fbpx
Menu

Kumpi voittaa Madrid vai Barcelona?

Tälle vuodelle ei toistaiseksi ole suunnitteilla yhtään matkaa lempimaahani Espanjaan. Se surettaa. Mutta onneksi kahtena edellisenä vuonna olen päässyt piipahtamaan maan kahdessa suurimassa kaupungissa, Madridissa ja Barcelonassa. Mutta kumpi voittaa, Madrid vai Barcelona?

Harmittelen aina, miksen ole käynyt Espanjassa yhteensä kuin 3 kertaa, vaikka se vetääkin puoleensa kuin häkä. Voisin nähdä itseni muuttamassa tähän flamencon ja churrojen maahan hetkenä minä hyvänsä – vaikken churroista niin pidäkään.

Madrid Gran Via

Madrid vai Barcelona?

Madridissa ”kärvistelin” ilman viintä ja tapaksia aluillaan olevan raskauteni vuoksi ja Barcelonassa mukana keikkui 6 kuukautinen vauva, jonka reissurytmeihin oli koko perheellä vähän opettelemista. Molemmat siis omalla tavallaan aikaisemmista reissuista poikkeavia, niin ikään toisistaan, joten näiden vertaileminen on tietyllä tavalla haastavaa.

Madridissa kiertelin viisi päivää itsekseni, mikä olikin pisin yksin tekemäni reissu ikinä. Tukalan kuuma elokuu teki kaupungista pätsin, mutta ihanat sähköavusteiset kaupunkipyörät tekivät liikkumisesta vaivatonta. Tykästyin puistoalueisiin ja pieniin terasseja täynnä oleviin kaupungin kujiin.

Madrid flamencoasu

Barcelonassa kierreltiin niin ikään viisi päivää. Ihana Barcelonan historia, vanhat goottityyliset rakennukset sekä Gaudin surrealistiset rakennukset tempaisivat mukaansa välittömästi, mutta hitonmoinen turistiryntäys kaupungissa ei tehnyt suurta vaikutusta. En ole missään törmännyt vastaavaan, mutta toisaalta, eipä se pidemmän päälle enää jaksanut häiritä. Isosta kaupungista kun löytyi myös hiljaisempia kujia ja aukioita, joissa pystyi vetämään happea aina tarpeen tullen.

Barceloneta

Barcelona Santa maria del mar

Ja jos mikään muu ei näitä kahta kaupunkia yhdistä, niin yksi on kuitenkin ylitse muiden. Ja se on JALKAPALLO! Kumpi siis voittaa, Real Madrid vai FC Barcelona? Enpä tiedä, mutta olisikohan aika lähteä paikanpäälle ottamaan asiasta selvää??!

Monipuolisuus

Erityisen monipuolisen Bacelonasta tekee meren läheisyys. Kaupunkiloman yhdistäminen rantalomaan on vaivatonta, sillä metrolla rannalle suhahtaminen käy nopeasti. Ja vaikkei rannalle haikailekaan, on Barcelona täynnä ihan valtavan mielenkiintoista kaupunkikulttuuria ja -historiaa. Rakennuksissa riittää ihmeteltävää ja kaupungissa pystyykin kuluttamaan helposti päivän pari sukeltamalla syvemmälle Rooman valtakunnan ajan historiaan.

P1010793

Barcelonasta pääsee myös vaivattomasti kaupungin laitamilla sijaitseville vuorille, mikä mahdollistaa täysin sen, että kaupungin vilskeen pystyy halutessaan jättämään pienellä vaivalla taaksensa. Vaikkei me käytykään varsinaisella vuorivaelluksella, riittää luonnosta intoutuville takuulla vaellusreittejä tutkittavaksi.

P1011053

Madrid puolestaan sijaitsee sisämaassa, mikä tekee siitä puhtaasti kaupunkikohteen. Tekemistä ja näkemistä riittää ihan varmasti monelle päivälle. On kulttuuria, taidetta, historiaa jokaiseen makuun ja siinä mielessä kaupunki onkin todella monipuolinen. Vesielementin puuttuminen kuitenkin tekee sen, että kaupunki jää monipuolisuudessaan heittämällä Barcelonan varjoon.

Pisteet siis Barcelonalle!

