fbpx
Menu

Tukholma lapselle: Junibackeniin Tukholman risteilyn yhteydessä

Tukholman risteily on klassikkoajanvietettä lapsen kanssa. Olen viimeksi risteillyt Tukholmaan lapsen kanssa vuonna 2018, jolloin lapsi oli puolitoistavuotias. Ajatelkaa, viisi vuotta sitten! Aika on kyllä hujahtanut siivillä! Lapsi odotti risteilyä niin paljon, että koko esikoulu takuulla tiesi, minkä vuoksi tyttöä ei muutamaan päivään näkyisi. Harri Hylkeen näkeminen oli prioriteetti numero yksi, mutta Ruotsiin pääseminen jännitti niin ikään. Ruotsi kun on ollut viimeiset puolitoistavuotta päivittäin läsnä tytön elämässä kielikylpypäiväkodin ansiosta.

Lukaisin edellisen juttuni Ruotsin risteilystä ja totesin, ettei mikään ole juurikaan muuttunut. Edelleen olen yhtä mieltä siitä, että Ruotsin risteily on mainiota ajanvietettä lapsen kanssa: niin helppoa ja niin mukavaa! Silja Linen laivat ovat ihanan lapsiystävällisiä, ja lasten leikkipaikkana Silja Serenaden Silja Land on vertaansa vailla. Me aikuisetkin viihdyimme siellä erityisen hyvin siksi, ettei ruuhkaa näin viikolla matkustettaessa ollut.

IMG_20231115_180756
Junibacken

Tekemistä lapsille on järjestetty enemmän kuin riittämiin, ja Starlight-yökerhon esitykset tarjoavat alkuillasta viihdettä aikuisille ja lapsille. Laivasuunnistukset toimivat reilu 6-vuotiaalle tosi hyvin, ja tottahan me kaikki perheestä voitettiin piirrustuskilpailussa palkintoja. Kyllä: myös Outi 38-vuotta osallistui ja voitti.

Buffet oli nappivalinta illalliselle, vaikka buffetissa oli sattumoisin juuri alkanut joulumenu. Jouluruoka ei perinteisesti ole niin omaan mieleen, mutta vaihtoehtoja oli niin paljon, että saatoin jättää joulupöydän perinteisimmät antimet tyystin ja keskittyä taas niihin kala- ja mätipöydän antimiin, jotka saa sydämeni sykkyrälle. Sekä tietysti jälkiruokabuffetiin.

Junibacken
Junibacken
Junibacken
Junibacken

Bussilla satamasta Junibackeniin

Aloin heti aamusta selvittelemään, millä bussilla pääsisimme Junibackeniin. Ostimme sisäänpääsyliputkin vasta aamulla ennakkoon, sillä lippuun piti ilmoittaa puolen tunnin tarkkuudella saapumisajankohta. En ollut yhtään jaksanut ennen tätä ajatella, kuinka kaukana Junibacken satamasta olisi. Tiesinhän, että se sijaitsee Skansenin lähettyvillä, mutta matka-aikaa en ollut kyennyt ennen aamua arvioimaan. Tarkalleen ottaen Junibacken sijaitsee Tukholmassa Djurgårdenin saarella.

Laiva saapui Tukholmaan kello 10 ja valitsimme Junibackenin saapumisajankohdaksi 11-11:30. Se oli nappivalinta, sillä ehdimme laivasta noin 10:20 lähtevään bussiin. Matka Junibackenille satamasta kestää noin 30 minuuttia. Bussi numero 76 kuljettaa Silja Linen terminaalista (Värtahamnen) suoraan Djurgårdenin pysäkille, josta on vajaa 10 minuutin kävely Junibackenille. Tosi helppoa ja edullista!

Junibacken
Junibacken

Latasin Tukholman julkisen liikenteen sovelluksen SL:n (tästä linkistä sovellus iphonelle), josta oli helppo katsella aikatauluja ja ostaa lippuja. Sovellukseen täytyi vain näpytellä korttitiedot, jonka jälkeen lippujen ostaminen oli vaivatonta. Yksittäinen Tukholman julkisen liikenteen lippu maksoi 39 kruunua eli noin 3,70€.

Toinen vaihtoehto olisi ollut ostaa laivan infopisteeltä laivabussi Junibackenille, joka olisi kustantanut 8 € aikuiselta ja 6€ lapselta per suunta. Tämä olisi ollut aavistuksen vaivattomampi vaihtoehto, mutta julkinen liikenne toimi todella hyvin, eikä matka laivasta bussipysäkille ollut mahdoton.

Junibackenissa sukelletaan Astrid Lindgrenin ja muiden suosikkilastenkirjailijoiden satumaailmaan

Olin kuullut monesta suunnasta niin hyviä kokemuksia Junibackenista, että odotin itsekin innolla sinne pääsemistä. Junibacken ei ole pelkästään museo tai huvipuisto – se on fantastinen sukellus ruotsalaisten klassikkosatujen taikamaahan.

