fbpx
Menu

Kesäloma kotimaassa: 15 vinkkiä kesäiseen Suomeen

Vaikka maailma hiljalleen avaa rajojaan ja matkustaminen ulkomaille helpottuu, on monien suunnitelmissa viettää kesäloma edelleen visusti Suomen rajojen sisäpuolella. Kesäloma kotimaassa tarjoaa onneksi paljon tekemistä ihan jokaiselle, ja piilotettuja helmiäkin löytyy, kunhan vaan jaksaa hiukan nähdä vaivaa ja tehdä taustatutkimusta.

Kysyin matkabloggaajakavereiltani parhaita vinkkejä kesäiseen Suomeen – mielellään jotain retkeilyskenen ulkopuolelta – ja sainkin liudan mielenkiintoisia kohteita ja majoitusvinkkejä jaettavakseni. Toiset kohteista ovat varmasti monelle jo entuudestaan tuttuja, mutta ehkäpä löydät tästä listasta jotain mielenkiintoista uutta kesälomasi ratoksi.

Jos siis kesäloma kotimaassa on suunnitelmissa, pistä nämä kohteet talteen!

1. Vanhan Rauman kummituskierros

Tämä kummituskierros on pakko kokea! Tämä on oikeastaan promottu minulle niin hyvin, että aina kun Raumasta puhutaan, nousee Saanan Kummituskierros väistämättä mieleen.  Eli heti kun saan raahattua luuni Raumalle, osallistun takuulla kummituskierrokselle. Myös lapsille sopivia kummituskierroksia on tarjolla

Kummitusopas Saana kertoo kummitustarinoita Vanhan Rauman riivatuista taloista ja kaduista. Seuraava kierros toteutetaan 7.7.21021. Hinta 15€/hlö. Varaa paikkasi täältä.

Tätä kohdetta suosittelee erityisesti Toisiin maisemiin-blogin Hanneli.

2. Espoo Gåsgrund ‑ yhteysaluksella Espoon saarille

Espoon saaret ovat vielä melko tuntemattomia ainakin minulle ja varmasti myös monelle muullekin kotimaassa matkailevalle. Pääsin viime kesänä maistamaan palasen Espoon saariston tunnelmaa ja silloin jo päätin, että saaret tulee ottaa haltuun mielummin ennemmin kuin myöhemmin.

Tehtiin yhden yön telttaretki Gåsgrundiin, joka on hieno ja pienehkö saari, jonne kulkee myös julkinen lautta. Täältä löytyy yleinen kaikkien vapaassa käytössä oleva sauna, joka taitaakin olla paikan vetonaula. Yhteysaluksia kulkee Gåsgrundin lisäksi muillekin Espoon saarille, ja kohteet ja aikataulut kannattaa kurkata täältä.

3. Mathildedalin ruukkikylä

Tämä viehättävä ruukkikylä on noussut viime vuosina suosituksi kotimaan matkailukohteeksi, mutta silti se on vielä melko tuntematon varmaan yhtä suurelle osalle ihmisistä. Mathildedal sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä lähellä Saloa ja Teijon kansallispuistoa, joten sijaintinsakin puolesta se on varsin passeli vaikka vaan yhden yön reissukohteeksi.

Paikkaa suosittelee erityisesti Merjan matkassa-blogi, mutta toki suosittelen sitä myös itse ihan lyhyenkin visiitin perusteella.

Mene ja ihastu tähän rauhalliseen kotimaan helmeen !

4. Ahvenanmaa – kotimaassa ulkomailla ja kesäloman suosikkikohde!

Ahvenanmaa on takuulla tämän kesän suosikkikohde eikä ihme! Upeita maisemia ja täynnä tuntemattomampia helmiä, kuten tämä Unelmatrippi-blogin  suosittelema Eckerö ja paikan viehättävä Gastropub Bodegan, josta saa kuuleman mukaan taivaallista kalaa!

Keväällä pressimatkan sateiseen Ahvenanmaahan tehneenä voin lämpimästi suositella kohdetta myös retkeilyn näkökulmasta. Hienoja mielenkiintoisia linnanraunioita, näköalatasanteita ja jylhiä maisemia!

Myös frisbeegolf on nostanut suosiotaan Ahvenanmaalla, joten frisbeegolfin ystävät hoi! Kiekot kainaloon ja Ahvenanmaalle!

5. Torstilan tila ‑ sympaattinen majoituspaikka Joroisissa

Ihanan tunnelmallista majoituspaikkaa etsivälle tässä upea vinkki! Sympaattinen Torstilan tila tarjoaa taatusti rauhaa ja aitoa maalaistunnelmaa Joroisissa, Pohjois‑Savossa.

