fbpx
Menu

Koe ainakin nämä Romanian Transilvaniassa

Romania on iso maa, jonka koluamiseen läpikotaisin tarvitaan viikkoja. Jos aikaa on rajallisesti, niin kannattaa miettiä tarkkaan, miten laajaa aluetta lähtee tutkimaan. Mitkä ovat omia mielenkiinnon kohteita ja millä menopelillä matkustaa? Romaniasta löytyy vuoristoteitä, kaupunkikohteita, vaellusmaastoja, hienoja nähtävyyksiä, merenrantaa ja hienoja lomaresorttejakin. 

Meille oli selvää, mitä lähdetään viikon road tripiltä hakemaan. Luontoa, kauniita kaupunkeja, jylhiä vuoria ja keskiaikaisia linnoja. Valittiin suunnaksi Transilvania, joka onkin varmasti matkailun kannalta Romanian suosituimpia alueita.

Transilvanian ottaa helpoiten haltuun autolla, mutta junayhteydetkin ovat hyviä. Autolla matkustaminen Romaniassa on kohtalaisen halpaa, mutta liikennekulttuuri on hurjaa ainakin isoimmissa kaupungeissa. Auto tuo omanlaistansa vapautta ja mekin päästiin näkemään ja kokemaan paljon enemmän sellaista, mitä junalla matkustettaessa olisi varmasti mennyt ohi.

1. Sinaian vuoristokaupunki ja Pelesin linna

Sinaia sijaitsee reilu 100 kilometriä Bukarestista ja on ensimmäinen pysähtymisen arvoinen kaupunki Bukarestista Transilvanian suuntaan. Kaupunki sijaitsee Bugeci-vuoriston juurella ja näin ollen maisemat ovat ihan vertaansa vailla.

Sinaia mountains

Vuoristot ovat Sinaian ehdoton vetonaula ja kaupungista kannattaakin suunnata ylös vuorille. Näköalat tuolta korkeuksista ovat henkeäsalpaavia ja matka ylös käy helposti gondolihissillä. Jos kuitenkin olet vaellusihmisiä, pääsee korkeuksiin myös haikkaamalla ja vuorilta löytyy myös upeita trekkireittejä. Me suosittiin gondolia. Tarkempaa infoa alueen gondolihisseistä luvassa lähiaikoina…

Sinaia gondoli
Turistinähtävyyksistä Sinaian suosituin on ehdottomasti Pelesin linna, joka onkin aivan valtavan näyttävä. Me myöhästyttiin sen verran, ettei ehditty käymään linnassa sisällä, eli suosittelen lämpimästi tarkistamaan aukioloajat huolella, jos mielii katsella linnaa lähemmin. Toinen käymisenarvoinen paikka on Sinaian luostari, jota on kehuttu kauniiksi ja rauhalliseksi paikaksi, mutta meidän aika ei riittänyt sinne.

Pelesin linna

2. Brasov – värikäs kaupunki, jossa tekemistä riittää

Brasov on värikäs, viihtyisä ja vilkas kaupunki Romanian Transilvaniassa, jota ei kannata jättää välistä. Paikallisetkin tiesivät sanoa, että Brasov on kenties Romanian parhaita, jos ei paras kaupunki.

Kaupunki sijaitsee Tampa-kukkulan juurella, mikä tekee paikasta aina vain kauniimman. Kukkula kohoaa vanhan kaupungin takana ja huippua koristaa Hollywood tyyliin Brasov-kyltti. Kaupunki itsessään on aivan valtavan kuvauksellinen ja sen ympäristössä riittää tekemistä useammaksikin päiväksi.

Brasov Romania

Brasov Hollywood kyltti
Tampa-kukkulan päälle ja sieltä edelleen Brasov-kyltille pääsee gondolilla ja loput matkasta kävellen, mutta kannattaa jälleen olla tarkkana aukiolojen kanssa, jottei käy kuten meille: gondoli ei siis kulje maanantaisin eikä neljän jälkeen iltapäivästä.

