fbpx
Menu

Kazimierz – vinkkejä Krakovan hedonismin kehtoon

Kazimierz on tällä hetkellä Krakovan kuumin ja trendikkäin alue, josta löytää paikallisen nuorison istumassa terasseilla ja notkumassa keskusaukio Plac Nowyn katuruokakojuilla. Alueelta löytyy myös rutkasti ravintoloita ja jonkin verran myös käymisen arvoisia nähtävyyksiä. Niin kuin monet muutkin, minäkin ihastuin Kazimierziin niin paljon, että uskallan väittää vaivaisella 5 päivän kokemuksellani sitä Krakovan parhaaksi kaupunginosaksi. 

Jottei päivä Kazimierzissa valu läpi sormien, päätin kerätä omat parhaat palat nautittavaksi juutalaiskaupunginosassa. Kazimierziin voi ja kannattaa varata aikaa vähintään puoli päivää, vaikka me notkuttiin kyllä alueella melkein joka ilta. Ajan lisäksi leppoisa mieli ja tyhjä vatsa takaavat päivästä vieläkin paremman.

Kazimier Jewish quarter

Kazimierz Krakovassa : Lounasta ravintola Hamsassa

Israelilainen ravintola Hamsa sijaitsee Kazimierzin sydämessä Szeroka-kadulla, joka oikeastaan on enemmän aukio kuin katu. Hamsa löytyy Szerokan pohjoisopäädystä. Päällepäin ravintola saattaa päivällä näyttää hilajiselta, mutta kun astut sisään, aukeaa edessäsi tunnelmallinen sisäpiha katosta roikkuvine puutarhavaloineen ja aurinkokatoksineen.

Hamsa restaurant Kazimierz

Hamsa restaurantKuumanakin päivänä täällä on mukava nautiskella israelilaisia terveellisiä ja ekologisia herkkuja, tilata pöytään porukalla jaettavia meze-paloja tai viikonloppuisia nautiskella kattavasta buffet-pöydästä. Pääruokien hinnat keikkuva 10 euron molemmin puolin.

Hamsa restaurant Krakow

Hamsa Krakow


Kazimierz Krakovassa  : Poikkea Remun synagogassa ja vanhalla juutalaisella hautausmaalla

Kun vatsat ovat pullollaan Hamsan herkkuja, kannattaa poiketa aivan kivenheiton päässä sijaitsevaan Remun synagogaan, jonka pihalta pääsee myös vanhalle juutalaiselle hautausmaalle. Tai itseasiassa se onkin mielestäni tämän paikan mielenkiintoisin osa Sinne on haudattu vainajia aina 1800-luvun alkupuolelle asti, mutta natsit tuhosivat hautausmaan sodan aikana. Tarinan mukaan alue muuttui kaatopaikaksi, mutta arkeologisissa kaivauksissa löytyi säilyneitä hautakiviä.

Jewish cemetary Krakow

Remun synagoga on nykyään toinen kahdesta toiminnassa olevasta synagogasta Krakovassa. Sisäänpääsymaksu synagogaan oli noin 2 euroa. Nähtävyytenä ei synagoga ollut ehkä mikään WOW-kokemus, mutta voinpahan sanoa käyneeni joskus sisällä synagogassa. Hautausmaa oli sen sijaan ihan vaikuttava.

Remun Synagoga Kazimierz


Kahvittele Jozefalla

Kazimierzissa Jozefa-kadun varrella on paljon ravintoloita ja kahviloita, ja lähellä synagogaa löytyy todella viehättävän näköisiä katukahviloita. Me käveltiin tästä vain ohitse, mutta terassit olivat niin houkuttelevan näköisiä, että suosittelen ihmeessä istahtamaan alas ja nauttimaan kupposen kuumaa. Tai miksei huurteisenkin. Kuka sitä näin kesällä kahvia viitsii juoda?

Ota olut tai jäätelö Jakuba-kadun katuruoka-alueella

Jos Jozefan kuppilat eivät vielä houkuttaneet, suosittelen kääntymään kiireen vilkaa heti ensimmäisestä risteyksestä oikealle. Jakuba-kadulta löytyy nimittäin Kazimierzin mainio katuruoka-alue Plac Izaaka, josta löytyy purilaisia, vegaaniherkkuja, olutta tai vaikkapa jäätelöä. Alue on suosittu, eikä lainkaan pelkästään turistien kansoittama. Paikalla vilisee jatkuvasti myös paikallista väkeä, joten tämä on vallan mukava paikka jäädä haistelemaan hetkeksi tunnelmaa ja lepuuttelemaan jalkojaan.

