fbpx
Menu

Äkkilähdön hinta – budjettimatkalla Kreikassa

Vaikka olenkin yleensä melko tarkka rahasta, en ole lainkaan paras henkilö pitämään kirjaa budjetista, sillä olen hajamielinen enkä yleensä muista kirjata menojani ylös. Mutta Kreikassa kuin ihmeen kaupalla onnistuin pitämään kirjaa jokaisesta matkalla kuluttamastamme eurosta. Oli itseasissa todella mielenkiintoista tarkastella omaa kuluttamista ja kuka tietää, ehkä eurojen tarkka syynääminen myös vähensi turhia kahvilahetkiä tai välipalahankintoja reissun aikana. Reissusta tulikin budjettimatka ja aloinkin tämän matkan jälkeen miettimään, olisikohan tällainen kulujen kirjaaminen myös järkevää arjessa?

Vasiliki-Kreikka

Vasiliki-Kreikka

Budjettimatka ja majoitukset – Halvimmatkin majoitukset olivat pääsääntöisesti laadukkaita

Otimme äkkilähdön Kreikkaan, ja yhden päivän varoitusajalla saimme hankittua vuokra-auton kulkuvälineeksemme. Ensimmäisen ja toisen yön majoitus varattiin jo Suomesta käsin, mutta loput majoituspaikat etsimme paikan päältä. Majoituimme kaksi yötä todella siisteissä hotellinomaisissa uima-altailla varustelluissa resorteissa, ja loput kolme yötä nukuimme Airbnb-majoituksissa tai vastaavissa Bookingin kautta varatuissa vuokra-asunnoissa. Asuntojen laatu oli pääsääntöisesti erinoimainen, mutta viimeinen yö Lefkasissa oli pienoinen farssi.

Majoitusten hinnat elokuun puolessa välissä vaihtelivat 50-90 euron välillä. Jos olisimme varanneet matkan hyvissä ajoin ennakkoon, olisi majoitusten kanssa voinut säästää pitkän pennin. Tällä hetkellä (syyskuun alussa) vastaavanlaiset majoitukset ovat esimerkiksi Lefkaksen saarella 25-50 euron luokkaa.

Vaihdoimme joka yö majapaikkaa, mikä oli toisinaan vähän raskasta. Mutta koska olimme niin myöhään liikkenteessä, hinnat olivat normaalia korkeampia, joten jouduimme – ja toisaalta myös halusimme – hieman suhaamaan edullisempien majapaikkojen perässä.

Se että olisimme maksaneet useita satoja siitä, että pääsemme vain painamaan päämme johonkin, ja seuraavana aamuna jatkamaan matkaa, olisi tuntunut aivan pöllöltä, sillä olimme yhtä päivää lukuunottamatta aamusta iltaan liikenteessä ja palattiin majapaikkoihin vasta iltapimeällä.  Toisaalta haluttiin myös nähdä mahdollisimman paljon, joten yöpaikan vaihtaminen joka ikinen yö mahdollisti pidempien välimatkojen ajamisen.

Ideaalitilanne jo pelkästään lapsen näkökulmasta olisi ollut, että olisimme voineet yöpyä esim. kahdessa tai kolmessa kohteessa, jotka olisivat olleet logistisesti järkevillä sijainneilla. Muutaman päivän säntäilyn jälkeen tyttökin alkoi jo kyselemään: ”Mihin seuraavaksi mennään?”  Mutta eipä tuo kuitenkaan näyttänyt sen kummemmin häiriintyvän jokapäiväisestä maisemanvaihdosta. Ehkä se oli aikuisille rankempaa…

P8130062

Koska jokaisessa majoituksessa oli vähän sattumaltakin keittomahdollisuudet, saimme tehtyä aamupalat lähtöaamua lukuunottamatta itse. Se oli lapsen kanssa paitsi kätevää, niin myös edullista. Tällä keinoin säästimme jokaisena päivänä aamupaloissa ainakin 20 euroa. Kuudelta päivältä se nyt ei mikään valtavan suuri summa rahaa ole, mutta tunnen kuitenkin aina jotain suurta mielihyvää siitä, jos voin pihistää euron sieltä ja toisen täältä vaivattomasti. Lisäksi vältyimme aamuiselta säntäilyltä ja sen sijaan, että olisimme lähtenee juoksemaan vatsa kurnien aamukahvien perässä pitkin kyliä, saimmekin nautiskella omat runsaat eväät parvekkeella aina ennen road tripin jatkumista.

