fbpx
Menu

Jurmalan hienot hiekkarannat junamatkan päässä Riiasta

Riian vierailuun on helppo yhdistää 25 kilometrin päässä oleva kylpyläkaupunki Jurmala, jonne pääsee junalla Riiasta vajaassa puolessa tunnissa. Lipun hintakin on päätähuimaava, 1,40 €. Jos aikataulu antaa vain myöden, kannattaa kauniit hiekkarannat käydä ehdottomasti katsastamassa.

Kaksi yötä Riiassa oli meille aivan riittävästi. Emme ehkä olisi keksineet enää mitään mieluista tekemistä muutaman päivän jälkeen, vaikka paljon nähtävyyksiä jäikin kiertämättä. Tähän liittyen havaitsin taas itsestäni seikan, jonka olen havainnut monta kertaa aiemminkin; en ole pohjimmiltani mikään ylenpalttinen nähtävyyksien perässä juoksija, vaikka muun muassa vanhan linnan näkemättä jättäminen jäikin hiukan kaihertamaan. Siispä kaksi päivää riitti Riiassa ja suunnistimme kohti Jurmalaa.

Jurmala hiekkaranta ravintola

Emme tähdänneet mihinkään tiettyyn Jurmalan junaan, sillä niitä tuntui lähtevän vähintään 20 minuutin välein. Ja hyvä niin. Jos meidän olisi täytynyt olla täsmällisiä, olisimme todennäköisesti myöhästyneet. Riian alikulkutunnelit kun saattavat johdattaa harhaan vähintäänkin helposti. Opasteet ovat huonoja tai sitten lukijoissa on vikaa. Saatiin kulutettua 10 minuutin matkaan ainakin se 25 minuuttia, jotta löydettiin juna-asemalle, joka sijaitsi Origo-keskuksessa, jota ei kaupungissa voi olla huomaamatta.

Ostettiin liput lippuluukulta ja taisteltiin tiemme oikealle laiturille. Taisteltiin sillä täälläkään ei lastenrattaiden kanssa liikkuvia ole juurikaan huomioitu. Raiteille nousevissa rappusissa oli kyllä liuskat, mutta jälleen kerran tavaramäärä vaikeutti sulavaa liikkumista paikasta toiseen. Rattaiden työntely jyrkkiä liuskoja pitkin ylämäkeen ei ole ilman tavaroitakaan mitään erityisen helppoa saati sitten suurten laukkujen kanssa. Mietinpä vaan, kuinka hankalaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvien on täällä kulkea.

Juna oli jo laiturilla, joskin eri laiturilla mihin lipunmyynnin täti oli meidät ohjeistanut, mutta ystävällinen konduktööri tuli viittilöimään meidät oikeaan junaan. Junaan nousu niin ikään oli kaikkea muuta kuin esteetöntä. Järkyttävän korkeat rappuset olivat jo haaste itsellenikin saati sitten itseni lisäksi rattaille ja kolmelle painavalle laukulle. Konduktööri tuli avuksi ja nosti rattaat verkkaisesti junaan, mikä oli onni, sillä veikkaanpa että meidän kahden säätäminen noissa kuolemanrapuissa olisi vähintäänkin hajoittanut jonkun osan rattaista tai pahimmassa tapauksessa murtanut luita.

Junalla Riika JurmalaJunalla JurmalaanOltiin ensimmäiset junassa, mikä oli sekin onni sillä juna täyttyi kovaa vauhtia ennen lähtöaikaa. Joten jos mielii istumapaikoille, kannattaa asemalle suunnata ajoissa. Liikkeellelähdön jälkeen on hyvä hetki ottaa parinkymmenen minuutin päivänokoset. Matkanvarren näkymät muistuttavat kovasti Kerava-Helsinki väliä, eli mitään nähtävää tällä reitillä ei oikeastaan ole.

