fbpx
Menu

Tivoli, graffitteja ja tulevat asuntomessut -19 ihan pätevää syytä käydä Keravalla

Missä on matkabloggaajat tehty? Jos minulta kysytään, niin Keravalla, sillä jo pelkästään samassa portaalissa kanssani kirjoittavia matkabloggaajia, joilla on tavalla tai toisella Kerava-kytköksiä, löytyy minun lisäkseni ainakin kolme. Ja tämä on selvinnyt minulle hieman yllättäen vasta useamman vuoden kirjoittelun jälkeen, ja ensimmäisen kerran itseasiassa niinkin jännittävässä paikassa kuin Keravan Citymarketin oluthyllyjen katveessa, josta yllätin Lähtöportti-blogin Mikan hiippailemassa pahaa aavistamatta siitä, että pian hyllyn takaa hypähtää tuttu kasvo hämmentävässä kontekstissa.

Ja siitähän tämä koko juttu sitten lähti.

Mika ja niin ikään keravalaissyntyinen Fifty fifty -blogin Sonja järjestivät viime vuonna ensimmäisen matkabloggaajille suunnatun Kerava-päivän, jossa en itse vielä ollut osallisena, mutta tänä vuonna hääräsin hiukan mukana kulisseissa.

Kerava kirjasto

Kerava allas kirjasto

Kutsuimme pari kourallista bloggajia viettämään yllätyksellistä myrskyn riipivää päivää Keravalle. Mauriksi naamioitu myrsky saapui matkabloggaajien mukana kaupunkiin muuttaen suunnitelmat siten, että jouduttiin säätämään ennalta suuniteltua päiväohjelmaa täysin spontaaniksi haahuiluksi Keravan upeimmilla nähtävyyksillä.

Tämän innoittamana jäin pohtimaan synnyinkaupunkini vetonauloja.

Onko Keravalle oikeasti syytä tulla?

Löytyykö kaupungista jotain sellaista, miksi voisin suositella paikkaa kotimaassa matkaaville? 

Pian lista alkoikin muodostua, ja siitä tuli yllättäen varsin pitkä.

1. Aurinkomäki on Keravan sydän

Kuten varmasti suurin osa Suomen kaupungeista, myös Kerava on kesäkaupunki. Aurinkomäki on kaupungin sydän, jossa erityisesti kesäaikaan järjestetään paljon ohjelmaa konserteista yhteislaulutilaisuuksiin.

Aurinkomäelle on myös ison maailman tyyliin istutettu Keravan oma walk of fame, josta löytyy tuttuja ja suosittujakin nimiä, kuten kirjailija/runoilija Pentti Saarikoski ja näyttelijä Alina Tomnikov.

Aurinkomäki Kerava

Walk of fame Kerava Aurinkomäki

2. Keravan kartano

Kivisillantie 12

Keravan kartano eli Humleberg on paikka, jota voin käsi sydämellä suositella kaikille. Kauniin vanhan kartanorakennuksen pihapiirissä voi kesäaikaan ihastella kotieläinten touhuja, pyhittää päivänsä kaupungin oman kesäteatterin näytöksille tai vain nauttia ihanasta kartanotunnelmasta ja ympäröivästä luonnosta.

keravan kartano

Kartanon historia ulottuu pitkälle, sillä ensimmäiset merkit asutuksesta ovat luvulta 1580. Sittemmin kartano on palanut poroksi ja vaihtanut omistajaakin useaan otteeseen, ja nykyinen rakennus on peräisin jostain 1809-1810 -lukujen hujakoilta.

Vinkki! Kartanon takaa löytyy  ihana metsänsiimekseen rakennettu paviljonki – Veikon huvimaja, jonne voi mennä viettämään vaikka rauhallista kesäpäivän piknikiä. Tai miksei talvipäivänkin.

keravan kartano paviljonki

veikon huvimaja kerava

Jätettiin kesällä terveisen Veikolle #veikonhuvimaja

3. Kiertotalouskeskus Jalotus

Kivisillantie 12

Keravan kartanon navettarakennukseen tänä vuonna perustetun Kiertotalouskeskus Jalotuksen ideologia perustuu kierrätykseen ja materiaalien käyttöiän pidentämiseen. Kiertotalouskeskuksen erilaisissa pajoissa ja verstaissa voi luoda aivan uuttaa vanhoista materiaaleista tai korjata vanhoja käyttökelpoiseksi osaavan ohjaajan opastuksella. Kiva ja osallistava idea kaupunkilaisille ja lähialueen asukkaille!