Junibackenin ensimmäisessä kerroksessa pääsee hyppäämään muun muassa Katto Kassisen, Mikko Mallikkaan ja Mimmi Lehmän maailmaan. Lasse-Maijan etsivätoimisto oli oman lapseni suosikki, sillä kirjat ovat olleet lähiaikoina kovassa kulutuksessa esikoulussa. Vaikka takuulla jokaisessa päiväkodissa ja esikoulussa luetaan näitä samoja tuttuja klassikkokirjoja, uskon että ruotsin kielen kielikylpypäiväkodilla on ollut oma vaikutuksensa siihen, että lapsi tunnisti helposti lähes kaikki Junibackenin satuteemat.

Junibacken
Junibacken
Junibacken

Junibackenin jalokivi löytyy niin ikään ensimmäisestä kerroksesta. Fantastinen Astrid Lindgrenin satuihin perustuva satujuna kuljetti läpi Vaahteranmäen ja liiteli Katto Kassisen kyydissä Tukholman kattojen yllä. Junavaunuun sai valita suomenkielisen kertojanäänen, joka helpotti satujen seuraamista. Ääni- ja valoefektit tekivät satukokemuksesta kokonaisvaltaisen ja hieman jännittävänkin: jopa 6-vuotiaalle satujuna oli osittain niin tunteita herättävä, että lapsi liimautui koko matkan ajaksi äidin kainaloon. Satujunakokemus kuuluu Junibackenin lipun hintaan eikä se sovellu välttämättä perheen ihan pienimmille matkalaisille

Junibacken
Junibacken

Yläkerrasta löytyy tutunnäköinen vanha hieman rempallaan oleva ja vinossa seisova keltainen talo. Kaksikerroksinen Peppi Pitkätossun Huvikumpu käsittää koko toisen kerroksen ja herättää tutut sadut vahvasta yksin asuvasta saparopäästä eloon. Pepin sänky löytyi pienen ihmettelyn jälkeen yläkerrasta, mutta kultarahoja sisältävää matkalaukkua emme kaikesta etsinnästä huolimatta löytäneet. Lieköhän se paremmassa jemmassa varkaiden varalta.

Junibacken
Junibacken
Junibacken

Lippuun kuuluu niin ikään viikonpäivien mukaan vaihtuvat teatteriesitykset, johon varataan paikka joko ennakkoon netistä tai lipunmyynnin yhteydessä. Me satuimme tulemaan sellaiseen aikaan, että pääsimme heti vierailun kärkeen katselemaan parinkymmenen minuutin teatteriesityksen. Esitys oli viihdyttävä ja interaktiivinen, ja lapsia osallistettiin hienosti mukaan. Teema oli sen verran helppo, että jopa minä ymmärsin hyvin, mistä oli kyse 😉

Junibacken

Minkä ikäisille Junibacken on parhaimmillaan?

Muistan itse joskus miettineeni, minkä ikäisille Junibacken on suunnattu. Onko 2-vuotias liian pieni tai onko 7-vuotias tänne liian vanha? Oikeaa vastausta ei suoranaisesti ole. Vierailijoissa näytti oleva vauvoista aina koululaisiin asti, mutta sanoisin, että parhaiten tämä toimii juuri 5–8-vuotiaille, jotka tuntevat hyvin tai edes keskinkertaisesti ruotsalaiset klassikkosadut.

Junibackenissa on lisäksi teemaan sopiva ravintola sekä kauppa, josta voi ostaa suosikkikirjoja eri kielillä. Myös suomenkielisiä kirjoja oli runsaasti saatavilla.

Lapseni rakastui Junibackeniin ja se oli ehdottomasti reissun kohokohta. Tyttö taisi moneen otteeseen sanoa, että ”Äiti, tämä on tosi ihana paikka!”.

Junibacken
Junibacken
Junibacken
Junibackenin ulkopuolella on hauska Muumileikkipuisto, joka on avoinna vain Junibackenissa vieraileville
Junibacken
Junibacken

Kaipaatko lisää inspiraatiota lapsen kanssa matkailuun?

4 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  18 marraskuun, 2023 at 9:56 pm

  Junibackenista olikin hauska lukea. Olen lapsena käynyt siellä juuri, kun paikka oli hiljattain avattu. Positiiviset mielikuvat on paikasta, mutta tarkempia muistikuvia paikasta ei ollut. Olisikin hasukaa nähdä paikka myös näin aikuisiällä.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   19 marraskuun, 2023 at 7:22 pm

   Kyllä se aikuisenkin mielestä oli viehättävä paikka, mutta uskon vahvasti että lapsen kautta tästäkin tuli nautittua enemmän 🙂

   Reply
 • Cilla Maria Travel
  21 marraskuun, 2023 at 7:30 am

  Meillä on kans ehkä jossain vaiheessa tulossa risteily veljen ja poikien kanssa, mutta valitettavasti lapset alkaa olla jo sen ikäisiä ettei tuo Junibacken heitä enää kiinnosta – minua kylläkin 😀 En ollut tuosta aiemmin kuullutkaan. Luultavasti isompien lasten kanssa ohjelmassa sen sijaan olisi viikinkimuseo.

  Reply
  • Outi P | Nattura
   22 marraskuun, 2023 at 11:23 am

   Joo ei varmaan ihan teini-ikäiset ole enää kohderyhmää mutta lapsen kautta paikka kyllä ilahdutti tosi kovasti! Viikinkimuseo toimii varmasti paremmin isompien lasten kanssa, ja vieressä olevat Vasa-museo niin ikään.

   Reply

Leave a Reply