Jurmalan päärautatieasema on Majori, mutta me jäimme muutaman pysäkkiä aikaisemmin. Olimme onneksi tarkistaneet hotellimme sijainnin ennakkoon, sillä Bulduri -nimiseltä asemalta oli paljon lyhyempi matka perille kuin Majorilta. Vaikka suurin osa hotelleista sijaitseekin aivan Jurmalan keskustassa, kannattaa sijainti ja mahdollinen lähin juna-asema tarkistaa etukäteen. Pysäkkejä kun tuntuu olevan melko tiheästi tällä välillä.

Tiesimme, että hotellimme ei ole aivan Jurmalan ytimessä, mutta yllätykseksi tuli, että olimme varanneet huoneen näinkin kaukaa keskustasta. Semarah Hotel Lielupe SPA&Conferences (aikamoinen nimi muuten hotellilla….) sijaitsikin varsin pitkällä, mikä selvisi meille kun sisäänkirjautumisen jälkeen lähdimme ensimmäistä (ja viimeistä!) kertaa rantaa pitkin kävelemään kohti keskustaa. Hiekkaranta vain jatkui…ja jatkui..ja jatkui….kunnes jalat alkoivat olemaan ihan pirun turtana ja päivä lähentelemään iltaa. Kartalla matkaa oli ehkä 5 kilometriä, mutta pehmeää hiekkarantaa pitkin matka tuntui ikuisuudelta.Jurmala hiekkaranta LatviaJurmala hiekkaranta

Hiekkaranta on kaunis vaikka ilma ei meitä niin suosinutkaan. Ranta on ripotellen täynnä ravintoloita ja terasseja, joten hieman erityyppisellä reissulla saattaisi viiden kilometrin kävely muuttua loppumatkasta iloiseksi kymmeneksi kilometriksi. Olut on halpaa ja meri-ilma huumaavaa.Jurmala hiekkalinnaJurmala hiekkaranta lapsille

Jurmalan merenrantakaupunki hiekkarantoineen oli kivaa vaihtelua Riian vanhan kaupungin mukulakivikaduille. Siinäkin mielessä, että matkarattaiden kanssa nuo kadut olivat yhtä helvettiä. Onneksi kantoreppu pelasti monessakin tilanteessa. Jurmalan hiekkaranta ja kaupungin rempallaan olevat asfalttitiet olivatkin silkkiä Riian mukulakivikatuihin verrattuna.

Kuten aiemmin olen kertonut, Riika on jakanut mielipiteeni. Vanha kaupunki on viehättävä, mutta se jokin käänteentekevä puuttuu. Ravintoloista ja terasseista kiinnostuneille kaupunki tarjoaa ihan mielettömät puitteet, puistoalueita on paljon ja historiaakin kaupungilla on ihan mielenkiintoon asti. Paperillahan tuo kuulostaa ihan loistavalta, mutta joku tuossa paikassa vaan silti kaihertaa.

Jurmalasta jäi hiukan samat tunnelmat. Olin lukenut hienoja kuvauksia ihanasta rantakaupungista pitsihuviloineen ja upeine rantahietikkoineen. Odotukset olivat jokseenkin korkealla, mutta täytyy myöntää että hiukan petyin. Kauniita ja hulppeita pitsihuviloita kaupunki olikin täynnä, mutta monessakin mielessä paikasta tuli aika muovinen vaikutelma. Lienee raha mikä sieltä huviloiden aitojen takaa haisee, sillä mielikuvani kaupungista joka on täynnä suloisia hiukan rempallaan olevia pitsihuviloita kariutui kertaheitolla nähdessäni nuo hulppeat hyvin hoidetut kartanot. Silmäniloahan noissa on vaikka millä mitalla, mutta omien typerien mielikuvieni ja todellisuuden välinen kuilu hiukan latisti vaikutelmaa paikasta. Leppoisalle rantalomalle paikka on kyllä varsin omiaan, ja varmasti hyvä vaihtoehto esimerkiksi suomalaisten suosimalle Pärnulle.Jurmala pitsihuvilaJurmala Riika

