fbpx
Menu

23 x vuosi 2023 – 23 kädenlämpöistä haavetta ja tavoitetta vuodelle 2023

Siitä on kulunut melko tasan puoli vuotta, kun viimeksi olen pistänyt tikkua ristiin tämän kanavani kanssa. Pieni ikuisuus siis, eikö totta? Syy, miksi olen ollut hiljaa, on yksinkertainen. Olen kanavoinut elämääni todelliseen maailmaan ja läsnäolon voimaan….äh, ja paskat. Todellinen maailmani tulee tässä: Olen ollut rättiväsynyt, totaalisen loppuunpalanut, kiireinen ja kyllästynyt vähän kaikkeen.

Fokukseni on siis ollut viimeisten kuukausien, jopa viimeisten vuosien ajan jossain aivan muualla, kuin blogin kirjoittamisessa. Vaikka kuinka paljon pidänkin kirjoittamisesta, joskus asiat vain löytävät kuin itsestään arvojärjestyksensä. Blogi ei – anteeksi vain rakas – ole ollut ihan siellä priolistani kärjessä. Jospa kuitenkin hiljalleen ja pienin askelin antaisin tekohengitystä ja lisähappea tälle kituvalle pienelle pakkaslumelleni.

Lofootit

Vuoden 2022 alussa keksin kirjoittaa 22 kohdan tavoitelistan, johon listasin pieniä ja toisinaan suurempiakin tavoitteita tulevalle vuodelle. On hauska katsoa näin jälkikäteen, kuinka moni listan tavoitteista tuli toteutettua. Viime vuoden luku 10/22 onkin ihan mukava luku, joskin monet niistä toteuttamatta jääneistä haaveista on jäänyt toteuttamatta ihan vain silkasta laiskuudesta. Laiskuus on ehkä väärä sana. Voimattomuus sitäkin todellisempi ja toisaalta ihan kaikkeen ei aikataulutkaan näin lapsiperheen arjen keskellä taivu.

Vuosi 2023 on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin, joten nyt on hyvä aika kääntää katseet käynnissä olevaan vuoteen. Vuoden ensimmäisessä perinteisessä Instagram-päivityksessäni toivoin tulevalle vuodelle iloa, energiaa ja positiivisia käänteitä. Alkuvuosi ei ole toistaiseksi vielä lupaillut mitään näistä, mutta onhan tässä vuotta vielä jäljellä.

Tässä seikkaperäisempi haave-/tavoitelista tulevalle vuodelle. Lista ei ole ehkä yhtä konkreettinen kuin edellisenä vuonna, sanoisin jopa, että hiukan kädenlämpöinen, mutta liikkuu sitäkin isompien teemojen ympärillä. Yritän pitää sen lyhyenä.

Lofootit Aspevatnet

1. Kaukomatka

Pidetään tämä tavoite listan kärjessä. Tiedän, että toteutus on yhtä kaukana todellisuudesta kuin etelä- ja pohjoisnapa toisistaan, muttei kuitenkaan mahdottomuus. Paketoidaan kaukomatkahaaveeni kanssa samoihin kääreisiin lämmin perheloma, ja asetellaan kokonaisuus kauniiseen pakettiin, joka on täytetty paratiisirannan hienolla vaalealla hiekalla ja koristeltu kauniilla simpukoilla. Käärepaperina toimii tietenkin palmunlehdet ja tervehdys on kaiverrettu kookoksen kuoreen. Avataan paketti sitten, kun on sen aika 😊

2. Vaellus Lapissa

Lapin (ruska)vaellus saa vuoden 2022 tavoin olla toisena tavoitteena. Ehkä tämäkin on enemmän haave kuin tavoite, mutta haaveita kohtihan tässä kuljetaan!

