Lomasesongin käydessä kuumana miettii monikin tällä hetkellä, miten saa lääkkeet matkalle mukaan ja miten lääkkeiden kuljettaminen lentokoneeseen onnistuu kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Apteekissa meiltä kysellään paljon lääkkeistä matkan aikana. Saako omia lääkkeitä kuljettaa käsimatkatavaroissa? Pitääkö lääkkeet laittaa ruumaan, ja mitä dokumentteja täytyy olla mukana? Saanko ylipäänsä kuljettaa omia lääkkeitäni kohdemaahan? Ja täytyy kyllä myöntää, että aika monesti joudun turvautumaan muiden viranomaislähteiden puoleen, sillä esim. maakohtaiset rajoitukset lääkkeiden maahantuonnista vaihtelevat paljonkin.
Oli mukanasi sitten säännöllinen lääkitys, tilapäinen lääkekuuri, lapsen lääkkeet tai vaikka vain tarvittaessa mukaan otettavia pillereitä, kannattaa sääntöihin ja määräyksiin tutustua kunnolla etukäteen. Paitsi se, mitä tulli on mieltä minkäkin lääkkeen kuljetuksesta maan rajojen yli, myös yhtä tärkeää jossei tärkempääkin on se, mitä mieltä kohdemaa on kyseisten lääkkeiden viennistä maahan.
Kokosin tähän juttuun omasta mielestäni oleellisimmat asiat lääkkeiden kuljettamisesta lennolle ja ylipäänsä kotimaan rajojen ulkopuolelle. Tässä siis kattava tietopaketti siitä, miten lääkkeet kuljetetaan oikeaoppisesti matkatavaroissa, ja mistä löytyy virallinen tieto mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lääkkeet matkalle : Perusasiat haltuun
Perussääntönä pidetään sitä, että henkilökohtaiset lääkkeet kuljetettaisiin mukana käsimatkatavaroissa. Jos sattuu niin, että ruumassa kulkeutuva matkalaukku häviää, et joudu pulaan, jos tarpeellinen määrä lääkkeitä löytyy käsimatkatavaroistasi. Älä siis lykkää koko lääkearsenaaliasi ruumaan – tai mielellään ei ollenkaan – vaan pidä elintärkeät lääkkeet mukanasi käsimatkatavaroissa! Isoja lääkemääriä käyttävälle tämä voi toki tuottaa hiukan päänvaivaa, sillä lääkepakkaukset voivat joskus olla isoja ja viedä paljon tilaa. Lääkkeet kun suositellaan kuljetettavaksi alkuperäispakkauksessa apteekin ohjetarran kera.
Suositus on, että mukana olisi ainakin ylimääräisen viikon tarvetta vastaava määrä lääkkeitä sen varalta, että lentosi viivästyy tai siirtyy syystä tai toisesta suunniteltua myöhäisemmälle. Eli, jos lomamatkasi pituus on kaksi viikkoa, varaudu ainakin kolmen viikon lääkkeisiin. Better safe than sorry!
Suurimmalle osalle varmasti itsestäänselvä asia on se, että lääkemääräykset kannattaa – ja pitää – aina olla mukana niistä lääkkeistä, joita kuljetat mukanasi matkalle. Käy tulostamassa apteekissa matkalle mukaan otettava jäljennös resepteistäsi, jossa kaikki tarpeellinen tieto löytyy myös englanniksi. Näin et ainakaan joudu kielimuurin kanssa ongelmiin. Joissain apteekeissa paperin pystyy tulostamaan ilmaiseksi, joskus tulosteesta joutuu maksamaan muutamasta kymmensenttisestä muutamaan euroon. Tuloste pystytään antamaan vain sellaisista resepteistä, joista on toimitettu ainakin yksi lääke-erä.
Jos syystä tai toisesta päädyt suosituksista huolimatta laittaamaan lääkkeesi ruumaan, pistä reseptit ja lääkemääräyksen jäljennökset samaan paikkaan lääkkeidesi kanssa. Näin mahdollinen tullitarkastaja ei saa harmaita hiuksia ja sinä pääset helpommalla. Muista kuitenkin, että ensisijaisesti lääkkeet kuljetetaan aina käsimatkatavaroissa!