Kaupungin keskittymä on pitkälti yhden kävelykadun varrelle, enkä nyt juurikaan saanut oikeen otetta siihenkään. Kadunvarren kojuissa myytiin kasoittain turisteille suunnattuja meripihkakoruja ja mauttomia tilpehöörejä, jotka ennemminkin työnsi pois luotaan kuin houkutteli ostoksille. Mukavia terasseja ja ravintoloita tuntui olevan aika harvaan, vaikka ravintoloista ei sinänsä tämän kadun varrella puutetta ollut.Riikasta JurmalaanJurmala meripihkakoruJurmala kävelykatu Latvia

Täytyy tosin muistaa, että vietimme Jurmalassa ainoastaan yhden kokonaisen päivän, joten niin lyhyessä ajassa on mahdotonta saada edes puolittaista kuvaa paikasta. Uskallan väittää, että missattiin kaupungista paljon hyviä juttuja ajanpuutteen vuoksi.

Vaikka Latviassa onkin suhteellisen edullista elellä, kannattaa ainakin Jurmalan hiekkarannoilla olla varuillaan siitä, mihin takapuolensa pistää. Käveltiin ihanilla vaaleilla lepotuoleilla varustellun kutsuvan näköisen rantakuppilan ohi ja ajateltiin, että pistäydymme lepuuttamaan jalkojamme. Kävin onneksi kysymässä kuinka paljon tuolipaikka maksaa. 20 euroa tunti ja 100 euroa koko päivä! Kiitos, mutta jalkani jaksavat kyllä seuraaville ilmaisille baarijakkaroille.

Antaisinko Jurmalalle uuden mahdollisuuden? Ehkä. Mutta sillon haluaisin olla liikenteessä ajan kanssa, matkustaa omalla autolla ja tutustua myös lähialueen muihin valkoisiin hiekkarantoihin.

auringonlasku Jurmala


• KÄY SEURAAMASSA INSTAGRAMISSA!

• TYKKÄÄ MYÖS FACEBOOKISSA !

• TWITTERISTÄKIN MUT LÖYTÄÄ!

No Comments

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  1 lokakuun, 2017 at 9:46 pm

  Me tehtiin viisi vuotta sitten samanlainen kierros: Riikasta junalla Jurmalaan. Mulla on sikäli ihanat muistot näistä paikoista, sillä olin reissun aikaan reilusti yli puolivälin raskaana esikoisesta ja se tietysti oli onnellista ja jännittävää aikaa. Vaikka oli heinäkuun alku, oli Jurmalassa tosi kylmää ja sateista. Niinpä mekin nähtiin Jurmala ihan toisella tavalla, kuin olin halunnut. Vuokrattiin onneksi pyörät ja huristeltiin niillä aika laajalla alueella. Palattiin jostain lähiöstä hiekkarantaa pitkin takaisin ja se tosiaan tuntui sille, että rantaa jatkui ja jatkui vaan.

  Nyt olis kiva käydä tekemässä uusintakäynti, kun mukulat on isompia. Mutta toivon todella, että olisi sitten lämmin ilma, näen jo silmissäni miten lapset kirmaisivat rantavedessä! Ja jo pelkästään sen takia, voisin sinne lähteä.

  Reply
  • Outi
   1 lokakuun, 2017 at 9:56 pm

   Lapsillehan tuo Jurmala onkin ihan ykköspaikka ja pitkin rantaa olikin kaikenlaista aktiviteettia suunnattu juuri lapsille. Ja kyllähän tuolla aikuinenkin viihtyy, jos rannalla loikoilu ja rantabaareissa vetelehtiminen kiinnostelee. 😉

   Reply
 • Rosa
  3 lokakuun, 2017 at 11:50 am

  Vieläkö Riian juna-asemalla on töykeä palvelu? Olen käynyt Jurmalassa kaksi kertaa 1999 ja 2008. Ensimmäisellä vierailullani paikallinen ystäväni kertoi, että Riian juna-aseman lipunmyynti on kuuluisa töykeästä palvelustaan eli liput piti ostaa mieluiten jostain muualta. 2008 meno oli sama. Ajauduin jopa riitaan lipunmyyjän kanssa, koska hänen mielestään meidän ei kannattanut mennä junalla asemalle, jonne lippua olin ostamassa. Kerroin, että olemme pyörillä liikkeellä ja haluamme pohjoisimmalle asemalle, ja sieltä pyöräilemme Viroon. Saimme liput lopulta ostettua.