Rauhoittumispaikat kaupungissa

Ihastuin täysin Madridin rauhallisiin puistoihin, jonne pääsi tarpeen tullen nopeasti karkuun kaupungin meteliä. Erityisesti vaikutuksen teki Retiro puisto, jonka läpi pystyi pyöräilemään kaikessa rauhassa vaikka puisto sijaitseekin aivan kivenheiton päästä vilkkaasta keskustasta. Valtavassa puistossa riittää tilaa puistojoogailijoille, voimailijoille, lenkkeilijöille ja taivastelijoille. Suosiosta huolimatta väentungoksesta ei voinut valittaa ainakaan keskellä viikkoa. En sitten tiedä, mikä on puiston tunnelma viikonloppuisin, sillä paikka on omiaan erilaisten tapahtumien järjestämiselle, mutta keskellä viikkoa puistossa olisi pystynyt vetämään vaikka rauhalliset päivänokoset ihan itsekseen.

Madrid Retiro puisto

Barcelonan puistoista kokemukseni perustuu pitkälti Güellin puistoon sekä Sagrada Familian edustalle. Sanomattakin siis selvää, että nämä olivat kaikkea muuta kuin rauhallisuuden tyyssijoja. Kaupungista taatusti löytyy myös ihania keitaita kunhan osaa mennä oikeisiin paikkoihin, mutta oman kokemukseni mukaan väljyyttä Barcelonasta on vaikeampi löytää.

Ravintolat

Espanjan ruoka-ajat ovat muutamaan otteeseen hämmentänyt minua sen verran, että useampi ravintolakokemus on päättynyt enemmän tai vähemmän pettymykseen, mutta mukaan mahtuu myös vallan mainioita kokemuksia. Molemmat kaupungit ovat pullollaan tapasravintoloita, mutta noin ylipäänsä hyvän ravintolan löytämiseen Espanjassa on joutunut näkemään keskimääräistä enemmän vaivaa.

Barcelonassa jälleen kerran häiritsi se, että suurin osa ravintoloista oli ainakin keskustan alueella järestään aivan tukossa. Illalla rattaiden kanssa tapaspaikkaa etsiessä oli turha haaveilla edes terassipaikasta. Onnistuttiin löytämään kuitenkin keskustan ulkopuolelta aivan ihania tapaspaikkoja, joten tässä voiton vie ehdottomasti Barcelona. Toisaalta, Madridissa en edes päässyt juurikaan tapasten makuun, sillä raskaus rajoitti aika paljon ruokavaliotani.

Mainitsemisen arvoinen tapaspaikka Madridissa oli kuitenkin Mercado San Miguel, jossa olisin tilanteen niin salliessa voinut viettää päivä tolkulla herkutellen tapaksia ja lipitellen viinä.

Madrid Mercado San Miguel

Lounasaikaan kuitenkin koin, että Madridiin verrattuna ravintolan löytäminen Barcelonassa oli helpompaa. Menu del dìa kylttejä oli siellä täällä, ja kun hiukan poistui keskustan vilskeestä, hinnatkin laskivat aika mukavasti eikä terasseille tarvinnut jonotella. Madridissa taas ongelmani oli joko se, että olin väärään aikaan liikenteessä, tai sitten en vain yksinkertaisesti löytänyt oikeita paikkoja.

P1010787

Mutta kumpi voittaa ravintolakokemusten perusteella, Madrid vai Barcelona? Piste menee tässä kohtaa Barcelonalle, sillä jotenkin tuntui, että ravintolatarjontaa oli siellä enemmän, ja helpommin saatavilla.

Liikkuminen ja liikenteen sujuvuus

Tätä kohtaa ei tarvitse kovinkaan paljon miettiä. Madridin ihan loistava kaupunkipyöräsysteemi vetää pisteet kotiin mennen tulleen. Sähköavusteiset pyörät ja liikenteen joukossa kulkevat pyöräkaistat olivat ihan valtavan kätevä, nopea ja hauska tapa tutkia kaupunkia.

Madrid Puerta del Sol

Metrolla liikkuminenkin oli vaivatonta toisin kuin Barcelonassa, jonka metroasemat tuntuivat välillä kidutuskammioilta. Kaksi rappusta alas ja toiset kaksi ylös. Sitten sata metriä kävelyä, jonka jälkeen kiivettiin taas kymmenen rappusta ylös ja sitten taas alas. Hissejä oli harvoilla asemilla, joten voitte ainoastaan kuvitella minkälaista rattaiden kanssa tällaisissa olosuhteissa oli kulkea.