Lisää Jalotuksen toiminnasta ja aikatauluista [täältä]

4. Keravan kivisilta

Ja nyt kun Keravan kartanon ympäristössä kerta liikutaan, on Keravan upeaa ja idyllistä kivisiltaa aivan pakko käydä ihastelemassa.

1908 pystytetty silta on rakennettu Sipoon ja Tuusulan kuntien riidan johdosta, mikä oli peruja vanhan puusillan korjausvelvoitteesta: kenelle kuuluu huonossa hapessa olevan sillan kunnostus? Väittelyn katkaisi Senaatin määräys rakentaa tilalle jykevä ja kestävä kivisilta, joten kiitos Senaatin siitä, että mekin saamme nautiskella kauniista ja ainutlaatuisesta näkymästä Keravanjoen vehreässä ymprätistössä.

Kivisilta on taatusti Keravan kuvatuimpia ja kauneimpia kohteita eikä syyttä!

Keravan kivisilta

5. Keinukallion juoksuportaat ja upea Sherwood-kyltti

Keinukalliontie

Jokaisen itseään kunnioittavan kaupungin on näinä päivinä rakennettava itsellensä juoksuportaat. Silloin kun minä olin nuori, oli juoksuportaiden tilalla laskettelurinne ja vieressä jylisivät hiihtohissit. Nykyään Keinukalliolla ei käsitteeksi talvisin juuri toimintaa ole, mutta juoksuportaiden ansioista paikka on saatu tehokkaammin kaupunkilaisten virkistyskäyttöön kesäaikaan.

Juoksuportaiden ylpeys on suuren maailman henkeen pystytetty SHERWOOD-kyltti, joka varmasti on keravalaisten ylpeilyn aihe. Kyltin takaa löytyy myös hauska tarina, sillä kyseinen luomus on pystytetty salamyhkäisesti yön pimeydessä ilman virallisia lupia, mutta koska Keravalla arvostetaan katutaidetta, annettiin kyltille lupa jäädä paikoillensa. Ja onhan se nyt upea!

Keinukallio Kerava juoksuportaat

Kerava Keinukallio Sherwood

6. Kaupungin ravintolatarjonta on jo hiljalleen kilpailukykyinen

Fuku, Asemanaukio 2

Koskaan en ole oikeastaan ollut Keravan ravintolatarjonnasta kovin innostunut, mutta lähiaikoina kaupunkiin on tullut ihan mukiinmeneviä ruokapaikkojakin. Fuku-ketjun sushila ehkä näistä uusin tulokas, jonka ruoat ovat tunnetusti varsin laadukkaita.

Kulmakonditoria, Kauppakaari 4, Lokakuussa muutto, uusi osoite Kauppakaari 8

Vaan kylläpä pääsi vanha tuttu ja jokaisen keravalaisen tuntema Kulmakonditoriakin yllättämään ruokatarjonnallaan, sillä muistan omasta nuoruudestani, kuinka listalta löytyi vain muutama toasti ja salaatti, joita kuukausittain käytiin tyttöporukalla syömässä. Ja toki nuo jalkapallon kokoiset korvapuustit. Mutta yllätyin, sillä ruokalista oli tätä nykyä valtava, samoin kuten listan annoksetkin, joten niillä eväillä pärjättiin vallan mainiosti koko pitkä päivä Keravalla. Kiitos Kulmakonditorialle, joka tarjosi päivän eväät matkabloggaajille!

Kerava Kulmakonditoria

Kauppakeskus Karuselli, Kauppakaari 10

Keravalle on luvassa myös lisää ravintolatarjontaa uuteen Karuselli-kauppakeskukseen. Sushien ja smoothieiden rinnalle keskukseen on tulossa muun muassa The New Sherwood -ravintola, joka lupailee aika mukavan kattauksen erikoisoluita, maukasta ruokaa ja livemusiikkia, joten erityisesti tätä jään innolla odottelemaan.

