fbpx
Menu

Valheiden sarja päätyi vankilaan – Yllätyssynttärit kiven sisässä

**Rikoskumppanina toimi vankilahotelli Hotel Katajanokka

Jännitystä. Aikatauluja. Organisoimista. Valehtelua ja harhaluuloja. Tunnet itsesi rikolliseksi, vaikka taustalla muhiva suunnitelma on mielestäsi täydellinen. Luulet, että sinua epäillään, vaikka todellisuudessa kaikki menee juuri, kuten olet suunnitellut.

Rikokset päätyvät usein vankilaan. Niin tämäkin.

Toisen huijaaminen on kamalaa. Kaikessa kamaluudessaan kuitenkin niin ihanaa. Se on yllätysten suola. Ilman pientä totuuden vääristelyä, ei ole yllätyksiä ja ilman yllätyksiä, ei ole jännitystä. Ilman jännitystä, elämä käy tylsäksi. Siksi ryhdyin tähän rikokseen ja seison sen takana selkä suorana.

Vankilahotelli Helsingissä-Hotel Katajanokka

Yllätyssynttärit kiven sisällä

Olimme lyöneet päivän suunnitelmat lukkoon jo aikapäivää sitten: menisimme aamupäivästä tonkimaan palstalle ja illalla söisimme pitkän kaavan mukaan italialaisessa ravintolassa. Marko oli mehustellut syntymäpäiväillallistaan pitkään. Puhui sinisimpukoista päivät läpeensä. Vaan vähänpä tiesi.

Aioin pitää viimeiseen asti itselläni sen tiedon, ettemme palaisi enää saman vuorokauden sisällä kotiin.

Kesken päivän pamautin pommin ilmoille. Käskin pakkaamaan juhlatamineet reppuun ja olemaan ulko-ovella 20 minuutissa. Miehen suu loksahti auki, mutta hän teki työtä käskettyään ja laittoi töpinäksi. Minä olin tyytyväinen, etten joutunut keksimään enempää hätävalheita.

Suuntasimme kohti Hotel Katajanokkaa ja tässä vaiheessa ainoastaan minä olin tietoinen määränpäästä. Edessä oli yllätyssyntymäpäivien ensimmäinen osio, eikä mies osannut aavistaa lainkaan, mitä tämä päivä toisi tullessaan.

Olin pakannut Markon yöpymiseen tarvittavat tavarat salaa omaan reppuuni. Aioin pitää viimeiseen asti itselläni sen tiedon, ettemme palaisi enää saman vuorokauden sisällä kotiin.  Olin superinnoissani kantaessani repullista yllätyksiä vankilahotelli Katajanokan ovista sisään.

Hotelli Katajanokka Helsinki

Hotel Katajanokka Helsinki

Hotel Katajanokka – vankilahotelli, joka nousi hetkessä suosikkihotellikseni

Kun päivän ensimmäinen yllätys alkoi valkenemaan Markolle, oli mies kuin puulla päähän lyöty. Auringossa huhkimisen ja palstatöiden jälkeen putipuhdas hotellihuone, täydellinen rauha ja viileä ilmastointi saivat miehen huokaisemaan onnesta.

Vankilan selleihin tehdyssä hotellihuoneessa makaaminen ei tuntunut yhtään rikolliselta. Olo oli pikemminkin raukea – myös minulla, vaikka edessä oli vielä illan toinen yllätys, jonka sisällä pitäminen oli äärimmäisen haastavaa.

Hotel Katajanokka avasi ovensa vuonna 2007. Vankilan vanhin osa täytti tuolloin 170 vuotta. Vanhan vankilan restaurointi hotellikuntoon aloitettiin vuonna 2006 ja vankilan yleisilmeestä säilytettiin muun muassa Museoviraston suojelema keskikäytävä, ulkoseinät ja linnan muuri.