Sen lisäksi, että Madridissa nyt vaan oli helpompi kulkea, oli kaupunki mielestäni paljon selkeämpi Barcelonaan verrattuna. Turisteja sielläkin toki oli, mutta omaan silmään näytti siltä, ettei todellakaan niin runsaasti kuin Barcelonassa. Ja onhan se ihan selvääkin. Meri ja Barcelonan upea arkkitehtuuri vetää takuulla enemmän porukkaa puoleensa.

Madrid Puerta del Sol aukiolla

Shoppailu

Molemmissa kaupungeissa kauppoja riitti kaikille kukkaroille ja kaikille makunystyröille. Jostain syystä koin kuitenkin, että Madridin ostosmahdollisuudet olivat ensinnäkin selkeämmät ja niitä oli mielestäni runsaammin, vaikka Barcelonaa tituleerataankin yhtenä Euroopan parhaimmista shoppailukaupungeista. Syy saattaakin piillä siinä, että Madridssa tuli käytyä keskivertoa enemmän kaupoilla, sillä olin liikenteessä yksin.

Luksusta hakevalle sanoisin, että Barcelonan Passeig de Gracia on oiva paikka shoppailla merkkituotteita, vaikka Madridistakin näitä liikkeitä löytyy (Calle Serrano). Passeig de Gracia Barcelonassa on jo itsessäänkin hieno nähtävyys.

Mainitsemisen arvoinen on myös Madridissa joka sunnuntai järjestettävä El Rastro, valtava ulkoilmakirpputori, joka levittäytyy Plaza de Cascorro -aukion lähikaduille. Myynnissä on uutta ja vanhaa, huonekaluista alushousuihin. Täällä kannattaa ehdottomasti piipahtaa ja tämä nostaa myös Madridin pisteitä shoppailukaupunkina.

EL Rastro kirpputori

Kumpaan kaupunkiin lähtisin siis uudelleen shoppailemaan, Madridiin vai Barcelonaan? Kyllä mä Madridiin menisin! Ja erityisesti sunnuntaisin.

Yleisfiilis

Molemmat kaupungit ovat todella vilkkaita, mutta Barcelonan syke oli jotain ihan mieletöntä niin hyvässä kuin pahassakin. Välillä sitä ihmetteli, kuinka niin paljon ihmisiä voikin mahtua yhdelle pienelle kujalle ja pahimmillaan tunnelma oli kuin Intian Varanasin kapeilla kujilla iltaseremonian jälkeen: klaustrofobinen. Toisaalta taas illan tullen puheensorinalla täyttyvät plazat olivat niin mielettömän tunnelmallisia, että olisin voinut istahtaa jokaisen reunamalle vain kuuntelemaan puheensorinan ja katusoittajien yhteistä sävelmää, ja imemään itseeni tuota iloista viininhuuruista energiaa.

Madridista en onnistunut niinkään löytämään ihania pieniä plazoja, joiden reunalle olisin voinut pysähtyä nautiskelemaan tunnelmasta vaikken kyllä yhtään epäile, etteikö tällaisia Madridistakin löytyisi. Pirullinen selkäkipu rajoitti hieman liikkumistani, joten jaloilla kulkien reviirini Madridissa oli verrattain pienien. Iltaisin elävöityvällä keskusaukio Puerta del Solilla oli kyllä menoa ja meininkiä, mutta se ei ollut juurikaan omaan makuuni. Mitä pienempi ja hämysempi, sen parempi. Sen sijaan päivisin Madridin tunnelma maistui jopa kilpailijaansa paremmalta. Sivukujille kun pääsi aika nopeastikin karkuun ydinkeskustan pahinta vilskettä.

Kumpi vie siis voiton yleisen tunnelmansa puolesta, Madrid vai Barcelona? Vastaus on kaikesta hektisyydestä huolimatta Barcelona, vaikka eipä Madridin yleistunnelma paljoa kalpene kilpailijansa rinnalla. 

