fbpx
Menu

Keväinen retki Karkalin luonnonpuistoon ja piipahdus Torholan luolalla

Lohjalla sijaitseva Karkalin luonnonpuisto on lehtometsän ja upeiden järvimaisemien muodostama ulkoilualue, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.  Suunnilleen joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden ajan ollaan mietitty, että Karkaliin täytyy päästä, sillä lehtometsien ja hienojen maisemien lisäksi luonnonpuistosta löytyy mieheni varhaisia lapsuusmuistoja. Joskus se ottaa kymennen vuotta, joskus jopa kauemmin. Mutta tänä keväänä aika oli sopiva, joten pakattiin retkieväät reppuun ja lähdettiin pienelle päiväretkelle Karkalin luonnonpuistoon.

Luonnonpuisto on täysin rauhoitettu ”luonnon täydellistä suojelemista ja tieteellistä tutkimusta varten”, mutta merkityillä reiteillä kävely on sallittua, jopa suotavaa. Olimme retkellä huhtikuun puolenvälin paikkeilla, joten luonto ei ollut vielä ehtinyt heräilemään talvinokosiltaan. Sankka raekuuro yllätti myös, mikä oli osoitus taas siitä, että kevät oli tuloillaan, mutta siihen oli vielä matkaa.

P4130012-2P4130145
P4130010-2P4130008-2
P4130083-2P4130054-2
P4130114-2P4130080-2P4130103-2

Näin kesäkuun alussa tilanne on jo taatusti toinen. Puut ja pensaat ovat saaneet vihreän asun ylleen, linnut ovat palanneet talvipaostaan ja aurinkokin paistelee lämpimästi. Karkalilla on siis varmasti jo paljon enemmän annettavaa mitä pidemmälle kesään mennään. Lintubongareille paikka on myös varsin sopiva, sillä alueen pesimälinnustoon kuuluu noin 40 eri lajia.

Huomioitavinta Karkalin luonnonpuistosta lienee se, ettei alueella ole lainkaan tulentekopaikkoja.

Luonnonpuiston parkkipaikka oli sunnuntai aamupäivästä ruuhkainen. Parkkipaikka ei tosin ole kovin iso, joten emme pelänneet sankkoja väentungoksia. Alkumatkasta jouduimme kuitenkin kävelemään useamman porukan kanssa samaan tahtiin, mikä hiukan harmitti, mutta jo hetken päästä ihmiset olivat jakautuneet metsäpoluille ja saimme kulkea taas omassa rauhassamme.

P4130042-2P4130039-2

P4130073-2

P4130091-2P4130020-2

Kävelimme luonnonpuiston pisimmän lenkin, jonka pituudeksi tuli noin 6 kilometriä. Maasto on vaihtelevaa: välillä kuljimme leveitä metsäteitä pitkin, välillä pitkospuilla ja niemenkärjessä reitti muuttui kapeaksi juurakkoiseksi kinttupoluksi.

Niemenkärki onkin reitin parasta antia. Kalliolta aukeaa hienot maisemat Lohjanjärvelle, joskaan valtaviin korkeuksiin näillä kalliolla ei pääse kipuamaan.

P4130050-2

Huomioitavinta Karkalin luonnonpuistosta lienee se, ettei alueella ole lainkaan tulentekopaikkoja. Meillä oli mukana oma retkikeitin, jonka avulla lämmitimme pakastimesta mukaan napatun hernekeiton. Löysimme kivan suojaisan eväspaikan ihan rannan tuntumasta. Viileä tuuli pysyi poissa ja aurinko pääsi hetkittäin lämmittämään puiden lomasta. Jälleen kerran tuttu cliché piti paikkansa: ruoka maistuu paremmalta luonnonhelmassa. Primus-keittimellä lämmitetty omatekemä hernekeitto oli taivaallista!

P4130069-2P4130063-2

Jos ei mieli pitää evästaukoaan satunnaisessa kivenkolossa, löytyy luontopolkujen varrelta myös muutama varsinainen levähdyspaikka. Suosituin taitaa olla reitin alkupään pähkinäpensaiden lomassa laajalla aukealla sijaitseva piknikpöytä, jossa tälläkin kertaa riitti porukkaa.