Hotel Katajanokka hotellihuone

Hotel Katajanokka hotellihuone

Hotel Katajanokka keskikäytävä

Hotel Katajanokka vankilahotelli

Ja täytyy kyllä myöntää, että vankilan henki on onnistuttu lukitsemaan hotellin sisälle mainiosti. Vähän väliä mieleni jumiutui ajattelemaan sitä faktaa, että juuri siinä kohden huonetta, jossa makasin hotellin sileissä lakanoissa, joku rikollinen on kuluttanut päiviä, kuukausia, jopa vuosia, polttaen tupakkaa, laskien ikkunan kaltereita ja tuijottaen ylös kattoon seuranaan omat ajatukset ja ehkä sellikaveri. Tuntui tavallaan väärältä maata seesteisessä hotellihuoneessa tiedostaen se liian suuri kontrasti verrattuna rakennuksen menneisyyteen, mutta toisaalta juuri tämä seikka teki Hotel Katajanokasta ehkä jopa parhaan hotellikokemuksen ikinä.

Ensimmäinen vankila rakennettiin Katajanokalle vuonna 1749, joka oli silloiselta nimeltää Helsingin kruununvankila. Rakennus oli alunalkaen puinen, ja se sisälsi yhteensä viisi huonetta. Muutosten ja laajentumisten jälkeen vuonna 1888 Katajanokalle rakennettiin uusi lääninvakila, josta kaikkien muidenkin 1800-luvulla rakennuttujen vankilarakennusten tavoin tuli punatiilinen ja 4-kerroksinen. Lääninvankila toimi tutkintavankilana ja sinne passitettiin rikoksiin syyllistyneitä odottelemaan oikeuskäsittelyä. Vuonna 2002 vankila lakkautettiin, sillä Katajanokan lääninvankilan tilat eivät enää vastanneet nykyajan vankeinhoidon vaatimuksia. Toiminta siirrettiin Vantaalle ja rakennuksesta alettiin muutaman vuoden päästä restauroimaan hotelliksi. (Hotel Katajanoka historia -esite).

Lisää Hotel Katajanokan mielenkiintoisesta historiasta voit lukea täältä.

Hotel Katajanokka keskikäytävä

Synttäriyllätys huipentui Ravintola Linnankellarin kabinettiin

Jottei päivän kulku menisi lainkaan suunnitelmien mukaan, olin järjestänyt illalle lisää yllätyksiä. Italialaisen ravintolan sijaan hotellin alakerran ravintola Linnankellarissa odotti illan jymy-yllätys.

Olin varannut Linnankellari-ravintolasta Sanktio-kabinetin, jonne olin kutsunut kahdeksan Markon läheisintä ystävää. He odottelivat synttärisankaria osana rikollista suunnitelmaa. Sen sijaan, että olisimme laskeutuneet neloskerroksesta alas ykköskerroksen ulko-oville, painoinkin hissin pohjakerroksen nappia ja johdattelin meidät ravintola Linnankellarin kerrokseen.

Siinä vaiheessa, kun ravintolan tarjoilija otti meidät vastaan ja johdatteli kohti kabinettia, alkoi Markollekin vihdoin valkenemaan, mitä olisi edessä. Raikuvan synttärilaulun saattelemana mies asteli vihdoin sisään kabinettiin silminnähden häkeltyneenä ja soikeana onnesta.

Täydellisen valheiden sarjan päätteeksi juhlat saivat siis alkaa!

Hotel Katajanokka juhlatila

Illan ohjelmassa olisi rentoa yhdessäoloa ja ravintola Linnankellarin kolmen ruokalajin menu.

Linnankellarin ruokalista painottuu suomalais-skandinaavisiin makuihin ja raaka-aineina käytetään paljon lähi- ja luomuruokaa. Ruokalistalta löytyy muun muassa kotimaista nautaa, Pertunmaan kyyttöä, ankanrintaa Kauhavalta ja cheddaria Jyväskylästä. Suomalaisuutta todellakin siis korostetaan.