Yhteenveto

Barcelonassa harmitti välillä väentungos, mutta iltaisin lämmin tunnelma kaupungin kaduilla oli juuri sitä Espanjaa, mikä saa mut syttymään. Barcelonan monipuolisuus on myös se, minkä takia saattaisin valita kaupungin mielummin uudelleen matkakohteekseni.

Ruoka oli hyvää, silloin kun sitä löysi, ja erityisesti Barcelona vakuutti ruokatarjonnallaan, joten syömään lähtisin takaisin mielummin Barcelonaan.

Madridista jäin ikävöimään erityisesti kaupunkipyöriä, puistoja, ulkoilmakirpputoria sekä Mercado San Miguelin ruoka ja juomatarjontaa.

Madrid Plaza Mayor

Kumman siis valitsisin uudelleen?

 • Barcelona, jos matkaseurueeni koostuisi ainoastaan yli 25-vuotiaista viiniä lipittävistä ystävistä, jotka eivät tarpeen tullen vieroksuisi sitä, että yhden päivän voisi viettää rannalla tai kenties vaeltamassa läheisillä vuorilla. Toisaalta lapsen kanssa ranta- ja kaupunkiloman yhdistäminen Barcelonassa saattaisi tulla myös kyseeseen, varsinkin nyt kun tiedän, missä ja miten lapsen kanssa kannattaisi kaupungissa liikkua.
 • Madridin, jos agendana olisi kaupungissa shoppailua, ja haluaisin helposti lähestyttävän kaupunkikohteen, jossa liikkuminen paikasta toiseen on vaivatonta.

Kumpaan sä lähtisin mielummin oman kokemuksesi tai näiden sanojen perusteella, Madridiin vai Barcelonaan?

(julkaisua muokattu 28.12.2020)


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

No Comments

 • Jaakko / Lomalla viimeinkin
  18 maaliskuun, 2018 at 1:56 pm

  Kiva vertailu, itsellä kanssa Barcelonasta hyviä kokemuksia, Madrid vielä kokematta, mutta uskon että viihdyn siellä myös ?

  Reply
  • Outi
   19 maaliskuun, 2018 at 2:52 pm

   Voin kyllä lämpimästi suositella Madridia vaikka Barcelona viehättikin loppupeleissä vähän enemmän. Mä luulen että mihin tahansa Espanjaan menee, pystyy viihtymään aika hyvin, jos ylipäänsä Espanjan meiningeistä tykkää.

   Reply
 • jossus
  18 maaliskuun, 2018 at 3:27 pm

  Viihdyin tosi hyvin Barcelonassa, luulen että se sopii minulle paremmin kun Madrid. Mutta kyllä haluan Madridissakin käydä.

  Reply
  • Outi
   19 maaliskuun, 2018 at 2:54 pm

   Madridille suositus, vaikka niin kun sanoin, Barcelona on kyllä aika paljon monipuolisempi ja varmaan noin ylipäänsä tykätympi kuin Madrid. Riippuu kovasti siitä, minkälaisia asioita kaupunkilomaltaan hakee, että kumpi sytyttää enemmän, vai sytyttääkö kumpikaan. Molemmissa on omat hyvät puolensa 🙂

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  18 maaliskuun, 2018 at 3:31 pm

  Mun kohdalla Barcelona ehdottomasti. Kaupunki on niin monipuolinen, etsi sitten rantaa, vanhaa kaupunkia, viinimatkaa tai elämäiloista citysäpinää. Paljon toki tarjoaa Madridkin, mutta jotenkin se jätti vaan minut kylmäksi. En oikein löytänyt kaupungin omaa ilmettä ja sellaista hyväntuulista fiilistä kuin Barcelonasta. Jos jotain pitäisi nostaa Madridista, niin hyvät taidemuseot. Puhuit noista Barcelonan puistoista. Ciutadella puisto El Bornen alueen kupeessa on sellainen rauhallisempi nätti puisto. Sopiva paikka juoda vaikka pussicavaa 🙂

  Reply
  • Outi
   19 maaliskuun, 2018 at 2:59 pm

   Mä pystyn kyllä niin hyvin ymmärtämään sen, jos Madrid ei sytytä niin kovasti. Tuo monipuolisuus ja erityisesti toi mainitsemasi ”citysäpinä” on kyllä ehdottomasti Barcelonan eduksi. Madridista kyllä tietyllä tavalla puuttui joku sielu, mitä taas Barcelonassa oli paljonkin.