7. Galleria Alli taiteen ystäville

Galleria Allin muistan nuoruudestani, kun taiteellisilla ystävillinä oli oma näyttely gallerian tiloissa vanhassa hienossa puutalossa juna-aseman lähettyvillä. Näyttely oli iso juttu.

Kerava-päivänä eksyttiin matkabloggaajien kanssa Galleria Alliin vähän sattumalta, kiitos Maurin ja vesisateen. Tällä kertaa näyttelyä galleriassa piti Merja Kauppila, jonka tekemää taidetta ihasteltiin porukalla taitelijan itse kertoessa taustoja maalauksistaan.

Loppuvuoden Galleria Allin näyttelyt löydät [täältä]

Kerava Galleria Alli näyttely

Kerava Galeria alli

8. Sinkka – kahden museon koti

Keravan oma taidekeskus Sinkka on ”kahden museon koti”, jossa yhdistyvät Keravan museo ja Keravan taidemuseo. Sinkassa esitellään nykytaidetta ajankohtaisiin asioihin pureutuen, sekä muotoilun historiaa ja keravalaista menneisyyttä.

Tällä hetkellä Sinkassa pyörii vuoden loppuun asti ainakin oman kiinnostuksen herättänyt näyttely Liisa Ihmemaassa, jossa taiteilijat eivät varsinaisesti mukaile tunnettua lastensatua vaan ennemminkin hyppäävät ihmismielen tietoisuuden tuolle puolelle ja pyrkii viemään katsojan mukanaan.

Kukapa ei tällaisesta esittelystä innostuisi:

Liisa Ihmemaassa kuljettaa katsojan tutusta ja turvallisesta todellisuudesta tietoisuuden tuolle puolelle. Paikkaan, jonka tiedämme olevan olemassa, mutta jota on joskus vaikea tavoittaa. Ihmisenä olemisen peruskysymykset kietoutuvat lapsuuden unimaailmaan. Ne liittyvät kehollisuuteen ja minuuden rakentumiseen, ihmisen ja luonnon yhteiseen kohtaloon sekä ajan rajallisuuteen ja fantasian voimaan.

9. Heikkilän kotiseutumuseolla talonpoikaistunnelmaan

Museopolku 1

Heikkilän kotiseutumuseo on idyllinen vanha museoalue, jonka pihamaalla pääsee jo mukavasti vanhan ajan talonpoikaiselämän tunnelmaan. Meidän Kerava-päivään kuului vierailu Kotiseutumuseolla, mutta sisänäyttely itsessään, joka olisi mallintanut tarkemmin keravalaista talonpoikaiselämää oli jo sulkenut ovensa. Silti, alue on hyvin viehättävä vanhoine 1700-luvulta peräisin olevine rakennuksineen ja pihassa kohoavine valtavine tammineen. Idyllinen paikka lähellä rautatieasemaa.

Heikkilä Kerava

Heikkilä tila Kerava

10. Asuntomessut vuonna 2024?

Jos et ihan lähivuosina ole kiinnostunut Keravasta, niin viimeistään vuonna 2024 Kerava saattaa olla jo kaikkien huulilla. Jos vain kaupunki kirjoittaa viimeisenkin nimen paperiin, niin Keravan kartanoalueelle ja Keravanjokilaaksoon kohoaa näin ollen asuntomessualue. Hyvä vai huono juttu, jokainen päättää itse.

11. Sirkusmarkkinat ja Tivoli – vuoden kohokohta

Minulle Keravan Sirkusmarkkinat, jotka järjestetään joka kevät ja syksy, ovat olleet aina kakarana vuoden kovin sana. Se kutkuttava tunne kun kaupunki täyttyi markkinakojuista, hattarantuoksusta ja metrilakusta, ja niistä karkkimyyjistä, jotka kilpaa huusivat teatraalisesti kojuistaan, kuinka valtava määrä konvehtirasioita ja lakupusseja yhteen muovikassilliseen mahtuu.

Sirkusmarkkinat toivat mukanaan myös Suomen Tivolin, ja olin onnekas, sillä silloisella naapurinsedällä oli kontakteja tivolihenkilökuntaan ja sain aina rannekkeen käteeni, jonka ansioista juoksin kaksi päivää pää pyörällä laitteesta toiseen. Painekattilaan en tosin ikinä uskaltanut mennä.