Budjettimatka ja ruoka – Gyrokset ovat halpoja ja herkullisia!

Sitten lempiaiheeseeni, eli ruokaan ja sen hintaan!

Kreikka on edullinen maa erityisesti, jos puhutaan ruoasta ja juomasta. Budjettimatka Kreikkaa non siis helppo järjestää. Halvimmillaan ruoan saa 3 eurolla ja vain taivas on rajana, kuinka paljon siihen voi halutessaan kuluttaa rahaa. Kreikassa voi siis todellakin matkustaa budjetilla tai vaihtoehtoisesti elää Kroisoksen lailla seteleitä viskellen.

Me pyritään tekemään reissuilla aina budjettivalintoja. Toisaalta ruokaan saatetaan helposti kuluttaa sievoinen osa matkabudjetista, eikä siinä yleensä tarkoituksenmukaisesti pihistellä paitsi ehkä Islannin-tyyppisissä maissa, joissa kaikki on muutenkin kallista. Se, että ruoka on edullista ja maukasta, vaikuttaa itselläni hyvin paljon siihen, kuinka isoon arvoon matkakohde omalla listallani nousee.

Puolessavälissä matkaa tajuttiin gyrosten ihanuus. Gyros on Kreikan oma kebab-tyylinen pikaruoka, jossa käytetään perinteisesti porsaanlihaa, mutta sitä saa yleisesti myös kanalla tai lampaanlihalla. Pitaleivän sisään kääritään lisäksi ranskanperunoita, tsatsikia, kurkkua ja tomaattia. Halvimmat gyrokset söimme kolmella eurolla, ja yksi gyros riitti yleensä pitämään lounasajan nälän loitolla. Gyrokset olivat runsaita ja todella maukkaita!

Päivisin lähes neljänkymmenen asteen helteessä ei paljon enempää tehnytkään mieli syödä, joten panostimme loppujen lopuksi aina illalliseen, jolloin söimme tukevammin ja pidemmän kaavan kautta. Ravintola-annosten hinnat olivat karkeasti 10-18 euroa, alkupalat viiden euron molemmin puolin ja olut maksoi 2-4 euroa.

https://flic.kr/p/2hd8cwW

Kuva on napattu Instagramin stooreista

Vasiliki-Kreikka

Kreikka-merenelävät

Kreikkalainen-ravintola

Auton vuokraaminen on kohtuuhintaista, taksit kalliita

Auto vuokrattiin heti ensimmäisenä päivänä ja se palautettiin kentälle viimeisenä aamupäivänä. Bensan hinta Kreikassa on vastaavanlainen kuin Suomessa. Litra bensaa kustantaa reilut 1,5€. Isommilla teillä joutuu maksamaan tietulleja/tunnelimaksuja.

Julkisesta liikenteestä meille ei kerääntynyt kokemusta, taksimatkoista kylläkin. Takseilla matkustaminen on kallista, sillä vain kymmenen kilometrin pituisen matkan hinnaksi tuli 25€. Halvemmalla olisimme päässeet, jos olisimme pitäneet autoa vielä viimeisen päivän iltaan asti, mutta toisaalta oli mukava myös mennä viettämään viimestä päivää Prevezaan sen kummemmin miettimättä sitä, voidaanko ottaa muutama lasi viintä ruokailun yhteydessä vai ei.