Lappi 2021

3. Pyörämatka

Mielikuvituksen puutetta kai, mutta tämäkin tavoite saa jäädä omalle paikalleen sijalle kolme. Pyörämatka, oli se sitten minkä pituinen tahansa, pyörii joka viikko mielessäni. Tämän tavoitteen toteutus on kiinni silkasta viitseliäisyydestä, joten jos ensi vuonna olen vieläkin itkemässä täällä, että eipä ehtinyt tänäkään vuonna, niin naurakaa minut suohon! Pyörän kanssa tai ilman.

4. Aikaa lapsen kanssa

Vuodet vilisevät ja lapsi kasvaa. Jotenkin sen faktan alkaa vasta hiljalleen sisäistämään. Jottei vuosien kuluttua tarvitse harmitella, ettei antanut lapselle tarpeeksi aikaa, niin parempi aloittaa se heti. Ei siis sitä harmittelua, vaan yhteisen ajan lisäämistä kalenteriin. Vaikka rakastankin soolomatkoja ja aikuisten kesken tehtyjä reissuja, ihania huolettomia irtiottoja, on lapsen kanssa tehdyt matkat kultaakin arvokkaampia.

Lofooteilla patikka
rauha

5. Sisusta

Tämä on outo kohta listassa, mutta jätetään se tähän.

En ole sisustaja. En osaa panostaa kodin tekstiileihin tai esteettisiin astioihin, sillä pidän moisia asioita turhanpäiväisinä. Sama kai se millaiset kuosit lakanoissa on tai syökö illallisensa ikivanhoilta kuluneilta lautasilta. En oikeastaan välitä. Mutta kotona viime aikoina paljon ollessani olen tullut siihen tulokseen, että ehkä kannattaisi vähän välittää. Sillä kyllä sellainen omaan silmään sopiva esteettisyys liikuttaa jotain paatuneemmankin kyynikon sisällä. Plus, että nuo reiät olohuoneen seinässä vähän ärsyttää.

Tämä tavoite ei ole kovin tärkeä, mutta kuitenkin asia, jonka voi halutessaan pitää mielessä 😉 Tai sitten unohtaa. Oikeastaan samantekevää.

6. Älä osta pikamuotia

Vihaan pikamuotia, ja liian usein olen viime vuosina haksahtanut tilaamaan jotain nettikauppojen alennusmyynneistä. En halua tehdä sitä, en halua tukea sitä toimintaa, enkä halua opettaa lapselleni, että pika- tai markettimuoti on ok.

Koska oikea vastaus on, ettei se ole.

Vaikea aihe, teidän, ja tiedän myös jo nyt etten tule 100% onnistumaan tässä, mutta aina voi lähteä liikkeelle pienin askelin!

7. Pohdiskele

Ihana aihe! Pohdiskele, anna tilaa aivoille, meditoi, hiljenny.

Olen viime aikoina merkinnyt kalenteriini aikaa pohdiskelulle. Siis sille, että ollaan hipihiljaa, katsellaan ympärille, annetaan ajatusten juosta. Helppo homma erityisesti tällaiselle, jonka ajatukset poukkoilevat tavallisesti kuin pingispallo.

Käsi ylös, kuinka moni löytää nykyään päivästään hetkiä joutilaisuudelle? Bussipysäkillä odottelun yhteydessä käsi hamuaa helposti puhelimelle, kävelylenkillä kuulokkeissa soi äänikirja, podcast tai lempimusiikki ja kotona… no kuka sitä nyt kotona hiljaa paikallaan istuisi?

Mutta hetken aikaa pohdiskeluhetkiä toteuttaneena voin sanoa, että kylläpä kannattaa! Jokaisen aivot kaipaavat viikottain pieniä hyvinvointihetkiä.

Sannäs summer weekend

8. Liiku enemmän luonnossa

Viime vuosi meni harakoille luonnossa liikkumisen suhteen. Mieli kaipaa luontoon tai ylipäänsä ulkoilmaan. Rakastan sitä raikasta oloa, jonka ulkoilu jättää kehoon. Tätä täytyy vaalia heti, jahka sairastelultani kerkeän! Ja kaikelta muultakin kalenterintäytteeltä. Samperin kilpajuoksu elämän kanssa!

