fbpx
Menu

Kuusenkerkkäsiirapin valmistus auringossa

Kuusenkerkkä, tuo kuusen ihana vaaleanvihreä nuori verso! Mikä terveyspommi! Kuusenkerkkä on alkukesän helppo ja tunnistettava luonnonyrtti, johon olen ihastunut jo nuorena. Muistan kuinka pentuna mussuteltiin kerkkiä metsän siimeksessä, eikä jokamiehenoikeuksista ollut tietoakaan. Kerkät nipistelivät mukavasti kielellä ja kirpeä maku sai syljen erittymään. Vähän kuten kävi aina silloin, kun käytiin varastamassa raparperia naapurin takapihalta ja yritettiin syödä sitä raakana naama peruslukemilla. Onneksi kuusenkerkkien maku oli paljon miedompi. Kuusenkerkkäsiirappi on puolestaan ihana alkukesän herkku, jonka valmistaminen on maailman helpointa.

Kuusenkerkkä sisältää runsaasti C-vitamiinia, A-vitamiinia ja antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja. Kuusenkerkän C-vitamiinipitoisuus on samaa luokkaa appelsiinin kanssa, ja sitä on ennen vanhaa käytettykin C-vitamiinipuutoksen ehkäisyyn ja keripukin torjuntaan.

Kuusenkerkkä keruu
Kuusenkerkkä kerääminen

Kerkkiä kannattaakin kerätä silloin, kun ne ovat pehmeitä ja kauniin vaaleanvihreitä.

Tiedätkös mihin muuhun kerkkiä on perinteisesti käytetty?

Jos olet joskus törmännyt apteekissa tai luontaistuotekaupoissa myytäviin Santasapina-yskänpastilleihin, saatat ehkä arvata. Vogelin apinakarkeissa (Santas-apina…hekoheko…) on tosiaan käytetty kuusenkerkkää, sillä kuusenkerkällä on sanottu olevan ekspektoranttinen eli limaa irrottava ja yskää hillitsevä vaikutus.

Kuusenkerkkäsiirappi – Kuusenkerkkien keruu

Kuusenkerkkien keruuaika on melko lyhyt. Yleensä kerkät ovat valmiita kerättäväksi kesäkuun alussa, mutta jo juhannuksen jälkeen ne muuttuvat tummiksi ja puiseviksi. Kerkkiä kannattaakin kerätä silloin, kun ne ovat pehmeitä ja kauniin vaaleanvihreitä.

Jos jotain pitää muistaa kerkkien keräilystä, on se se, ettei niiden kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Eli ennen kuin lähdet suuna päänä metsään, varmistuthan siitä, että sinulla on maanomistajan lupa kerkkien keräämiseen.

Keräsin viime vuonna kerkkiä vanhempien vuokramökin pihalta ja ennen keräämistä tehtiin puhelu mökin- ja metsänomistajalle. Kun lupa heltyi, aloitin vimmatun keräilyn, mutta jätin jokaiseen oksaan jokusen sievän kerkän roikkumaan. En tohtinut raapia kuusen kaikkia koristeita, joten päätin jättää maaemolle omansa.

Kuusenkerkkäsiirappi – siirapin valmistus auringonvalolla

Kuusenkerkkäsiirappi valmistuu vaivattomasti auringonenergiaa hyödyntäen. Niin vaivatonta ja helppoa, ettet ehkä uskokaan! Tai eipä siinä kamalasti valmistusta edes tarvita. Sen kun kippaat aineet purkkiin ja annat auringon tehdä itse työn.

Valmistin kuusenkerkkäsiirappia viime keväänä ja käytin sitä muun muassa aamupuurossa ja jogurtin päällä, mutta annoin sitä myös lapselle aina, jos yskä alkoi vaivaamaan. Ja kun lapsi pääsi siirapin makuun, alkoi yskänpuuskia olemaan vähän väliä. Äitiä yritettiin vedättää taas toden teolla, mutta lopulta siirappihanat sulkeutuivat ja herkkuhetkiä oli enää silloin tällöin.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistus:

 • Desinfioi lasipurkki keittämällä ja anna kuivua
 • Lado lasipurkki puolilleen (huuhdeltuja) kuusenkerkkiä
 • Painele kerkät tiiviisti lasipurkin pohjalle
 • Kaada toinen puolikas purkista täyteen sokeria
 • Laita lautanen purkin päälle
 • Sijoita aurinkoiselle ikkunalaudelle
 • Odota….
 • Odota…..
 • Odota….
 • …odota tosi kauan….

Ja kun olet odottanut turhautumiseen asti, on sinulla purkillinen ihanalta maistuvaa kuusenkerkkäsiirappia!

Valmis siirappi säilyy viileässä muutaman vuoden ajan. Meillä se säilyi tosin vain muutaman kuukauden…..

Kuusenkerkkä säilöntä
Kuusenkerkkä siirappi
Kuusenkerkkä
Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkien käyttötapoja ja säilöntävinkkejä

Kuusenkerkät kannattaa käyttää nopeasti keruun jälkeen. Pakastaminen on hyvä keino säilöä kerkät, mutta myös kuivaamalla kerkät säilyvät pitkään ja niitä voi hyödyntää läpi vuoden.

Kuusenkerkkiä voi heittää suoraan smoothien piristeeksi, niistä voi keitellä teetä, jos flunssa meinaa yllättää tai kuivatuista kerkistä voi valmistaa vaikka viherjauhetta. Kuusenkerkkiä käytetään myös sellaisenaan salaateissa, ja se antaa salaatille mukavan pirtsakan vivahteen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kerkkiä ei suositella astmaatikoille sillä se voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Kuusenkerkkä keruu

Kuinka paljon odotankaan sitä, että villiyrttikausi pääsee taas kuunnolla käyntiin!!

Irtisanottiin meidän rakas palstakin tässä taannoin ja toivon, että uuden tulevan kodin lähettyviltä saisimme nopeasti uuden kaupunkipalstan käyttömme. Sitä ennen on kuitenkin aikaa keskittyä toden teolla kevään villiyrtteihin ja -vihanneksiin ja monipuolistaa niiden käyttöä omassa keittiössä.

Muita vinkkejä kuusenkerkkien käyttöön:

Laitahan sinäkin omat kerkkävinkkisi jakoon!

Lue lisää juttuja villiyrteistä!


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

No Comments

  Leave a Reply