Schengen-todistus mukaan tietyistä keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä
Schengen-todistuksen olemassaolo aiheuttaa usein ihmetystä. Verrattain moni pkv-lääkkeitä tarvitseva ei ole tietoinen siitä, että Schengen-maihin matkustettaessa mukana tulisi kuljettaa erillinen todistus lääkkeistä. Esim. osa yleisesti käytössä olevista nukahtamislääkkeistä vaatii kyseisen todistuksen, joten kaikkien pkv-lääkkeiden kohdalla suosittelen lämpimästi tarkistamaan listan Schengen-todistuksen vaativista lääkkeistä ennen matkaa. Listauksen lääkkeistä löydät Fimean nettisivuilta allaolevan linkin takaa. Huomaa, että kaikki listan lääkkeet eivät kuulu Schengen-todistuksen piiriin.
”Todistus annetaan huumausaineeksi tai psykotrooppiseksi aineeksi luokitelluista lääkevalmisteista. Tällaisia lääkevalmisteita on esitetty Fimean vahvistaman luettelon ”PKV-lääkevalmisteista sekä huumausaineita ja psykotrooppisia aineita sisältävistä lääkevalmisteista” kohdassa 2.” -FIMEA
Lista Schengen-todistuksen vaativista lääkkeistä
Schengen-todistus tulee hakea siitä apteekista, josta lääke on nostettu. Mukana pitää olla lääkepakkaus sekä matkustusasiakirja. Todistus kirjoitetaan matkustuspäiviesi ajaksi, ja se voidaan kirjoittaa enintään 30 päiväksi. Monikaan apteekki ei tee todistusta siltä istumalta, vaan todistuksen saamiseksi kannattaa varata vähintään muutama arkipäivä!
Lääkkeet matkalle: Nestemäisten lääkkeiden kuljetus lentokoneeseen
”Saanko viedä nestemäisen lääkkeen lentokoneeseen?” Tähän kysymykseen törmään aika ajoin Facebookin keskustelufoorumeilla. Vastaus kysymykseen on: Kyllä saat, jos lääke on määrätty sinulle (tai lapsellesi) reseptillä.
Usein huolta herättää lasten särkylääkkeet ja antibioottimikstuurat. Tässäkin asiassa pätee sama ohjenuora kuin minkä tahansa lääkkeiden kuljetuksen suhteen. Nestemäisetkin lääkkeet saa siis viedä turvatarkastuksen läpi käsimatkatavaroissa lentokoneeseen, jos asianmukainen resepti ja lääkepakkaus löytyy. Käsikaupasta ilman reseptiä ostettu lapsen nestemäinen särkylääke ei siis välttämättä kulje ongelmitta läpivalaisusta.
Huolehdi siis, että mukanasi on myös lapsen lääkkeistä ulkomaille mukaan otettava jäljennös resepteistä!
Toisen henkilön lääkkeiden kuljetus tullista
Jos ystäväsi tai perheenjäsenesi pyytää sinua tuomaan reseptilääkkeen Suomesta ulkomaille, et voi viedä sitä laillisesti omissa matkatavaroissasi. Voit siis vain ottaa henkilökohtaiset lääkkeet matkalle mukaan.
Reseptilääkkeet ovat aina henkilökohtaisia ja näin ollen niitä voi kuljettaa ainoastaan omissa matkatavaroissa. Siksipä esim. Eurooppaan pidemmäksi aikaa matkustavan kannattaa pyytää lääkäriltä eurooppalainen lääkemäräys matkaan, jolla kohdemaassa on mahdollista täydentää lääkevarastojaan paikallisessa apteekissa.
Lääkkeiden säilytyslämpötila
Huolenaihetta niin täällä Suomessa kuin matkoillakin aika-ajoin herättää lääkkeiden oikea säilytyslämpötila.
Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden kyljessä lukee ”Säilytettävä alle 25 asteessa.” Matkustettaessa esim trooppisiin maihin tai vaikkapa Keski-Eurooppaan kuumimpina kesäkuukausina ei tämä suosituslämpötila useinkaan toteudu. Yleisesti voidaankin sanoa, että lyhytaikainen, muutaman viikkoa kestävä lämpötilanheitto tällaisessa tapauksessa ei vaikuta lääkkeiden säilyvyyteen. Käyttäväthän paikallisetkin aivan vastaavia lääkkeitä kotimaassaan. Lääkkeille kannattaakin etsiä kovimilla helteillä majapaikassa mahdollisimman viileä säilytyspaikka.
Jääkaappisäilytystä vaativien lääkkeiden kohdalla täytyy ollakin sitten hiukan tarkempi.
Jääkaappisäilytystä vaativat lääkkeet, esim. insuliinit tai useat lasten antibioottimikstuurat saattavat aiheuttaa päänvaivaa jo lentokoneessa: Miten jääkaappilämpötilassa säilytys onnistuu lennon aikana? Itse neuvoisin ottamaan matkaan pienen kylmälaukun ja varmistamaan lentoyhtiöltä etukäteen, saako kylmäkalleja kuljettaa koneeseen mukaan. Jotkut lentoyhtiöt pystyvät järjestämään jääkaappiolosuhteet lennon ajaksi, mutta tämäkin kannattaa aina varmistaa lentoyhtiöltä etukäteen, sillä käytännöt saattavat vaihdella eri firmojen välillä.
Insuliinikynille ja vastaaville löytyy apteekissa myytäviä kylmäsäilytyspakkauksia.
Kylmäsäilytettävät lääkkeet saattavat usein olla herkempiä lämpötilanvaihteluille, joten suosittelen tekemään hyvän sotasuunnitelman tällaisten lääkkeiden kuljetuksen varalle, jotta lääkkeiden teho säilyy asianmukaisena matkan ajan. Lisätietoja kunkin lääkkeen säilyvyydestä kannattaa kysellä apteekista tai valmistajalta.
Lääkekohtaiset pakkaussetelit ja valmisteyhteenvedot löydät Fimean lääkehausta
Insuliineja käyttävän diabeetikon on myös hyvä ottaa mukaan lääkärin allekirjoittama todistus ruiskujen ja neulojen kuljettamista varten. Lääkäri pystyy tulostamaan täydennettävän todistuksen Terveyskirjaston kautta.
Lääkkeet matkalle – Mitä lääkkeitä saan viedä kotimaasta ulkomaille ja toisinpäin?
Tullin tuontimääräykset lääkkeille vaihtelevat kohdemaan mukaan. Se, mitä lääkkeitä ja kuinka paljon voit ylipäänsä viedä Suomesta ulkomaille, riippuu kohdemaan rajoituksista, jotka kannattaa aina tarkistaa kohdemaan suurlähetystöstä. Erityisen tarkkana kannattaa olla keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kanssa ja pyytää tarvittaessa lääkäriltä englanninkielinen potilasohje ja hoitokertomus mukaan matkalle.
Sen sijaan, jos ostat lääkkeitä ulkomailta ja meinaat kuljettaa niitä Suomeen kannattaa varmistua siitä, onko lääke Suomessa resepti- vai itsehoitolääke. Esim. vahvuudeltaan 400 milligrammasta ibuprofeenia voit tuoda laillisesti Suomeen ilman reseptiä maksimissaan 30 tablettia. Isompiin vahvuuksiin ja määriin tulli saattaa kysyä reseptiä.
Sama pätee esim. melatoniinivalmisteissa. Koska Suomessa vahvin ilman reseptiä myytävä melatoniinivalmiste on 3mg ja pakkauskoko on 10 tablettia, on tämä maksimi, mitä saat ulkomailta kantaa mukanasi. Lisäksi sillä, mikä käyttötarkoitus lääkepakkauksessa lukee, on väliä maahantuonnin suhteen: kaikki unettomuuteen tarkoitetut tai yli 3 milligrammaset melatoniinivalmisteet ovat reseptilääkkeitä Suomessa, joten näitä et saa suoda Suomeen ilman lääkärin määräystä. Aikaerorasitukseen tarkoitetut melatoniinivalmisteet ovat sen sijaan ravintolisiä, joten niitä voi kuljettaa ulkomailta Suomeen ilman reseptiä.