Brasovissa kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä myös läntinen muuritie, joka jo itsessään on valtavan viehättävä vieressä solisevan puron ja kaupungin rapistuneen muurin ansioista. Muuritieltä pääsee ylös hienoille maisemapaikoille, joista me käytiin katsomassa vain mustan tornin näköalapaikka. Vielä korkeammalta valkoisen tornin näköalatasanteelta maisemat vain paranevat, joten jos kuntoa riittää niin kannattaa kivuta aina sinne asti.

BrasoV Romania läntinen muuritie

Brasov musta torni näköalapaikka
Muita Brasovin nähtävyyksiä ovat mm. keskusaukio, Musta kirkko sekä kaupungin useat museot.

3. Draculan linna eli Branin linna

Branin linna sijaitsee noin 30 kilometriä Brasovista, ja on kenties Transilvanian suosituin turistikohde. Sen huomaa jo heti kaupunkiin tultaessa: lukemattomat ravintolat ja majoituspaikat houkuttelevat turisteja sisäänsä.

Vaikka näin, on linna ihan käymisen arvoinen, vaikka täytyy kyllä myöntää, että kuvissa se näyttääkin aika paljon mahtavammalta. Mutta linnan sisällä on hauska puikkelehtia sen lukemattomissa huoneissa ja pienissä rappukäytävissä.

Eikä meidän kohdalla turistilaumojakaan ollut ihan mahdottomasti. Paikalle kannattaakin suunnata mahdollisimaan ajoissa.

Branin linna Romania

Branin linna Bran castle

4. Sighisoara – Unescon maailmaperintökohde ja Draculan synnyinpaikka

Sighisoara, oma lempikaupunkini Transilvaniassa, on mielettömän sympaattinen jopa eksoottinen kaupunki. Kaupungin kerrotaan olevan kreivi Draculan synnyinpaikka, ja nykyään Vlad Tepesin synnyinkoti toimii ravintolana.

Sighisoaran vanhakaupunki sijaitsee kukkulan päällä ja se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vanhakaupunki on niin kaunis ja ihmeellinen, että vaikka se on aivan pikkiriikkisen pieni, niin pieni, että sen kävelee tunnissa läpi, niin minä ainakin voisin viettää kissanpäiviä täällä rauhoittuen, syöden hyvin ja nauttien kauniista vanhoista rakennuksista ja mukulakivikaduista. Kaupunki on kuin sadusta, enkä edes olisi ollut lainkaan ihmeissäni, jos vastaan olisi kävellyt menninkäisiä tai ilmassa lennellyt keijukaisia.

Sighisoara Romania vanhakaupunki

SIghisoara vanhakaupunki

SIghisoara Romania Unesco

Nähtävyyksiäkin Sighisoarassa on, kivoimpana mainittakoon kellotorni, jonka sisällä on useita historiallisia museoita. Minä ainakin innostuin museosta huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Draculan linnasta. Jokaisessa kerroksessa on omalla teemalla varustettu näyttelyhuone, joissa on esillä vanhoja tavaroita lääkärin instrumenteista vanhaan kellokokoelmaan. Kellotornin huipulta pääsee lopuksi ihastelemaan kaupunkia lintuperspektiivistä. Sisäänpääsy kellotorniin on muutaman euron.

Sighisoara kellotorni

Koko kaupungin korkeimmalle kohdalle johtaa 172-askelmainen katettu portaikko, ja ylhäällä odottaa vanha luterilainen kirkko. Maisemia ei tänne kannata kuitenkaan lähteä metsästämään. Niihin pääsee paremmin käsiksi kellotornista ja vanhankaupungin laitamilta.

5. Sibiu – tunnelmallinen vanhakaupunki

Sibiussa meillä oli jo hiukan ähky vanhoihinkaupunkeihin, muttei se poista sitä, etteikö Sibiussakin olisi paljon ihasteltavaa. Kaupungin valtava keskusaukio Piata Mare on upea vanhoilla rakennuksilla reunustettu kaupungin sydän. Keskusaukion laitamilla seisoo Raatitorni, jonne pääsee myös pientä pääsymaksua vastaan katselemaan maisemia. Raatitornin portista lähtee tie alakaupunkiin, joka onkin sitten taas täynnä toinen toistaan viehättävämpiä vanhoja taloja ja kauniita kattoikkunoita. Tie alakaupunkiin käy kauniin rautaisen Valehtelijoiden sillan alitse.