   Kiitos vinkistä! Ensi kerralla Barcelonassa täytyy ottaa ihan asiakseen etsiskellä mukavia pussicavapuistoja 😉 Ja niin kuin tuossa jo sanoinkin, en yhtään epäile etteikö etsivä löydä mukavia rauhoittumispaikkoja kaupungista. Viisi päivää Barcelonassa on kuitenkin niin lyhyt aika, että puistoissa maleksimiselle ei oikeen meinannut löytää aikaa. Onneksi on monta hyvää syytä lähteä sinne uudelleen 🙂

   Reply
 • Tanja
  18 maaliskuun, 2018 at 3:38 pm

  Olen käynyt Madridissa, tosin noin 20 vuotta sitten. Asuin aurinkorannikolla ja matkustin sinne junalla Malagasta. Vierailuajankohta oli joulukuu ja vaikka aurinkorannikolla on aina melko lämmintä, Madridissa oli todella kylmää. Viehättävää kylläkin. Olin liikkeellä yksin, en muista olinko vain pari yötä mutta kävin isoissa museoissa ja haahuilin kaupungilla. Budjetti oli pieni. Tykkäsin kyllä. Voisin käydä uudemman kerran.
  Barcelona ei kiinnosta, koska siellä on -ainakin median mukaan- turisminvastaista liikehdintää ja toki myös erittäin paljon turisteja. Espanja kyllä kiinnostaa muuten erittäin paljon. Kesällä matkustamme perheen kanssa Malagan seudulle.

  Reply
  • Outi
   19 maaliskuun, 2018 at 3:04 pm

   Mekin tavallaan törmättiin tuohon Barcelonan turisminvastaiseen liikehdintään lähinnä seinäkirjoituksissa ja -tarroissa. Selväksi kyllä tuli, mitä kaupunkilaiset ovat turisteista mieltä, enkä toisaalta ihmettele, sillä olihan siellä ihan valtava väentungos. Toisaalta taas, turistit tuo rahaa ja työpaikkoja kaupunkiin, joten puolensa kullakin.

   Madrid on oiva paikka juurikin sellaiselle, joka tykkää museoista ja taiteesta. Itse en taidemuseoihin eksynyt, vaikka niitä vaikutti olevan paljon ja hienoja kaupunki pullollaan.

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  18 maaliskuun, 2018 at 6:18 pm

  Näiden kaupunkien eroja olen joskus itsekin miettinyt. Omien mielikuvieni Barcelona on näistä nähtävyyksien ja monipuolisuuden puolesta ylivoimainen ja sikäli parempi matkakohde. Jos taas haluaa vain nauttia elämästä mukavan rennossa ympäristössä syöden ja juoden, valitsisin mielelläni Madridin, josta löysin (kenties paikallisoppaiden ansiosta) suorastaan kylämäisen leppoisia kulmia. Mua huolestuttaa Barcelonan turistimäärien räjähtäminen, kymmenen vuotta sitten ei ollut vielä ongelmaa. Omien käyntikertojen perusteella Barcelona johtaa toistaiseksi 2-1.

  Reply
  • Outi
   19 maaliskuun, 2018 at 3:08 pm

   Barcelona johtaa, se on selvä, vaikka Madridista löytyi kyllä tiettyä autenttisuutta, joka taas ehkä Barcelonasta hiukan uupui. Toisaalta taas Barcelonan tunnelma oli jotenkin ihana, ja onhan tuo ylivoimaisesti kauniimpi kaupunki. Kaikki ne kirkot ja muut upeat vanhat (ja uudetkin) rakennukset ovat kyllä niin upeita ja mahtipontisia, että niissä riittää ihmeteltävää. Kiinnostaisi myös tutustua Barcelonan yöelämää, sillä tällä reissulla se jäi sattuneista syistä käymättä.