Plac Izaaka Kazimierz street food
Kazimierz Jakuba street food

Jatka matkaa Plac Nowylle

Plac Nowy eli Kazimierzin keskusaukio on aivan Jakuban katuruoka-alueen kulmilla. Itseasiassa, Plac Nowy on myös sitä itseään: alueen suosituimmat katuruokakojut sijaitsevat aukion keskustaa koristavassa pyöreässä rakennuksessa. Kojujen ulkopuolella notkuu ainakin illan tullen kasapäin nuorisoa, ja onkin sanottu, että täältä saat kaupungin parhaat perinteiset zapiekankat.

Zapiekanka

Aamuisin aukiota reunustavissa kojuissa myydään vihanneksia ja rihkamaa, ja viikonloppuisin antiikkia.

Aukion ympäriltä löytyy myös kasapäin pubeja ja terasseja, joten jos oluthammasta kolottaa, niin täällä voi viettää helposti vaikka koko loppuillan. Myös kenties Kazimierzin suosituin pubi Alchemia, sijaitsee aukion laidalla. Iltaisin sen ympäristö kuhisikin porukkaa aivan loputtomiin.

Kazimierz Krakovassa : Pistäydy Singer Pubissa

Toinen alueen ehdottomasti käymisen arvoinen pubi on Singer Pub, johon oikeastaan istahdettiin ihan sattumalta. Olin lukenut pubista ennen reissua, mutten sen kummemmin ottanut selvää, missä tämä Singer-pöydillä varustettu pubi sijaitsee. Istuttiin terassille, ja kas, pöytämme virkaa tosiaan suoritti vanha ompelupöytä. Mielettömän hauska idea!

Singer Pub Kazimierz
Krakova Kazimier Singer Pub

Tähän paikkaan me ihastuttiin sen verran kovasti, että viivyttiin yksi ilta täällä ihan yömyöhään asti. Olut oli halpaa ja tunnelma sen mukainen. Sisätilatkin oltiin dekottu mielettömän tunnelmallisesti: ikkunoissa roikkuivat painavat samettiverhot ja vanhat pöytälamput toivat paikkaan sopivan hämyistä tunnelmaa.

Päädy illalliselle ravintola Starkaan ja juo ravintolan omia vodkia

Jos et jymähdä Singer Pubiin ja mielessäsi on vielä laadukas illallinen Kazimierzissa, suosittelen lämpimin sydämin ravintola Starkaa. Restauracja Starka sijaitsee osoitteessa Jozefa 14 ja sinne tarvitset pöytävarauksen. Paikka on aina täynnä, jopa viikolla.

Meille kävi tuuri, sillä mitään varaustahan me emme olleet tehneet. Päästiin kuitenkin syömään ja meidät istutettiin baaritiskille, mikä oli oikeastaan aika hauskaa, sillä saatiin seurailla baarimikkojen touhuiluja lukemattomien vodkapullojen kanssa.

Ravintola  maustaa nimittäin omat vodkansa, joten jos illanvietto on määrä vielä jatkua, voi täältä hakea hiukan vauhtia iltaan. Suosittelen kuitenkin ennen kaikkea panostamaan ravintolan ruokatarjontaan. Oma annokseni oli nimittäin niin maukas, että voin jopa sanoa sen olleen reissun paras ateria. Enkä varmasti ole ainoa mielipiteeni kanssa, sillä ravintolaa kehutaan joka lähteessä vuolaasti.
Restauracja Starka Krakow
Illallisen jälkeen on helppo suunnata ratikkalla tai taksilla kohti vanhaakaupunkia, tai vaihtoehtoisesti jatkaa iltaa Plac Nowya reunustavilla terasseilla. Hyvä ja tunnelmallinen, joskin hiukan syrjäinen illanviettopaikka Kazimierzissa on myös trenditietoinen ja nuorekas Opium-baari osoitteessa Jakuba 19.

Tässä siis omat täydellisen päivän evääni Kazimierziin. Korostan vielä, että tälle alueelle kannattaa tulla tyhjin vatsoin ja avoimin mielin. Kazimierz on oman kokemukseni mukaan nimittäin Krakovan hedonismin kehto.

Oletko käynyt Kazimierzissa? Onko sulla jotain hyviä vinkkejä, millä alueesta saisi mahdollisimman paljon irti?

