fbpx
Menu

Farmaseutin eväät matkalle

Onko sellainen tunne tuttu, kun astelet apteekkiin mielessäsi matka-apteekin tarpeet ja kylkeesi liimautuu valkotakkinen yli-innokas farmaseutti utelemaan tarpeitasi? Alkaako ahdistamaan kun tunnet, kuinka nainen vilkuilee sinua vähän väliä, vaikka vastikää sanoit, ettet tarvitse apua? Älä huoli, minä se siinä vain, joten kerro huolesi!

Työskentelen apteekissa farmaseuttina, ja työni puolesta olen tormännyt monen matkalle valmistautuvan peruskysymykseen: ”Mitä mä tarviin mukaan?”.

Omilla matkoillani käsiapteekki on usein ylitsepursuava. Mukaan lähtee purkkikaupalla nippeleitä ja nappeleita ja ensiaputarvikkeiden määrä on ihan naurettava. Matka-apteekkini tilavuus lähentelee puolta matkalaukullista. Okei, vähän liioittelen, mutta en kai turhaan saa välillä kuulla olevani kävelevä apteekki.

Mun mielestä on kuitenkin kivempi valmistautua vähän liian hyvin, kuin huonosti. Ikävää lähteä sitten paikanpäällä etsiskelemään apteekkia, kun ripulit on jo housuissa.

Matkamessulipun arvonnassa kyselin lukijoilta, mikä apteekkituote lähtee ensimmäisenä mukaan matkalle. Ennakko-odotusten mukaisesti Burana, Imodium ja  maitohappobakteerit saivat suurimman suosion, mutta onko siinä kaikki tarpeellinen? Ei, jos minulta kysytään. Ajattelinkin siis raottaa vähän, miltä oma käsiapteekkini näyttää ja kuulostaa.

Ripulia ja ummetusta

Ensimmäisenä jokaiselle reissuun valmistautuvalle tulee mieleen vatsaongelmat, eikä suotta. Vaikkei ehkä pienille Euroopan visiiteille tarvitsekaan valmistautua kunnon maitohappobakteeritankkauksella, on probioottien mukaan ottaminen silti enemmän kuin kannattavaa. Itse olen kokenut nämä todella hyödyllisiksi, vaikka tieteellinen näyttö  probiooteista turistiripulin hoidossa onkin varsin heikko.

Saccharomyces boulardii -kanta. Selvisin Costa Ricassa viheliäisestä kuumeisesta vatsataudista ainoastaan tämän ja kunnon nesteytyksen voimin, ja vaikka kyseessä olisikin ollut puhdas sattuma, että oireet helpottivat näiden avulla, niin siitä lähtien en ole lähtenyt yhteenkään reissuun ilman kyseistä lääkevalmistetta, jonka avulla ehkäistään myös muun muassa antibioottiripulin syntymistä.

Erityisesti lasten kanssa matkustettaessa ja lämpimiin maihin mentäessä on nesteytysjuomajauheet myös must! Ja pikku vinkkinä, ne toimivat myös yllättävän hyvin krapulaan!

Loperamidi eli kansankielellä imodiumi on varmasti monen ensisijainen lääke matkustajaripuliin, mikä onkin ihan ok varsinkin, jos edessä on 7 tunnin bussimatka tai päiväkävely sademetsässä.  Tätä en itse ole oikeastaan koskaan käyttänyt matkoilla, sillä omiin ihaniin ripulihetkiini on yleensä välittömästi liittynyt myös korkea kuume, jolloin lääkettä ei pidä ottaa. Nesteytys on kaikki kaikessa!

Ripulin vastakohta ummetus on myöskin tuttu kaveri reissuilla. Vaikka oma vatsani onkin tunnetusti aika rautaista sorttia, olen reissuilla todella useasti kokenut ärsyttävänä vaivana myös ummetuksen. Ruokavalion muutos ja toisaalta myös vähäisempi liikunta matkoilla saattaa aiheuttaa ummetusta, joka on ainakin pitkään jatkuessaan aivan perkuleen ärsyttävä vaiva. Näistä hetkistä oppineena kannan aina myöskin ummetuslääkkeitä mukanani. Ettäs tiedätte.

  • käsidesi!
  • maitohappobakteerit
  • nesteytysjuomajauhe
  • loperamidi (Imodium)- kuumeettomaan ripuliin, pysäyttää suolen pahan paikan tullen
  • ummetuslääkejep, nämäkin! Ruokavalion muutos saa helposti myös tälläisetkin vaivat aikaan.

Puerto ViejoSuojaa iho ja arvet auringolta!

Hipiäni on herkkä mille tahansa. Siksi matkaan lähtee ainakin kortisonivoide, joka käy ihottumiin, hyönteisten puremiin ja tarvittaessa auringonpolttamiin.

Antibioottivoide voi olla tropiikissa myös ihan fiksu, varsinkin jos viettää paljon aikaa vedessä. Pienetkin haavat saattavat märkiä helposti.