   Reply
 • espanjaan
  19 maaliskuun, 2018 at 12:39 am

  Kiva vertailu. Mutta minun on pakko vastata, että en valitsisi juuri nyt kumpaakaan uudelleen, ja kummassakin olen käynyt enemmän kuin kerran. Ei minulla niitä vastaan varsinaisesti mitään ole, mutta Espanjassa on upeita paikkoja niin paljon. Valitsisin käymistäni paikoista esimerkiksi Valencian, Sevillan tai Granadan, jossa olenkin uudelleen juuri nyt. Tai paljon tuntemattomamman Tarragonan, joka tarjosi upeat mahdollisuudet kaupungin lisäksi sekä rantoihin että vuoriretkiin. Pohjoisen Bilbao, Santander ja San Sebastian ovat upeita, samoin Barcelonan pohjoispuolella pienemmät kaupungit kuten Girona ja Dalin museosta tunnettu Figueres. Täällä toinen Espanjan fani – kivoja matkoja!

  Reply
  • Outi
   19 maaliskuun, 2018 at 3:12 pm

   Ymmärrän kyllä tuon, että Espanjan muut kaupungit varmasti ovat yhtä kiehtovia ja kiehtovampiakin kuin nämä kaksi. Itsekin ihastuin Bilbaoon, ja täytyy kyllä myöntää, että mäkin lähtisin ennemminkin sinne pohjois-Espanjan baskimaahan kuin kumpaankaan näistä suurkaupungeista. Toisaalta myös Valenciassa haluaisin käydä kovasti, samoin Alicanten seutu ja Andalucian alue kiinnostaa kovasti. Kivaa saada hyviä vinkkejä muilta Espanja faneita! 🙂

   Reply
 • Pieta/Ruista Ranteessa
  19 maaliskuun, 2018 at 4:38 pm

  Tämä oli tosi hyvä postaus ja kiinnostava, koska näitä kahta kaupunkia vertaillaan tosi usein keskenään. Itse olen Madrid-ihminen henkeen ja vereen, mutta se johtunee siitä, että olen asunut siellä. Olen käynyt myös Barcelonassa, mutta sen turistoituneempi fiilis ei iskenyt minuun. Ymmärrän kyllä miksi Barcelona usein vetää turstien silmissä pidemmän korren, koska se on monipuolinen juuri meren läheisyyden ansiosta. Lisäksi Barcelonassa on paljon enemmän nähtävyyksiä. Madridin nähtävyydet eivät ole niin erikoisia, mutta kaupungin taika piileekin sen tunnelmassa. Siksi Madridissa ehkä pitääkin viettää pidempi aika, jotta saa kiinni siitä mikä Madridista tekee niin vastustamattoman. Muista Espanjan kaupungeista suosittelisin erityisesti San Sebastiania ja Valenciaa. Myös Sevillaan voisin itse mennä uudemman kerran. Mikähän siinä mahtaa olla että Espanja niin kovin vetää puoleensa? Itse olen ainakin ihan koukussa, nytkin on lennot ostettuna 😀

  Reply
  • Outi
   20 maaliskuun, 2018 at 8:22 pm

   Kiitos tosi kivasta ja mielenkiintoisesta kommentista! Mä kyllä voin kuvitella, että Madridiin pystyy ihastumaan ihan yhtälailla kuin Barcelonaan. Madridista varmaan löytää sitä ”autenttisuutta” helpommin.

   San Sebastian ja Valencia kiinnostaa ihan hirveästi. Niistä tunnutaan yleisestikin puhuttavan pelkästää hyvää. En malta odottaa että pääsen taas Espanjaan!! Ehkä tosin vasta ensi vuonna..

   Reply
 • Suunnaton
  19 maaliskuun, 2018 at 11:33 pm

  Mainio vertailu! Mä olen pyöritellyt mielessäni samanmoisen tekemistä, kuitenkin niin, että mukana olisi myös Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki Valencia. Jonkinmoinen luonnoskin on lojunut artikkeleiden joukossa vaikka kuinka ja kauan.
  Mun on tosi vaikea päättää, pidänkö enemmän Barcelonasta tai Madridista. Barcelona on aina ollut pieni pettymys, mutta toisaalta se on kuitenkin monipuolisempi ja arkkitetuurin vuoksi kiinnostavampi kuin Madrid. Ehkä osaisin päättää niiden välillä, kun tekisin itsekin kunnon vertailun. Paras Espanjan kaupungeista on kuitenkin ihana Valencia, vaikka tää mielipide onkin varsin puolueellinen 🙂

  Reply
 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  20 maaliskuun, 2018 at 9:44 pm

  Kummassakaan en ole käynyt mutta Barcelona vetää puoleensa. Mutta entä sitten muut espanjan kaupungit?