Kaiken kaikkiaan Karkalissa kulkee neljä erimittaista reittiä: 1/2, 1, 2, ja 6 kilometrin reitit. Pisin reitti koostuu pienemmistä eripituisista reiteistä, mikä tekee helpoksi sen, että myös kesken matkaa on helppo vaihtaa reittisuunnitelmaa. Kuuden kilometrin osittain pitkoksilla päällystetty reitti oli meille se paras vaihtoehto. Lapsi kulki välillä kantorepussa, mutta suurimman osan matkasta hänkin taisi jaksaa kävellä ihan itse. Lapsen mielestä parasta matkan varrella olivat kaatuneet puut, joiden päällä oli kiva leikkiä junaleikkejä. Välillä oli itsekin hypättävä kyytiin.

P4130144-2


Torholan luola Karkalinniemessä

Päiväreissuun on helppo yhdistää myös uniikki luolakokemus. Torholan luola sijaitsee matkalla Karkalin luonnonpuistoon ja se on Suomen pisin kuljettavissa oleva luola. Retkipaikan tietojen mukaan pituutta luolalla on 32 metriä.

Katselimme perheen laskeutumista luolan uumeniin ja tässä kohtaa harmitti, ettei otsalamppuja ollut mukana.

Karkalinniemeen johtavan tien varrella on parkkipaikka, jonka vierestä lähtee polku Torholan luolalle. Matkaa luolalle on korkeintaan parisataa metriä.

Piipahdimme luolan suulla. Samaan aikaan fikkareiden ja otsalamppujen kanssa luolaan sukelsi viisihenkinen perhe. Katselimme perheen laskeutumista luolan uumeniin ja tässä kohtaa harmitti, ettei otsalamppuja ollut mukana. Toisaalta kulkuereitti luolaan on niin vaikeakulkuinen, ettei pienen lapsen kanssa sinne olisi muutenkaan ollut asiaa. Tai minä en olisi mennyt. Luolaan laskeutuva perheen pienin taisi kuitenkin olla kantorepussa, joten jos seikkailumieltä riittää niin mikäpä jottei noinkin.

Torholan LuolaTorholan luola

Luettuani Retkipaikan jutun Torholasta alkoi harmittamaan vieläkin enemmän, ettei päästy kurkistamaan luolaan. Jännittävän oloinen paikka saa taatusti mielikuvituksen laukkaamaan. Tämä olisi varmasti kokemuksena uniikki! Nyt on ainakin hyvä syy palata takaisin, enkä ajatellut muuten odottaa seuraavaa 10 vuotta!

Kaiken kaikkiaan Karkalin luonnonpuisto on helppo ja oiva päiväretkikohde pääkaupunkiseudulla. Maasto on kohtalaisen vaihtelevaa, joten aikuisellakin pysyy mielenkiinto yllä reitin loppuun asti. Ainoana miinuksena sanoisin levähdyspaikkojen vähyyden, mutta jos on valmis pistämään takapuolensa mihin tahansa mättäälle, ei tämäkään häiritse. Niemenkärjen kallioilta löytyy varmasti myös mukavia istumapaikkoja, mutta kallio oli sen verran vaikeakulkuisen oloinen, että lapsen kanssa emme viitsineet sinne vaivautua.

Päiväseikkailuna luonnonpuisto ja luola toimii mainiosti ja koko retkeen saa kulutettua taatusti vaikka koko päivän!


Karkalin luonnonpuisto faktat:

Ajoaika Helsingistä: 1 h 15 min (85 km)

Reitin pituus: 1/2, 1, 2 tai 6 km

Tulentekopaikat: Alueella tulenteko kielletty.

Reitin vaativuus: Helposta vaikeakulkuiseen. Lyhyemmät reitit helppoja, pitkä Karkalinniemeen ulottuva reitti vaikeakulkuista rantakivikkoa ja muutama mäki.

Leiriytyminen: kielletty

Käymälät: Luonnonpuiston parkkipaikalla kuivakäymälä

Huomioitavaa: Marjastus, sienestys tai kasvien kerääminen kielletty. Rannalta kalastaminen kielletty.


Uusimmat jutut Blogit.fi -sivustolta ja Bloglovinista.

Käy seuraamassa myös Facebookissa ja Instagramissa.

2 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    10 kesäkuun, 2020 at 7:54 pm

    Kuulostaa mukavalta retkikohteelta, täytyy pitää mielessä! Tuo teidän ajankohtanne oli omasta mielestäni hyvä, sillä keväällä sammalmatto pääsee paremmin oikeuksiinsa ja metsä näyttää kauniilta. Tykkään itse käydä luontokohteissa ilman muuta keväällä enemmän kuin kesällä. Tuo luola kuulostaa kiinnostavalta, sillä en olekaan käynyt Suomessa missään kunnon luolassa.

    Reply
  • […] Keväinen retki Karkalin luonnonpuistoon ja piipahdus Torholan luolalla […]

    Reply

Leave a Reply