellusreitti on keskivaativa reitti maastonsa puolesta ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Patikkapolulla reisien lisäksi kunnolla töihin joutuu kameran laukaisin. Upeat jylhät maisemat pakottavat pysähtelemään tuon tuosta.
Bomarsundin vaellusreitti oli mielenkiintoinen niin maisemiensa kuin historiansakin puolesta. Ja täytyy kyllä sanoa, että kipinä Ahvenanmaan retkeilyreittejä kohtaan alkoi kytemään toden teolla. Minkähän muunlaisia patikkapolkuja tältä mielenkiintoiselta saareltamme löytyy….?
Tsekkaa myös nämä retkipaikat Ahvenanmaalla
Nåtön luontopolku sijaitsee Nåtön saaren pohjoisosassa luonnonsuojelualueella. Helppo reitti toimii myös lapsien kanssa, sillä maasto on tasaista. Hienot merenrantamaisemat ja keväällä puhkeava kukkaloisto hivelee silmää. Reitin varrelta löytyy myös yksi tulentekopaikka.
Paddleboden – vuokraa kanootit, kajakit ja suppilaudat ja tutustu Ahvenanmaahan vesiltä käsin. Osana pressimatkaa kävimme tutustumassa kanoottivuokraamoon, joka sijaitsee aivan Maarianhaminan kupeessa. Henkilökunta vaikutti asiaansa omistautuneelta ja innokkaalta. Pyörämatkaakaan Maarianhaminan keskustasta ei vuokraamolle kertynyt kuin kolmisen kilometriä.
Grottstigen vaikuttaa omaan korvaan myös hienolta ja käymisen arvoiselta retkeilyreitiltä. Kuvauksen perusteella reitistä tulee hiukan mieleen Bormarsundin vaellusreitti. Jylhiä kallioita ja upeita maisemia. Reitti on 4,7 kilometriä pitkä, joten pituutensakin puolesta olisi juuri sopivan päiväpatikan mittainen.
Retkeily Ahvenanmaalla on kasvussa ja polkuja onkin viime vuosina kunnostettu ahkerasti. Äkkiseltään katsottuna laavupaikat ja mantereen kansallispuistoista tutut tulentekopaikat ovat hiukan kortilla, mutta jospa Ahvenanmaallekin alettaisiin pikku hiljaa retkeilybuumin kasvaessa panostaa myös tähän puoleen.
Syksyä ajatellen pidä mielessä myös tämä Sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla!
SEURAA SOMESSA:
1 Comment
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
6 kesäkuun, 2021 at 8:32 pmItse en ole matkustanut laivalla kuluneen vuoden aikana Ahvenanmaalle, enkä ole sitä suunnitellutkaan. Sen sijaan, Ahvenanmaalle ja saaristoon aion kyllä matkustaa, mutta pyörällä. Odotan matkaa jo aika paljon, niin on kiva lukea juttuja Ahvenanmaasta, erityisesti itseäni eniten kiinnostavasta näkökulmasta. Alustavan suunnitelman mukaan olisi tarkoitus kiertää nuo kaikki mainitsemasi polut siellä!