Huh, mikä viidakko! Mutta lisäinfoa saat halutessasi Tullin sivuilta.
Ja siltä varalta, että joudut hankkimaan lääkkeitä kohdemaastasi, kannattaa lääkkeiden kauppanimien lisäksi olla ylhäällä vaikuttavan aineen latinalainen nimi. Saman kauppanimen takana kun saattaa ulkomailla olla täysin eri lääkeaine.
Tärkeitä viranomaissivuja, joihin kannattaa tutustua ennen matkaa
Tullin sivuilta löytyy kattava ja informatiivinen osio lääkkeiden tuontirajoituksista. Suosittelen kurkkaamaan sen läpi. Täältä löytyi minullekin uutta hyödyllistä tietoa lääkkeiden kuljetuksesta ja esim. nettikauppaan liittyvistä asioista.
TULLI – LÄÄKKEIDEN TUONTIRJOITUKSET
Hoitopaikanvalinta.fi sivustolla on kerrottu hyvinkin seikkaperäisesti lääkkeiden viennistä ulkomaille ja tuonnista kotimaahan. Sivuilta löytyy paljon infoa myös esim lääkkeiden ostamisesta ulkomailta.
Tiesitkö muuten, että suomalaisella sähköisellä lääkemääräyksellä pystyt ostamaan reseptilääkkeitä (soveltuvin osin) myös Virosta tai Kroatiasta? Jotta reseptit näkyvät myös ulkomaisissa apteekeissa, tulee sinun käydä antamassa suostumus Kanta.fi palvelussa, jonne pääset kirjautumaan verkkopankkitunnuksilla. Täytyisikin muuten itsekin muistaa käydä tekemässä suostumus vastaisuuden varalle!
Hoitopaikanvalinta.fi
Fimean sivuilta löydät virallisen viranomaistiedon esim Schengen-todistuksista tai pkv-lääkkeiden tuonnista Suomeen. Sivuilla on osittain samaa tietoa kuin mitä edellä mainituissa lähteissä, mutta sieltä voit esim tarkistaa, mitkä lääkkeet kuuluvat Schengen-todistuksen piiriin.
FIMEA – Matkailijan lääkkeet
Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen eli THL:n sivuilta löytyy erittäin kattava paketti matkailijaterveydestä, joka kannattaa jo maakohtaisten rokotteidenkin vuoksi käydä silmäilemässä.
THL – Matkailijan terveysopas
Kelan sivuilla on myös tietopaketti matkailijan lääkkeistä näkökulmana Kelan korvausasiat. Nämä sivut hyödyttävät erityisesti pidempään ulkomailla oleilevia tai ulkomaille muuttavia matkailijoita.
KELA – Lääkkeet ja matkustaminen
THL:n sivuilta löytyy lisäksi pitkä lista kotimaisista ja ulkomaisista viranomaissivuista, joista kannattaa etsiä tietoa, jos tämä paketti ei avannut jokaista mieltä askarruttavaa asiaa.
Onko sinua mietityttänyt joskus lääkkeiden kuljetus matkalla? Oletko joutunut näiden asioiden kanssa ongelmiin matkan aikana?
SEURAA SOMESSA:
Matkailu ja terveys:
22 Comments
Mari
4 elokuun, 2019 at 7:28 pmKiitos, olipa hyvä ja asiapitoinen postaus. Tähän tulee varmaan palattua toistekin, kun matkustaminen on taas ajankohtaista.
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:36 pmKiitos Mari, kiva jos tästä oli hyötyä!
Terhi
4 elokuun, 2019 at 9:19 pmInformatiivinen julkaisu. Aikamoisia sääntöjä ja rajoituksia tuntuu lääkkeillä olevan, onneksi ei tarvitse kuljettaa mukanaan mitään reseptilääkkeitä (ainakaan tällä hetkellä). Ongelmallisia olisivat nuo kylmässä säilytettävät lääkkeet.
