fbpx
Menu

Pieni patikka ja suuri pulahdus kristallinkirkkaaseen Iso-Melkuttimeen

Kanta-Hämeessä Lopella sijaitseva Iso-Melkutin on Etelä-Suomen – ja kenties koko Suomen – kirkkain järvi. Järven ympäri kulkee noin 7 kilometriä pitkä maastoltaan helppokulkuinen patikkapolku. Kauniin keskiviikoiltapäivän ratoksi päätettiin ottaa Iso-Melkutin haltuun parin bloggaajatoverin kanssa, ja suunnattiin auton keula työpäivän päätteeksi kohti Loppea.

Olin tutustunut etukäteen Melkuttimeen ja sen ympäristöön ja ihmetellyt jutuissa esiintyvää kristallinkirkasta järveä. Päätin, että jos tuo vesi tosiaan näyttää luonnossakin noin kirkkaalta, niin säästä riippumatta pulahdan uimaan, sillä eihän sitä tiedä milloin seuraavan kerran saan tilaisuuden uida näin kirkkaissa vesissä. Puin simmarit vaatteiden alle jo kotona, mutta jo Iso-Melkuttimen parkkipaikalla hieman kirosin itseäni. Tummat pilvet ja viileä viima eivät houkutelleet enää yhtään uimishommiin.

Parkkipaikalta oli hyvät opasteet Iso-Melkuttimelle ja lähdettiin verkkaisesti patikoimaan metsätietä pitkin kylttien osoittamaan suuntaan. Näin iltapäivästä keskellä viikkoa paikka vaikutti hyvinkin rauhalliselta. Hiljaisuuden rikkoi vain kolmen kameran loputon laulu ja taukoamaton pulina kameroiden takaa. Hiljaisuus olikin vain suuri harha.

Iso-Melkuttimella on kaksi laavupaikkaa, joista toinen sijaitsee jo ihan reitin alkupäässä. Eväät oli toki matkassa, mutta näin alkuvaiheessa oli suurempi hinku katsella ympäristöä kuin istahtaa heti ensimmäiselle laavupaikalle, joten jatkettiin matkaa.

Iso-Melkutin kierrosIso-Melkutin RetkipaikkaIso-Melkutin Loppi

Iso-Melkuttimen ympäri kulkeva reitti on merkattu sinisellä


Iso-Melkutin – Harjumaisemia ja suuri suppa

Ensimmäisen laavun jälkeen aukeaa varsinainen näkymä järvelle. Polku kulkee järven ympärille muodostuneita harjuja pitkin ja maasto on tasaista muutamia mäkiä lukuunottamatta. Ihana mäntymetsän tuoksu ja lintujen viserrys sai aikaan upean kesäisen tunnelman. Aurinkokin paistoi ja korket männyt pitivät viileän viiman poissa. Hiki valui selkärankaa pitkin. Oli vähennettävä vaatetta.

Kukaan ulkoilija tuskin voi olla huomaamatta, että järvi totta tosiaan on aivan kristallinkirkas! Pohjakiviä ja järvessä makaavia uppotukkeja ei ollut vaikea erottaa. Ei myöskään satunnaisia peltipurkkeja, jonka ansiosta oli jälleen kirottava ihmisten typeryyttä. Mutta onnellisuus palasi, kun tajusin että olin tosiaan valmistautunut uimaan tällä retkellä. Järvi ja selkärankaa pitkin putoilevat hikipisarat huusivat pulikoimaan. Mutta reippaat retkikaverit pitivät huolen siitä, että oli laitettava töppöstä toisen eteen ja unohdettava uimishaaveet. Ainakin hetkeksi.

Iso-Melkutin järvi Iso-MelkutinIso-Melkutin LopellaIso-Melkutin pitkoksetIso-MelkutinIso-Melkutin kierros

Järven kirkkauden vuoksi paikka on myös sukeltajien suosiossa ja tälläkin kertaa näimme sukellusporukkaa. Olisipa mukavaa tulla tänne verestämään seitsemän vuoden takaisia sukellusmuistoja! Maisemat veden alla taitavat tosin olla vähän maltillisemmat kuin  Indonesian Sulawesillä, jossa pääsin sukeltamaan vedenalaiseen paratiisiin. Ihka oikeaan satumaailmaan! Mutta harjoitteluun Iso-Melkutin sopisi mainiosti. Meri pelottaa minua muutenkin.

Iso-Melkutin on muiden harjumaisemien tavoin muodostunut jääkauden aikana. Järvi on ison jäälohkareen muodostama suppa. Pysähdyttiin jossain kohtaa hetkeksi miettimään, miltä paikka on näyttänyt jääkauden aikana. Tällaiset ajatusleikit ovat aina kovin viehättäviä. Ja supat noin yleensäkin.

Iso-Melkutin silta

Kuvan arvoinen paikka Iso-Melkuttimen rengasreitillä on tämä Samoojien silta. Kuvassa Suunnaton -blogin Pilvi.