Keravahan on tunnetusti sirkuskaupunki, sillä Tivoli Sariolan juuret ovat Keravalla. Jos siis kaipaat autenttista tivolielämystä, on Tivoli Sariolaa syytä tulla katsastamaan juurikin Keravalle.

12. Valkosipulifestivaalit – haisevaa menoa

Maistuisiko valkosipulijäätelö? Ehkä valkosipuliolut? Minulle ei, vaikka valkosipulin ystävä olenkin.

Mutta vaikka näin, oli myös valkosipulifestivaalit aina yksi kohokohta vuodesta. Valkosipulifestivaalit vetävät aina kaupungin aivan täyteen porukkaa, kun radanvarren asukkaat valuvat valkosipuliherkkujen ja -einiinherkkujen perässä Keravalle.

Vuoden 2019 valkosipulifestivaalien ajankohtaa ei vielä ole julkaistu, mutta kannattaa pitää korvat höröllä ensi syksyä ajatellen, sillä luvassa on varmasti taas tanssia, laulua ja ennen kaikkea haisevaa menoa.

13. Ollilanlampi – Keravan keidas

Ollilanlampi on varmasti Keravan kaunein paikka ja sellainen luontokohde, jonne jokainen kaupunkilainen joskus eksyy lepuuttamaan hermojaan. Ainakin matkabloggaajat olivat ihan vakuuttuneita paikasta ja lampea kiertävistä idyllisistä pitkospuista, ja sekös lämmitti keravalaista sydäntäni.

Muistan itsekin teininä tulleeni tänne, istuneeni vasten puunrunkoa kuunnellen puun rauhoittavia ääniä, hiljaa mietiskellen ja meditoiden. Hippi mikä hippi, mutta tässä paikassa on sitä jotain.
Ollilanlampi Kerava Talma Ollilanlampi Kerava pitkospuut
Ollilanlampi Keravalla
Ollilanlampi Kerava

14. Keravan kirkko

Papintie 2

Vuonna 1963 rakennettua Keravan kirkkoa en ihan suorilta lähtisi vuolaasti kehuskelemaan ulkonäkönsä puolesta, mutta itselleni paikassa on jotain hyvin nostalgista ja siihen liittyy henkilökohtaisen itsenäistymisriitin lisäksi jotain hyvin syvää suruakin.

Vaikkei kirkko mikää korea olekaan, niin näin uskottomanakin on sanottava, että mielestäni jokaisen kaupungin kirkossa noin ylipäänsä on jollain tapaa jotain käymisen arvoista tai ainakin sisään kurkistamisen aihetta. Keravan kirkon yksityskohdista voisin mainita ainankin seinällä olevan virkkausteoksen, johon on kirjattu jokaisen vuoden sisällä syntyneen ja kirkossa kastetun lapsen nimi. Kaunis seinäviritys kaikkinensa.

Keravan Kirkko

15. Lapilan kartano – upea tila hassussa ympäristössä

Lapilantie 19

Kirkon vieressä sijaitseva Lapilan kartano sen sijaan pesee kaikki ympärillä olevat komeudellaan. 1600-luvulta peräisin oleva Lapilan kartano on aikoinaan kuulunut Keravan kartanolle, mutta useiden omistajavaihdosten yhteydessä se on siirtynyt omaksi kartanoalueekseen.

Lapilan kartano sijaitsee hiukan hassulla alueella, sillä ympärillä kohoaa kartanoalueille hyvin epätyypillisesti kasa harmaita kerrostaloja. Ehkä olen itse niin tottunut ajatukseen ja näkyyn, ettei se omissa silmissäni paikan hohtoa sammuta, mutta näin ajateltuna ajatus tuntuu kyllä hiukan oudolta.

Ulkoa kaunis ja sisältä tunnelmallinen kartanorakennus on vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin, enkä keksi mitään syytä olla vuokraamatta paikkaa esimerkiksi kauniiden hääjuhlien viettämiseen. Niihin tilaisuuksiin kartanorakennus on juurikin omiaan.