Matkabudjetti Kreikassa kuudelle vuorokaudelle – mukana kaksi aikuista ja yksi lapsi (2,5-vuotta)

Lennot yht Helsinki-Preveza (Aurinkomatkojen äkkilähtö). 435€ ( 145€x3)

Majoituskustannukset 5 yötä: 369€ (58€ – 90,5€)

Autovuokra 6 vuorokaudelle: 250€

Lounaat: 136€ (11€-48€)

Illalliset: 192€ (29€-45€)

Bensat: 70€

Kaupassa käynnit (vedet, aamiaiset, eväät, virvoikkeet jne..): 74€

Terassit ja kahvilat: 61€ 

Viimeisen aamun aamiainen: 25€

Taksit: 50€ (25€x2)


YHTEENSÄ: 1662€

Kuten laskelmista huomaa, ruoka Kreikassa tosiaan on edullista. Jos illallislasku (tai tässä kohtaan se taisi kyllä olla myöhäinen lounas) on yhtään pihistelemättä 29€ kolmelta henkilöltä juomat mukaan luettuna, on se mielestäni jo halpaa kuin makkara. Tähän nimenomaiseen illalliseen sisältyi kymmenkunta jättikatkarapua (!), valtava annos tsatsikia, herkulliset kesäkurpitsakroketit ja lapsen valtava annos kanaa ja ranskalaisia. Pelkkää voittoa! 

Mutta mitäs mieltä sinä olet? Onko tämä sinusta kohtuullinen summa kaikkinensa äkkilähdölle Kreikkaan?

Kreikkalainen-ruoka

Ehkä haluat myös tietää, miten monta emämokaa tein, ennen kuin päästiin lähtemään reissuun?
 • Elämäni ensimmäinen äkkilähtö – vanhentunut passi ja pari muuta perustavanlaatuista mokaa
Tai sitten vain fiilistellä sitä, miten ihana Kreikka on?!!
 • Hurmaava Kreikka lumosi kertaheitolla – road trip, maisemaonnellisuus ja ruokataivas

 

SEURAA NÄISSÄ KANAVISSA:

Instagram @outimoi
Instagram @100retkireseptia
Facebook
Bloglovin

20 Comments

 • Piyya
  10 syyskuun, 2019 at 10:20 pm

  Kirjaan kulunut aika hyvin matkoilla. Ja nyt olen aloittanut saman myös kotimaassa. Olen jaoteltu karkeasti menot, mutta kylläpä sitä vaan yllättyy miten joihinkin menoihin meneekin yllättävän paljon rahaa kun kuukauden lopussa ynnää summat yhteen.
  Budjettipostaukset on aina kivoja 👍

  Reply
  • Outi
   15 syyskuun, 2019 at 12:51 pm

   Pitäisi varmaan itsekin alkaa kirjaamaan kaikki kulut ylös. Ihan vaan mielenkiinnosta. Se kyllä tuntuu hiukan raskaalta ajatukselta, mutta auttaisi taatusti hahmottamaan, mihin sitä rahaa oikeasti kuluu.

   Reply
  • Maarit- niceMatkaaja
   20 syyskuun, 2019 at 11:03 am

   Aika kohtuulliselta kuulostaa minun korvissani. Matkustan itse yleensä aina pienellä budjetilla, koska muuhun ei yksinkertaisesti ole varaa 🤣, ja siksi lasken kulut aika tarkasti jo etukäteen. Toki yllätyksiäkin mahtuu mukaan ja joskus luottokortti vinkuu odotettua enemmän. Viimeksi olin Portossa ja Douron viinilaaksossa 8 päivää ja hintaa lennoille, majoituksille ja junamatkoille kertyi 540 euroa per nuppi + siihen käyttörahat päälle. Aika kohtuullista tämäkin ja majapaikatkin osoittautuvat edullisesta hinnasta huolimatta oikein kivoiksi. Eli kyllä halvalla saa välillä hyvääkin. Ja tietty mitä aiemmin on lentoja ja majoitusta varaamassa, sitä varmemmin. Poikkeuksena tietty seuramatkojen äkkilähdöt, jotka on halvimmillaan mitä lähempänä lähtöä ollaan.