Porukan suosikiksi alkupaloista osottautui Linnankellarin alkupalalajiltelma, josta löytyi muun muassa mereneläviä, luomukaritsaa ja sinihomejuustoa. Lajitelman ehdottomaksi herkuksi osoittautuikin sinihomejuusto piimäkinuskilla. Se oli kyllä aivan taivaallista yhden haarukallisen verran sitä maistettuani! Itse söin alkupalaksi versosalaatin, joka oli mukavan raikas ja kevyt valinta alkuun.

Alkupalalistalta täytyy erikseen nostaa vielä tartar-annos, joka oli ystäväni mielestä ehkä paras koskaan hänen syömistään tartareista. Itse en tuosta ruokalajista tiedä mitään, mutta kokki sai annoksesta kovat kehut.

Hotelli Katajanokka ravintola

Ravintola Linnankellari Katajanokka

Ravintola Linnankellari Hotel Katajanokalla

Pääruokasuosikiksi nousi 300 gramman kotimainen pitkään riiputettu naudanlihapihvi, joka keräsi myöskin mukavasti ylistyssanoja. Se jäi itseltäni maistamatta, mutta sen sijaan valitsin listalta vaihtuvan kala-annoksen, joka oli tällä kertaa kuhaa. Parsakauden ollessa kuumimillaan, tarjoiltiin kuha tuoreen parsan ja rapsakoiden vihannesten kera. Annos oli ihanan kevyt ja raikas, ja kala oli todella kivasti maustettu. Yksi annoksen parsoista oli jäänyt omaan makuuni aavistuksen raa’aksi, mutta tämänkin epäkohta koski sentin pätkää, joten kokonaisuuteen se ei vaikuttanut lainkaan.

Jälkiruoatkin olivat porukan mieleen, ja selkeäksi suosikiksi tarjoilijan suosituksista huolimatta nousi tyrnipaahtovanukas. Olen nimittäin se ärsyttävä asiakas, joka kysyy ensin tarjoilijalta suosituksia, ja sen jälkeen valitseekin jonkun muun annoksen listalta. Mutta kyllä, tarjoilijan suosittelema suklaakakku sai myös kannatusta ja kehuja, ja tyrnipaahtovanukkaat hävisivät silmänräpäyksessä lautasilta.

Tämä syntymäpäiväyllätys oli kyllä niin onnistunut, etten voi muuta kuin taputella itseäni selkään. Onnistunut vedätys, hyvä porukka ja ennen kaikkea loistavat puitteet Hotel Katajanokalla ja ravintola Linnankellarissa olivat nappivalintoja. Ja en voi liikaa hehkuttaa myöskään hotelli- sekä ravintolahenkilökunnan heittäytymistä ja osuutta tämän yllätyksen onnistumiseen. Kaikki olivat hipihiljaa illan kulusta, vaikka vastaanottovirkailijaa myöden kaikki taatusti tiesivät, mitä tuleman pitää.

Ravintola Linnankellari Helsinki

Hotel Katajanokka on paitsi erittäin mielenkiintoinen miljöö ihan vaan vaikka perinteiselle hotellilomalle, niin myös minkälaiselle ja -kokoiselle merkki- tai juhlapäivälle tahansa. Hotelli on muun muassa suosittu hääjuhlien viettopaikka, sillä hotellin sisällä sijaitsee vankilan vanha jumalanpalvelushuone, joka on nykyään Helsingin toiseksi vanhin kirkko. Onpahan ainakin uniikki paikka viettää hääseremoniaa ja -juhlia!

Ryhmille on mahdollista järjestää myös muun muassa vankilakierroksia, joista suosituin lienee kuuluisan Katajanokan entisen vangin, vankikarkurin ja pankkiryöstäjän, Jan Jalutsin, vetämä linnakierros. Myös muita aktiviteetteja, kuten vankilapakoa ja vankilasuunnistusta on mahdollista sisällyttää osaksi ohjelmaa. Katajanokalla on mahdollista tosiaankin viettää täysi tapahtumapäivä ihan huikeissa puitteissa.