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:36 pmNäinpä, todella paljon byrokratiaa liittyy näihinkin, vaikka tavallaan sen kyllä ymmärrän. Pakkohan lääkkeidenkin kuljettamista on jollain tavalla kontrolloida, sillä niihinkin liittyy niin paljon väärinkäyttöä.
Arja/ Elämänmakuisia matkoja
5 elokuun, 2019 at 4:01 pmKiitos tästä, todella hyödyllistä tietoa! 👍🏼
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:34 pmKiitos Arja!
Pirkko / Meriharakka
6 elokuun, 2019 at 9:19 amSen jälkeen kun keuhkoveritulppakokemuksen jälkeen aloin käyttää yli 6 tunnin lennoilla 12 tunnin välein Klexanea ja siis joudun kuljettamaan niitä mukana (valmiita lääkeruiskuja) niin olen ollut huolissani, että kysyvätkö jossain kohtaa näistä terävistä piikitettävistä lääkkeistä. Mukana on ollut englanninkielinen resepti, mutta koskaan ei ole niistä vielä kysytty – ja aika monta reissua takana tälläkin varustuksella.
Panadolia ym. pientä kuljetan kyllä ihan irrallisina tabletteina pieniä määriä sellaisessa lokerikossa, eikä niistäkään ole koskaan kysytty, vaikka teoriassa kait pitäisi olla alkuperäispakkaukset, mutta jos niitä kuljettaisi, niin lääkkeet veisivät neljä kertaa sen tilan mitä pienessä lokerikossa pieni ”varalle” tarve.
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:34 pmTosiaan, lääkepakkaukset ovat usein isoja ja vievät paljon tilaa. Panadolin osalta pahinta voisi olla se, että lääkkeet jäisivät tulliin. Noh, eipä paljon paina, kun melkein mistä tahansa päin maailmaa niitä saa ihan ilman reseptiä apteekista. Noiden piikkien kanssa tosiaan kannattaa olla hiukan tarkempi. Sen kerran kun tulli kiinnostuu niistä, niin saattaa harmittaa, jos asianmukaiset dokumentit eivät ole kunnossa.
Aron / Ja sitten matkaan...
7 elokuun, 2019 at 4:55 pmTämäpä oli kattava tietopaketti. Aihetta en ole kamalasti joutunut miettimään, koska aiemmin en lääkkeitä juuri tarvinnut. Nykyään kuitenkin Duactia on aina matkassa. Olen yrittänyt skarpata ja muistaa pakata reseptinkin mukaan. Vaimo näistä muistuttaa, mutta silti joskus unohtuu. 🙂
Vuosi sitten kesällä minulla oli ekaa kertaa matkassa myös tuollainen apteekista tulostettu englanninkielinen paperi. Kaveri kertoi, että Duact herättää Japanissa epäilyjä. Tuntui tosi oudolta, koska sehän nyt on aika harmiton allergialääke. Kävin kuitenkin apteekissa asiasta kysymässä ja siellä minulle tuo paperi printattiin.
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:32 pmJust näin! Ja joissain maissa tosiaan samalla kauppanimellä oleva lääke voi olla ihan eri sisällöltään käyttötarkoituksiaan myöden. Joten kyllä, tarkkuttaa kannattaa noudattaa, vaikka harvassa ovatkin ne kerrat kun tulli todella kiinnostuu yksittäisen matkalaisen satunnaisista pillereistä.
Inka / Ollaanko jo perillä?
7 elokuun, 2019 at 10:06 pmNo nyt on kyllä hyvä ja informatiivinen postaus lääkkeistä. Itsellä varsinkin helposti unohtuu tällaiset asiat, kun ei mitään vakituista lääkitystä käytä. Joskus ensimmäisinä lentokertoina ihan perus särkylääkekin tuotti päänvaivaa. 😀
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:29 pmKiitos Inka! Kiva jos tästä oli sinulle hyötyä! 🙂
Merja / Merjan matkassa
10 elokuun, 2019 at 1:05 pmKiitos Outi, tämä oli todella hyvä ja kattava paketti. Minulla on aina Buranaa mukana, koska kärsin migreenistä ja saan siitä ensiavun. Silmätippoja täytyy myös pitää käsimatkatavaroissa mukana, vaikka ne eivät varsinaisesti lääkkeitä olekaan.