   Reply
   • Outi
    3 lokakuun, 2019 at 12:06 am

    No niinpä! Mua kyllä Henk koht ärsyttää, että jo 2-vuotiaasta joutuu maksamaan täyden hinnan niin lentokoneessa kuin majapaikoissakin. Sehän on ihan vauva vielä!

    Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  16 syyskuun, 2019 at 9:45 am

  Juuri päättyneen Kreikan matkamme loppulaskelma on vielä vaiheessa, mutta ainakin samaa mieltä siitä, että lounaaksi enimmäkseen syömämme salaatit olivat laadukkaita ja suht edullisia.
  Majoitus Ateenan keskustassa neljän tähden tasolla maksoi 100-150 euroa yö, Nafpliossa merinäköalalla 85 euroa – näihin toki kaikkiin sisältyi buffet-aamiainen, jolla pärjäsi pitkälle iltapäivään.
  Taksit olivat halpoja kunhan jaksoi kiistellä hinnasta – ensimmäiset tarjoukset olivat usein tuplasti sen, mitä lopulta maksoimme.

  Reply
 • Sandra
  19 syyskuun, 2019 at 10:22 am

  Ei kallista ollenkaan ajatellen, että reissasitte eri paikkoihin. Tykkään itsekin, jos majoituspaikassa on jonkinlainen keittiö, sillä on kiva keitellä aamukahvit ja tehdä pienet välipalat tarpeen tullen. Kreikassa gyrokset ja tietenkin kreikkalainen salaatti ovat todella hyviä ja edullisia. Muutenkin ravintolassa syöminen on mielestäni erittäin kohtuuhintaista.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 12:09 am

   Kreikassa ruoka oli kyllä ihanan halpaa. Se on aina iso plussa matkakohteelle jos on mahdollisuus syödä ravintoloissa hyvin ja halvalla. Kreikan ruokatarjontaan ihastuin kyllä hurjasti!

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  19 syyskuun, 2019 at 5:52 pm

  Minä olen aika laiska kirjaamaan kaikkia kuluja. Ihailen niitä, jotka jaksavat sen tehdä 🙂 Viime vuoden Jenkki-reissulla tuli jonkinlaista kirjaa pidettyä menoista, mutta esim. ruokalaskut ja ostokset jätin pois, kun en jaksanut jokaikistä kahvi- ja viinikuittia laittaa ylös. Mun silmissä teidän reissu on ollut kohtuuhintainen. Ruoka on ihanan edullista Kreikassa ja todella hyvää. Mulla on edellisestä Kreikan reissusta jo aikaa, joten sinne voisi tulevan vuoden aikana miettiä reissua.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 12:07 am

   Mutta Merja, mä huomasin ettei tuo kulujen kirjaaminen ole mitenkään vaivalloista vaikka aluksi niin pelkäsin! Mä taidan ottaa tästä tavan!

   Reply
 • Inka / Ollaanko jo perillä?
  20 syyskuun, 2019 at 10:11 pm

  Minä olen aina ollut hiukan huono kirjaamaan kuluja matkalla, johtunee varmasti siitä, että kauhistuttaa aina tietää kuinka paljon rahaa sitä laittaakaan reissussa palamaan. 🙂 Täytyisi kuitenkin itsekin kokeilla, jotta olisi enemmän perillä siitä, mihin sitä rahaa saakaan kulumaan.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 12:05 am

   Kyllä ehdottomasti suosittelen kokeilemaan!Itse olen jättänyt sen tekemättä koska olen ajatellut että se on jotenkin vaivalloista. Kissan viikset. Puhelimen muistiinpanoihin kun kirjasi niin se meni tosi helposti!