Iso-Melkutin – Kahvia kuksasta

Ennen kierroksen toista laavupaikkaa käytiin vielä kävelemässä koukku Tokholmannokassa. Niemenkärkeen kannattaa kävellä hienojen maisemien perässä, mutta toinen niemi Nappilahdennokka jätettiin välistä, sillä kahvihammasta jo kolotteli.
Iso-Melkutin niemiIso-Melkutin niemi

Iso-Melkutin niemi
Iso-Melkutin patikka

Matkabloggaaja tekee, mitä matkabloggaajan täytyy tehdä. Toisiin maisemiin -blogin Hanneli poseeraa kasuaalisti kaatuneen puun päällä

Noin puolessa välissä patikkaa saavuttiin reitin toiselle laavulle ja päätettiin hörpätä termarikahvit. Kuksatkin oli mukana, sillä eihän nykyään enää ilman kuksaa ole asiaa yhdellekään retkelle. Kilometrin päähän palstallekin kannan sen usein mukanani.

Laavupaikka oli hieno! Itse laavu sijaitsee lähes järvenpinnan tasolla harjujen väliin jäävässä laaksomaisessa poukamassa. Jäimme istumaan laavulle ja myöhemmin vasta huomasimme korkealla harjun päällä sijaitsevan levähdyspaikan. Varsinainen maisemapaikka!

Koska metsäpalovaroitukset olivat voimassa varustauduimme retkieväillä, jotka eivät vaatineet tulta. Olikin mukava vain istahtaa aloilleen ilman ylimääräistä puidenpilkkomis- tai tulentekohässäkkää ja nauttia vain kahvihetkestä kaikessa rauhassa.

Laavun ympäristö on todella potentiaalista telttailumaastoa. Olen pitkään harkinnut riippumaton ostoa ja tiirailin koko Melkuttimen aluetta sillä silmällä. Nyt riippumatto tarppeineen onkin hankittu ja Iso-Melkutin on varsin potentiaalinen kohde siihen tarkoitukseen. Paikka vaikuttaa aivan timanttiselta riippumattoilulle! Korkeuksiin kohoavat männyt, joiden rungot ovat jotakuinkin oksattomia ovat kuin tehtyjä riippumattoiluun. Ensi kerralla lähtee siis yöpymistavarat mukaan.

Laavupaikalta olisi päässyt kätevästi myös uimaan, mutta ihoon kuivunut hiki ja kevyt viima saivat ajatukseni taas kääntymään. En muuten mene tuohon järveen! Ja matka jatkuikin ilman pulahdusta.

Iso-Melkutin laavuIso-Melkutin laavu

Loppumatka ei antanut enää maisemiensa puolesta juuri mitään lisäarvoa patikalle. Hiukan nurinaa meidän reissuseurueessa kuuluikin siitä, että vaikka Iso-Melkutin on hieno, saattaa samat harju- ja järvimaisemat reitin loppua kohden alkaa puuduttamaan. Ja sääkin oli vähän kurja (aurinko paistoi melkein koko matkan). Ja sukat oli märkinä (ei muuten ollut). Ja kaikki vähän nurin kurin. Eikä uimaankaan päässyt (uskaltanut mennä). Pläh. Yritä tässä sitten retkeillä.

Vitsit sikseen.

Iso-Melkutin oli -ainakin minun mielestäni!- aivan loistava retkikohde. Ja koska näitä paikkoja katselee nykyään myös lapsiperheen näkökulmasta, niin sanottakoon että paikka toimii varmasti loistavasti myös perheen pienimmille retkeilijöille. Helppo tasainen maasto ja lyhyehkö rengasreitti ovat varmasti juuti sitä, mitä monet perheet arvostavat.

Ja mitä tulee siihen pulahdukseen, niin pienen painostuksen alla nakkasin vielä viime hetkillä vaatteet mättäälle ja hyppäsin järveen. Pakkohan se oli. Ja kuinka ihanasti se virkistikin!

Iso-MelkutinIso-Melkutin lampi


Iso-Melkutin faktat:

Ajoaika Helsingistä: 1 h 30min (107 km)

Reitin pituus: 7,1 km järven ympäri

Tulentekopaikat: 2 tulentekopaikkaa + laavua.

Reitin vaativuus: Helpohko. Muutama jyrkempi nousuosuus

Leiriytyminen: telttailu sallittu, laavuissa yöpyminen mahdollista

Käymälät: Molempien laavupaikkojen yhteydessä kuivakäymälät


Uusimmat jutut Blogit.fi -sivustolta ja Bloglovinista.

Käy seuraamassa myös Facebookissa ja Instagramissa.

2 Comments

 • Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  15 elokuun, 2020 at 8:07 am

  Kauniin näköistä! Käydessäni Ruotsin Lapissa Abiskon kansallispuistossa tuli vastaan järvi, jonka laidalta kohosivat vuoret. Siinä oli kyllä pakko pulahtaa uimaan, vaikka uikkareita ei ollutkaan mukana. Vaikka vesi oli kylmää, oli kokemus kyllä niin upea, uida luonnon keskellä mahtavissa maisemissa. Ja todella virkisti. Pitäisi useamminkin vain pitää pieni uintitauko.

  Reply
  • Outi
   15 elokuun, 2020 at 1:48 pm

   Ooh, kuulostaa ihanalta! Olisin itsekin varmasti tehnyt samoin! 😍

   Reply

Leave a Reply