16. Joulumarkkinat Talven Taikamaa

Kerava on tivolikaupungin lisäksi markkinakaupunki, sillä kevään ja syksyn sirkusmarkkinoiden sekä valkosipulifestivaalien lisäksi Keravalle kohoaa myös joulumarkkinat, jotka järjestetään tänä vuonna 14.-15.12.2018. Talven Taikamaassa on on luvassa mm. tiernapoika esitystä, Lucia kulkuetta, joulupuuroa sekä tietenkin Tivoli Sariolan karuselli.

17. Keravan kirjasto – tapahtumia vauvasta vaariin

Paasikivenkatu 12

Keravan kaupunginkirjasto on uudehko vuonna 2003 avattu kirjastorakennus, jossa perinteisten kirjastopalveluiden lisäksi järjestetään jos jonkinmoista tapahtumaa kirjastokinoista taaperotuokioihin ja improvisaatiokonsertteihin. Oikeasti kirjaston toiminta ja tapahtumien laajuus hiukan yllätti myös vanhan keravalaisen. Ei minun aikanani vain!

Lisää tapahtumista voit lueskella [täältä]

Keravan kaupunginkirjaston ympäristö ja vesiallas, josta ei tehdä luistinrataa talvisin vaikka idea hyvä olisikin.

18. Graffitit

Keravasta on kuin varkain syntynyt graffititaiteen keskittymä ja kaupungissa on tätä nykyä tapana maalata purku-uhan alla olevat rakennukset värikkäillä graffitimaalauksilla. Purkutaidetta näkyykin ympäri kaupunkia, ja pääsipä kaupunki graffittitaiteensa vuoksi isoihin ostikoihinkin muutama vuosi takaperin, kun Kauppakeskus Karusellin alta puretun ison K-Supermarketin seinät maalattiin valtavilla ja hienoilla graffitimaalauksilla.

Alla olevat upeat gangsteri henkeä huokuva kovistelu kuvat on otettu Keravan Jaakkolan entisellä Neste-huoltoasemalla. Mitäs tuumit, onko matkabloggaajissa gangsta-ainesta?

Oma mielepiteeni on, että Hell Y E A H!

Kerava purkutaide

Kerava purkutaidetta

Kerava purkutaide graffiti

Kerava Neste Sherwood

Jännittävää. Mitähän sieltä löytyi? Mitä luulet? (Kuva: Mika Väistö – Lähtöportti -blogi)

19. Kirsikkapuiden kukinta

Kerava on varmasti kauneimmillaan kirsikkapuiden kukinta-aikaan keväällä, joten jos olet suuri kirsikkapuufani, etkä keksi mitään muuta itsellesi pätevää syytä tulla Keravalle, niin tule ainakin katsomaan kauniita täydessä kukassaan olevia kirsikkapuita. Netistä löytyy valmis Kirsikkapuukierros karttoineen, jonka avulla pääset varmasti näkemään kauneimmat kukintapaikat kaupungissa.


Fifty Fifty -blogin Sonjaa lainaten: ”Päivä Keravalla sujuu rattoisasti kun mukana on huumorintajua.”

Minusta tämä kiteyttää mainiosti sen, mitä Keravalla on annettavanaan, vaikka ihan tosissaan Kerava-vierailusta voi saada halutessaan ihan paljonkin irti kunhan vaan suunnittelema on kunnossa ja ajankohta oikea. Aivan kuten meillä.

LUE!

Pitäisikö listaan sinun mielestäsi lisätä jotain, mitä Keravalla pitäisi nähdä ja kokea?

Seikkaperäisemmin matkabloggaajien Kerava-päivästä voit lukea muiden bloggaajien hauskoista jutuista:


Uusimpiin juttuihin pääset nopeiten  käsiksi FacebookissaInstagramissa.

Blogin löytää myös Blogit.fi -sivustolta, Bloglovinista ja The Blogjunglesta.

