fbpx
Menu

Syysretki Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlille

*Pressimatkan järjesti Viking Line Suomi ja Visit Åland

Ahvenanmaa. Sinä kauan matkasuunnitelmissa keikkunut pieni saariryhmämme. Olisi ollut niin mukava tutustua sinuun jo kauan aikaa sitten, mutta olen kuvitellut, että olet jotenkin vaikeasti lähestyttävä. Haastava. Nyt kun tiemme kohtasivat, niin minusta tuntuu, että taisin ihastua. Vaikutit hurmaavalta, sympaattiselta ja huikealta, jos näin päivän tuttavuuteen voi ajatuksiaan perustaa. Minusta voi. Minusta tuntuu, että meidän kemiat kohtasivat. Etkä ole ollenkaan niin haastava, mitä etukäteen ajattelin. Ennakkoluuloihin ei koskaan saisi luottaa. Ne pettävät usein.

Kiitos, että sain viettää aivan huikean päivän kanssasi!


Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat: Omenantuoksuiset syysjuhlat levittäytyvät pitkin Ahvenanmaata

Lähdin Viking Linen erikoisristeilyn matkassa Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlille syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Erikoisristeilyjä sadonkorjuujuhlille on järjestetty jo useita vuosia perä jälkeen ja mielestäni konsepti on älyttömän toimiva. Risteily lähtee Helsingistä perjantaina, lauantaina on aikaa kierrellä Ahvenanmaalla noin seitsemän tunnin ajan, joko omalla autolla tai järjestetyn kiertoajelun merkeissä. Sunnuntai-iltapäivänä laiva palaa takaisin Helsinkiin. Konseptista – tai vähintäänkin aikatauluista – tuli väistämättä mieleen legendaariset Helsinki-Tukholma-Helsinki -risteilyt.

Ahvenanmaa sadonkorjuujuhlat
Bolstahomin tila AhvenanmaaAhvenanmaa sadonkorjuujuhlat
Ahvenanmaa laivalla

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat, nuo Ahvenanmaan suurimmat syysjuhlat, joissa yhdistyy paikallinen ruoka- ja käsityöläiskulttuuri, ihastuttivat monella tapaa. Minua viehätti erityisesti se, kuinka tarkalla pieteetillä kaikki oli koristeltu, suunniteltu ja laitettu kuntoon. Oli heinäpaalia, omenakoristetta, räsymattoa ja lyhdyin koristeltuja ruokapöytiä. Oli sadonkorjuuantimista notkuvia myyntipöytiä ja tarkalla silmällä suunniteltuja opaskylttejä. Estetiikkaan oli kiinnitetty erityisen paljon huomiota, ja täytyy kyllä sanoa, että nämä olivat näin kuvauksen kulta-aikaan erittäin kameraystävälliset juhlat – ainakin heille, joilla kamera pysyy hyvin kädessä.

Ilmakin sattui olemaan mitä mainioin. Aurinko paistoi taivaan täydeltä ja lämpötila oli sopivasti syksyisen rapsakka. Tilattiin täydellinen sää sadonkorjuujuhlien viettoon!


Avoimet ovet maatiloille 

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlien anti perustuu mukaan ilmottautuneiden maatilojen avoimiin oviin. Tänä vuonna ilmoittautuneissa oli 15 eri maatilaa ja me pääsimme vierailemaan niistä kolmella: Bolstaholms Gårdilla, Mickels Gårdilla sekä Sjökvarteretissa, joista viimeisin on enemmänkin käsityöläiskortteli Maarianhaminassa kuin perinteinen maatila.

Maatilojen lisäksi pääsimme ottamaan osaa juhlien Plåpp Åpp (Pop Up) -aktiviteetteihin, joista mieleeni painui erityisesti Saftstugan, joka on erikoistunut omenasadon hyödyntämiseen. Tällä tilalla join taatusti parhaimman koskaan juomani tuorepuristetun omenamehun, ja se valmistettiin aivan silmieni edessä. Priceless!

 sadonkorjuujuhlat Saftstugan

Ahvenanmaa SkördefestSaftstugan Ahvenanmaa

SaftstuganAhvenanmaa Saftstugan

Bolstaholmin tila on yksi Ahvenanmaan ja Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlien isoimpia lihantuottajia, joka näkyi myös sadonkorjuujuhlien annissa. Ruokakojuilta kantautuvat grilliherkkujen ja hampurilaisten tuoksut saivat veden herahtamaan myös näin lihaa karttavan kielelle, mutta tällä kertaa jouduimme ainostaan nuuhkimaan herkullisia tuoksuja, sillä edessä meillä oli lounas Stallhagenin panimon ravintolassa, johon halusimme säästellä nälkäämme.