Fifty fifty-blogin Sonja on kirjoittanut Torstilan tilasta ja muutamasta muusta viehättävästä majoitusvinkistä blogiinsa.

6. Puumalan saaristoreitti pyöräillen

Tätä olen suositellut itse jo moneen otteeseen ties missä kanavissa, ja suosittelen nytkin!

Maltillinen pyörämatka upeissa Saimaan maisemissa on must see, jos pyörämatkailusta puhutaan. Kesällä 2020 pyöräiltiin Puumalan saaristoreitti yhden pysähdyksen taktiikalla perheen kanssa lapsi tyytyväisesti (ihme) pyöräkärryssä istuen.

Matkan varrella voi pysähtyä vaikka Puumalan torilla tai upouudella Norppapolun laavulla. Säkkimäen laavulta avautuvat hienot maisemat ovat nähtävyys jo itsessään!

Kesän 2020 Puumalan saaristoreitti pyörillä myös blogissa

7. Imatran Valtionhotelli

Lähiaikoina monen suusta on kuulunut kehuja Imatrankosken vieressä upeana kohoavasta Valtionhotellista. Itsekin kävin käyskentelemässä hotellin lähimaastossa osana viime kesän road tripiä, mutta sisään asti en kuitenkaan uskaltanut.

Ja onhan tuo vaikuttavan näköinen pytinki ainakin ulkoa päin, ja kuuleman mukaan sisätilat ovat myös siistit. Hotellia suosittelee Unelmatrippi-blogin Jenni, mutta kuulinpa vastikään kehuja hotellista myös Toisiin maisemiin-blogin Hannelin suusta, joka oli tajunnut pyytää hotellihuoneen kosken puolelta ja pääsi siten nautiskelemaan hienoista koskimaisemista hotellihuoneen ikkunasta käsin.

Siitä siis vinkki takataskuun, jos kesäloman kotimaanmatka suuntautuu Imatran lähettyville!

Lukasehan lisää Imatankoskesta ja Valtionhotellista Jennin blogista:

8.  Taavetin linnoitus Luumäellä

Luumäen suosituin (ja kuuleman mukaan ainoa) nähtävyys Taavetin linna on oiva kesäloman matkakohde, sillä paikka on suosittu kesätapahtumistaan.

Tapahtumien lisäksi linnoituksella pääsee aistimaan vanhan ajan tunnelmaa ja tutustumaan Suomen historiaan. Linnoitukset ovat peräisin 1700-luvun loppupuolelta. Toiminta linnassa loppui jo vuonna 1803.

Taavetin linnoitus sijaitee aivan Valtatie 6:n vieressä Luumäen kohdalla. Tänne on siis helppo poiketa vaikkapa ohikulkumatkalla!

Taavetin linnoituksesta Pilvin blogissa:

9. Strömforsin ruukkialue Loviisassa

Strömforsin ruukki on siitä kummallinen, että vaikka tästä on ajellut ohi satoja kertoja vuosien varrella, ei ole tullut mieleenkään, että ruukkialueella kannattaisi pysähtyä.

Mutta kyllä kannattaa!!

Ihana, sympaattinen, kaunis ja rauhallinen. Täynnä nättejä yksityiskohtia ympäröitynä upealla luonnolla.

Strömforsin ruukki kannattaa ottaa ehdottomasti kesälomareissulla päiväkohteeksi, jos liikut Etelä-Suomen alueella

Sen lisäksi, että itse ruukilla voi varmasti kuluttaa päivän istuen ravintoloissa ja kahviloissa aistien ruukkitunnelmaa, on sen ympäristön luontoon mahdollista tutustua esim. patikkapoluilla tai vedestä käsin.

Vuokraa fatbike tai kajakki, tai jalkaudu Kukuljärven kierrokselle. Ihastut luontoon varmasti!

10. Kotkan Kaunissaari – kaunis kuin karkki

Kotkan Kaunissaari – tai oikeasti Pyhtään – on niin ikään takuulla tämän kesän suosikki! Upea pitkä hiekkaranta, hyvät telttailumaastot (fasiliteeteissa toivomisen varaa) ja ihana kalastajakylätunnelma.