Lofootit telttailu

9. Kesytä hyppynaru

Ihana, ärsyttävä hyppynaru. Instagramissa minua seuraavat ovat saattaneet jo huomata, että olen innostunut hyppynarulla hyppelystä. Siis mikä laji! Monipuolinen, haastava ja innostava. Pirullinenkin, sillä ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun naru on lävähtänyt täysillä takamuksille ja jälki on ollut sen mukainen, ettei tiedä uskaltaako kotona näyttää. Yhtä kaikki, tämän vuoden projekti onkin kehittyä aloittelijasta kikkailijaksi. Kikkailen sitten menemään ihan muina kikkailijoina. Saattepa vielä nähdä!

10. Kirjoita enemmän

Tämän kohdan varastin Katjalta. Kirjoittaminen on ollut aina tärkeää. Se vapauttaa ja rentouttaa. Olisi ihana käydä kurssejakin aiheen tiimoilta, oppia tekniikoita ja kehittyä. Eniten tykkään kirjoittaa käsin, mutta on tässä blogissakin oma taikansa. Ja miten ihana näitä on lukea jälkikäteen. Suorastaan huumaavaa! Tosin mihin me sitä kirjoitustaitoa enää tarvitaan, kun on kaiken maailman ChatGPT:t ?

11. Rikastu

Rikastuminenhan on aina helppo tavoite. Hokkuspokkus vaan, ja voitte kutsua minua Roope Ankaksi! Rikkaus on rahaa, mutta minulle se on ennen kaikkea paljon muutakin pääomaa. Haluan rikastuttaa elämääni ihmisillä, teoilla, rakkaudella ja hyvinvoinnilla. Henkisen pääoman kasvu on ollut minulle aina taloudellista pääomaa tärkeämpää ja tämän arvon haluaisikin muistaa paitsi nyt, myös jatkossa. Eli enemmän erilaisia kokemuksia ja kontakteja, vähemmän kotona istumista. (Eipä siinä, kyllä minulle rahakin kelpaa!)

P7130182

12. Kävele 10 000 askelta päivässä

Uskokaa tai älkää, tavallisina päivinä minun on vaikea saada suositusten mukaista 10 000 askelta täyteen. Staattinen toimistotyö on kyllä aivan hirvittävän staattista. Tavallisen työpäin jälkeen olisi välttämätöntä lähteä vähintäänkin tunnin kävelylenkille, jotta askelmäärä tulisi täyteen. Minusta suositukset pitäisi kyllä sopeuttaa Suomen talveen. Kuka hullu tuonne ulos talvella viitsii lähteä kävelemään? Kesää odotellessa.

13. Käy Kemiönsaaressa

Viime vuoden listalla oli Helsingin ja Espoon saaret enkä yhdelläkään käynyt – tietenkään – , joten parempi lähteä merta edemmäs kalaan. En ole koskaan käynyt Kemiönsaaressa. Mikä häpeä! Olisikohan pyöräretkessä sinne mitään järkeä? Siinähän onkin mainio retkisuunnitelma!

14. Älä loukkaa itseäsi ts. pysy terveenä

Tietäjät tietää. En vaan jaksaisi enää.

15. Lisää elämyksiä!

Jotenkin tuntuu, että viime vuodet ovat olleet omalla mittapuulla laihoja elämysten suhteen. Elämyksiähän on tarjolla vaikka millä mitalla ihan lähimaastossakin, mutta liian vähän niitä tulee koettua. Melomista, museoita, lauttamatkoja, kävelykierroksia, pakopelihuoneita, kellumoita, viininmaiseluita, kokkikouluja, hedelmänveistoskursseja (tällaisella olin!!) ja ties vaikka mitä! Jos edes melontareissun, ohjatun viininmaistelun ja jonkun käsityökerhon saisi toteutettua?