No Comments

 • Kohteena maailma / Rami
  15 lokakuun, 2018 at 7:29 pm

  Tosi kiva ja energinen postaus – aivan huippu! Tiedän nyt Keravasta huomattavasti enemmän kuin ennen. Tuo vanha kivisilta on tullut esiin aikaisemminkin, ja se on ollut mielessä pitkään – täytyy ottaa samalla kerralla keravalaiset matkabloggaajat oppaaksi 🙂

  Ja hei, Keravallahan pidetään 2024 asuntomessut, siitä tiedotettiin viime viikolla! Eli sinne silloin luonnollisesti matkaan itsekin…

  Reply
  • Outi
   15 lokakuun, 2018 at 7:33 pm

   Totta tosiaan, Keravalla on asuntomessut vuonna 2024. Silloin viimeistään jokaisen kynnelle kykenevän on mentävä Keravalle! Ja oppaat on tosiaan valmiina toimiin aina tarpeen tullen! 😀

   Reply
 • Tuula Takkala
  17 lokakuun, 2018 at 7:04 am

  Koskaan en ole oikeastaan ollut Keravan ravintolatarjonnasta kovin innostunut, mutta lähiaikoina kaupunkiin on tullut ihan mukiinmeneviä ruokapaikkojakin. Fuku-ketjun sushila ehkä näistä uusin tulokas,

  ’lähiaikoina’ viittaa vain eteenpäin, tulevassa olevaan lähtisikään. Esim. Aion käydä lähiaikoina Keravalla, koska näyttääkin mukavalta paikalta.

  Kun viitataan lähellä olevaan menneeseen, käytetään ’viime aikona’. ”Mutta viime aikoina kaupunkiin on tullut mukiinmeneviä ruokapaikkojakin.”

  Näitä lähiaikaa kuvaavia sanoja näytään käytettävän väärin harmittavan usein .

  Reply
  • Outi
   17 lokakuun, 2018 at 7:57 am

   Kiitos Tuula kommentista ja korjauksesta! Kiva, että tekstejä luetaan ja ollaan tarkkana. Mukavaa loppuviikkoa!

   Reply
 • Jonna / Lempipaikkojani
  18 lokakuun, 2018 at 8:11 am

  Hei tässähän tuli monta hyvää ideaa Keravaa varten. Itselläkin olisi nykyään vain muutama junapysäkki matkaa Keravalle, mutta siitä huolimatta ei ole tullut siellä ikinä käytyä. Keravan kartano olisi ainakin sellainen perinteinen kesäkohde, jossa voisikin ensi kesänä käydä. Täällä Hyvinkäälläkin on Kulmakonditorio ja tuntuu olevan suosittu paikka täälläkin.

  Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  18 lokakuun, 2018 at 9:26 pm

  Pakko tunnustaa. En ole koskaan käynyt Keravalla. Ei ole ollut asiaa. Ai onks se kaupunki 🙂 ? Taas kerran tuli todistettua kuinka huonosti tunnen kotimaatamme. Kivoja tuollaiset alueelliset bloggaajatapaamiset. Hyvää synergiaa suunnitella yhdessä jotain. Ootte kerrassaan hyviä Keravan brändinrakentajia.

  Reply
 • Venla
  19 lokakuun, 2018 at 2:12 pm

  Kiva postaus, etenkin kun itsellänikin liittyy rakkaita lapsuusmuistoja Keravaan! :’D Mummoni siis asuu siellä, joten siellä on tullut aika paljon lomailtua lapsena ja ihan nyt aikuisiälläkin. Tässä on hyviä vinkkejä, täytyypä pistää korvan taakse, kun kaikissa mainitsemissasi paikoissa en olekaan käynyt!

  Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  20 lokakuun, 2018 at 2:09 pm

  Heh, tulipa tosiaan pitkä lista paikkoja, mutta Kerava on toki mainettaa monipuolisempi kohde. 😉 Keravan joulumarkkinoilla en ole käynytkään. Painekattila oli kyllä aina mun suosikki! Mä taas jouduin aina tyytymään viiden laitteen lipukkeeseen, mutta Painekattilaa ei voinut jättää väliin, huikeinta oli silloin kun uskalsi kääntyä kokonaan pää alaspäin. 😀

  Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  3 marraskuun, 2018 at 2:32 pm

  En ole ikinä käynyt Keravalla. 🙂 Muutakuin nyt, näin virtuaalisesti. 🙂 Tälläiset päivät on kyllä varmasti aivan huippuja ja näitä pitäisi olla enemmän, eri puolilla Suomea. Olisi aivan huippua osallistua johonkin kaupunkipäivään kaupungissa, josta ei tiedä mitään.

  Reply

Leave a Reply