Sibiu valehtelijoiden silta

Sibiu Romania kellotorni

Sibiu on täynnä mielenkiintoisen kuuloisia museoita ja taidenäyttelyitä, joihin kannattaa ehdottomasti poiketa, jos kulttuuri kiinnostaa. Kaupungista onkin sanottu, että se on varsinainen romanialaisen kulttuurin kehto. Turisti-infosta kannattaa siis käydä nappaamassa kaupungin ajankohtaiset menovinkit!

Sibiu vanhakaupunki

+1 Huneodoaran linna

Hampaankoloon koko Romanian reissusta jäi valtavasti, mutta yhtenä suurimpana Huneodoaran eli Corvin linna, jonne ei aikataulujen puitteissa ehditty lähteä ajamaan. Kaikista lähteistä luettuna tämä linna on maan ihan ykköslinna, eli jos on riittävästi aikaa, niin tänne kannattaa ehdottomasti poiketa. Itse kaupunki ei ilmeisesti ole nähtävyytenä kummoinen, mutta linna sitten sitäkin vaikuttavampi.

Oletko käynyt Romanian Transilvaniassa? Mitä vinkkejä sulla on antaa? 

Uusimpiin juttuihin pääset nopeiten  käsiksi Blogit.fi -sivustolla, Bloglovinissa ja The Blogjunglessa.Voit käydä seuraamassa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä

28 Comments

 • Tepa
  19 toukokuun, 2018 at 11:02 pm

  Kiitos vinkeistä! Juuri tunti sitten nappasin lennot syksylle Bukarestiin. Ja nyt jo hiukan harmittaa et aikaa on vain kolme päivää. Ehtiiköhän yhdessä päivässä piipahtaa sekä Brasovissa että Sighisoarassa? Lienee toiveajattelua…kumman valitsisit jos on aikaa vain yhteen?

  Reply
  • Outi
   19 toukokuun, 2018 at 11:08 pm

   Moikka Tepa! Ja kiitos kysymyksestä! Yhdessä päivässä ehtii kyllä mainiosti käymään Brasovissa. Ehkä valitsisin kuitenkin sen, vaikka Sighisoara kaunis ja ihana paikka onkin. Brasovissa on enemmän meinikiä ja nähtävää. ”Monta kärpästä yhdellä iskulla” -tyyppinen paikka. Liikutko autolla vai junalla? Melkeinpä suosittelen jättämään Bukarestin tyystin välistä ellei siellä ole jotain erityistä, mitä haluat nähdä, ja suuntaamaan suoraan vuoristomaisemiin. Kolmessa päivässä ehtii kyllä Brasoviin, tutkia sen ympäristöä ja ehkä pysähtymään myös matkalla Sinaiassa.

   Reply
 • idahhh
  20 toukokuun, 2018 at 10:10 am

  Me käytiin äitini kanssa viime lokakuussa Bukarestissa ja Transylvaniassa. Meillä ei ollut kuin muutaman päivän reissu mutta ehdittiin nähdä kuitenkin minusta aika paljo; Pelesin linna, Branin linna sekä Brasov. Ja kaikki nuo ihanat vuoristomaisemat niiden välillä. Bukarestissa käveltiin vain keskustassa mitä kerettiin ja oltiin tyytyväisiä että pääpaino meillä oli Transsylvaniassa.

  Reply
  • Outi
   20 toukokuun, 2018 at 10:18 am

   Kiios! Tätä mäkin ajattelin että muutamassakin päivässä ehtii kyllä yllättävänkin paljon, mutta Bukarestista tosiaan kannattaa aika nopesti suunnata muualle 🙂 Kaikki hienoudet kun löytyy pääkaupungin ulkopuolelta, vaikka senkin vanhakaupunki ihan viehättävä omalla tavallaan olikin.