16. Osta kasvikuivuri, käy marjametsällä, sienestä ja hullaannu villiyrteistä

Kasvikuivuri on ollut hankintalistalla jo pitkään. Olisiko jollain suosituksia, mikä olisi hyvä? Haaveilen myös retkiruoan kuivattelusta, ja kasvikuivuri olisi oiva apu tähän. Villiyrteistä voisin tehdä keväälle projektin.

Hyyppärä-Kultalähde luontopolku
Kuusenkerkkäpesto
Kuusenkerkkä keruu

17. Ole rohkea!

Tavoitteeni tänä vuonna on tehdä jotain hullun rohkeaa. Mitä, se jää nähtäväksi. Esim. Kontulan ostarilla käyminen voi olla jo tosi rohkeeta.

18. Kaupunkiloma perheen kanssa

Perinteisiä kaupunkilomia on tullut tehtyä vähemmän lähiaikoina. Joku ihana Keski-Euroopan iso tai pieni kaupunki perheen kera, hyvää ruokaa, paljon kävelyä ja turistinähtävyyksiä. Sellainen voisi olla kiva.

19. Road trip Keski-Euroopassa

Tästä ei tarvitse enää haaveilla. Tämä on toteutusta vaille valmiiksi suunniteltu. Listalle se silti kuuluu, sillä haaveilisin tästä, jos olisi tarve.

Ja tämän ison matkan toteutan aivan yksin. Yksin, siis ilman perhettä. Joku ystävä tähän liittyy vahvasti 😉

Pariisi kesäloma
Ponte del Diavolo Firenze

20. Kuluta arki-illat järkevästi

Oravanpyörä korventaa ihmistä. Pelkille viikonlopuille ja lomille eläminen on silkkaa typeryyttä. Miten ihanaa on silloin tällöin (liian harvoin) pistäytyä ystävän luona arki-iltana teekupposella tai käydä kävelylenkillä ja jutustella viimeisimmät juorut. Lisää tätä vuodelle 2023! Kuka kutsuu minut teelle? Saunomaan? Lenkille?

21. Juhli enemmän! Elä kuin nuori! Nauti!

Jonkun mittapuulla minä juhlin paljon. Jonkun toisen mielestä olen sen sijaan kotiin jämähtänyt perheenäiti. Minä haluan juhlia, pitää hauskaa, laulaa huonosti karaokessa, käydä festareilla ja valvoa aamunsarastukseen ystävien kanssa. Miksikö? Koska se on kivaa! Se on elämää, ja koska nuoriahan tässä vielä ollaan! Sekään tunne, kun ei kestä ikuisesti.

22. Perinteinen etätyöretki

Toissa vuonna kävimme Katjan, Hannelin ja Pilvin kanssa ihanalla etätyömatkalla Halla Resortissa Mikkelissä. Viime vuonna suuntasimme ilman Pilviä Polku Nuuksioon. Mutta tämän vuoden etätyömatka on vielä suunnittelematta. Joten kysymys kuuluu: Minne mennään? Ehkä Kemiönsaarelle?

Halla Resort etätyö
etätyö Halla Resort

23. Lisää iloa ja energiaa elämään

Viimeinen tavoite ja samalla tavoite nro 1. Kaikki listalla olevat asiat kuljettavat kohti tätä päämäärää. Tähän tavoitteeseen liittyy vahvasti myös se, että haaveilen olevani 40-vuotiaana elämäni kunnossa, enkä sohvannurkaan valahtanut matami. Ja tie isoon tavoitteeseen käy pienten muutosten kautta.

IMG_0694
Sannäsin kartano

1 Comment

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    12 helmikuun, 2023 at 12:11 pm

    Tässä olikin liuta hyviä tavoitteita, voin samaistua niistä useampaan. En ole varma, antaako tämä vuosi mahdollisuutta ajan puolesta monillekaan patikkarriteille Suomessa, mutta marjoja ja sieniä on kyllä tarkoitus kerätä runsaasti. Ja tosiaan, tässä oli muutenkin hyviä tavoitteita ihan arkeenkin.

    Reply

Leave a Reply