Kuusenkerkkä on päätynyt keittiööni viimeisten vuosien sisällä toistuvasti. Edellisenä vuotena keräsin kerkkiä niin paljon, että söin niitä koko pitkän talven pakastimesta smoothieni joukossa. Korkea C-vitamiinipitoisuus ja raikas hiukan kirpeä maku ovat omiaan aamunavaukselle. Kuusekerkät soveltuvat siis hyvin pakastamiseen. Olen pakastanut kuusenkerkkiä pieniin pusseihin, joista on ollut helppo heittää aina tarvittava määrä kerkkiä blenderiin, tai sulattaa niitä ja valmistaa esimerkiksi herkullinen kastike tai marinadi. Tänä vuonna kerkät päätyivät keittiööni peston muodossa. Kuusenkerkkäpesto on helppo ja herkullinen joko pastan kylkeen, tai vaikka levitteeksi leivän päälle.
Kerkkiä olen pääasiassa käyttänyt paitsi smoothien jokossa, myös siirapin valmistukseen. Olen kypsyttänyt kuusenkerkkäsiirappia auringossa ja kerran keittänytkin, mutta auringossa kypsytetyn siirapin koostumus ja väri miellyttivät enemmän, joskin prosessi vei enemmän aikaa. Sokerin laiskaa sulamista kerkkäkerrosten läpi on antoisaa seurata, ja näin kärsimättömälle ihmisille se on samalla hyvä mielenhallintaharjoite. Lämpötilasta ja auringon määrästä riippuen sokerin sulamiseen voi mennä jopa viikkoja. Valmiiksi tekeytynyttä ja pullotettua kuusenkerkkäsiirappia lorauttelin milloin vaniljajäätelön päälle, milloin luonnonjogurtin mausteeksi.
Tänä vuonna kerkkien paras keruuaika alkukesästä meni hieman ohi, mutta onnistuin kuitenkin keräämään niitä pienen määrän talteen.
Pienestä määrästä kerkkiä valmistin herkullista kuusenkerkkäpestoa, jonka valmistukseen ei sen kummempia taikoja tarvittu.
Perinteiseen pestoon nähden kerkkäpestossa basilika korvataan kuusenkerkillä ja lisäksi korvasin pinjansiemenet cashewpähkinöillä.
Ainekset:
- 2 dl kuusenkerkkää
- 0,5 dl cashewpähkinöitä
- 0,5 dl parmesaaniraastetta
- 1,5 dl oliiviöljyä (tai niin paljon, että peston koostumus on mieleinen)
- 2 valkosipulinkynttä
- mustapippuria myllystä
- loraus sitruuna- tai limemehua
Ohje:
- Huuhtele kuusenkerkät huolellisesti. Aja ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Oma vanha aataminaikainen sauvasekoittimeni ei taipunut kaikkien kerkkien rikkomiseen, joten viimeistelin peston vielä hakkaamalla ainekset sileäksi isossa morttelissa. Varsinainen artesaanipesto!
- Tarjoile kuusenkerkkäpesto keitetyn pastan kanssa ja viimeistele annos parmesaaniraasteella.
Tässä vaiheessa on kai tarpeellista taas mainita, että kuusenkerkkiä saa kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla. Kuusenkerkkien kerääminen ei siis kuulu jokamiehenoikeuksiin!
ENJOY!
SEURAA SOMESSA:
1 Comment
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
15 kesäkuun, 2022 at 6:55 amTäytyypä laittaa kuusenkerkät mieleen ensi kesää varten. Itse en ole niitä koskaaan kerännyt, mutta joissain ravintoloissa niistä valmistettuja ruokia olen päässyt maistamaan. Hyvä muistutus, että kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.