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:29 pmOlepa hyvä! Ja täytyy kyllä tunnustaa, että eipä mullakaan aina ole ollut niitä vaadittavia reseptejä mukana ihan tavallisista lääkkeistä, kuten Buranasta Mutta nykyään kyllä muistan kantaa kaiken tarpeellisen laukussa 🙂
Anna | Muuttolintu
11 elokuun, 2019 at 2:49 amOhho, tästä tuli vähän sellainen olo, että ollaanpas huolettomasti matkustettu… 😀 Ei ole ollut esim. reseptejä mukana koskaan. Ei ole koskaan tullut ongelmia, mutta olisihan se varmaan järkevää niitä kantaa. Ei ole onneksi mitään tärkeitä lääkkeitä. Lähi-Idän suunnallahan ne taitaa ainakin olla tavallista tarkempia, muistelisin että siellä ainakin joissain maissa tarvitsee vielä lisäksi täyttää joku kaavake netissä ennen matkaa.
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:27 pmTotta että Lähi-Idässä ovat tarkempia näissä asioissa, vaikka niissäkään maissa tuskin tarvitsee kamalan useasti mitään dokumentteja sitten loppujen lopuksi esittää. Vähintään reseptit tosiaan kannattaa aina olla matkassa mukana. Välillä kun tulli täällä Suomenkin päässä kiinnostuu rajan yli kuljetettavista lääkkeistä, ihan tavallisistakin.
Tiina Johanna / Kookospalmun alla
12 elokuun, 2019 at 12:03 amTämä on kyllä hyvin kattava ja tarpeellinen info! 🙂 Aina on hyvä olla tarkka ja tietoinen näissä asioissa ja hyvä, että näistä saa blogipostauksien muodossa näin muistutuksiakin silloin tällöin. Itselle tämä on tärkeä postaus, koska aina jotakin lääkkeitä mukana kulkee ja tästä löytyy kattavasti tarpeelliset tiedot! Vaikka omien lääkkeiden kohdalla säännöt onkin jo selväksi muodostuneet, niin siitäkin huolimatta kiitoksia tästä! 🙂
Outi
19 elokuun, 2019 at 9:23 pmKiitos Tiina! Se on kyllä hyvä, jos rutiinit näissäkin asioissa on jo muodostuneet. Itse lähes päivittäin törmään työssäni siihen, ettei ihmisillä todellakaan ole tietoa siitä, mitä dokumentteja pitäisi olla mukana lääkkeiden kanssa matkustettaessa. Vaikka harvoin jos koskaan niitä tarvitseekaan, niin niiden mukanaoloa ei kannata vähätellä!
Henri
28 lokakuun, 2019 at 4:07 pmKysymys:
Eli mitään mahdollisuutta ei ole viedä esim. Insuliinia toiselle henkilölle vaikka mukana olis lääkkeiden resepti.
Outi
28 lokakuun, 2019 at 4:20 pmKäytännössä juuri näin. Suoraan lainattu tulli sivuilta: ”Matkustajan täytyy kuljettaa lääkkeensä omissa matkatavaroissaan. Reseptillä määrätyt lääkevalmisteet ovat aina henkilökohtaisia, ja niiden on oltava sen henkilön hallussa, jolle ne on määrätty.”
Bea
31 lokakuun, 2019 at 10:15 amItse mietin samaa kun olen lähdössä pidempään reissuun ja itseltäni löytyy useampi reseptilääke. Näin ajattelinkin, että käsimatkatavarassa pitää säilyttää. Kotona säilytän lääkkeitä lääkejääkaapissa kun ne ovat herkkiä lämmölle. Mietin että mitenköhän tämä sitten onnistuu lentokoneessa.
Outi
1 helmikuun, 2020 at 1:52 pmHei Bea! Jutussa vähän sivuttiinkin tätä aihetta ja kylmässä säilytettävien lääkkeiden osalta mahdollisuudet ja määräykset kannattaa tarkistaa aina omasta lentoyhtiöstä erikseen.