Lisäksi hotellin porraskäytävässä Kirkko-siivessä sijaitseva valokuvanäyttely kannattaa käydä kiertämässä läpi. Se esittelee vanhoja valokuvia vankila-ajoilta, jotka värittävät hyvin vankilan historiaa. Myös ravintolakerroksessa sijaitsevat ryhmätyrmä ja eristysselli ovat näkemisenarvoisia!

Hotel Katajanokka Helsinki

Vankilahotelli Katajanokka

Hotel Katajanokka eristysselli

Hotel Katajanokka eristysselli

Hotel Katajanokka eristysselli

**Hotel Katajanokka tarjosi yhden yön yöpymisen Superior King -huoneessa sekä illallisyllätyksen ravintola Linnankellarissa.**


 


SEURAA SOMESSA:

INSTAGRAM

FACEBOOK

No Comments

 • Martina
  30 toukokuun, 2019 at 1:34 pm

  Yllätykset on ihan parhaita! Voi vitsit miten kivan sellaisen saitkin järkättyä. 🙂 Ja tuo hotelli. Se on ihan paras. Kuuluu ehdottomasti omiinkin suosikkeihini.

  Reply
  • Outi
   2 kesäkuun, 2019 at 9:28 pm

   Yllätykset on niin parhaita! Niiden järkkääminen ja niiden saaminen. Ja tosiaankin, Hotel Katajanokka nousi kyllä myös omaksi suosikkihotelliksi, kuten jutussa mainitsinkin. Niin siisti!

   Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2019 at 10:09 pm

   Kävinkin lukaisemassa teidän jutun hotellista ennen sinne menoa. Vaikutti tosiaan siltä, että olitte tykänneet. Hotel Katajanokka meni kyllä omallakin listalla ihan sinne kultaiseen kärkeen heittämällä! 🙂

   Reply
 • Anna
  3 kesäkuun, 2019 at 7:43 pm

  Ihanan yllätyksen olit järjestänyt miehellesi! Minä järjestin juuri huhtikuun lopulla omalle miehelleni vähän vastaavanlaista. Oli pakko pyytää varaamaan koko viikonloppu vapaaksi, joten hän kyllä aavisti, ettei välttämättä olla viikonloppua kotona vaan jossain muualla. Hotelliöiden lisäksi yllätyksenä oli Stadin panimokierros ja illallinen yllätysvieraiden kanssa. 🙂

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2019 at 10:08 pm

   Ooh, onpa teillä tosiaan ollut samankaltainen ylläri! Panimokierros kuulostaa kyllä just sellaiselta, josta Markokin (ja minä myös!) tykättäisiin. Kiitos vinkistä, pitääpä pistää korvan taakse!

   Reply
 • elamanmakuisiamatkoja
  3 kesäkuun, 2019 at 9:06 pm

  Olipa mukava yllätys ja kiva kertomus siitä! Täytyy käydä tutustumassa Katajanokkaan.

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2019 at 10:06 pm

   Iso suositus! 🙂

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  8 kesäkuun, 2019 at 3:26 pm

  Wau, mikä tarina! Yllätyssynttärit on ihan parhaita. Olisin halunnut viime vuonna puolisolle järkätä jotain ylläriä, mutta hän kielsi. Minut tuntien arvasi, että jotain on mielessä. Katajanokan hotellissa en olekaan vielä käynyt. Ehkäpä salaa houkuttelen miehen sinne -halusi tai ei 😉

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2019 at 10:06 pm

   Oli kyllä niin mahtava yllättää mies näin perinpohjoisesti! Toinen oli aivan puulla päähän lyöty 😀 Nyt huijaat sen miehesi Katajanokalle. On varmasti sen arvoista! 🙂

   Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  9 kesäkuun, 2019 at 11:08 am

  Ihana yllätys ja hyvin sait junailtua kaiken salassa. 🙂 Tuo hotelli on kyllä varmasti tutustumisen arvoinen paikka, vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta!

  Reply
  • Outi
   16 kesäkuun, 2019 at 10:05 pm

   Suosittelen kyllä lämpimästi! Todella mielenkiintoinen tausta hotellilla ja puitteet ihan priimaa!

   Reply

Leave a Reply