   Reply
 • piyya
  20 toukokuun, 2018 at 12:40 pm

  Sun matkakertomukset oin kyllä avanut minulle ihan uuden Romanian. Tunnustan toki etten ole sitä aiakaisemmin kovasti tutkinutkaan.
  Halvat lennot Bukareistiin on kai saanut kiinnostuksen vähän kohoamaan mutta sun matkakertomukset on saanut jopa pienen matkakuuumeen nousemaan 🙂

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 7:55 pm

   Hei aivan ihana kuulla, jos jutut ovat inspiroineet! Romaniaan kannattaa tosiaan mennä nyt eikä vuosien kuluttua, sillä turismi on vielä aika pientä ja hintataso kohtuullinen. Ja Helsingistä tosiaan lentää ihan todella edullisesti Bukarestiin!

   Reply
 • Jaakko / Lomalla viimeinkin
  21 toukokuun, 2018 at 7:32 am

  Hyviä vinkkejä varsinkin kuin Romania on itselle vielä tuntematon, syksyllä sinne tarkoitus mennä. Dracula on vahvasti esillä mielikuvissa ainakin 🙂

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 7:57 pm

   Hei kiva että pääset Romaniaan! Se on upea maa! Dracula on kyllä läsnä, näetpä sitten 😉

   Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  22 toukokuun, 2018 at 12:43 pm

  Romaniassa olen käynyt vain Bukarestissa ja se ei marraskuussa näyttänyt parhaita puoliaan. Vannoinkin silloin että Bukarestiin ei muuten tarvitse enää palata, mutta ehkä voisin poikkeuksen tehdä jos siitä lähtisi suoraan kiertämään maata. Vuorimaisemat vetävät minua aina puoleensa ja tuo Brasovin kaupunkikin vaikuttaa varsin sympaattiselta!

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 8:00 pm

   Niin uskon, ettei marraskuinen Bukarest kyllä sytytä. Vaikka oli siellä kaunistakin, sitä en kiellä. Mutta paras Romania on kyllä ihan jossain muualla. Suosittelen kovasti uusintareissua!!

   Reply
 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  22 toukokuun, 2018 at 4:51 pm

  Ihan tuntematon maa (toistaiseksi toivottavasti) itselle, mutta matkakuume on kova! Romania kiehtoo tällä hetkellä kovasti ja ollaankin vähän pohdittu, josko lähtisi omalla autolla tuonne suunnille ensi kesänä. Ollaan hommaamassa juuri autoa ja kovasti mietitty eri vaihtoehtoja minne sillä voisi reissata. Kivoja matkavinkkejä olit koonnut Outi tähän! 🙂

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 8:01 pm

   Toivottavasti teidän Euroopan autoreissu toteutuu! Kyllä autoilu on vaan niin paras keino matkustaa, vaikkei se eettisin vaihtoehto tietenkään. Siinä vaan näkee niin paljon enemmän!

   Reply
 • Ne Tammelat
  23 toukokuun, 2018 at 1:10 pm

  Näiden vinkkien ja kuvien perusteella Romania vaikuttaa oikein potentiaaliselta kohteelta! Linnat ja vuoristo kiinnostavat erityisesti. Hyvä kooste! 🙂

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 8:02 pm

   Kiva jos miellyttää! Romania on niin potentiaalinen, että sinne todella kannattaa mennä! Hinta-laatusuhdekin on ainakin vielä varsin kohdillaan!

   Reply
 • matkalla
  24 toukokuun, 2018 at 7:28 pm

  En ole Romaniassa käynyt mutta nyt annoit aihetta sinne matkustaa! Ja juurikin Transsilvaaniaan. Nuo ilmeisesti pääsee kulkemaan vaikka junalla ja yöpymispaikkoja riittää?

  Reply
  • Outi
   24 toukokuun, 2018 at 8:05 pm

   Kiva jos jutut inspiroi! Romaniaan kannattaa mennä nyt eikä vähän ajan päästä, sillä turismi siellä kaiketi kasvaa koko ajan, mikä tarkoittaa ainakin hintojen nousua.

   Junalla pääsee näihin kaikkiin paikkoihin. Siitä en ole ihan varma minkälainen aika näiden kaikkien paikkojen koluamiseen junalla menee, mutta viikossa pääsee jo aika pitkälle.