  Reply
  • Outi
   22 maaliskuun, 2018 at 1:26 pm

   Niinpä, niitä muita kaupunkejahan on ihan mielin määrin Espanjassa, joihin rakastua vielä enemmän kuin näihin jättiläisiin. Bilbao oli hyvä esimerkki. Siihen ihastuin ihan hirvittävästi ja Madridin reissuun olikin tarkoitus alunperin yhdistää viikon reissu myös baskimaassa. Se kuitenkin jäi olosuhteiden pakosta, mutta onneksi mahdollisuuksia Espanjan tutkimiseen tulee ihan taatusti vastaan vielä lähitulevaisuudessa. Jaksan olla optimistinen 😉

   Reply
 • Janika / Matkamuistoja
  22 maaliskuun, 2018 at 2:18 pm

  Kyllä tuo meren läheisyys Barcelonassa on niin suuri plussa, että varmaan valitsisin sen (vaikka en olekaan Madridissa koskaan käynyt hehe). Olen nyt aloittanut espanjan kielen opiskelun uudelleen, ja kun pikkuhiljaa oppii kieltä enemmän ja enemmän, se houkuttelee lähtemään taas käymään Espanjassa. Toisaalta taas Espanjan matkat varmaankin motivoisivat opiskelemaan kieltä entistä ahkerammin ;).

  Reply
  • Outi
   22 maaliskuun, 2018 at 8:07 pm

   Se on kyllä ehdoton etu, jos Espanjassa osaa kieltä edes auttavasti. Mullakin on vaan espanjan perusteet jotakuinkin hallussa tai sen edes sen vieressä, mutta kyllä siitä on ollut ihan mieletön apu niin Espanjassa kuin Väli-Amerikassakin. Ja tosiaan, siellä paikan päällähän sitä oppii ja kehittyy kaikista parhaiten, joten suosittelen mitä pikimmiten varaamaan matkat 😉

   Reply
 • Katja / Historiadeviajes
  23 maaliskuun, 2018 at 8:57 am

  Nää vertailut on aina kivoja. Taidan olla vähän puolueellinen vastaaja, sillä Madrid on vähän kuin toinen koti hehhe. Mutta siis Madrid, koska a) kaupunki on niin espanjalainen esim. englanti ei ole niin yleistä ja kaupunki pitää kiinni perinteistä ja tiukoista ruoka-ajoista. Toisekseen b) puistovalikoima on ihan käsittämätön (kirjoittelin viimeviikolla 12! listan enkä saanut edes kaikkia mahdutettua), c) Yöelämä, en ole missään tavannut yhtä omaan makuun olevaa yöelämää. Klubit ja malasanan baarit on jotain ihan käsittämätöntä. Ja se että meno alkaa vasta 1-2 välillä ja loppuu aamu 6-7 kulmilla… d) Vuoret ja että sinne pääsee ilmaiseksi tunnissa e) Kaikki läheiset päiväretkikohteet kuten (ilmaisia abonolla) toledo, el escorialin luostari, alcala de henaresin kaupunk ja aranjuez ja sen palatsi. Segoviaankin pääsee tunnissa, joskin siitä joutuu maksamaan ehkä kokonaiset 9 euroa.

  Barcelona oli mulle _ihan kiva_. Ranta on ihana! Kaikki nähtävyydet oli kerran elämässä, mutta kaikki oli kallista, se ruuhka ja nyt tämä koko katalonian tilanne.

  All in all, Madrid <3 mutta kyllä Barcelonakin on syystä suosittu. 😀

  Reply
  • Outi
   27 maaliskuun, 2018 at 8:33 pm

   Ihan huippua kuulla vinkkejä ja mielipiteitä paikalliselta! Mä niin uskon ihan jokaiseen kohtaan noista ja sen takia Madridiin olisikin todella hauska tutustua oppaan ja ennen kaikkea paikallisen avuin. Uskon nimittäin, että ihastuisin varmasti juuri noihin mainitsemiisi asioihin. Madridille siis uusi mahdollisuus, absolutely!