Katselimme Bostaholmin tilaa myös perheellisen näkökulmasta ja tulimme siihen tulokseen, että lasten kanssa tällä yhdellä ja samalla tilalla viihtyisi useammankin tunnin. Lapsille oli tarjolla aktiviteetteja poniratsastuksesta, kasvomaalauksiin ja heinäpaaleilla hyppimiseen, ja takapihalla pääsi katselemaan kanojen ja lehmien elämää aivan lähietäisyydeltä.

AhvenanmaaSadonkorjuujuhlat AhvenanmaaBolstaholms gårdBolstaholmin tila Ahvenanmaa Sadonkorjuu AhvenanmaaSadonkorjuujuhlat Ahvenanmaa
Sadonkorjuujuhlien uusin maatilatulokas oli Gottbyssä sijaitseva Mickels Gård, jossa perinteisten ahvenanmaalaisten herkkujen lisäksi pääsi kurkistamaan museoituun maalaistaloon Vita Husetiin ja tutustumaan opastetun kierroksen verran maalaistalon elämään. Mickels Gårdilla esittäytyi myös Ofvergårdin omenatila, joka oli järjestänyt meille ihanan omenamehumaistelun. Enpä olisi uskonut, kuinka eri makuisia mehuja niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin omenasta voi valmistaa, vaikka ihan päivänselväähän se toki on ottaen huomioon, kuinka monta eri lajiketta omenaa on olemassa.


Vinkkejä sadonkorjuujuhlille

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat järjestetään joka vuosi samaan aikaan syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Kaikista parhaiten juhlista saa irti oman auton turvin tai järjestetyllä kiertoajelulla. Seitsemässä tunnissa ehtii kiertämään monta tilaa, ja jos varaa aikaa kokonaisen viikonlopun, pystyy tästä ihanuudesta nauttimaan kaikessa rauhassa.

Ohjelmaa kannattaa kurkata etukäteen ennen varsinaisille juhlille saapumista, ja kierroksen suosittelen suunnittelemaan huolella. Osa tiloista on auki vain tiettyinä päivinä ja Plåpp Åpp -aktiviteetit järjestetään vain tiettyinä kellonaikoina. Tänä vuonna juhlilla vieraili noin 14 000 kävijää. Edellisvuosina luku on ollut vieläkin korkeampi, joten korona näkyi näissäkin luvuissa. Yhtä kaikki, aurinkoisena syyspäivänä sadonkorjuujuhlija voi asennoitua siihen, että pieniä ruuhkahuippuja on odotettavissa, mutta me onnistuimme välttämään isoimmat ihmismassat. Korona oli huomioitu myös hyvin, ja siellä täällä näkyi kylttejä, joissa muistuteltiin hauskalla tavalla turvavälien tärkeydestä.

Pientä naposteltavaa on tarjolla pilvin pimein, mutta varsinaiset ruokapaikat suosittelen katsomaan tarkkaan. Isoimmilla tiloilla kuten Bostaholmilla on tarjolla kunnon ruokaa. Me kävimme syömässä Stallhagenin panimolla, jonka ihanaa kalakeittoa suosittelen suurella sydämellä. Tosin sitäkään ei aina ole tarjolla, sillä ravintolan ruokalista koostetaan päivittäin siitä, mitä sattuu olemaan saatavilla.

Stallhagen kalakeittoBolstaholmin tila

Jos allasi ei ole autoa, eikä valmiit kierrokset kiinnostele, pystyy sadonkorjuuviikonlopun tunnelmaa aistimaan myös Maarianhaminasta käsin. Sjökvarteret on oiva paikka meren rannalla viipyilyyn ja sadonkorjuuantimista nautiskeluun. Käsitöiden ystävien kukkarot ohenevat täällä varmasti. Pieni varoituksen sana vain.

Sjökvarteret AhvenanmaaSjökvarteret AhvenanmaaSjökvarteret

Nyt kun sain pienen otteen Ahvenanmaasta en oikeastaan malttaisi odottaa, milloin pääsen tutustumaan siihen paremmin. Kauan haaveina ollut pyöräily Ahvenanmaan suloisissa maisemissa houkuttelee niin kovasti, että taidan koittaa puhua muun perheeni ympäri seuraavia sadonkorjuujuhlia ajatellen. Ajatus pienissä omenamehuissa pyöräilystä pitkin tasaisia Ahvenanmaan maalaismaisemia kuulostaa täydelliseltä syysretkeltä. Viikonlopun aikana ehtisi pyöräilemään jo hyvän matkaa.

Vinkkaanpa vielä tähän loppuun tulevista Viking Linen joulunajan teemaristeilyistä: samalla risteilyllä pääsee piipahtamaan Maarianhaminan pienillä joulumarkkinoilla sekä Tallinnan vanhankaupungin legendaarisilla Raatihuoneentorille levittäytyvillä joulumarkkinoilla. Jouluunhan on enää reilu kaksi kuukautta aikaa!! Mietipä sitä! Itse en jaksaisi uskoa.Käy seuraamassa Facebookissa ja Instagramissa.

No Comments

    Leave a Reply