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  26 toukokuun, 2018 at 1:59 pm

  Voi noi vuoristomaisemat. Mikä olisikaan tuolla vaellella. Hämmästyttää myös toi talojen värikkyys. Olen nähnyt Romanian mielikuvissa värittömänä maana 🙂 Nyt meni Romania kyllä must to see -listalle.

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:52 pm

   Sanopas muuta! Mullakin oli täysin harmaa ja väritön kuva Romaniasta, mutta voi kuinka onnellinen olin kun ennakkoluulot karisivat. Toinen toisensa jälkeen. Kyllä Romania kannattaakin pitää listalla. Se on ihana!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  26 toukokuun, 2018 at 2:25 pm

  Tää oli kyllä mainio tiivistys, tuntuu kyllä, että Transilvaniassa olisi kovasti nähtävää. 🙂 Se on muutenkin nyt kovasti nosteessa, Mondossakin oli siitä taannoin pitkä juttu.

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:50 pm

   Niinpä muuten olikin! Se ilmestyi juuri ennen meidän matkaa, mutta harmillisesti mulle ei enää tule Mondoa enkä muistanut käydä kaivamassa sitä mistään. Olisikin kiva lukea nyt, mitä Mondo siitä kirjoitti

   Reply
 • Anita / My Tiny Travel Journal
  27 toukokuun, 2018 at 12:12 am

  Lapsesta asti olen ollut Dracula-fani, joten pitäisihän nuo Vladin huudit nähdä! Sama juttu kuin Annemarialla – minäkin olen ajatellut Romanian olevan paljon värittömämpi, mutta nuo Sighisoaran kuvat kertoo kyllä muuta.

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:49 pm

   No sitten jos Dracula-jutut kiinnostaa niin kyllähän sinun Romaniaan on päästävä! Vaikka täytyy kyllä myöntää, ettei itse Draculan-linna tehnyt niin suurta vaikutusta, mutta varmasti pääsee hyvin Dracula-tunnelmiin. Viimeistään Sighisoarassa.

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  27 toukokuun, 2018 at 7:45 am

  Mahtavia linnoja, rakennuksia ja historiaa. Tänne on joskus päästävä. Romania on ehkä vähän aliarvioitu matkakohde mutta itse olen aina ajatellut, että haluan joskus päästä käymään.

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:48 pm

   Se on totta, että Romania tuntuu aliarvostetulta. Mutta uskonpa, että vuosien saatossa se pikkuhiljaa nostaa päätään. Iso suositus! Sinne kannattaa ehdottomasti matkustaa, vielä kun hinnat ovat kohtuullisia ja turismia vain vähän.

   Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  27 toukokuun, 2018 at 11:18 am

  Kauniita ja mielenkiintoisia kohteita, niitä tuntuu Romaniassa riittävän! Parasta varmasti onkin juuri tutustua maahan roadtripin muodossa niin näkee sen koko komeudessaan. 🙂

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:45 pm

   Kaunis ja mielenkiintoinen kuvastavat kyllä todella hyvin Romaniaa! Aikaa tuohon maahan saisi kulumaan, jos haluaisi nähdä kaiken mielenkiintoisen.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  27 toukokuun, 2018 at 1:03 pm

  Onnistuit yllättämään. Olen ollut Romaniassa vain pitkän viikonlopun Bukarestissa ja jollain päiväretkellä lähiympäristössä. Siitä jäi kyllä hyvä fiilis, mutta enpä ole tajunnut, kuinka paljon kiinnostavaa tuossa maassa voisikaan olla!

  Reply
  • Outi
   27 toukokuun, 2018 at 8:31 pm

   Romania yllätti kyllä minut itsenikin! En ollut todellakaan ajatellut, miten upea maa Romania on. Siellä on niin hurjasti sellaista mielenkiintoista, mitä meilläkin jäi näkemättä, joten aikaa tuonne saa kulumaan, jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon. Ja nuo värikkäät kylät ja kaupungit ovat aivan ihania!

   Reply

Leave a Reply