Lue lisää Krakovasta:

 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

11 Comments

 • Janni / Lentopelko
  18 kesäkuun, 2018 at 11:06 am

  Me käytiin Kazimierzissa muistaakseni 2014 tai -15 syksyllä. En tiedä enkö vain tajunnut paikan olevan todella trendikäs, vai eikö se sitä vielä tolloin ollut. 😀 siellä tuli kuitenkin kierreltyä ja syötyä, ja heti nuo ensimmäisessä kuvassa olevat maalaukset tuli bongattua. Katuruokakojujakin löydettiin, en tosin yhtään tiedä oliko se tuo sama paikka. Kazimierziin olisi kiva päästä uudestaankin, nyt kun tietäisi vähän paremmin mitä kaikkea sieltä löytyy!

  Reply
  • Outi
   29 kesäkuun, 2018 at 9:08 pm

   Kazimierz on kyllä niin viehättävä ja ylipäänsä Krakova, että sinne voikin ihan helposti palata uudemman kerran. Mulla ainakin jäi maistelematta niin paljon ruokia, että jo pelkästään se vetää takaisin noihin kadunkulmiin.

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  21 kesäkuun, 2018 at 6:50 am

  Hyvin voin ymmärtää, miksi pidit tästä kaupunginosasta. Kuvat kertovat :). Juuri se letkeä fiilis ja tunnelma, mikä saa viihtymään. Ja sitten tuo hautausmaa. Kuulun niihin kummallisiin, joiden matkojen kiinnostuskohteisiin kuuluvat satojen tarinoiden hautausmaat 🙂

  Reply
  • Outi
   29 kesäkuun, 2018 at 9:11 pm

   Tuo juutalainen hautausmaa oli kyllä mielenkiintoinen. Hautausmaissa on kieltämättä jotain ihmeellistä tunnelmaa, mutta aika harvoin sitä siltikin tulee reissuilla eksyttyä niille. Mutta erityisesti tälläiset vanhat ovat niitä kiehtovimpia!

   Reply
 • Johanna / Fin Nomads
  21 kesäkuun, 2018 at 1:13 pm

  Kazimierz on meidän lempparikaupunginosa Krakovassa, ja ollaan myös asuttu siellä! Hyviä pubeja ja rafloja riittää joka makuun ja hintaluokkaan 🙂 meilläkin on työn alla Krakova-postaukset parhaillaan!

  Reply
  • Outi
   29 kesäkuun, 2018 at 9:12 pm

   Hei kiva kuulla, että vähän pidempään Krakovassa oleilleet tykkäävät myös Kazimierzista! Se kyllä vaikuttikin juuri sellaiselta paikallisten paikalta, vaikka kyllähän siellä toki turistejakin paljon pyöri. Kazimierz on kyllä ihana!

   Reply
 • matkalla
  21 kesäkuun, 2018 at 7:59 pm

  Oli ihan kivan oloinen kaupunginosa. Lisäksi tuo vanha hautausmaa oli erittäin mielenkiintoinen. Porukat hehkuttaa Krakowaa sen verran, että sinne on syytä pistäytyä.

  Reply
  • Outi
   29 kesäkuun, 2018 at 9:13 pm

   Krakova on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Niin hurjasti kaikkea nähtävää että useampi päivä vierähtää helposti. Puola muutenkin kiinnostaisi kovasti. Hinta-laatusuhde ainakin vielä hyvinkin kohdallaan!

   Reply
 • Teppo/Tämä matka
  24 kesäkuun, 2018 at 8:13 am

  Viime kesänä kuljin tuolla kujilla ja ens viikolla mennään taas kun oli niin kiva alue muuten turistisessa Krakowassa. Todellakin katuruoat ja grillit toimi ja rauniobaarejakin löytyy…

  Reply
 • Henna
  26 kesäkuun, 2018 at 11:41 pm

  Ai vitsi miten hienoja kuvia ja tunnelmia! Olen käynyt kerran Krakovassa, mutta kyseessä oli duunimatka enkä ehtinyt ollenkaan Kazimierziin. Harmittaa. Vielä enemmän nyt, kun näin kuvasi. Tuonnehan on ihan pakko päästä joskus!

  Reply
  • Outi
   29 kesäkuun, 2018 at 9:05 pm

   Ehdottomasti uudelleen Krakovaan ja Kazimierziin! Krakova on kyllä sellainen paikka, että sinne pystyy helposti lähtemäänkin uudemman kerran. Mä ainakin menen! 😉

   Reply

Leave a Reply