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  21 syyskuun, 2019 at 1:26 pm

  Mä oon ottanu sen kannan, että parempi olla kirjaamatta matkoihin meneviä kuluja. Ehkä se johtuu siitä, että tieto tässä kohtaa lisää tuskaa 🙂 Yllättävää oli, että Kreikan hintaso syömisessä on noinkin edullinen. Ei toi teidän budjetti mitenkään kallis mun mielestä ollut.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 12:04 am

   Tieto lisää monessa kohtaan kyllä tuskaa, olet oikeassa. Mutta suosittelen joskus kokeilemaan tätä budjetin kirjaamista. Se saattaa yllättää 😄 Positiivisestikin!

   Reply
   • Raija
    12 helmikuun, 2020 at 5:12 pm

    Olen humanisti, en kirjanpitäjä ! Tiedän kyllä sen minkä verran menee rahaa yleisiin kuluihin per viikko ja otan käteistä mukaan niin että se taatusti riittää. Ei Kreikassa mielestäni ole mitenkään halpaa nykyään. Pakolliset erikoisruokavaliot kasvattavat kyllä rahanmenoa.

    Reply
    • Outi
     12 helmikuun, 2020 at 6:58 pm

     Näin on. Kreikastakin taitaa löytyä tarjontaa kaikkeen hintahaarukka. Ei kaikille matkabudjetin kirjaaminen olekaan toimiva. Ei minullekaan yleensä. Mutta se on välillä hauskaa.

     Reply
 • Omaan silmään hyvinkin kohtuullinen hinta! Voisin itsekin tarttua tuollaiseen äkkilähtöön.

  Hyvä idea tuo arjessa kirjanpidon pitäminen, pitäisi enemmän käyttää ajatusta siihen miten ja mihin arjessa kuluttaa. Reissuissa lähes aina kirjaan menot ylös, koska rakastan tehdä jälkikäteen budjettipostauksia. Just laskin tällä hetkellä viimeisimmän reissun, jossa 3vko kahden hengen ja koiran road trip/telttailu Lapissa ja Lofooteilla maksoi about 1800€. Sekin hyvin kohtuullinen.

  Reply
  • Outi
   3 lokakuun, 2019 at 12:03 am

   No eipä tuo teidänkään reissubudjetti mahdoton ollut lainkaan ottaen huomioon, että Lofootit on hiukan tyyriinpi matkakohde kuin Kreikka. Näitä budjettipostauksia voisi tehdä useamminkin, niin osaisi suhteuttaa paremmin mikä on halpaa ja mikä ei niinkään 😄

   Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  22 syyskuun, 2019 at 10:51 am

  Itse pidän sekä kotona että reissussa aika tarkkaa kirjanpitoa elämästäni. Se kirjanpito on minulla kuitenkin enempi päässä kuin missään ylhäällä. Otan tietyn määrän rahaa reissuun mukaan ja sillä pitää pärjätä. Sama se on kotona, tiedän aina mitä tilillä on rahaa, mihin sen pitää riittää, milloin tulee lisää jne.

  Reply
 • Raija
  12 helmikuun, 2020 at 5:09 pm

  Koskaan en ota äkkilähtöä . Minkä on halpaa ja mikä ei,sekin on kait sitten henkilökohtaista. Varaan Kreikan lomat poikkeuksetta tammikuussa ja lähtö ajoittuu joko toukokuulle tai syyskuun alkuun. Silloin on mielestäni sopivin sää eli ei liian kuumaa. Matkustan usein yksin nykyään tai sitten jonkun ystävän kanssa. Ja juuri ajankohdasta riippuvasta syystä.

  Reply
  • Outi
   12 helmikuun, 2020 at 6:59 pm

   Minä rakastan äkkilähtöjen tuomaa sponttaniutta ja jännitystä. Tosin tähän äkkilähtöön liittyi vähän liikaa draamaa mutta onpahan hauska tarina kerrottava 😉

   Reply

Leave a Reply