  Jurmala tuntui hintavalta jo 2008 verrattuna esimerkiksi Pärnuun. Nyt ei ole kummastakaan kokemusta viime vuosilta.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2017 at 5:48 pm

   Voi ei! Kurja kuullaa että palvelu on ollut kerrassa surkeeta tuolla vaikka toisaalta se ei mua yllätä kamalastu. Me saatiin mun mielestä ihan ok palvelua, vaikka turhia hymyjä säästeltiinkin. Toivottavasti homma on menossa parempaan suuntaan ja varmaan onkin, kun Riikakin kasvattaa koko ajan suosiotaan matkailijoiden keskuudessa.

   Reply
 • Anna K.
  6 lokakuun, 2017 at 8:38 am

  No nyt ei kyllä tullut hinkua Jurmalaan, vaikka oon sitäkin joskus katsellut. Tiedän tuon tunteen, kun paikka ei olekaan sitä mitä odotti ja se on hassuakin, että haluaisi jonkun paikan olevan ”romanttisen rähjäinen”, ja kun se onkin ”liian” kunnostettu, menee fiilis. Näin mulle joskus käy. Hyvällä säällä voisi olla kiva!

  Reply
  • Outi
   8 lokakuun, 2017 at 1:09 pm

   Onhan Jurmalassa tosin paljon asioita, jotka viehättävät, mutta ehkä juuri tuo että kun mielikuva oli niin eri kuin mitä todellisuus, niin tunnelma paikasta latistui. Ja tuon hiekkaranta on kyllä ihana!

   Reply
 • Terhi | VAGABONDA
  6 lokakuun, 2017 at 11:00 am

  Mä olen käynyt Jurmalassa päiväreissulla joskus yli 10 vuotta sitten, ja mieleen on jäänyt ihastuttava rantakylä, jonne pitäisi joskus päästä uudestaan. Ikävä, että se tuotti sinulle pienoisen pettymyksen! Mutta yhtä ihanalle tuo kuvissa näyttää, kuin muistelinkin 🙂

  Reply
  • Outi
   8 lokakuun, 2017 at 1:11 pm

   Merenranta tekee paikkaan kyllä ihan oman viban, ja kuten sanoin, me oltiin Jurmalassa vaan niin lyhyt aika, että ylipäänsä mitään kamalan realistista kuvaa paikasta oli mahdoton saada. Muutamassa päivässä paikasta saisi jo varmasti ihan erilailla irti

   Reply
 • Mirka/ Reason for Season
  8 lokakuun, 2017 at 12:24 pm

  On ollut pitkään mielessä, että tuolla pitäisi joskus lähteä käymään. Tosin haluaisin nähdä tämän paikan aurinkoisena, ja erinäisten blogipostausten perusteella tuntuu, että siellä on usein pilvistä :D. Junamatkan hinta ei ainakaan päätä huimaa ja koska Tallinnasta pääsee edullisesti bussilla Riikaan, niin aika halvalla voisi matkasta parhaimmillaan selvitä :).

  Reply
  • Outi
   8 lokakuun, 2017 at 1:13 pm

   Kyllä ehdottomasti kannattaa käydä Jurmalassa sillä onhan tuo ihan viehättävä paikka ja hiekkaranta on kyllä upea. Vaikkei ensipuraisu ollutkaan mulla mikään upea kokemus, uskon että paikalla on paljon annettavaa.

   Reply

Leave a Reply