   Reply
 • Heta
  24 maaliskuun, 2018 at 9:39 am

  Tämä olis mulle ihan liian suuri dilemma. En oo koskaan käyny mut kulttuuri on mun juttu joten haluisin Madridiin, mut vesi! Voi apua en vois päättää.

  Reply
  • Outi
   27 maaliskuun, 2018 at 8:34 pm

   🙂 Tää on vaikea, eikä ollenkaan yksiselitteinen. Madrid oli todella kiva ja kotoisa, kun taas Barcelona sykkivä ja kaunis. Molemmissa paljon hyviä puolia, eikä juurikaan huonoja 🙂

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  24 maaliskuun, 2018 at 3:32 pm

  Mä en tiedä miksi, mutta mä jotenkin aina sytyn tällaisista kumpikampivertailuista, teen niitä itsekin. 🙂 Itse olen käynyt vain Barcelonassa ja siitäkin yli kymmenen vuotta aikaa. Ihan huikaisevan hieno kaupunkihan se on. Madrid ei ole jostain syystä ikinä kiinnostanut juurikaan, vaikka olen toki kyllä kuullut siitä paljon kehuja.

  Reply
  • Outi
   27 maaliskuun, 2018 at 8:35 pm

   Omasta puolestani täytyy kyllä sanoa, että rakastuisin varmaan ihan päätä pahkaa jokaiseen espanjalaiseen kaupunkiin. Vaikeeta näidenkin kahden välillä on tehdä päätös, kun molemmissa niin paljon hyvää.

   Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  24 maaliskuun, 2018 at 6:25 pm

  Vaikea valita! Tykkään itse aivan hurjasti Madridista, mutta toisaalta olen piipahtanut Barcelonassa vain parin yön verran, joten niitä on hankala vertailla. Barcelonaan täytyy siis päästä pian uudelleen, ja tutustumaan kaupunkiin paremmin. Siinä kiehtoo erityisesti meren läheisyys.

  Reply
  • Outi
   27 maaliskuun, 2018 at 8:37 pm

   Meren läheisyys tekee kyllä Barcelonasta ihan todella kiehtovan kaupunkikohteen, ja sen takia se varmasti onkin monelle se ykkösvalinta. Ja onhan Barcelona ihan huikean kaunis ja vaikuttava kaupunki noin muutenkin.

   Reply
 • Annukka // Ikkunalla
  25 maaliskuun, 2018 at 1:22 am

  Kesälle haaveilen vielä pienestä lomasta, ja Espanja voisi olla hyvä vaihtoehto. Viimeisestä Espanjan matkasta alkaa ollakin jo parikymmentä vuotta (apua!), joten olisi varmaan aika jo palata. Barcelonaa olen miettinyt enemmän kohteeksi ja tämän postauksen perusteella pysyn valinnassani.

  Reply
  • Outi
   27 maaliskuun, 2018 at 8:39 pm

   Barcelonalle ja Espanjalle peukku! Siellä riittää kesällä kyllä tekemistä ja näkemistä, lennot ovat verrattain halvat ja eläminenkin suht edullista.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  26 maaliskuun, 2018 at 12:40 am

  Kiva postausidea, tämäntyyppinen on itsellekin tulossa lähiaikoina.

  Mitä sitten tulee näihin kahteen kohteeseen, niin lähtisin Madridiin. En ole siellä käynyt ja se on tällä hetkellä yksi niistä Euroopan kaupungeista, jotka kiehtovat kaikista eniten. Barcelonassa olen käynyt, ei siinä mitään vikaa ollut. Voisin mennä uudestaankin, mutta jotenkin olen huomannut, että parasta Espanjaa löytyy aina sisämaasta – oli sitten kyseessä manner-Espanja tai sen saaren. Vähemmän turisteja, suhteessa helpommin pääsee tutustumaan paikalliseen elämänmenoon.

  Reply
  • Outi
   27 maaliskuun, 2018 at 8:42 pm

   Ihan totta! Madridissa kyllä näki paikallista menoa paljon paljon enemmän kuin Barcelonassa, joten siinä mielessä Madrid on todella oiva valinta. Turisteja oli, muttei lainkaan siinä määrin, mitä Barcelonassa, eikä tarvinnut eksyä pitkällekään pikkukujille kun ihmisvilinä kaikkosi lähes tyystin.

   Reply

Leave a Reply