Sienivoidetta kannan aina just in case mukana, ja varsinkin lämpimissä maissa sienitulehdukset lehahtavat helpommin, joten oireiden helpottaminen heti alkuvaiheessa voi olla olotilan kannalta tärkeää.

Ilman rakkolaastareita en suostu lähtemään mihinkään! Lätkäisen ne aina kantapäihin jo valmiiksi, jos tiedossa on kunnolla kävelyä, ja toisaalta, ne sopivat myös todella hyvin pienten haavaumien ja ruhjeiden suojaksi.

Ja jos sulla sattuu olemaan arpia leikkausten tai muiden tapaturmien jälkeen, suosittelen lämpimästi näidenkin suojaamista. Iho on täysin suojaamaton näistä kohdin, joten mitään aurinkosuojaa ei ihossa siis ole. Ei mitään! Joten suojaa arvet ihoteipillä tai silikonisidoksella (esim Mepiform).

Antibakteerisia haavataitoksia kannan myös aina mukana ja erityisesti sellaisia, joissa on bakteereita imevä haavapinta ja vettä hylkivä kalvo suojana. Ihan loistavia, jos luvassa on uimista ja veden kanssa lotraamista, vaikka eiväthän nämäkään täysin vedeltä suojaa, ja jos kyseessä on kunnolla märkivä haava, on parempi pysyä vesileikeistä kaukana.

Aurinkorasvan tärkeyttä on näinä päivinä ehkä vähän turhakin toitottaa. Sen kun luulisi olevan automaatio jokaiselle aurinkoon suuntaavalle. Todellisuus on kuitenkin toinen. Aika moni apteekista neuvoa kyselevä on nappaamassa sitä miedointa vaihtoehtoa toiveissaan maksimaalinen rusketus. Ok, onhan se rusketus nätti ja toisaalta myös paljon ihotyypistäkin kiinni, mitä suojaa tarvitsee, mutta hiekkarannoille ja kunnon paahteeseen suosittelen kyllä iholle kuin iholle vähintään suojakerrointa 30. 

  • kortisonivoide
  • antibakteeriset haavataitokset
  • (antibioottivoide)
  • sienivoide
  • RAKKOLAASTARIT!Ilman näitä ei tuu mitään. Toimii myös hyvin pikku ruhjeiden suojana.
  • antihistamiini
  • suojasidos arville
  • aurinkosuoja
Näissä maisemissa sain kamalan allergiareaktion, minkä vuoksi jouduin häipymään lääkäriin, vaikka tällaisiin tilanteisiin oli varauduttu.

Thaimaa Krabi

Särky

Särkylääkkeitä nyt on varmaan melkein jokaisella aina perukseltaan mukana. Tässä kuitenkin omat ja varmasti yleisimmät vaihtoehdot:

  • ibuprofeeni – ykkösvaihtoehto venähtäneen illanvieton hoitoon
  • parasetamoli – mielellään vain tätä kuumeeseen tropiikissa

Riippuu toki reissukohteesta, mutta kovan kuumeen kanssa kannattaa olla aika herkillä ainakin tropiikissa. Kova kuume yhdistettynä ripuliin kun saattaa olla jotain muutakin kuin perus ruokamyrkytys, joten jos muutamassa päivässä oireet eivät ala helpottamaan, kannattaa hipsiä lekuriin.

Lentokoneeseen

Ainoastaan pidemmille lennoille varaan mukaan toki särkylääkkeitä, mutta myös nenää ja silmiä kosteuttavia tippoja ja suihkeita, sillä lentokoneilma on aivan armottoman kuiva. Huulirasva voi olla myös järkevä samasta syystä.

Lennolle on syytä muistaa ottaa myös mahdolliset omat peruslääkkeet mukaan ja varata käsimatkatavaroihin ainakin muutamaksi päiväksi ylimääräisiä lääkkeitä, jos lentoyhtiö sattuu hävittämään matkatavarat. Kaiken muun saa helposti vaikka ostettua heti kohdemaasta, mutta lääkkeet voikin olla jo monimutkaisempi juttu. Tämä pätee niin lähi- kuin kaukomatkoillakin.

Tällaisella setillä pärjää jo aika hyvin vai miltäs kuulostaa? Tuliko sulle mieleen jotain, mitä listasta ei löytynyt?

Riippuu tietenkin vähän myös matkan luonteesta, mihin kohteeseen suuntaa ja millaista matkanteko on. Siistille kaupunkilomalle valmistutuminen poikkeaa epäilemättä valmistautumisesta viikon kestävälle vaellukselle tai kuukauden saarihyppelylle. Toki mieleen tulee vielä vaikka mitä hyödyllistä ja vähemmän hyödyllistä elämää ja olotilaa helpottavaa (esim. melatoniini aikaerorasitukseen), mutta näillä perustarpeilla pääsee perus reissureetta jo aika pitkälle. 

Riika lento

Uusimpiin juttuihin pääset nopeiten  käsiksi Blogit.fi -sivustolla, Bloglovinissa ja The Blogjunglessa.Voit käydä seuraamassa blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

No Comments

    Leave a Reply