Jos mielit kotimaan kesälomareissullasi saarille, valitse Kaunissaari! Ja jos kaipaat lisäinfoa ja ohjeita siitä, miten saarelle pääsee, lue juttuni tuosta alta 🙂

11. Historian havinaa Salpalinjalla

Etelä-Karjalaa halkova Salpalinja on vaikuttava muisto sota-ajoilta. Salpalinjaa pääsee tutustumaan paitsi Etelä-Karjalassa myös mm. Virolahdella, jossa sijaitsee Salpakeskus ja Bunkkerimuseo.

Jos haluat vaikkapa kesän kunniaksi yllättää jonkun sinulle tärkeän, vie hänet Virolahden Salpakeskuksen järjestämälle korsupikninille. Ette tule pettymään!

Salpalinjaa suosittelee erityisesti Suunnaton-blogin Pilvi, jonka blogista löytyy muuten aika tavalla inspiraatiota kotimaan lomakohteisiin erityisesti retkeilyn näkökulmasta!

12. Kirkkopahta Muoniossa

Saamelaisten seita eli pyhä paikka Kirkkopahta löytyy Muoniosta. Kirkkopahdan seitakivellä voit hiljentyä loitsuja lausuen ja luontoa kunnioittaen. Kirkkopahta sijaitsee Pakasaivo-rotkojärven läheisyydessä.

Seitoja löytyy Lapista pilvin pimein ja jos saamelaiskulttuuri ja seitojen palvonta kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan ajatuksella tämän Retkipaikan jutun

Pilviltä löytyy myös pilvin pimein (ehehe) juttuja Lapista, ja uskallanpa väittää, että tämän kesän jälkeen niitä satelee roppa kaupalla vielä lisää.

Koska retkeilybuumi on nyt valloillaan ei tällaisesta listauksesta voi tiputtaa retkikohteita täysin pois. Seuraavaksi listassa luvassa siis muutama hiukan tuntemattomampi retkikohde.

13. Komion luonnonsuojelualue Lopella

Vielä hiukan tuntematon Komion luonnonsuojelualue sijaitsee maltillisen matkan päässä pääkaupunkiseudusta. Tunnin automatkan päässä Helsingistä löydät avaria soita ja Lopen seudulle tunnusomaisia harjumaisemia.

Komio soveltuu päiväretkeilyyn ja toki myös pidempiin yön yli seikkailuihin.

Komiosta ja Hämeen retkikohteista voit lukea lisää Pilvin blogista!

14. Heinolan Pirkunkirkko

Jyrkkiä nousuja ja upeita järvimaisemia. Paistjärven retkeilyalue Heinolassa kätkee sisäänsä tämän piilotetun helmen ja 4,4 kilometrin mainion patikkareitin.

Bonuksena (ja varmasti reitin yhtenä kohokohtana) kuvassa näkyvä ja Pirunkirkoksi nimetty vaikuttava levähdyspaikka kallionkielekkeen alla, jonka viileässä huomassa on kätevää nautiskella eväsleivät ja jatkaa sen jälkeen matkaa hienoille näköalakalliolle.

Etsi paikka käsiisi, jos ajelet Heinolan suunnalla. Tänne et eksy sattumalta!

15. Meloen Liesjärvellä

Liesjärven kansallispuistosta ei tullut suosikkiani, kun siellä ensimmäisen kerran kävin, joten toisella kerralla yritin tykästyä paikkaan järveltä käsin. Vuokrattiin Hannelin kanssa Erärenki-nimiseltä yrittäjältä kajakit, ja lähdettiin tutkimaan Liesjärven ympäristöä meloen.

Tälläkään kertaa Liesjärvi ei vakuuttanut, mutta melominen oli hauskaa! Jos melominen kiinnostaa, niin Liesjärvellä on ainakin helppo lähteä kokeilemaan sitä, miltä kajakki tuntuu pyllyn alla, ja miten paljon muun muassa tavaraa saa kajakin sisään mahtumaan (PALJON!). Rauhallinen järvi antaa ainkain hyvät puitteet tuntuman hakemiseen.

Hanneli kirjoitteli blogiinsa meidän reissusta, joten lukaise ihmeessä, jos melominen Liesjärvellä kiinnostaa!

Kerro ihmeessä omat vinkkisi kesälomareissulle kotimaahan? Mikä helmi Suomessa pitää ehdottomasti nähdä?


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

10 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  5 heinäkuun, 2021 at 7:07 pm

  Monta tuttua mutta myös tuntemattomia paikkoja. Kotkassa kävimme noin kuukausi sitten, mutta Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon, eli Kaunissaareen, emme silloin ehtineet, joten palannemme sinne sitten vaikka ensi kesänä!

  Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7 heinäkuun, 2021 at 7:08 pm

  Tämä olikin kiva listaus, kun useamman tutun kohteen lisäksi mukana oli myös vähän tuntemattomampia kohteita. Ahvenanmaalle on ollut tarkoitus lähteä pyöräilemään kesällä, mutta koronatilanteen parantuessa kovaa vauhtia, on harkintan tullut myö ulmomaille lähtö, saapa nähdä mihin lopulta päädytään. Tuota Valtionhotellia on muutamaan kertaan tullut ihailtua ulkoapäin, se taitaa olla ihan kärjessä paikoista, jossa joskus haluaisin yöpyä! Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa on meidänkin Pirkon tapaan tarkoitus käydä ja todennäköisesti meitläkin jää Kaunissaari väliin.

  Reply
 • Anna | Muuttolintu
  8 heinäkuun, 2021 at 1:42 am

  Olipa mielenkiintoinen postaus, paljon paikkoja joista en ole kuullutkaan. Entisenä lappeenrantalaisena hävettää myöntää, että edes Salpalinjalla en ole koskaan käynyt. Toivottavasti täältä Ausseista pian pääsisi Suomeen kotimaan kohteita kiertämään. Listalle lisäisin tietysti Lappeenrannan linnoituksen ja sataman 🙂

  Reply
 • Anne | Elämää Nomadina
  8 heinäkuun, 2021 at 9:22 am

  Kiva kooste bloggaajien Suomi-suosikeista! Listalle mahtui muutama tuttu paikka, mutta myös monta sellaista mihin en ole ehtinyt, tai osasta edes koskaan kuullut! Meillä on jäänyt Suomessa reissaaminen aika vähiin, mutta tänä kesänä ollaan kotimaassa hieman pidempään, niin ehditään myös nauttia Suomen kesästä ja kesäkohteista! Mathildedaliin jo kerettiinkin, ja se tosiaan oli kaunis, ja yöpyminen viereisessä Teijon kansallispuistossa Matildejärven rannalla kerrassaan hieno alku Suomen seikkailuille!

  Reply
 • Stacy Sofia Siivonen
  9 heinäkuun, 2021 at 5:14 am

  Ehkä parhaiten tunnen näistä Taavetin linnoituksen ja tietysti Ahvenanmaalla olen seikkaillut ja Liesjärvellä. Tuollaisena ehkä knoppina tarjoilisin pyhiä puita eri paikoissa, kuten Kinnulassa. Myös Hämeenkyrön Timin mäntyä on pidetty pyhänä. Kinnulan puulla oli karhun kalloja vielä 1930-luvulla.
  Monet näistä paikoista on perin idässä. Ehkä itä tulee vetämään minua puoleensa jatkossa.

  Reply
 • Sanna I Seven Seas
  9 heinäkuun, 2021 at 6:22 am

  Kivoja vinkkejä kotimaahan ja osa jopa itsellekin ihan uusia tuttavuuksia. Osa toki tuttuja ja erityisesti Mathildedal on omalla listalla. Ehkäpä tänä kesänä. 🙂 Mukavaa kesää!

  Reply
 • Terhi
  10 heinäkuun, 2021 at 6:34 am

  Paljon hienoja paikkoja. Nuo vähän itäisemmät paikat ovat outoja, Heinola näyttää mielenkiintoiselts, samoin Taavetin linnoitus. Eckerön Bodeganissa söin juuri kalaa edellispäivänä – ja kyllä – taivaallista oli.

  Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  10 heinäkuun, 2021 at 6:39 pm

  Nyt on hyvät vinkit kuuluisassa takataskussa! Ja erinomaisia asiantuntijoita olet valinnut! 😉 Puumalan saaristoreitti on niin mun listalla. Strömforsin ruukki ja Kukuljärvi tulee tänä kesänä käytyä, jes!

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  10 heinäkuun, 2021 at 6:48 pm

  Kiitos linkityksestä! 🙂 Kivoja vinkkejä ja näistä kiinnostaa eniten Imatran valtionhotelli ( pitäisi tähdätä paikalle silloin kun koski kuohuu) ja Loviisa. Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että Heinolan Pirunkirkko on myös näkemättä, vaikka siellä suunnalla pörrätään jatkuvasti. Se on ollut ilmeisesti liian lähellä.

  Reply
 • Teija / Lähdetään taas
  13 heinäkuun, 2021 at 11:48 am

  Itsekin kokosin aiemmin kotimaan matkavinkkejä, ja ihanaa nähdä, että tässä on vain pari samaa kuin itselläni! Suomi on sitten monipuolinen maa, ja matkakohteita löytyy kyllä joka makuun!

  Reply

Leave a Reply